Djokovič: Hraju svůj nejlepší tenis. O hranicích přemýšlet nechci

31. 1. 2016, 16:20
Aktuality 63
Novak Djokovič po dnešním triumfu na Australian Open prohlásil, že v posledním roce hraje nejlepší tenis v životě. Rodák z Bělehradu ovládl čtyři z posledních pěti grandslamů a jedenáctým singlovým triumfem na turnajích velké čtyřky vyrovnal na pátém místě historické tabulky Björna Borga a Roda Lavera. Na rekordmana Rogera Federera ztrácí šest titulů.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© ausopen.com)

"Nechci přemýšlet o tom, jak daleko jsou moje hranice. Věřím, že můžu vyhrát každý zápas a v posledních 15 měsících hraju nejlepší tenis svého života. Výsledky to ukazují," řekl otec patnáctiměsíčního syna Djokovič, který své fantastické výkony předvedl především v melbournském semifinále proti Rogeru Federerovi a začátkem roku ve finále turnaje v Dauhá proti Rafaelu Nadalovi. Od chvíle, co se stal otcem, odehrál 20 turnajů a jen jednou nebyl ve finále.

Na posledních osmi grandslamech byl Djokovič pokaždé minimálně v semifinále, pětkrát získal titul a pětkrát v řadě už nechyběl ve finále. Šestým triumfem v Melbourne vyrovnal rekord Australana Roye Emersona.

"Každý titul je svým způsobem velmi významný. A jsem nesmírně poctěn, že je moje jméno zmiňováno mezi takovými legendami tenisu, jako jsou Rod Laver nebo Roy Emerson. Je to neuvěřitelný pocit přepsat historii a vyrovnat rekord jednoho z nejlepších hráčů všech dob," podotkl Djokovič. "Když máte možnost přepsat historii, přidá vám to motivaci navíc, než vejdete na kurt. Snažil jsem se to tedy pozitivně využít a povedlo se," radoval se osmadvacetiletý Srb po dnešní finálové výhře 6-1 7-5 7-6 nad Andym Murraym.

Novak Djokovič"Nejsem teď tady proto, že jsem hrál stejný tenis jako před rokem. Já cítím, že jsem hrál lépe. Neustále se totiž snažím zlepšovat nejen hru a taktiku, ale i svou psychiku," řekl Djokovič.

O týden staršího Brita porazil pojedenácté z posledních dvanácti vzájemných duelů. A na grandslamech se mu daří i proti dalším členům 'velké čtyřky' Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi. "Dá se říct, že se připravuji na Murrayho, Federera a Nadala. Tihle tři hráči jsou vedle mě nejvíc dominantní. Bez urážky k hráčům jako David Ferrer nebo Stan Wawrinka. Snažím se připravit tak, abych na grandslamech podával nejlepší výkony a analyzuji hru těchto tří hráčů," dodal Djokovič.

Rodák z Bělehradu je dlouhodobě suverénně nejlepším hráčem světa. V žebříčku má už několik měsíců téměř dvojnásobný počet bodů, než jeho pronásledoval na druhém místě. Je nesporným vůdce smečky, která se ho zatím marně snaží dostihnout. Zrovna včera prý slyšel jednu docela pěknou metaforu.

"Je to mnohem jednodušší pro vlka, který běží na horu, protože je hladovější, než vlk stojící na vrcholu," citoval Srb, jenž bude letos na každém turnaji obhajovat minimálně finále. V něm nechyběl už sedmnáctkrát po sobě. "Jsem přesvědčen, že všichni ti kluci, co každý týden bojují o post světové jedničky, jsou velmi hladoví. A já si nemohu dovolit odpočívat a užívat si. Tedy můžu a chci, ale ne víc než pár dní. Už jsem přemýšlel o tom, jaké turnaje budu ve zbytku sezony hrát a jaké ne."

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

63
Přidat komentář
panzer.dragon
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/12662424_1052803284775992_6087797365433242007_n.jpg?oh=a0089efdb2787ad61042e0b56c7961c2&oe=57333EFE
Reagovat
smazaný uživatel
http://s24.postimg.org/8pi51j739/ao2016.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Dá se říct, že se připravuji na Murrayho, Federera a Nadala. Tihle tři hráči jsou vedle mě nejvíc dominantní. Bez urážky k hráčům jako David Ferrer nebo Stan Wawrinka. Snažím se připravit tak, abych na grandslamech podával nejlepší výkony a analyzuji hru těchto tří hráčů," dodal Djokovič.

To je presne to..Djokovic moze urobit v zapase so Simonom 100chýb, ale na dalsi den si dá v súboji s Federerom záležať a celkovo k zápasu pristúpi inak.:Detto s Nadalom, Nole moze vyhrat 6:4, 7:5 s No name hráčom, ale na druhy den hra s Rafom a hra ako o zivot a vyhrá 6:1, 6:2..
Reagovat
panzer.dragon
možná to i vysvětluje proč dvakrát na gs prohrál s wáwrou, wáwra sice je téměř top, ale pokud ho novak vynechává z podrobnejch příprav a analýz tak to prostě může skončit jak to dvakrát skončilo
Reagovat
panzer.dragon
maj ještě nějakej zajímavej turnaj, kde by se měli potkat a dosud nepotkali? asi všude kde to bylo podstatný co už spolu hráli?
Reagovat
smazaný uživatel
Australian Open, stretli sa tu iba raz v tom pamatnom, strhujúcom finále..Vsade inde sa stretli viackrát, v Melbourne by im to svedčalo..
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, na French open sedmkrát a na Australian Open jednou. Už chápeš, proč má Rafa tak pozitivní bilanci s Djokerem na GS? :) Ostatně, tohle je Rafova specialita. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Na harde 4krat, 3krat na tráve a 7krát na antuke...

Prečo to nie je 7:7??..

Chacha..:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na tráve 2krát, pardón...

Ono to vsak na veci moc nemení, ze áno..Rafa má pozitívnu bilanciu presne pre to, čo tvrdím dlhodobo...Dominoval na svojom povrchu a nikomu nedovolil dominivat na inom povrchu mimo antuky..V roku 2015 odisiel a hla, nastáva dominancia, vsetko do seba zapadá..:)
Reagovat
dappe
Nadal nikomu nic nedovolil :D Akorát během jeho kariéry budou k vidění takové dominance dvou hráčů po sobě, které v historii pravděpodobně ani nebyly...V první polovině Nadalovy kariéry dominoval tenisu Federer, v té druhé Djokovič.
Reagovat
smazaný uživatel
V prvej polovici jeho kariéry dominoval Federer?...v rokoch 03-07, keď mal nadal 17-21 rokov :)..

Ja by som ťa opravil a povedal, že to bola až druhá polovica, ešte keď bol Nadal vo veku 12-16 tak dominoval Sampras :))

Tú dobu 08-14 si nevšímaj ;)
Reagovat
Cico93
to je somarina jak voči.
Reagovat
Cico93
S tým Djokovicom mi to nedalo:-)
roky 11-14.
Nadal 5 GS
Djokovic 6 GS

Nadal 21 titulov 9 Masters
Djokovic 30 titulov 15 masters

Bilancia v týchto rokoch:
12:7 ND
Ale aj tak je obdivuhodné ako sa Nadal z toho roku 11 dokázal spamätať a Novakovi čo to vrátiť.
A asi netreba 2krát písať, že tých titulov mohlo byť viac nebyť toho ,že
prakticky Nadal rok pauzoval.

A presne ako tu už bolo napísane Nadal od min. roku je len tieňom toho Nadala a zrazu tu máme nadvládu jedného hráča.

K Federerovi
05-10
Nadal 9 GS
Federer 12 GS

Nadal 43 titulov 18 Masters
Federer 44 titulov 13 Masters
Bilancia v týchto rokoch:
14:8 RN

Tak tu vidíme ako v Rafovej prvej polke dominoval Roger a v druhej Novak.

S tým rokom 15 by to už vyzeralo trochu inak, ale to by bolo k Rafovi kruté:-(((
Reagovat
Cico93
ale tie čísla bez záruky
Reagovat
Pe3k
2012 finále AO je obecně velmi přeceňované, hlavně fanoušky Nadala...Ten zápas měl sice drama a byl hodně dlouhý, ale co se kvality tenisu týče byla to mizérie.
Djokovic: 1st serve 59%, 69 nevynucených chyb atd.

Pro Nadalovou kariéru bude asi nejvíc zdrcující, že porazil Novaka naposledy, když mu bylo 27 a pak do konce kariéry ani jednou...H2H ztratil a bude si ho jen zhoršovat, nejen s Djokovicem.
Reagovat
Cico93
A čo bude najviac zdrcující pre Rogera?
že porazil Nadala naposledy na GS vo svojích 26?
Reagovat
Pe3k
Roger porazil Djoka i Rafu i ve svých 34, což je pro Rafu sci fi si vůbec představit...
Roger vede důležité rekordy a nemusí si s něčím takovým vůbec lámat hlavu, prostě jsou statistiky kde zaostává, ale ty hlavní vede :)
Reagovat
Cico93
A Rafovi bolo vo finále RG 14 28 nie 27.
Reagovat
Pe3k
To jsem si právě nebyl jistý, jestli 27 nebo 28.
Snad se ještě zvedne a alespoň na antuce mu bude konkurentem.
Reagovat
smazaný uživatel
finale AO 2012,bol sakra dobry zapas,na statistiky ti vacsina(drviva)kasle,samozrejme ako fanusik Nadala ma moj nazor v tvojich ociach len polovicnu hodnotu,ale to je tvoj problem:)
Reagovat
Cico93
Ale veď jasne, že to bol perfektný zápas, Petrik bol ešte frustrovaný z toho semifinále:-)
Reagovat
Ondra979
Tak tady se musim priklonit na stranu toho, ze to byl sice zapas dramaticky a mimoradny, ale nejak superkvalitni a koukatelny mi teda neprisel, proste ultramaraton s dramatem na zaver a maximalnim nasazenim, to ano, ale divat se na to tech temer 6 hodin mi prijde skoro jako masochismus, to bych ja nevydrzel. Btw fandil jsem Rafovi a mel to skoro na lopate, to si pamatuju.
Reagovat
Pe3k
Netvrdím, že to nebyl dobrý zápas, jen že Djokovic hrál hluboko pod svoje možnosti a byl to zápas nevynucených chyb a monotoní výměny od základní čáry. Zajímavé jak tento zápas všichni Nadalisti hodnotí vysoko.
Reagovat
smazaný uživatel
asi preto(hodnotim podla seba),ze mne sa taketo zapasy pacia,styl servis bum prask Ivanisevic trocha menej,ale prave Gorana som mal rad
Reagovat
Mantra
a proč se ptáš? to je jako se zeptat kde by se mohl ještě potkat s Dus.Brownem - to by imo mohla být větší zábava, než sledovat labutí píseň rn
Reagovat
panzer.dragon
jen tak, že mi přišlo že už se tihle dva potkali všude, třeba rafa s rogerem maj před sebou ještě to us open
Reagovat
Jan
O jakých hranicích by měl Djokovič ještě přemýšlet ? Dřív jsem tolik tenis nesledoval, tak nevím jestli měl Federer, Nadal, Sampras, Mc Enroe, Borg atd. v dobách svého vrcholu takovou brutální převahu nad ostatními jako on.
Reagovat
Ondra979
Ja bych o necem vedel, a chapu, ze Novak to nechce rikat nahlas, ale tusi, ze ma na to udelat letos cisty GrandSlam a urcite by to dokazat chtel, ale nejdriv musi vyhrat Pariz, tak uvidime.
Reagovat
Jan
Uvidíme. Serena také letos mohla dorovnat rekord a vynořila se Kerberová. Stan poladí formu a bude to v háji :)
Reagovat
Ondra979
No ja bych si to taky nepral, takhle pro me muzsky tenis ztraci na atraktivite, kdyz nekdo takto dominuje, zajimala by me treba sledovanost tohoto finale na AO v porovnani s poslednim finale Federer - Nadal na FO, nebo i Djokovic - Fed loni, pro me to proste atraktivni neni a urcite nejsem sam. Na druhou stranu Novak na to proste ma jestli se nezrani, ale treba to zase zachrani Stanimal nebo se objevi nekdo jiny, tezko rict.
Reagovat
Jan
Mně ta dominance nevadí, líbí se mi to. Ale když to někdo poruší, jako třeba loni Stan, tak se mi to líbilo taky.
Reagovat
Hook2424
Dominance rozhodne znamena odliv fanousku. Zustanou jen ULTRAS, nebo tenisovy fajnsmekri. Lidi vseobecne pritahuje soupereni a vyrovnane bitvy! Kdo si pamatuje jasna finale a snadne vyhry! I clovek, ktery nevi jak se tenis pocita vi o petisetovych bitvach Federera s Nadalem ve Wimbledonu.
Reagovat
Ondra979
Tak tak, a nad tim by se mela ATP zamyslet. Pro me bylo napr atraktivnejsi finale Federer -Nadal loni v Basileji nez toto AO, takova hezka pripominka starych casu
Reagovat
Nola
bezpochyby,ATP by mala zatrhnut start Djokovica a Murrayho na vsetkych velkych turnajoch....
Reagovat
Ondra979
No jasne, jsem pro skoncovat s tou nudou jednou provzdy!
Reagovat
VlS
ATP by dokonce měla zatrhnout turnaje, protože současnej tenis je slabej, Nole a Andy vlastně nic neumí. Ten správnej rajc by měl bejt ve sledování zápasů Rogera a Rafana na YT, protože jen to stojí za to :-)
Reagovat
Ondra979
jo, jeste ze ten YT mame. Je to tak - muzsky tenis ted zaziva neskutecny upadek kdy skoroduchodce Djokovic drti vsechny ostatni vcetne superduchodce Federera a mladi na to serou a jen su.. a chlastaj a houby trenujou, proste o nicem, zrusit to
Reagovat
rusedski
Ty jseš taky důchodce, tenis potažmo celej sport je už dneska trochu jinde než dřív.

V 90.letech byli třicátníci na odpis, dnes to není žádnej věk. Pamatuju, si, jak jsem kdysi kroutil hlavou nad tím, že Rick Leach hraje ještě v šestatřiceti ČTYŘHRU! Dnes máme i 36-leté singlisty a deblista čtyřicátník nikoho nepřekvapí.

Anebo hokej. Pamatuju, že na OH 1992 byli nejstaršími hráči našeho mužstva Janecký a Liba, všichni je brali jako veterány. Teď koukám na Wiki a vidím, že oběma bylo 31 let :). Ještě v Naganu 1998 byl Růžička za kmeta, spousta kritiky na Hlinku, že tam bere takového dědka - bylo mu 34... Dneska? Nemluvím o nějakých extrémech typu Jágr, ale takovejch sedmatřicátníků je všude jak naseto a nikdo je do důchodu neposílá :)
Reagovat
Ondra979
Tady nekdo nepochopil nadsazku..
S hokejem bych to uplne nesrovnaval, tam neni problem snizit icetime u starsich hracu, coz v tenise jaksi nejde.
Doba je sice trochu jina, ale takova situace, jako je ted, tady asi jeste nikdy nebyla - jeden dominant kratce pred 30 a temer nikdo kolem 25 (Nishiho laborujiciho se zdravim radsi nepocitam, uvidime co Raonic) v uplne spicce, no me se to moc nelibi, ale neda se nic delat, uvidime, jak se bude Novakovi darit, az tu 30 prekroci. A Rafovi bych pral jeste jedno RG, ale moc to nevidim, ten uz vypada ze je nenavratne za zenitem :)
Reagovat
smazaný uživatel
V hokeji to podla mna súvisí aj s extrémne vydarenou generáciou hrácov z 90 rokov..To sú vsetci tí Jagrovci, Selanneovci, Šatanovci, ktorí sú stále tak dobrí, že v súčasnej generácii hráčov, ktorá naopak nie je tak vydarená stále vynikajú...
Reagovat
Ondra979
Asi hej, to je dobry postreh, ta generace byla opravdu mimoradna a proto mohli hrat tak dlouho na takovem levelu + lepsi regenerace, strava atd.
A jeste k Novakovi - letos skoro jiste pojede jako loni, on je proste biologicky mladsi nez Rafa o minimalne 2-3 roky. Navic se neustale zlepsuje, snazi se neustrnout ve vyvoji, pomaha si vice servisem, coz je velke plus a dost mu to pomuze az trochu ubere na rychlosti a mrstnosti, coz by melo prijit kolem te 30..fakt jsem na nej potom zvedav ale tipuji ze pak muze napodobit Agassiho, mozna ho i prekona (Agassi mel mimochodem velkou sanci pridat rekordni 3 GS v 30+ v r. 2002 na AO, ale musel se odhlasit asi kvuli zraneni, jinak by nejspis vyhral, tam pak vyhral skoro noname Johansson)
Reagovat
smazaný uživatel
Na 90% to nedokáže. Viděli jsme loni, jak je to psychicky náročné u Sereny. Ta se dokázala dostat přes to martyrium zrádných tříseťáků na všech třech grandslamech, několika ušla hrobníkovi z lopaty a nakonec, když už se zdálo, že ji nic (se vším respektem k Vinci a Penettě) nebrání k čistému grandslamu, pokonila to v tom nejmíň pravděpodobném špílu. Novakovi navíc do karet nehraje i fakt, že se letos hraje olympiáda, kterou ještě ve sbírce nemá. Takže tato sezona má pět vrcholů a je prakticky mizivá šance, že Djokovič zvládne všech pět. Olympiádu asi jo, ale aspoň na jednom grandslamu určitě klopýtne.
Reagovat
Jan
Koncem roku to spočítáme.
Reagovat
panzer.dragon
tak teď už jsou to jen čtyři..
Reagovat
Ondra979
JJ uz jen ctyri. Olympiada je jako masters, navic na hardu, tam by bylo velke prekvapeni, kdyby to nedal (pokud si udrzi formu coz predpokladam), FO - tam bude jasny favorit, Rafa uz ho asi neohrozi, ale stale muze Stan, jen ze by se mu to povedlo dvakrat po sobe se mi moc nezda, musi se ale rozjet a nevyhucet,pak mozna Murray v lonske forme a neodepisoval bych ani Nishiho, ale to je asi vse. Wimbledon muze byt trochu orech, sice ted dvakrat vyhral ale prece jen trava je obcas nevyzpytatelna, ale kdyz to da, tak z GS uz bude chybet pouze USO a tam to bude asi o tom jestli to ustoji psychicky, coz ale Novak by mohl, ale to je jeste daleko. Srovnani se Serenou uplne neberu, ta uz loni nebyla tak domimantni jako Novak, ale to USO zase uz dat asi mohla, kdyz byla tak daleko, ale je to asi nepredstavitelny tlak, to je fakt.
Reagovat
Mayo
Uvidíme po USO ale neverím tomu...neni to také jednoduché totiž, čím viac zápasov bude hrať, tým viac bude predsa len vyšťavený...sily budú ubúdať ...ešte je tam aj tá olympiáda, ktorá je síce iba na 2 víťazné ale finále je na 3
Reagovat
Ondra979
UVidime po USO, mozna uz drive. Kazdopadne si myslim, ze pro Novaka je hlavni goal RG (vic nez Olympiada) a pokud ho konecne vyhraje, tak z nej spadne ta velka tiha ocekavani, kdy uz to konecne zvladne a mohlo by se stat cokoliv, rozhodne mu nahrava to, ze ho ted moc hracu neohrozuje, kdyz takhle zataci s hraci TOP 4 jak ted predvedl, to fakt neni moc normalni.
Reagovat
Ondra979
A samozrejme tam muze hrat roli to, ze Olympiada je v Brazilii, takze cestovani a adaptace a pak regenerace muze sebrat skoro 3 tydny, to pravda je. Ale neni problem potom vynechat zase nejake masters a upravit program coz bych predpokladal.
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně olympiáda je docela "blbě" umístěná v programu těsně před Cincinnati. Nemyslím, že bude pro špičkové hráče takový problém odehrát Toronto, pak týden volno a pak OH. Ale hned po OH začíná Cincinnati, takže vlastně finalisti budou hrát 14. srpna v Brazílii a hned 3 dny nato 8000 km na sever s časovým posunem 3 hodiny. Jinak to ale asi v ATP schedule řešit nešlo, mezi Wimbledonem, OH a US Open moc velký prostor není.
Reagovat
Ondra979
Jo tak to bude v Cinci zajimave, kdo tam vubec pojede, tipnu si ze Novak pokud bude hrat finale Oly tak nejspis vynecha
Reagovat
panzer.dragon
zajímavě se cinci vyvíjí, by mě nenapadlo že by to novak mohl vynechat ale jo no
Reagovat
peggy
Novaku,velke blahoprani.
Reagovat
Nola
Novak sa sustredi na Rogera, Rafu a Andyho, na Stana nie... ani sa nedivim, ze ho vyskolil ako maleho chlapca vo finale RG....
Reagovat
Kozoroh
Musím ti dát za pravdu, po loňské prohře na RG by si měl No1e na Stana dávat pozor.
Reagovat
Marduch
Doufám, že to tenisový Pán Bůh neslyšel...:)
Reagovat
Kozoroh
No1e má ode dneška nejlepší bilanci výher-proher na ATP okruhu. Bilance 698 výher - 146 proher = 82,7%. Nadal, který ji měl mezi aktivními hráči nejlepší do AO, má nyní skóre 771 výher - 162 proher = 82,64%.
Djoker i svou čtvrtou účast na AO v pozici světové jedničky proměnil v titul - 2012, 2013, 2015 & 2016.
Tím, že Djoko získal nad Můrou druhý set se poprvé od US Open 2011 dostal v GS finále do vedení 2:0 na sety. Dnešní výhra 3:0 je pak druhou v Novakově kariéře, vyhrát ve třech setech se No1emu podařilo i finále AO 2011.
Počtvrté v kariéře Novak obhájil grandslamový triumf, jako obhájce uspěl na AO 2012 a 13 a ve WCh 2015. Pojednadvacáté obhájil titul na ATP okruhu.
Reagovat
woody
Yees,náš vlk :-)
Reagovat
tito
Je to pašák :-) Nicméně tato dominance jednoho hráče je alespoň pro mne neskutečná nuda. Tak jen za sebe doufám, že Rafa se zlepší a začne Nolemu znepříjemňovat vzájemná utkání. Podle některých na to nemá, ale já mu věřím. Vamos!
Reagovat
kubiik
Taky myslim ze Nadal ma jako jedinej na to ho porazet. Djok sice pusobi jako neporazitelnej titan, ale kdyz je pod tlakem, tak taky zacne delat chyby, hrat kratsi udery a vztekat se. Nadal dovedl ustat ten jeho tlak a psychicky ho v zapasech zlomit...dokaze ale se ale jeste jednou vratit zpatky na vrchol? Podle me ma ted na antuce posledni moznost dostat se do laufu...a uprimne doufam ze se mu to povede, preju mu to.
Reagovat
Jan
Já bych řekl, že Rafa už je out. V posledním půl roce si s ním Novak hladce poradil, navíc Rafa začal prohrávat i s hráči mimo top 4, což se mu dřív nestávalo.
Reagovat
Hook2424
Vcelku nesmyslna statistika. Kolik procent by mel Rafa, kdyby si v poslednich letech neprosel zranenimi. Murray opakujici se trable se zady. Roger celej rok zada a pred tim mononukleoza, ktera u spousty hracu zname v podst. konec (Soderling,Mathieu.....)
Novak, byt je jeho tenisovy projev jeden z nejvice zatezujicich pohybovy aparat zatim bez zraneni.
Reagovat
smazaný uživatel
Ta statistika není nesmyslná, je to normální srovnání dlouhodobé výkonnosti. Kolik % by měl Rafa nebýt zranění? Těžko říct, ale nejsem si jistý, že víc než má teď. Zraněný byl většinou v 2. polovině sezóny, zatímco během antuky prakticky nikdy. A na antuce má hodně přes 90 %, zatímco celkově 82,64.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale asi nejrelevantnější by bylo srovnat % bilanci zápasů u každého hráče z 5 nejlepších sezón. Tam by asi s náskokem vedl Roger, přestože Novak se mu bude přibližovat, pokud udrží současnou výkonnost.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist