Djokovič a Troicki národními hrdiny. Srbové poprvé vyhráli Davis Cup

5. 12. 2010, 15:47
Aktuality 16
DAVIS CUP - Salátová mísa pro vítěze Davisova poháru je poprvé v historii v rukách tenistů Srbska: světové trojky Novaka Djokoviče, Viktora Troického, Janka Tipsareviče, Nenada Zimonjiče a nehrajícího kapitána Bogdana Obradoviče. Srbové ve finále zdolali 3-2 na zápasy Francii, když vývoj souboje suverénně otočili v nedělních dvouhrách. Nejdříve získal druhý bod Djokovič, rozhodující zápas pak vyhrál Troicki.
Srbové. Vítězové Davisova poháru 2010

Finálový souboj v Bělehradě začali lépe tenisté Francie. Monfils nejprve smetl Tipsareviče, Djokovič pak ale hladkým vítězstvím nad Simonem vyrovnal. V sobotní dramatické čtyřhře srbský tandem Troicki/Zimonjič neudržel vedení 2-0 na sety proti Cleméntovi s Llodrou.

Novak Djokovič tak dnes místo mečbolu na premiérové vítězství Srbska v Davis Cupu musel podruhé během víkendu srovnat s francouzskými soupeři krok. A znovu se mu to bez problémů podařilo, když kromě třetího setu převálcoval v souboji týmových jedniček nemohoucího Gaela Monfilse. S tím si poradil i v šestém vzájemném střetnutí.

V úvodních dvou sadách jednoznačně dominoval bělehradský rodák a Monfils byl totálně bezradný. Čtyřiadvacetiletý syn rodičů z Karibiku, jenž mohl pro Francii podesáté získat Salátovou mísu, začal až ve třetím setu předvádět několik agresivních výpadů, kterými si zajistil dva brejky. Jenže ani jeden nepotvrdil, pokaždé jen čekal na soupeřovi chyby, kterých ale Djokovič narozdíl od Monfilse příliš nedělal,

Třetí hráč světa Djokovič po prohraném servisu za stavu 3-3 doslova roztřískal raketu o kurt, rozbouřenou krev ve svých žilách ovšem dokázal rychle zklidnit a soupeře vrátil zpět do reality. Následné tři hry už znovu ovládl, a byť nemusel vytáhnout příliš zbraní ze svého arsenalu, již za dvě hodiny a čtvrt slavil vítězství 6-2 6-2 6-4. Na jeho oslavu srbský tenista roztrhal tričko a následně s mikrofonem hecoval fanoušky před rozhodujícím zápasem.

"Vzhledem k tomu, pod jakým jsem byl tlakem, tak jsem hrál neskutečně," řekl Djokovič.

Do pátého duelu, v němž se muselo rozhodnout, nakonec nenastoupili poražení z pátečních dvouher Tipsarevič a Simon. Nehrající kapitán domácího celku Bogdan Obradovič dal šanci Viktoru Troickému, Francouz Guy Forget trochu nečekaně ukázal na Michaela Llodru, kterému se příliš nedařilo při sobotní čtyřhře.

Hned od začátku utkání se ukazovalo, že šťastnější ruku měl při výběru Srb Obradovič. Llodrovi, který na nedávném Masters v Paříži porazil Djokoviče a dostal se až do semifinále, vůbec nefungoval jeho styl hry. Po nevýrazném servisu se mu nedařilo ani na síti, naopak Troickému se dokázal trápícího se Francouze úspěšně prohazovat. 

Třicetiletý Llodra naznačil zdramatizování pouze v úvodu druhé sady, od vedení 2-0 na gamy ale prohrál šest her v řadě a definitivně ztratil víru ve vítězství. Ve třetím dějství čtyřiadvacetiletý Troicki Llodrovi ještě třikrát sebral podání a po dvou hodinách a čtvrt v bělehradské areně odstartoval oslavy, kterých zúčastnil i bojovně naladěný srbský prezident. Naopak na srbské lavičce zavládl smutek, jemuž dominovaly Llodrovi slzy.

Troicki po mečbolu stejně jako Djokovič roztrhal tričko, v kterém hrál. "Je to neuvěřitelné! Nevím, co mám říci, co mám dělat. Je to nejkrásnější moment mého života," křičel Troicki do mikrofonu na dvorci. Hráči pak splnili slib a na počest výhry si oholili hlavy. 

Srbové slaví poprvé
Srbsko, které postupně vyřadilo Spojené státy, Chorvatsko a české tenisty, získalo premiérový titul. Kapitán Obradovič během roku spoléhal na kvarteto Novak Djokovič, Viktor Troicki, Janko Tipsarevič a deblového specialistu Nenada Zimonjiče.

"Je to nejlepší moment mé kariéry a asi celého národu," radoval se bezprostředně po utkání šampion Australian Open z roku 2008 Djokovič, který jako proti českým tenistům v semifinále na lavičce neúnavně povzbuzoval Troického. "Pro nás je to jako vyhrát mistrovství světa," dodal.

Chorvat Niki Pilič se v kariéře radoval z pátého daviscupového triumfu. Jako kapitán dovedl k titulu třikrát Němce (1988, 1989, 1993), jednou Chorvaty (2005) a u srbského týmu působil jako poradce, jelikož Djokovič vyrůstal v jeho mnichovské akademii.

Francie, kterou na lavičce podporovali i zranění Tsonga, Benneteau či nenominovaný Gasquet, si na desátý zisk slavné trofeje musí minimálně rok počkat. Naposledy se z triumfu radovala v roce 2001.

"Zklamání z prohry je velké, ale nesmíme zapomenout Gaelovi a Michaelovi poděkovat," řekl francouzský kapitán Guy Forget. "Ráno jsem věděl, že salátová mísa je blízko a zároveň daleko. A bohužel platilo to druhé," sklopil Forget oči.

Srbové příští rok vykročí za obhajobou titulu utkáním v domácím prostředí proti Indii. Francii čeká duel 1. kola v Rakousku.

- FINÁLE DAVISOVA POHÁRU (Srbsko - Bělehrad, tv. povrch / hala) -
kompletní výsledky (03. - 05. 12. 2010)

Srbsko - Francie 3-2
pátek 3. 12. 2010:
Tipsarevič - Monfils 1-6 6-7(4) 0-6
Djokovič - Simon 6-3 6-1 7-5
sobota 3. 12. 2010:
Zimonjič/Troicki - Clément/Llodra 6-3 7-6(3) 4-6 5-7 4-6
neděle 5. 12. 2010:
Djokovič - Monfils 6-2 6-2 6-4
Troicki - Llodra 6-2 6-2 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
smazaný uživatel
na obrazovkách České televize !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-DDDD

Pravil na závěr čété4 přenosu komentátor Marek Večeře. Že mu to není trapné. Kolik tenisu nám tihle vyžírkové z Kavčích hor příští rok nabídnou? Fed cup, Davis cup a co dál? Podaří se jim někdy koupit práva aspoň na jeden zahraniční turnaj ATP nebo WTA? Platit koncesionářské poplatky (narozdíl od Slováků) musíme, přitom úroveň jejich sportovní nabídky rok od roku klesá. Ten jejich sportovní kanál je kanál úplně k ničemu!
Reagovat
smazaný uživatel
zapomnel si na challenger z prostejova kam si kazdy koho to fakt zajima zajede:D
Reagovat
smazaný uživatel
Vyjímečně souhlasím s Brozem.....kdyby aspon vysílali třeba Wimbledon, poslední ročník na ČT4 byl myslím 2008..... Davis Cup a Fed Cup je málo...

Jinak jsem fandil Francii, škoda že to nedotáhli, ale Srbové si to zasloužili.... s tím oholením to ale přehnali, ted vypadají jako volové
Reagovat
smazaný uživatel
Kde prosím najdu nějaké fotky těch plešounů?
Reagovat
smazaný uživatel
To jsou keketi.Dohola:))))
Reagovat
BooOoo
jsou v textu chyby jako třeba .. Naopak na srbské lavičce zavládl smutek, jemuž dominovali Llodrovi slzy. ... šampion Australian Open z roku 2010 Djokovič
Reagovat
LubosZabloudil
Opraveno
Reagovat
smazaný uživatel
... a co ten smutek na srbské lavičce?
Reagovat
a.magerova
Blahopřeji vítězům, ale to pozápasové řádění holiče na kurtu mě fakt nemile šokovalo, takoví krásní chlapci to byli, zvláště Janko a Novak a teď tohle :-((
Reagovat
BooOoo
coze ?? oni je tam ostrihali ??? :D:D:D:D .. ale jinak měl hrát Gilles ten by mozna vyhral
Reagovat
a.magerova
Jo.... vítězové šli dohola :-((
Reagovat
BooOoo
no třeba bude Tipsarevič konečně vypadat jako člověk .. ale u Novaka teda neskutečná škoda !! ten vypadal snad nejlip ze všech !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda, super. Musím se Viktorovi omluvit, nevěřil jsem mu a já sám bych asi upřednostnil Tipsareviče. Jinak se ukázalo to, co jsme s romismakem ráno a včera večer říkali, Llodra byla špatná volba, takovou formu jako v Bercy nebude mít už nikdy, povrch byl o dost pomalejší a Troicki si ho vodil jakl malého Jardu. Fat jsem nečekal, že by se takhle Troicki vytáhl. Finále dopadlo přesně podle mých představ, drama do pátého zápasu a výhra Srbů.
Reagovat
smazaný uživatel
Prave nefalsovane drama prinesla jen vcerejsi ctyrhra, jinak slo o nudne, casto jednoznacne, zapasy. Urcite vetsi zazitek by dnes byl alespon jeden petisetovy zapas, ja jsem v techto dvou naprosto jednotvarne vyvyjejicich se duelu atmosferu daviscupoveho finale necitil, snad jen v uplne poslednim gamu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jasně no, dvouhry byly jednoznačné, i když při té poslední už jsem to napětí cítil a zas tak jednoznačné jak stav ukazuje to nebylo. Ale Viktor byl skvělý a podle mě za tím více šel, byl více vyhecovaný.
Reagovat
smazaný uživatel
Som pisal ze 3:0 a niektori tu tvrdili ze Monfils ma formu a podobne nezmysli:D Proste Monfils je priemerny hrac prvej 20ny to ok patri k sirsej spicke ale Djokovic je 3ka uz zopar rokov, hra v ere Federera, Nadala preto je 3ka, a v DC vzdy hra naplno- je narodovec hra so srdcom daktorym sa to mozno nelubi ale v DC nebolo co riesit ze Monfils ci ma sancu alebo nema podla mna nikdy ju nemal. o Vzajo. zapasoch ani nehovorim ked to bolo 5:0 pre Djokera- inac Troicki sa ukazal vyborna volba zachvilu to tu vyhra a Llodra jak som pisal nemal hrat ale Simon- ktory na lavicke furt daco Gasquetovi vyprava asi daco take ze Ko.kot trener mal dat mna ne toho SV hraca- jeho SV je neefektivny Troicki ho prehadzuje jak male decko..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist