Dimitrov v Cincinnati neztratil set ani s Kyrgiosem a poprvé ovládl podnik Masters

20. 8. 2017, 23:59
Aktuality 48
ATP CINCINNATI - Grigor Dimitrov v Cincinnati vyhrál i pátý duel beze ztráty setu a slaví premiérový titul z podniku série Masters 1000. Šestadvacetiletý Bulhar ve svém největším finále kariéry neztratil ani jednou servis, když porazil 6-3 7-5 talentovaného Australana Nicka Kyrgiose. Celkově získal svůj sedmý titul na okruhu ATP.
Profily hráčů
Grigor Dimitrov

Grigor Dimitrov dokonale využil absence sedmi hráčů Top 10, kteří letos do amerického Cincinnati kvůli zdravotním problémům nedorazili, aby se zúčastnili jednoho z podniků série Masters 1000 a pro většinu z nich poslední generálky před startem závěrečného grandslamu sezony US Open.

Šestadvacetiletý Bulhar loni angažoval venezuelského kouče Daniho Vallverdua, jenž v minulosti vedl například Andyho Murrayho či Tomáše Berdycha, a letošní sezonu odstartoval na výbornou, když v prvním lednovém týdnu triumfoval v Brisbane, v semifinále Australian Open svedl pětisetovou bitvu s Rafaelem Nadalem a poté ovládl domácí halovou akci v Sofii.

Po čtvrtfinálové účasti o týden později v Rotterdamu však přišel obrovský herní i výsledkový propad. Dimitrov se za poslední půl rok pouze jednou dostal do semifinále (Queens), na ostatních deseti turnajích se mu vůbec nedařilo.

Vše si ale zkompenzoval tento týden v Cincinnati, kde beze ztráty setu přehrál Feliciana Lópeze, Del Potra, Sugitu, domácího Isnera a dnes ve finále Nicka Kyrgiose, který si po vyřazení Goffina, Dolgopolova, Karloviče, Nadala a Ferrera zahrál finále podniku Masters rovněž poprvé. Dva premiérové finalisty zažil turnaj Masters naposledy v roce 2002 v Torontu, kde Guillermo Cañas tehdy uspěl proti Andymu Roddickovi.

S Australanem ve svém 12. kariérním a dosud největším finále dokonce neztratil podání, přestože čelil dvěma brejkbolům. Kyrgiosovi k vynucení rozhodujícího dějství nepomohl výtečný servis (70%) ani 15 nastřílených es. Rodák z Canberry v obou setech o své podání vždy jednou přišel. V závěrečném gamu neměl Dimitrov žádné potíže finálový souboj zakončit, když po necelé hodině a půl využil svůj druhý mečbol a Kyrgiose porazil i podruhé.

Rodák z bulharského Chaskova si tak připsal svůj nejcennější a celkově sedmý kariérní titul na okruhu ATP. Před letošními triumfy v Brisbane a Sofii třikrát přebíral trofej pro vítěze také v roce 2014, kdy nenašel přemožitele na tvrdém povrchu v Acapulku, antuce v Bukurešti a trávě v londýnském Queen's Clubu. Před čtyřmi lety slavil svůj premiérový turnajový vavřín ve švédském Stockholmu.

"Dnešní vítězství pro mě hodně znamená. Je totiž největším v mé kariéře. Dnešní výhra mi určitě dodá sebevědomí. Pro tenhle okamžik jsem tvrdě trénoval," řekl Dimitrov. "Titul si budu den dva užívat, pak se ale musím chystat na US Open," připomněl, že na několikadenní oslavy rozhodně není čas.

"Byl jsem dost nervózní," svěřil se. "Snažil jsem se krotit emoce. Byl to jeden z těch zápasů, kdy víte, že můžete soupeře porazit, ale nikdy si nemůžete být jistí tím, co přijde. Určitě jsem mohl pár míčků zahrát lépe. Samozřejmě za to může částečně nervozita spojená s tak velkým finále. Nakonec se mi podařilo zvítězit a to se počítá," dodal.

Kyrgios si zahrál o titul letos vůbec poprvé a celkově popáté. Loni ovládl tři turnaje (Marseille, Atlanta a Tokio). Na čtvrtý vavřín si ještě bude muset počkat. Přesto se v žebříčku ATP posune zpět do elitní dvacítky na 18. pozici. Dimitrov díky triumfu v Cincinnati poskočí o dvě příčky na 9. místo a bude zaostávat jednu pozici za svým maximem.

Oba hráče nyní čeká týden volna a přesun do New Yorku, kde ve Flushing Meadows 28. srpna startuje závěrečný grandslam sezony US Open. Oba aktéři letošního finále podniku Masters v Cincinnati budou mezi nasazenými.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA, tv. povrch, 5,627.305 dolarů
nedělní výsledky (20. 8. 2017)
• Dvouhra - finále •
Dimitrov (7-Bulh.) - Kyrgios (Austr.) 6-3 7-5
• Čtyřhra - finále •
Herbert/Mahut (5-Fr.) - J. Murray/Soares (3-Brit./Braz.) 7-6(6) 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

48
Přidat komentář
Fandina
Alespoň jednomu z mých oblíbenců se zadařilo. Mám radost, že Gríšovi se zase daří. Tak jen tak dál. Nádhera.
Reagovat
babolat.cz
Gríša, Ríša, Míša, Berďulka, vždycky si někoho najdeš...
Reagovat
Pe3k
Rafa vytvořil nový rekord. Světová jednička s nejnižším počtem bodů v historii ATP. Gratz, zaslouženě!
Reagovat
Mayo
To dokáže iba Rafa (:
Reagovat
Tornes
Mno... to fakt není Rafův problém, že jsou ostatní také lamy/zranění/rozhodli se vykašlat na kus sezony. Momenálně je jedničkou. A má jí být.
Reagovat
babolat.cz
je ideální z minima vydělat maximum. To neznáš, viď? To je efektivita,víš. To ty musíš napsat milion trapných komentářů a nic z toho, někomu stačí jednou větou říct vše...
Reagovat
Herbert_Hoover
Fandil jsem Nickovi, ale Dima si to zasloužil více svými výkony. Jen houšť. :)
Reagovat
babolat.cz
No.1. je pouze RA1A
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak jistě, dvě no. 1 zároveň být nemůžou, stejně jako kupříkladu dva primáři na jednom oddělení :))
Reagovat
gigin
Aj taký je šport.
Reagovat
babolat.cz
ale co by se stalo při rovnosti bodů? Teoreticky by to šlo,ne?
Reagovat
Pe3k
To by zkolaboval vesmír.
Reagovat
Tornes
Jsou další kritéria. Na rovnost bodů dochází v rámci žebříčku prakticky neustále.

První kritérium je počet bodů z GS, WTF a 1000, druhé (co nejmenší) počet odehraných turnajů a třetí maximální bodový zisk z jednoho turnaje (následně druhého, třetího, atd.). Šance, že by nevyšlo nic z tohohle je takřka nulová.
Reagovat
Kozoroh
Dvě No. 1 vedle sebe byly i v singlu, konkrétně v ženském. Od srpna 1995 do listopadu 1996 sdílely 1. místo Steffi Grafová s Monikou Selešovou.
Reagovat
Pe3k
Zápas sem viděl celý, na rozdíl od zdejších psech fanoušků. Dim Byl celý zápas lepší, hlavně ve výměnách. Vítězství sem přál oběma, ikdyz u Bulhara je už na čase, aby něco většího vyhrál...jeho radost hodně decentní, na síti yak nejlepší kámoši. Gyrosovi ten zápas moc nechutnal, Grigor dobře bránil a zahrál pár intergalaktických prohozu. Díky tomu bude ve flashing m.jednim z těch favoritů širšího okruhu. Gratulace.
Reagovat
Krisboy
Na "intergalaktické prohozy" má Gríša copyright. Čertužel jsem to neviděl, ale na sestřih určitě kouknu.
Reagovat
Pavol
Som rád že aspoň finále nevzdáva lebo by mi výrazne klesol kurz.
Reagovat
dunphy
Tohle je již 68. Masters turnaj v řadě, který vyhrál Evropan. Posledním ne-Evropanem byl Andy Roddick v Miami 2010, kde ve finále porazil Berdycha.
Reagovat
Mayo
Dimitrov bude na USO 2. najväčší favorit
Reagovat
Pavol
Nebude. To len teraz porazil psycho Austrálčana.
Reagovat
Mayo
Ty tomu nerozumieš.
Reagovat
ipko
najlepší Bulhar v histórii tenisu..
Reagovat
Marduch
Dobře nejen pro Dimitrova, kterej větší úspěch už zoufale potřeboval, ale i pro okruh, inspirace pro hráče toho druhého sledu. Na USO Dimitrov rozhodně nebude bez šance.
Reagovat
Torn
Super, přál jsem mu to!
Reagovat
babolat.cz
něco divného se děje, když mastery vyhrává psychouš...
Reagovat
fialka
psychouš? To ako myslíš?
Reagovat
babolat.cz
psychickou (mentální) nevyrovnanost.
Reagovat
Pe3k
Fialka zvykej si na to, že ostatní členové vašeho klubu jsou i dioti...Ty a Herbert to můžete napravit.
Reagovat
fialka
Super, Dima! Aj tá moja troška fandenia naviac pomohla. :) Asi mu poradil Rafa ako na Gyrosa. Radi spolu trénujú.

https://es-la.facebook.com/Nadal/photos/a.456161351025.251362.64822581025/10155033321626026/?type=3
Reagovat
smazaný uživatel
Z HL to vyzeralo velmi vyrovnané, rozhodli Big pointy. Nick mal tiez svoju sancu, a nie jednu. Ziadnu vsak nevyuzil, kdezto Grigor bol efektivnejsi. Kyrgios teda bude číhať na jedného z TOP 4 uz v 4.kole UsOpen..
Reagovat
panzer.dragon
ideálně na rafu aby se mohl pomstít :-)
Reagovat
fialka
nestraš
Reagovat
Tornes
No hlavně jak z HL poznáš, jak to bylo vyrovnané...

Díma vyhrál o 15 míčů víc než Nick (52 vs 67). Ve výměnách byl Nick naprosto ztracený (z 16 výměn delších než 9 úderů vyhrál přesně 1). Jestli ti tohle přijde jako vyrovnané... No, proti gustu...

Jediné, co ho drželo ve hře, bylo jeho podání, jinak byl ve všem naprosto přehrán.
Reagovat
gigin
No to ho ale celkem zradilo v 11tém gemu druhého setu. 2x DF.
Reagovat
smazaný uživatel
3 df dokonca dal
Reagovat
gigin
Pravda, omlouvám se za pochybení.
Reagovat
gigin
Všechny z pravé strany.
Reagovat
smazaný uživatel
Nj, Nicky slaby vykon vcera, celkovo nehra az tak dobre jak hral v IW a Miami :(
Reagovat
gigin
On se hodně zmasil v zápase s Davidem. Psal, že jak je David malý a hraje dost plošáky a Nick je vysoký, tak ho to dost fyzicky ničilo. Ramena a tak...
Reagovat
smazaný uživatel
a do toho Dimitrov zivotka, skoda :)
Reagovat
smazaný uživatel
Pocet vitaznych vymien nad 9 uderov je uplne irelevantný...

Nick mal prvý BB, ktorý nevyuzil. Napriklad. Ten zápas mohol vyzerat uplne inak..:A ten BB nebol jediný...
Reagovat
Pe3k
Jeho výkon by stačil na druhořadé hráče typu Nadal, ale Grigor je jiná liga ;)
Reagovat
Tornes
Ne, není irelevantní. Ukazuje, jak se hrálo ve výměnách. A ne, zápas který někdo vyhraje ve dvou setech a získá o 15 míčů (tj. skoro 4 gamy) víc než soupeř se opravdu nerozhoduje na big pointech. Dimitrov byl celý zápas lepší a měl mnohem více šancí než Kyrgios. Kyrgiosovi ojedinělé záblesky na tom nic nemění. A je vtipné, jak víš všechno a máš svou pravdu o zápase, který jsi ani neviděl, a u kterého i všechny statistiky tvrdí něco zcela jiného, než tvrdíš ty.
Reagovat
spaniel
To je trollhand. Jeho nezajimaji fakta a cisla...odjakziva ho zajimaji kdyby.
Reagovat
Vojtiik
ted z tebe bude zaslepena fff ovce, doufam ze jsi pripraven!:D
Reagovat
Nola
neviem, asi sme sledovali iny zapas, babyFed mi vcera pripominal Andyho, vsetko dobehol, vratil a skvele umiestnil, k tomu aj vyborne returnoval servis Gyrosa, sice neporazil cestou za titulom ziadneho hraca TOP10, ale na to historia pytat nebude, snad sa konecne nasiel a zacne plnit ocakavania...
Reagovat
Frick
Reagovat
EllNino
Super, konečně začíná naplňovat potenciál :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist