Díky tenisu máme čas na děti, říkají manželé Grafová a Agassi

7. 6. 2011, 15:59
Aktuality 0
Stále v dobré kondici vypadají bývalé tenisové hvězdy a Němka Steffi Grafová a Američan Andre Agassi. "Já klamu tělem, ve formě nejsem," uvedl s úsměvem osminásobný grandslamový vítěz po příletu do Prahy, kam dnes slavný manželský pár dorazil na exhibici Advantage Tennis IV, kterou odehraje večer v O2 aréně.
Profily hráčů
André Agassi a Steffi Grafová

Dvaadvacetinásobná grandslamová vítězka Grafová nic neztratila ze své atletické postavy, díky které dominovala. "Tělo už není co bývalo. Dala jsem své tělesné schránce během kariéry zabrat, ale pořád se snažím udržovat. Sport dodává energii, což je důležité pro kondici i psychiku," řekla Grafová na tiskové konferenci. 

K dobré fyzičce podle ní přispívají i jejich děti, devítiletý syn Jaden Gil a o dva roky mladší dcera Jaz Elle. "Nenechají nás v klidu," uvedla Grafová. Jestli potomci bývalých světových jedniček zdědili tenisové geny, není zatím jisté. "Milují sport, jezdí na koni, hrají baseball. Dělají hip hop a všechny možné věci, mají také rádi umění a muziku. Jsou ještě mladí a hledají, co je bude bavit," řekla Grafová.

Při otázce, v čem při výchově vynikají, přenechala první slovo manželovi. "Snažím se víc naučit než učit," pronesl Agassi, kterého v dětství "přikoval" ke kurtu přísný otec Emmanuel "Mike" Aghassian, bývalý boxer. "Je těžké jako rodič dělat správná rozhodnutí. Snad jsem dobrá v tom, že umím naslouchat. Díky tenisu máme velký luxus, protože máme čas a můžeme být s nimi," řekla Grafová.

Oba olympijští vítězové měli s odstupem říct, co byl jejich nejlepší úder na dvorci. Grafová měla jasno: "Forhend!" Agassi nejdříve vyzval k odpovědi Jiřího Nováka, který se chvilku zamyslel a Američan ho popíchl: "Těžko si vybrat, co?" Bývalý pátý hráč světa ocenil Agassiho hru od základní čáry. "Prakticky jsi neměl slabý úder," řekl Novák. "Diplomatické," špitla Grafová.

"Docela mi šlo trefování míčů. I když jsem po měsíci vzal raketu do ruky, tak mi to šlo, ale musím říci, že mám štěstí, že nemusím hrát dnes," řekl Agassi a ocenil současné trio elitních hráčů Rafael Nadal, Roger Federer a Novak Djokovič.

Agassi si rychle vzpomněl na svůj triumf v Ostravě v roce 1998, kde ve finále porazil Slováka Jána Krošláka. "Prošel do finále až z kvalifikace a trápil mě. Říkal jsem si, že bude brzy v desítce, ale pak už jsem o něm nikdy neslyšel," řekl. V české metropoli je poprvé. "Praha je opravdu nádherná," prohlásil jednačtyřicetiletý Američan, který ukončil kariéru v roce 2006.

Grafové se povedl jeden z nejúžasnějších kousků tenisové historie, když v roce 1988 získala kalendářní Grand Slam (vyhrála Australian Open, Roland Garros, Wimbledon i US Open) a jako bonbonek přidala zlatou olympijskou medaili ze Soulu. "Jak jsem to dokázala? Všechno se vám musí sejít. Já byla zdravá, na vrcholu své hry a jako mladá jsem se ničeho nebála. V Soulu jsem se jezdila dívat na různé sporty a mimoděk hrála turnaj a podařilo se mi vyhrát," řekla.

Agassiho i Grafovou provázeli během jejich kariéry Češi. Němku několik let trénoval Pavel Složil a Agassimu vyplétal rakety Roman Prokeš. "Je skvělý profík a je takovým neznámým hrdinou tenisu," uvedl Agassi. Grafová uvedla, že by Složilovi věnovala hodně stránek, kdyby psala biografii. "Měla jsem štěstí, že jsem ho potkala na začátku kariéry, protože mě provedl složitým obdobím, kdy jsem šla nahoru. Byl důležitou osobou na dvorci i mimo něj," konstatovala.

V létě budou mít Agassi s Grafovou již desetileté výročí svatby. O oslavě zatím nepřemýšleli. "Nejdříve bys měl myslet na moje narozeniny, které budu mít zas pár dnů," otočila se na manžela Grafová, které bude za týden 42 let.

Agassi doufá, že jeho životopis inspiruje děti i rodiče

Kam se tenista Andre Agassi hne, tam čelí otázkám ohledně své autobiografie Open. V knize vydané v listopadu 2009 odhalil mnoho kontroverzních věcí z dětství, kariéry i osobního života.

I úvod dnešního setkání s novináři před pražskou exhibicí Advantage Tennis IV. patřil jeho knize. Důvodem byl fakt, že ke konci se na stránky dostalo jméno Jiřího Nováka, a to ve vzpomínce na porážku s českým hráčem na Turnaji mistrů v roce 2002.

"Vyjdu z pokoje a nechám si nařezat od Jiřího Nováka z České republiky. Ponižující," přečetl moderátor akceAgassiho kniha Agassiho věty ze stránky 372, kde komentoval nečekanou prohru s Novákem 5-7 1-6.

"Jaks to myslel?" zeptal se Agassiho bývalý pátý hráč světa Novák před novináři. "Musíte to číst v celém širším kontextu. Popisuji tam určitou osamělost ve sportu, kterou člověk v takové chvíli trpí. Prohrál jsem s Jiřím, už se nemohl stát jedničkou a nemohl odjet, takže to pro mě bylo těžké," vysvětlil Agassi.

Tehdy byl druhý v žebříčku ATP. Při úspěchu na Turnaji mistrů měl šanci předstihnout Australana Lleytona Hewitta a stát nejstarším tenistou, který kdy ukončil sezonu na prvním místě, což se mu i kvůli Novákovi nepovedlo.

Knihu Agassi napsal pro mnohé relativně brzy, jen tři roky po skončení kariéry. "Myslím, že to bylo dostatek času, abych si utřídil myšlenky a pochopil vlastní život a vše, jak do sebe zapadalo. Musel jsem se podívat zpět a rozhodl se, že tenhle příběh je dost silný na to, aby spatřil světlo světa," řekl Agassi o čtenáři vyhledávané knize, kterou z nahrávek zpracoval nositel Pulitzerovy ceny J.R. Moehringer.

"Nemám pocit, že bych udělal něco špatně," řekl Agassi o knize. "Je to pravda o mém životě. A je dobrá pro sport. Pro mladé, kteří hledají vlastní identitu. Pro rodiče, kteří tlačí na své ratolesti až příliš, tak aby se dvakrát zamysleli. Je to i příběh odpuštění, jak řídit vlastní život, i když ne vždy má člověk na výběr."

V autobiografii Open Agassi opakovaně tvrdil, že nenávidí tenis, což zavinil svými tvrdými metodami jeho otec a bývalý boxer Emmanuel "Mike" Aghassian. Dále odhalil, že v roce 1997 bral rekreační drogy crystal meth, látku podobnou pervitinu, a podváděl, když neprošel dopingovým testem. Fanoušky překvapil odhalením, že léta nosil příčesek. Popsal svůj život s herečkou Brooke Shieldsovou i jak sváděl současnou manželku Steffi Grafovou, s kterou žije už deset let a mají syna a dceru.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist