Djokovič a Nadal v Acapulku nezaváhali, Srba vyzve Del Potro

1. 3. 2017, 07:08
Aktuality 27
ATP ACAPULCO - Obě největší hvězdy turnaje ATP 500 v Acapulku Novak Djokovič a Rafael Nadal začaly dvousetovými výhrami. Nejvýše nasazený Srb si svou první výhru v Latinské Americe připsal proti Slovákovi Martinu Kližanovi, španělský dvojnásobný šampion ještě z dob bojů na antuce si poradil s Němcem Mischou Zverevem.
Novak Djokovič

Novak Djokovič v úvodu sezony vyhrál po finálovém skalpu světové jedničky Andyho Murrayho turnaj v Dauhá, ale na Australian Open vypadl již ve 2. kole s Uzbekem Denisem Istominem.

Od té doby (19. ledna) odehrál jediný zápas, když začátkem února pomohl Srbům k postupu do čtvrtfinále Davis Cupu. Už tehdy hrál se zánětem v ramenu a kvůli léčbě se měl na kurty vrátit až v březnu na Masters 1000 v Indian Wells.

Hojení ramena se však urychlilo a Djokovič se na kurtech objevil o týden dříve, než se očekávalo. Devětadvacetiletý Srb totiž kývl na divokou kartu na turnaj ATP 500 v Acapulku, kde je prvním hráčem Top 2 od roku 2001.

Svůj úvodní zápas už Djokovič zvládl. I když s Martinem Kližanem ve druhém setu přišel o vedení 2-0 a prohrával 2-4, zvítězil 6-3 7-6 a se slovenským sokem vyhrál i třetí vzájemný duel.

"Kližan v prvním kole není nijak jednduchý soupeř. Zápasy na velkých kurtech proti nejlepším tenistům si užívá. Umí hrát nepříjemný tenis, což dokázal i dnes. Hlavně jeho forhend má skvělé parametry. V klíčových momentech mě donutil hrát můj nejlepší tenis, takže jsem rád, že jsem ten druhý set zvládnul," komentoval Djokovič.



"Vyhrát první zápas je vždycky náročné. Já jsem ale se svou hrou spokojen, zvlášť v prvním setu. Snad takhle budu pokračovat," uvedl nejvýše nasazený Djokovič, jenž po sedmi letech nestartuje na souběžně hraném turnaji v Dubaji.

Djokovič si tento týden odbývá premiéru na turnaji v Latinské Americe. V té dosud odehrál jediný zápas, když loni na olympiádě v Riu de Janeiro podlehl už v 1. kole Juanu Martínu Del Potrovi.

Srbský tenista tehdy opouštěl kurt se slzami v očích, nyní v Acapulku se dočká odvety. Na o rok mladšího Argentince, s nímž vede ve vzájemné bilanci 11-4, totiž narazí už ve druhém kole.

Del Potro vstoupil do svého teprve druhého turnaje v sezoně vydřenou výhrou 6-3 4-6 7-6 nad americkým mladíkem Francisem Tiafoem a svou letošní bilanci tak vylepšil na 4-1. Na začátku roku nehrál kvůli bolestem loni operovaného zápěstí.

Rafael Nadal v Acapulku hraje potřetí v kariéře, ovšem poprvé na tvrdém povrchu. Antukové ročníky 2005 a 2013 vyhrál bez ztráty setu a stejným způsobem pokračuje i letos.

Jedenáctou výhru 2-0 na sety v řadě v Mexiku zaznamenal proti Mischovi Zverevovi. Překvapivého přemožitele Andyho Murrayho z Australian Open porazil bez ztráty podání 6-4 6-3, když za celý zápas musel odvracet jediný brejkbol.



O postup do čtvrtfinále si třicetiletý Španěl, který hraje na první akci od pětisetové porážky ve finále Australian Open s Federerem, zahraje s Italem Paolem Lorenzim (h2h 3-0).

Z favoritů na tvrdém povrchu v Acapulku nezaváhal ani loňský šampion Dominic Thiem. Třiadvacetiletý Rakušan odstartoval výhrou 7-6 6-3 nad Gillesem Simonem a po nedělním triumfu na antuce v Riu de Janeiro vyhrál už šestý zápas v řadě. Ve druhém kole narazí na dalšího Francouze Mannarina (h2h 3-0).


S drobnými problémy vstoupil do soutěže šestý nasazený Nick Kyrgios, který na úvod porazil Dudiho Selu z Izraele 3-6 6-3 6-3.

O čtvrtfinále si jednadvacetiletý Kyrgios mohl zahrát s krajanem Bernardem Tomicem, na souboj 'zlobivých' Australanů ale nedojde. Tomic, který před týdnem odchodil zápas v Delray Beach, skončil v 1. kole i v Mexiku. Loňský finalista po prvním prohraném setu (6-7) s Američanem Donaldem Youngem vzdal, byť si v průběhu utkání nevyžádal žádnou pauzu na ošetření.

Z nasazených v úterý vypadl jen Američan Jack Sock. Čerstvý šampion z Delray Beach překvapivě prohrál 6-3 1-6 2-6 s japonským kvalifikantem Jošihitem Nišiokou, který se ve druhém kole utká s lucky loserem Australanem Jordanem Thompsonem.

• ATP 500 ACAPULCO •
Mexiko, tv. povrch, 1.469.745 dolarů
úterní výsledky (28. 02. 2017)
• Dvouhra - 1. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Kližan 6-3 7-6(4)
Nadal (2-Šp.) - M. Zverev (Něm.) 6-4 6-3
Čilič (3-Chorv.) - Dolgopolov (Ukr.) 6-3 4-6 6-0
Thiem (4-Rak.) - Simon (Fr.) 7-6(7) 6-3
Kyrgios (6-Austr.) - Sela (Izr.) 3-6 6-3 6-3
Nišioka (Jap.) - Sock (7-USA) 3-6 6-2 6-1
Del Potro (Arg.) - Tiafoe (USA) 6-4 3-6 7-6(1)
Young (USA) - Tomic (Austr.) 7-6(5) skreč T.
Lorenzi (It.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 4-6 6-3 6-4
Querrey (USA) - Edmund (Brit.) 6-2 4-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
kada.tom
Novak, Rafa, Marin, Dom a Nick skvěle!!
Od Jacka jsem čekal, že si s Japončíkem poradí :-(
Reagovat
EllNino
můžeš vyjmenovat klidě všechny, ty jsi fanoušek jistitel, vždycky budeš na konci dne šťastnej, protože aspoň jedna z tvých kobylek postoupí ...
Reagovat
kada.tom
no to není úplně tak pravda ... třeba v Kuala Lumpuru v dnešním původně avizovaném programu nehrála ani jedna hráčka, které bych fandil, vlastně jediné hráčky, kterým v pavouku Kuala Lumpuru fandím je Shuai Peng (ta hraje až zítra) a Elina, která, jak známo, odstoupila ...

to samé v Acapulcu, kde v ženské části turnaje dokonce není žádná mnou oblíbená hráčka, leda snad Taylor Townsend přeji :-)

takže se kroť, sice mám hodně tenistek a tenistů, kterým fandím, ale rozhodně jich není tolik, že bych jich na měl v pavoucích turnajů 10 a víc (výjimkou jsou GS a ty největší ATP/WTA turnaje)
Reagovat
EllNino
no nevadí, když nebudeš mít radost z výher, tak přijde určitě nějaká radost z prohry a ty ty přeci upřednostnuješ ... takže si stejně přijdeš na své :)
Reagovat
kada.tom
rozhodně neupřednostňuju, radost z proher mám pouze u některých tenistů a tenistek a zdaleka ne všechni/všechny hrají tento týden :-)
Reagovat
EllNino
stačí mi ta fráze "radost mám z proher" ... ;)
Reagovat
Nola
:D kazdy den mas dovod na radost, svycar a cobol venku...
Reagovat
Marduch
Novak teda nic moc.
Reagovat
Marduch
Celé Acapulco vyhrá Rafouš.
Reagovat
turista
Novak pokud by měl hrát s Rafou tak neprohraje. Od září 2013 to s ním má 13:1. Naposledy s ním prohrál ve finále RG 2014, od té doby nikdy. Na aktivním H2H s Rafou 26:21 (plus dvě skreče pro Rafu) si Novak velmi zakládá a žádnou změnu nepřipustí.
Reagovat
Nola
.... uz zase...co bolo, bolo....
Reagovat
smazaný uživatel
Lol..
Reagovat
smazaný uživatel
Rodina Zverevova asi Nadala moc v láske mať nebude....
Reagovat
insanezy_
Zase Sasa ho ma za vzor
Reagovat
Mayo
Pri lepšej forme DelPa a na rýchlejšom harde v Dubaji by som mu dával sance. V Akapulku mu dávam 1%
Reagovat
smazaný uživatel
tak na jeho miste tenhle zapas obrecim, jedna takticka chybka v uvodu TB a zmar vsech uzasnych snah, konec uz s typicky mladickou beznadeji (zlomem psychiky) vypustil, jinak hral naprosto skvele. Odvazne, pestre, zkraceni hry, sako, tenis jako britva. Chapu, ze vsichni jsou nadseni z DelPa, jehoz FH je opravdu velika rana, ale vic mi skutecne nenabidl. Tiafoe ohromny herni progres, zhubl, ta bederni "lordoza" tam sice bude stale, ale slusny pohyb uz, moc fajnovy dnes od neho.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
jinak jeste clanek: hvezdy zacali? ;-)
Reagovat
janek_da
správně, hvezdi zacali
Reagovat
smazaný uživatel
uz si to sedlo a hvezdy konecne zacaly.. ;-)
Reagovat
janek_da
ovšem to je nechutná diskriminace, u chlapů je správný tvar "hvězdi začali"
Reagovat
Krisboy
hvězdové
Reagovat
janek_da
to už je rozdíl v dialektech, smysl je stejný
Reagovat
Tuttovka
Můžu se zeptat zdejších odborníků, jak je to s povrchem na mexickém turnaji. Proč se změnil povrch z antuky na tvrdý a není možné, že už se tak stalo vícekrát? Možná si to pletu, ale měl jsem dojem, že už k něčemu takovému došlo.
Reagovat
smazaný uživatel
myslim, ze se mylis, ke zmene doslo jen jednou, byl to antukovy turnaj s dobre dvacetiletou tradici, asi pred 3-4 lety presel na hard, duvod jsem nestudovala, ptz nejsem odbornik.. :-) Mozna ambice atraktivni destinace nabidnout "vic" nez zaprasenou cihlu.. ;-)
Reagovat
Herbert_Hoover
Pochvalovali si, že změna podkladu přilákala rozdílné typy hráčů..zavítali Isner nebo Anderson ( ten hrál jeden rok po přechodu na hard finále)...atd. Zkrátka pestřejší pole, takže nejspíše to byl hlavní cíl. A možná mají s kurty méně práce.
Reagovat
gocii
myslím že důvodem byl i termín. Momentálně se všichni připravují na IW a Miami, hodně prestižní hardové turnaje a jet do acapulca na antuku by bylo docela zbytečné pro elitní hráče. Změna dokázala během pár let přilákat djokovice a nadala a navíc i místo je přecejen lepší, není to tak daleko jak pak letět z dubaje
Reagovat
gigin
Přesně tak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist