Dijasová září dál. V Moskvě smetla Jankovičovou

21. 10. 2010, 13:51
Aktuality 33
Sedmnáctiletá Kazaška žijící v Praze Zarina Dijasová si připsala zatím nejdůležitější vítězství své krátké kariéry. V Moskvě postoupila už do čtvrtfinále, když za 59 minut deklasovala sedmou hráčku světa a turnajovou jedničku Jelenu Jankovičovou 6-1 a 6-2.
Zarina Dijasová

Před pár dny oslavila 17. narozeniny, mluví se o ní jako o velkém talentu a i v tak mladém věku už Zarina Dijasová potvrzuje, že právem. Letos sice musela na vítězství na turnaji WTA čekat až do podzimu, ale hned si na něm připsala skalp soupeřky z elitní světové desítky. Tenistka z Kazachstánu, která přes deset let žije v Praze a je členkou I. ČLTK, si po Gisele Dulkové v Moskvě poradila i s nejvýše nasazenou Jelenu Jankovičovou, kterou za necelou hodinu porazila hladce 6-1 6-2.

Kazašská kvalifikantka vstoupila do zápasu pěti vyhranými gamy v řadě, po kterých si Jankovičové zavolala lékaře a nechala si změřit tlak. V prvním setu už zvládla vyhrát jediný game a podobně zahájila i druhou sadu, ve které rychle přišla o podání.

Srbka, která už se kvalifikovala na letošní Turnaj mistryň, ještě dokázala srovnat, její sedmnáctiletá soupeřka ale měla ve výměnách od základní čáry dál navrch a často chybující Jankovičové rychle vzala naději na zvrat v zápase. Po dalších brejcích se ujala vedení 5-1 a po hodině hry zápas dovedla do vítězného konce.

"Zarina si tohle vybojovala, protože vyhrála tři zápasy v kvalifikaci a porazila v 1. kole Dulkovou, což už je na milionovém turnaji velký počin," řekl Vladislav Šavrda, manažer I. ČLTK, kde Dijasová trénuje pod vedením Jaroslava Janduse. "Tohle je třešnička na dortu. Měla kliku, že dostala první nasazenou Jankovičovou, která je trochu z formy a byla malinko indisponovaná," dodal Šavrda.

Dijasová mluví plynně česky a mluvilo se o tom, že by mohla přijmout české občanství. "Zatím o tom nepřemýšlíme," řekla loni její matka Aida. Kazachstán o talentu Dijasové moc dobře věděl a nabídl hráčce finanční pomoc, aby o nadějnou tenistku nepřišel. "Takže se rozhodli, že si ponechá kazašské občanství," řekl Šavrda.

Rodačka z Almaty, které v současnosti patří 268. místo ve světovém žebříčku, postupem do čtvrtfinále zopakovala svůj největší úspěch na okruhu WTA z pražského turnaje v loňském roce. O semifinále se utká s domácí Marií Kirilenkovou, která měla dnes ještě snazší práci s přemožitelkou Petry Kvitové Katerinou Bondarenkovou. Kirilenková nedala své soupeřce žádnou šanci a za pouhých 50 minut zvítězila nejjednoznačnějším možným výsledkem 6-0 6-0.

Ženy - Moskva - ženy (dotace 1,000.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Dijasová (Kaz.) - Jankovičová (1-Srb.) 6:1, 6:2, Kirilenková (6-Rus.) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:0, 6:0, Duševinová (Rus.) - Vesninová (Rus.) 6:4, 6:2.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Asi jste se nikdo nedival.Jankovičova měla zdravotni prob. v 1.setu.Měřili ji tlak atd.Neberu to jako velké vítěztví.Ale Zarina Dijas je talent,to každopádně!
Reagovat
smazaný uživatel
20min. ju tam davali dohromady
Reagovat
smazaný uživatel
S takovym vzrustem nemuze nikdy okukovat nejlepsi desitku, to fyzicky proste nelze ...
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně jako Justine Henin, nebo Dominika Cibulková :-DD
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby jsi viděl aspoň část dnešního zápasu, tak by jsi takovou hloupost nenapsal. Zarina i přes svůj menší vzrůst servírovala naprosto více než dobře:-)
Reagovat
smazaný uživatel
soudit podle jednoho zapasu je hloupost. Jeji vyska a rychlost servisu je strasna. Nema sanci.
Reagovat
smazaný uživatel
Internetová klasika pubertálních tupců plácajících na internetu: kdyby jsi, aby jsi, tak by jsi.
By mě zajímalo, jestli tyhle osoby i stejným způsobem mluví. Kdyby jsi !!! Můžou čecháčkové klesnout ještě víc?
Reagovat
smazaný uživatel
chtěl bych se nenapadně zaptat došla mě zprava že za nějakou uplatu jsou zaručeně dobre typy.. měl bych o to zajem ale nejde na tu internetovu adresu odepsat.. nevi někdo o tom něco???
Reagovat
smazaný uživatel
radši ty peníze dej mně :) Pod(f)uck!
Reagovat
smazaný uživatel
Obrovská gratulace! Už v červenci na Prague Open hrála Zarina moc pěkný tenis a nebyla daleko od cenné výhry nad Patty Schnyder a jsem moc rád, že její sympatický a hlavně bojovný tenis začíná přinášet zasloužené ovoce. A nic na tom nemění skutečnost, že Jelena dnes viditelně nebyla úplně ve své kůži. Jen je trošku škoda, že je pouze členkou I.ČLTK a ne také naší reprezentace, určitě by v buducnu měla velkou šanci být platnou hráčkou našeho Fed cupového týmu.
Reagovat
smazaný uživatel
To radši ten Fed Cup nehrát, než nechávat hrát cizince.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jste si nevšiml, tak tato tenistka již od svých 7 let žije a trénuje v České republice, vedle toho velice dobře mluví česky, takže by to určitě nebylo to stejné, jako kdyby ji náš svaz "přetáhl" cizí zemi, aniž by s námi měla jakékoliv dlouhodobější vazby, ale tak je to jen můj názor..
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Tonusem V
Reagovat
smazaný uživatel
Taky souhlasim s tonusem podivejte se na nemeckou fotbalovou repre, kde je nekolik nemeckych turku jenze jsou nemci od narozeni a nikdo s tim nema problem.
Reagovat
smazaný uživatel
Blbej příklad, valná většina Turků narozená v Německu reprezentuje Turecko, protože Turkové jsou právě mistři kupování rodičů a přesvědčování, aby jim hráli v repre i když s Tureckem maj společný jen původ. Viz Altintpové, Basturk atp.
Reagovat
smazaný uživatel
To by ještě chybělo, jako by té medializace a multikulturalismu nebylo málo. To by fakt ještě scházelo, aby za Česko hráli Kazaši.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc to řešíš... Když od mala žije v česku, tak nevidím proč by nemohla česko i reprezentovat. Třeba Gajdošová taky nereprezentuje Slovensko...
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud by se za Češku díky prakticky celýmu svýmu dětství považovala, tak nevidím žádnej důvod, proč jí zamezit reprezentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
V tomhle jsem dost konzervativní, ale pro mě prostě nebude nikdy Češka, takže bych nadšený asi nebyl. Fed Cup ale stejně nesleduju, takže ať si tam staví, koho chcou.
Reagovat
smazaný uživatel
Divný názor. Američani jsou národem samých přivandrovalců a nikomu to nevadí (ani nemusíme počítat miliony černochů, potomky násilně přivezených otroků). Tenisti Chang, Sampras, Agassi nebo Capriati jsou původem odkud? Samá anglická jména, že.
Reagovat
smazaný uživatel
Dijasová je určitě talent a pokud se cítí jako Česka tak proč by třeba za rok či dva nemohla hrát fed cup....jsem jednoznačně pro teda pokud by vážně chtěla reprezentovat zemi kde všichni všechno ví a přitom si nevidí ani na palec u nohy.
Reagovat
skott
Proc by nemohla za rok ci dva hrat za Cesko Fed Cup?To je jednoduche.Diyas uz si davno vybrala, reprezentuje druhym rokem Kazachstan.A vsechny tyhle spekulace o pretazeni jsou smesne, jelikoz pokud by to nebyla vyslovene jeji iniciativa, tak souperit v zakulisi se zemi, kde je tenis v soucasnosti tak protezovany a prominentni sport, ktery ma podporu z nejvyssich mist, je holy nesmysl.Jak je napsano i v clanku, Kazasi moc dobre vedi, ze v Diyas maji konecne svoji nadeji, tak jako treba v sousedním Uzbekistanu Amanmuradovou nebo Istomina a rozhodne se ji nevzdaji.
Druha vec potom je, alespon tedy ciste muj nazor, ze ji nepotrebujeme.Nerekl bych totiz, ze je necim vyjimecna.Talentovanych a sikovnych holek u nas preci jenom par je narozdil od kluku.A ted nemyslim pouze Pliskovi, ktere by dnesni total mimo Jankovic daly pravdepodobne taky, ale jsou tu i dalsi Allertova, Rohanova...zkratka pokud by za nas Fed Cup mela hrat nekdy cizinka, mela by byt alespon vyrazne lepsi nez ostatni a tak Diyas rozhodne nevidim.Ani ted, ani v budoucnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
tomasinho: Tady nejde o to, že jsi konzervativní, ale o to, že jsi slaboduchej idiot a tomu odpovídaj tvý názory. Ona má právo na to bejt Češka stejný, jako máš ty - proto má český občanství a díky tomu má právo českej národ reprezentovat (nemluvím o tom, jestli na to má kvalitu). Je mi proti srsti, když někdo využije dávno zapomenutýho občanství po předkovi, aby mohl reprezentovat alespoň někde (proti tomu se ve sportu obecně bojuje, jen ty brojíš proti tomu, aby Češi hráli za Česko). Ale pokud dotyčnej vyrůstá v některý zemi a dýlkou pobytou získá občanství, tak je stejně Čech jako ty.

skott: Tak mně tady ani nejde o to, jestli na to má a nebo nemá, jen nechápu, proč brojí tomasinho proti tomu, aby za Česko hrál někdo, kdo v Česku vyrost. Kdyby chtěla, má právo hrát pod vlajkou naší země a kdyby měla kvalitu na reprezentování, tak i reprezentovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy nebude stejnou merou Ceska jako ti co se zde narodili a prozili zde cely svuj zivot! Nesmysl! Co treba kdyby za nas teoreticky hrali cernosi ci Romove?! Ke vsemu vyrazne lepsi neni, jak psal skott tudiz neni treba aby reprezentovala, chapu ze touha po tenisovych vitezstvich Cechu je natolik velika snesou vse i cizince hrajici pod ceskou vlajkou ale vseho s mirou!
Reagovat
smazaný uživatel
*ze snesou
Reagovat
smazaný uživatel
Agassi, Sampras i Chang se narodili v USA, trdlo! Agassi v Los Angeles, Sampras v Marylandu a Chang v New Jersey!
Reagovat
smazaný uživatel
Ke vsemu kdyz je neco typicke pro USA musi to tak zakonite byt i u nas? Ne! Prave rozvrstveni spolecnosti a reprezentovani ve sportech chci aby bylo pro nas svebytne a nikoliv kopirovano dle velmoci USA!
Reagovat
smazaný uživatel
To není nic teoretickýho, černoši i cikání za nás třeba taky hrát budou (i když u těch cikánu silně pochybuju o jejich snaze se probojovat do profesionálního sportu, ve světě by to byl naprostej unikát). Ale třeba ve fotbale už černocha hrajícího za Česko máme. Pokud tu ten člověk sám prožije tolik let, aby získal občanství, tak je prostě Čech, s tím nic nenaděláš a já ani nevidím důvod.

Mimochodem o úspěchy opravdu nejde, jak říkám, pokud na to nemá, tak nebude hrát fed cup, ale pokud by chtěla hrát pod naší vlajkou, má na to plný právo, protože prostě Česka je. Rozdělení na víc Čechy a míň Čechy je pro mě novinkou :((..
Reagovat
skott
S tim souhlasim a vicemene se to zpochybnit ani neda, jde predevsim o muj nazor na ni jako hracku.Samozrejme Diyas pravo na reprezentovani ma, ale osobne by me zajimalo, kde presne je ta hranice?Delka pobytu?Kazdy stat ma nastavene podminky jinak.To ze sama rekne, ze se citi jako Ceska mi prijde malo, kdyz potom stejne neodmitne lukrativnejsi nabidku svoji puvodni vlasti.Pokud vim, tak krome rodicu jeji zbytek rodiny zije v Kazachstanu, narodila se tam a vazby stale ma.
Sice jde pouze o tu vlajku u jmena, jak rikas a maximalne dalsi dve akce DC/FC nebo OH v tenise jako velice individualnim sportu, ale konkretne v tomhle pripade si myslim, ze pro obe strany nakonec dobre, ze se Diyas rozhodla hrat za Kazachstan.
Reagovat
skott
Jinak me jeste zaujala jedna vec, kterou pises vys.A to ze Turci jsou mistri v presvedcovani (kupovani) rodicu fotbalistu, aby reprezentovali svoje Turecko.Nevim z jakych zdroju nebo statistik to mas, ale takovych hracu zas tak mnoho neznam vyjma tech, co jsi vyjmenoval.Pokud nebudu brat pouze Nemecko, kde je obrovska turecka mensina a hrace jako Ozil, Scholl tak muzes jit i vedle do Svycarska a najdes sposutu dalsich Derdiyok, Inler, drive bratri Yakinove nebo Turkyilmaz atd., ja mel prave vzdycky pocit, ze prilis uspesni v tomhle nejsou.
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, každej národ to má nastavený jinak, v každým případě pokud splní zákonný podmínky, aby se mohla stát občanem daný země, tak právo na reprezentování má a bojovat proti tomu vůbec nedává smysl. Už tak stačí, že nás Kanaďani mají za diskriminující rasisty, tak tomuhle bránit by nebylo vhodný.

Ale jsou, třeba Inler měl Turky reprezentovat, dostal pozvánku do U21 a až pak se rozhod pro Švýcary. Buď se mu tam něco nelíbilo, nebo o něj Turci pak už nestáli, nebo chtěl rovnou hrát za seniory, v každým případě podchycenýho a připravenýho ho měli. Ti ostatní většinou prostě nemají dostatečný kvality aby se o Turecko snažili, tak šli využít druhý občanství. Ozil je zvláštní případ, je již třetí generace v Německu, patří mezi starší rodiny, který se tam usadili, takže ten je Němec jako já Čech. Dalším je třeba Colin Kazim-Richards, anglickej rodák. Hakan Balta (Německo), Ömer Erdo?an (Německo), Ceyhun Gülselam (Německo), Özer Hurmac? (Německo), Nuri Şahin (Německo), Mevlüt Erdinç (Francie) - to všechno jsou členi jejich reprezentačního áčka v současný době. Samozřejmě jich mají ještě řádku v juniorech.
Reagovat
skott
Bojovat urcite ne.Ja treba proti cizincum nic nemam a po deseti letech tady bych i veril, ze se Zarina jako Ceska citit muze, ale spekulovat by s tim nemela.Bud rict, jsem Ceska a reprezentovat nas nebo si to nechat pro sebe a hrat za Kazachstan.

Jo, na Kazima-Kazima a Nuri Sahina bych zapomnel, o tech ostatnich jsem, priznam se, nevedel.Mozna je to spis zalezitost posledni par roku, protoze neverim, ze by pred lety Turci nemeli zajem o takovyho kanonyra jako byl Kubilay Turkyilmaz nebo hvezdu bundesligy Mehmeta Scholla.Ted se tech hracu s tureckymi predky prosazuje asi vic.Aspon tak mi to pripada.Ale diky za informace.
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě, já to bral jen v obecný rovině.

Pravděpodobně, něco je k tomu vyprovokovat muselo. Němci se hodně snaží napodobovat Američany v práci se sportovně talentovanou mládeží na školách, takže tam se těch dobrejch sportovců bude rodit víc a víc.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist