Diváci dotlačili Federera do finále, v něm Švýcara čeká opět Del Potro

26. 10. 2013, 20:00
Aktuality 70
ATP BASILEJ - Roger Federer v semifinále halového turnaje v rodné Basileji zdolal za mohutné podpory publika Kanaďana Vaska Pospisila a postoupil do finále. V něm se stejně jako před rokem utká s Argentincem Del Potrem a pokud mu loňskou porážku oplatí, kvalifikuje se na Turnaj mistrů.
Roger Federer

Roger Federer musel letos v Basileji absolvovat už podruhé třísetový zápas. Dnešní semifinálový souboj s Vaskem Pospisilem, který bojoval o první finále na okruhu ATP, měl dlouho po kontrolou. Za stavu 6-3 a 5-4 byl dva míčky od vítězství, jenže další dva fiftýny prohrál, poprvé v utkání ztratil servis a třiadvacetiletý Kanaďan pak mnohem lépe zvládl tie-break. 

V rozhodujícím setu si dvaatřicetiletý Švýcar vybral slabší chvilku ve čtvrtém gamu, v němž při svém podání prohrál pět výměn po sobě a nechal soupeře odskočit na 1-3. Ztracený servis si však vzal okamžitě zpět a neustále hnaný švýcarským publikem nakonec výborně hrajícího Kanaďana zdolal po 2 hodinách a 41 minutách 6-3 6-7 7-5.

"Bylo to těsné utkání. A děkuju fanouškům, jakou tu udělali atmosféru," těšila Federera podpora diváků. "Pro mě je teď každý vyhraný zápas dobrou věcí. Není to jako v letech minulých, kdy jsem hrál mnohem více zápasů. Na konci sezony se alespoň necítím psychicky ani fyzicky unavený, protože jsem měl po US Open čtyři týdny volna," dodal Švýcar.

Finále v Basileji si Federer zahraje osmý rok po sobě, celkově podesáté a bude usilovat o šestý titul. Letos zatím bývalá světová jednička vyhrála jen jeden turnaj, v červnu při své poslední finálové účasti triumfovala na trávě v německém Halle.

V nedělním finále v Basileji může oplatit porážku z loňského souboje o titul Juanu Martínu Del Potrovi. Sedmnáctináctinásobný grandslamový vítěz má s o sedm let mladším Argentincem pozitivní bilanci vzájemných utkání v poměru 13-4, ale poslední dva duely ještě v loňském roce prohrál. Pokud Federer získá svou celkově 78. trofej z turnajů ATP, potvrdí postup na Turnaj mistrů.

Del Potro si v semifinále poradil 6-4 4-6 6-2 s Francouzem Édouardem Rogerem-Vasselinem a může vybojovat čtvrtý titul v tomto roce. Už před druhým semifinále si přál postup Federera.

"Hrát s ním ve finále by bylo zajímavější. Když se blíží finále proti němu, vždy se cítím mnohem víc pod tlakem," připustil.

- ATP 500 BASILEJ -
(Švýcarsko, tv. povrch / hala, 1,988,835 eur)
sobotní výsledky (26. 10. 2013)

Dvouhra - semifinále:
Del Potro (1-Arg.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6-4 4-6 6-2
Federer (2-Švýc.) - Pospisil (Kan.) 6-3 6-7 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

70
Přidat komentář
smazaný uživatel
Roger! Super zápas ;) jen škoda, že jsi to nezavršil titulem . Ale nevadí. Víte někdo kolik toho musí v Paríži vyhrát aby se dostal na turnaj mistrů a nebo kdo kdo by ho mohl ještě předstihnout
?
Reagovat
Lina
Ach jo, ty zbytečné chyby ve 3. setu. Nervy teda řádně pracovaly, ale chápu šlo o hodně.
Reagovat
kada.tom
Hááá, paráda DelPo!!! Já věděl, že toho vyhaslýho Švýcara přehraješ :-) Super výsledek :-)
Reagovat
Denis92
ale nie..co zas bolo toto za game..
Reagovat
Denis92
Nadhera! Dobry forehand,dnes skvely backhand,slusny servis..dnes uz 11es..tolko dal snad dokopy na ceste do finale.len tak dalej Roger! na toto sa krasne pozera :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jupíí, a má výhodu v podání ve třetím setu!!
Reagovat
Roger_Federer
Nehlede jak to dopadne, ješte to neni na to stare železo co?:)
Reagovat
lexikon
Roger je nezničitelný kov.
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
lexikon
Chci vidět Djokovice a Nadala ve 32 letech. Nadal bude na kripl káře a Djokovic bude dlouho za zenitem.
Reagovat
Vojtiik
si nedate pokoj šašci tvle, budme radi, ze jsme schopny jeste jednou za cas takhle zahrat:)
Reagovat
lexikon
co to píšeš za nesmysli?
Reagovat
kstzlin1
Ne to urco ne věřme ze v pristi sezóně jeste nejaky ten grandslam prijde ... :D
Reagovat
Lina
Je moc fajn, vidět zase hezkou hru od Rogera. Krásný zápas, doufám, že bude zakončený i jeho vítězstvím.
Reagovat
smazaný uživatel
mne sa tiež konečne pači jeho hra
Reagovat
smazaný uživatel
Rogera nikdy neodpisovat!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
kstzlin1
Tak ono to půjde ne ze ne ! Ale Delpáčův forhend je neskutecny ... Rogeruv výkon zatim jednoznacne nejlepsi od těsné prohry s Nadalem, nedela zas tolik chyb z bekhendu a forhendy hraje vcas... Alfa a omega ale bude servis ... Nechme se prekvapit, com on Rogeeeer !!!
Reagovat
Vojtiik
Strasne se mi libi, ze dneska i kdyz prohral vyrovnany prvni set, tak dale bojuje, hecuje se, beha a neboji se hrat ani z bekhendu
Reagovat
Denis92
tak to je radost pozerat,vzhladom na vykony v tejto sezone
Reagovat
spaniel
Zatim vyrovnané, trocha smuly v TB. I ve včerejším TB se hned zkraje dostal do ztráty díky prasatku. Každopádně zatim nejslibnejsi výkony za dlouhou dobu, i kdyz k ideálu to ma daleko.
Reagovat
lexikon
A co by měl být podle tebe ideál? Aby z každého úderu trefoval winner. Vzpamatuj se.
Reagovat
Mayo
o výhre Del Potra v 1. sete rozhodol prasiatko...vyrovnaný set
Reagovat
Denis92
je to skoda,ze skvely vyrovnany set "rozhodlo" prasiatko ale aj hlupa chyba Fedexa za stavu 5-3
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hra dobre smola v TB ale vykon je dobryyyy
Reagovat
kada.tom
Tak pevně doufám, že Švýcara rozhodí prohraný tiebreak a tím i set natolik, že prohraje i zápas :-))
Reagovat
Roger_Federer
:)
Reagovat
Lina
Já zase věřím, že ho nakopne k titulu
Reagovat
Denis92
Come ON! to bolo nadherne zachraneniu setu
Reagovat
Denis92
tak zatial Roger predvadza lepsi vykon ako povacsinu tejto sezony..snad to tak bude pokracovat a mame pred sebou pekny zapas
Reagovat
Denis92
tak som to zakrikol..
Reagovat
Mayo
nezakríkol
Reagovat
Mayo
výborný zápas hned od začiatku...Roger hrá dobre
Reagovat
smazaný uživatel
tenisovy boze, dej, at si Fedex drzi delku micu, at to nezapomene DelPovi mixovat a hezky servirovat taky po lajne, takove balony DelPovi mnohem casteji mizi ze zorneho a nasledne i hraciho pole, :-) dej Fedexovi zase rychle nohy, dopredu to jeste slo, ale do stran fakt utrpeni, dej mu opet rychlou ruku a at se na svih soustredi a kouka na mic do posledni chvile, neni zvykly, dej, at mu slape servis a neciti zada, dej mu chut, silu elan a stesti, bude to potrebovat. Dekuji. :-)
Reagovat
Roger_Federer
Mám tušení ,že dnes nám Roger předvede , že nepatří do starého železa
Reagovat
smazaný uživatel
Božský súd Vašu žiadosť spracoval, pristúpil k nej s mimoriadnou citlivosťou, no pod ťarchou pádnych argumentov argentínskej obžaloby sa rozhodol Vašu žiadosť zamietnuť..Následky súdneho konania bude možne vzhliadnuť dnes v popoludňajších hodinách v rodnom meste obžalovaného.

Ďakujeme. Ďalší prípad,
Reagovat
smazaný uživatel
dekuji za promptni vyrizeni, jake stesti, ze bozska instituce vede i odbor zazraku, na ktery se timto odebiram. Na shledanou. :-)
Reagovat
Roger_Federer
Často dávám na intuici..funguje to 50/50 :)
Reagovat
Lina
I já přidávám prosbu, aby Roger zlepšil svou hru, bude to moc a moc potřebovat a stálo při něm i to štěstí, diváci a fanoušci naštěstí budou. Taktéž moc děkuji za její vyplnění.
Reagovat
smazaný uživatel
Vážený súd týmto si dovolujem podať odvolanie proti rozsudku,pretože mám vážne pochynosti o zaujatosti tohto sudu dakujem.
Reagovat
smazaný uživatel
Celý pracovný tím Najvyssieh súdu Vám drží palce..

Pripájame úradné hodiny oddelenia zázrakov.

Pon: 8:00-15:00
Ut: 8:00-15:00
St: 8:00-17:00
Stv: 8:00-15:00
Pia: 8:00-15:00
So: 8:00-12:00
Ne: Zatvorené
Reagovat
smazaný uživatel
Mozete sa odvolat v lehote stanovenej zákonom proti akémukolvek súdu, okrem najvyssieho Bozského..Rozhodnutia tohto typu sú nemenné a záväzné :)
Reagovat
smazaný uživatel
ano, vsimla jsem se uz, ze instituce je po restrukturalizaci, zrejme prisla o spoustu kvalifikovanych uredniku a vytvorila hybrid 3 v 1 - ve kterem sporive sloucila moc zakonodarnou, vykonnou i soudni.. :-)) Chapu, setri se vsude, ale take to vysvetluje informacni sum a nedostatecny prehled radovych zamestnancu o chodu nezavisleho odboru zazraku, ktery nezna hodin ani hranic a je stejne tak věčný, jako bozi konani, ktere provazi..:-)

Lina: ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
steve79
Hlavne ze to roger vyhral, ale vzalo mu to dost sil. Dneska se uz nemuzu dockat finale. Musim riict, ze po hodne dlouhe dobe
Reagovat
Reti64
Škoda Vašku, ale i semifinále je pěkné a znamená postup o osm příček výše, na 32. místo žebříčku:-)
Reagovat
smazaný uživatel
sympaticky kluk i vykon.. :-)
Reagovat
Tominoo
Roger po zápase: Prial by som si mať znovu 25 a ešte 10 rokov tenisu pred sebou.
Reagovat
smazaný uživatel
Je skutočne krásne, ako tento pán miluje tenis. Najväčšia tenisová legenda, ktorá svojou oddanosťou tomuto športu dáva príklad tisícom mladých hráčov ako na to.
Reagovat
Alois_Mlok
Na Rogera je v poslední době opravdu smutný pohled. Sice dneska vyhrál, ale jeho výkon nijak nevybočil z šedi posledních měsíců. Ne že by hrál nějak tragicky, jenže člověk si u něj zvykl na úplně jinou kvalitu. Je otázka, jestli to ještě někdy bude lepší. On sám tomu určitě věří, ale nevím nevím ... Je asi opravdu opotřebovaný. Zatímco v minulosti se v úvodních kolech turnajů rozehrával a jeho výkon postupně gradoval, teď tomu většinou bývá přesně naopak, hlavně na grand slamech. Vypadá to, že jeho tělo už nevydrží dlouhodobější zátěž. Z tohoto pohledu se jeho plán zahrát si na olympiádě v Riu jeví jako utopie. Pokud by mu teda nevadilo, že by tam startoval v pozici outsidera...
Reagovat
Mrkev05
Federovy výkony teď sice nejsou na úrovni, na které byly, ale určitě mohou být. Důkazem je určitě zápas letos mezi Federerem a Nadalem v Cincinnati, kde Federer vůbec nebyl navíc. Ať už letní výpadky byly zapříčiněny zraněním zad, nebo psyhickým rozpoložením, každý sportovec má jednou za čas nárok na krizi. Myslím, že Federerova forma se v příštím roce určitě může zlepšit, nemusí to být na celý rok, ale určitě ukáže, že ještě nepatří do starého železa. Na svou bývalou úroveň výkonnosti se zřejmě již nevrátí, ale jeho kariéra ještě není u konce a i kdyby už nic nevyhrál, tak to, co dokázal mu už nikdo nevezme. Nikdo nemůže být věčně na vrcholu, ať už žebříčkově nebo výkonnostně...
Reagovat
Padme
Děkuji za hezký a pravdivý komentář :)
Reagovat
majovap
výborně napsané, konečně něco jiného, než kritika a výsměch.
Reagovat
smazaný uživatel
já myslím,že výkony Fedexe jsou už trapné, a jestli nedostane zítra od DelPa nakládačku, tak to bude pouze tím, že se Juan špatně vyspí.
Reagovat
Nola
dnes si sa definitívne zaradil medzi mojich obľúbencov, domáce prostredie nahrávalo súperovi, ktorý dnes nebol lepší...
Reagovat
J.M.
Stejné finále jako loni, to je pro Rogera v současné formě a s tím, co předvádí, velký úspěch.

Už několik turnajů je zřetelně vidět, že obrovský problém Rogera není jen nebo snad primárně v hlavě, jak se pořád píše, ale především v nohách. Roger už opravdu hraje skoro jak tenisový důchodce, už se téměř nepohybuje, jeho defenzíva téměř neexistuje. V Basileji soupeřům stačí, aby mu zahráli míček kousek od něj a Roger nemá šanci, do stran už skoro vůbec neběhá. Míčky, které dřív perfektně vrátil, dnes v nejlepším případě jenom štrejchne raketou. A i když mu to soupeř zahraje přímo na raketu, tak stačí, aby to byla větší rána, a už to není schopen zpracovat, protože je celý nějaký zpomalený. Taky je nucen hrát spoustu improvizovaných úderů a z pozic, na které není zvyklý, protože už nestíhá se k tomu pořádně stavět. I z toho vyplývá ta spousta kiksů. Mluví se o sebedůvěře jako příčině, ale bohužel je čím dál víc vidět, že Roger je prostě mnohem míň mobilní než dřív.

Ale ty agresivní forhendy a voleje tam občas pořád jsou, to je pořád hezký pohled.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc hezky napsané... naprostý souhlas.
Reagovat
J.M.
A přitom třeba Radkovi Štěpánkovi bude brzy 35, a běhá jako laňka. Tommy Haas je na tom s pohybem taky pořád dobře. A Rogerovi to ještě na začátku roku běhalo skoro jak za mladých let. Je zvláštní, jak rapidně se jeho pohyb během pár měsíců zhoršil. Že by to byl jenom věk, to by bylo divné. Jestli je v tom to dlouhodobé zranění zad nebo něco jiného... Možná by mu teď nejvíc prospěl fyzický trénink se zaměřením na rychlost.
Reagovat
smazaný uživatel
Zrovna dneska jsem na to v zápase myslel, že Rogerův pohyb je nějaký pomalý. Tak doufejme, že to do přístího roku vylepší :)
Reagovat
a.magerova
Myslím si, že tady bude velký kus pravdy:
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis/182086/federerova-sezona-zmaru-ma-svycar-pretoceny-tachometr.html
Reagovat
Padme
Proto jsem sem přestala chodit, ničí mě číst ty příspěvky, jak "trapně a zoufale" hraje. Každý vidí, že to není ono. Na Rossiho chodí pořád statisíce diváků, i když nevyhrává. V tenise je to těžší, že se nehraje na nějaká druhá a třetí místa.
Reagovat
smazaný uživatel
Takové příspěvky ignoruji a nemohou mě rozházet.Raději si přečtu příspěvky od J.M. apod.
Reagovat
J.M.
Ano, s tím souhlasím. Ostatně přesně tohle píšu už dlouho. Je opotřebený jako nikdo jiný ze současných tenistů. Otázkou je, jestli se ještě (především fyzicky) vzpamatuje, nebo to je definitivní stav. Letos na konci roku vynechá ty exhibice, a pokud si pořádně odpočine a hlavně pak pořádně potrénuje, třeba z toho těla ještě něco vymáčkne. Letos v Austrálii mě udivil, jak v prvních třech kolech lítal jak z praku, ta energie a rychlost byla neuvěřitelná. Pak už to bylo čím dál horší a horší. Ale bylo vidět, že když má klid a potrénuje, pořád se ten federerovský blesk ještě může vrátit. Jenom bohužel na čím dál kratší dobu. Třeba jen na dva zápasy.
Reagovat
Padme
Já si to někdy moc beru, hlavně pokud mu to fakt někdy zoufale nejde :D Ale oceňuji snahu a na okruhu mi chybí. Stačí když nějaký ten turnaj vynechá, tak nemám komu fandit :)
Reagovat
a.magerova
Njn.... máš pravdu, ale budu si ještě nějaký ten rok přát, abys ji neměl ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasim prispevky od J.M čítam rád majú hlavu aj patu.
Reagovat
smazaný uživatel
viac tréningu by mu urcite neuškodilo,no neviem či mu to na niečo bude.Som len zvedavý aku velkú nakladacku vzhladom na jeho monentálnu formu dostane dnes od Delpa.Ale ktovie možmo to Fedex da,no môj tip je Delpo.
Reagovat
smazaný uživatel
nedovedu si predstavit sportovce po tricitce, ktery by nezvysil objem treningu, ale dovedu si velmi dobre predstavit, ze bude trenovat jine veci, dokonce i ty, ktere nikdy trenovat nemusel .. ;-)
Reagovat
a.magerova
....zdolal za mohutné podpory publika....
Kdyby jenom publika, zas mám po dnešku o nějakou tu vrásku víc, ale nakonec DOBRÝ :-))
Reagovat
Padme
Sice mě tyhle zápasy ničí, ale jsem ráda, že jsem prožila své mládí v éře Federera :)
Reagovat
a.magerova
Jj je to adrenalín a když TO dobře dopadne, tak i slastný pocit ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist