Djokovič dostal sportovního Oscara za rok 2014. Na Li získala výjimečné ocenění

15. 4. 2015, 22:45
Aktuality 22
Wimbledonský šampion Srb Novak Djokovič a etiopská běžkyně Genzebe Dibabaová, která během dvou týdnů vytvořila tři světové rekordy na různých tratích, jsou držiteli ceny Laureus pro nejlepší sportovce světa za rok 2014. Trofeje označované za sportovního Oscara se dnes předávaly v Šanghaji.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Spolu s Djokovičem byli v nominaci na sportovce roku britský pilot formule 1 Lewis Hamilton, portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo, golfista Rory McIlroy ze Severního Irska, španělský šampion MotoGP Marc Márquez a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie. Cenu Laureus Djokovič získal už v roce 2012. 

Sedmadvacetiletý Srb v loňské sezoně vyhrál sedm turnajů včetně Wimbledonu, čtyř podniků Masters 1000 a Turnaje mistrů. Ro zakončil jako suverénní světová jednička, i když mu ještě na podzim šlapal na paty Roger Federer.

S Dibabaovou, která loni v únoru postupně zaběhla halové světové rekordy na 1500 m, 3000 m a dvě míle, se o sošku ucházely Serena Williamsová a Na Li, koulařka Valerie Adamsová z Nového Zélandu, norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová a slovinská lyžařka Tina Mazeová a tenistky


Kolektivem roku jsou fotbaloví mistři světa z Německa. S německými fotbalisty byli v nominaci na nejlepší tým roku "kolegové" z Realu Madrid, stáj F1 Mercedes, evropský golfový výběr Ryder Cupu, mistři basketbalové NBA San Antonio Spurs a daviscupoví šampioni Švýcaři. 

Na LiVítěze celkem sedmi kategorií vybírá komise složená z 50 sportovních legend. Vyhlášen byl také návrat roku, průlom, nejlepší akční sportovec a nejlepší handicapovaný sportovec. 

V žádné z šestičlenných nominací neměl český sport svého zástupce. Jako jediná se do vybrané společnosti zatím dostala tenistka Petra Kvitová za výsledky v roce 2011. Tehdy stejně jako loni Djokovič vyhrála Wimbledon i Turnaj mistryň, navíc poprvé i Fed Cup.

Na Li byla oceněna za výjimečné úspěchy
Podruhé v historii byla udělena také cena za výjimečné úspěchy. V roce 2013 byl oceněn plavec Michael Phelps a dnes převzala prestižní ocenění tenistka Na Li, která si pro sošku přišla s těhotenským bříškem.

Na Li se během své kariéry stala prvním asijským grandslamovým vítězem, když v roce 2011 vyhrála Roland Garros a v sezoně 2014 triumfovala na Australian Open. Stejně tak byla jako první tenistka či tenista z Asie druhou nejlepší hráčkou světa. Loni v září kvůli problémům s koleny ukončila ve svých 32 letech kariéru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Vojtaakk
Za asi 15 let byl nominován jediný zimní sportovec a to O.E.Bjorndalen někdy 2003. U žen to není o moc lepší, i když letos tam třeba byla Marit Broergen, kde je třeba taková D.Domracheva - 3 zlata ze ZOH, druhá v SP atd.?
Reagovat
Pe3k
Roger Federer - Elegance of Dropshots & Volleys (HD)
https://www.youtube.com/watch?v=IghObgaQz5g
Reagovat
Frick
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/313648/dve-skolacky-na-slovensku-urizly-muzi-penis-pry-je-o-to-pozadal.html
Reagovat
janek_da
Ten tvuj koment spíš měl být "Myslíte, že to bylo horší než číst moje komentáře?".
Reagovat
Roger_Federer
ne.
Reagovat
blixa
Vyzkoušej na sobě a podej zprávu ;-) :D
Reagovat
PH94
Zaslouženě :)
Reagovat
steve79
Proc se v tom monte carlu hraje tak brzo?:D clovek prijde domu v pet a uz je temer vse odehrane.
Reagovat
George_Renel
Mně to sice časově nevadí, ale máš pravdu. Hloupé je na tom to,že třeba včera a dnes je na pořadu spousta atraktivních zápasů a hrají se ve stejný čas. Tomáše je tak zatím možno vidět jen na streanu.
Reagovat
PH94
Taky skoro nic nestíhám :/ Ale o víkendu ideální :)
Reagovat
VlS
Aby večer všichni seděli u rulety a ne na kurtech
Reagovat
smazaný uživatel
A tak já bych to spíš viděla na poker.
Reagovat
tommr
a není to kvůli tomu, že se tam večer nesmí hrát podobně jako na FO? I když v MC mají na rozdíl od FO instalovaný světla ...
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto zaslouženě. Za svůj herecký výkon ve finále AO si Oscara plně zaslouží. :)
Reagovat
Grigor_Murray
:)
Reagovat
Predal
za herecké výkony zaslúžene... inak Novak skvelá forma na velkých turnajoch, snád ten RG konečne urve...
Reagovat
smazaný uživatel
Měl to vyhrát Ronaldo nebo Neymar
Reagovat
smazaný uživatel
I když Novak je taky docela herec :) Jak vždycky dělá, že ho něco štve nebo bolí, aby ta jeho výhra pak působila o to víc úžasně.
Reagovat
spaniel
Ted jeste Rafovi Zlatou malinu, at je to komplet.
Reagovat
smazaný uživatel
A elegánovi zlatú medailu..Ale len zo štvorhry :)
Reagovat
babolat.cz
a za lidský přístup k DC
Reagovat
smazaný uživatel
to by mě teda zajímalo, podle čeho se to jako vybírá..každé 4 roky budou týmovou soutěž vyhrávat fotbaloví mistři světa :) evropský golfový tým Ryder Cupu, to snad není pravda :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist