Djokovič letos jako první triumfoval na všech površích. V Tel Avivu neztratil jediný set a získal 89. kariérní titul

2. 10. 2022, 19:18
Aktuality 64
ATP TEL AVIV - Novak Djokovič bez ztráty setu ovládl halový turnaj v izraelském Tel Avivu, získal třetí letošní vavřín, celkově 89. titul a 15. trofej z haly. Pětatřicetiletý Srb ve finále ani jednou nezaváhal na podání a poradil si 6-3 6-4 s Marinem Čiličem, se kterým upravil vzájemnou bilanci na 19-2. Jako první v letošní sezoně triumfoval na všech površích.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič kvůli odmítání vakcíny proti Covidu-19 přišel o dva letošní grandslamy, celé australské léto i kompletní sezonu amerických betonů. V Tel Avivu absolvoval svůj teprve osmý turnaj v této sezoně a první po triumfu ve Wimbledonu, kde slavil 21. grandslamový vavřín a stáhl náskok Rafaela Nadala na jeden titul.

Rodák z Bělehradu, který měl před týdnem v Laver Cupu potíže s pravým zápěstím, nenašel přemožitele, a dokonce neztratil set. V izraelské metropoli si bez větších komplikací poradil s Pablem Andújarem, Vaskem Pospisilem, Romanem Safiullinem i Marinem Čiličem, s nímž upravil vzájemnou bilanci na 19-2.

Djokovič v utkání od začátku dominoval, Čiličovi v obou setech rychle sebral servis a řešit musel jedinou brejkbolovou hrozbu. Tu zlikvidoval díky jednomu ze sedmi es a v nejstarším letošním finále trefil 21 vítězných úderů, udělal jen 11 nevynucených chyb a po prvním podání získal 32 ze 36 bodů.

"Tři měsíce jsem nehrál žádný turnaj, takže jsem měl extra motivaci, abych tady uspěl. Myslím, že jsem hrál velmi dobrý tenis. Celý týden jsem neztratil ani set. Beru to i jako povzbuzení pro příští týden," uvedl Djokovič. "Myslím, že ještě nějaký čas budeme tyhle mlaďochy porážet," žertoval Djokovič na účet o rok mladšího Chorvata, který oslavil 34. narozeniny během turnaje.

Pětatřicetiletý Djokovič, který zvládl 20 z posledních 21 zápasů na individuálních turnajích, dosáhl na svůj třetí letošní titul a celkově 89. vavřín a popatnácté kraloval v hale. Jako první letos triumfoval na všech površích, stejný počin se může podařit už jen Stefanosovi Tsitsipasovi. V žebříčku zůstane na sedmém místě. Posun nezaznamená ani v race, v níž je momentálně na 15. pozici a potřebuje skončit v Top 20, pokud se chce kvalifikovat na Turnaj mistrů v Turíně.

O rok mladší Čilič absolvoval své 36. finále a první v probíhající sezoně. Získat mohl 21. trofej, poslední vybojoval před rokem v Petrohradu. Bývalý třetí hráč světa díky účasti v závěrečném kole poskočí o dvě příčky na 14. místo.

Oba aktéři mají v plánu se v příštím týdnu zúčastnit podniku ATP 500 v Astaně, kde se mohou potkat ve čtvrtfinále. Djokovič začne proti Cristianovi Garínovi, Čiliče čeká souboj s Oscarem Ottem.

• ATP 250 TEL AVIV •
Izrael, tv. povrch / hala, 949.475 dolarů
nedělní výsledky (2. 10. 2022)
• Dvouhra - finále •
Djokovič (1-Srb.) - Čilič (2-Chorv.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - finále •
Bopanna/Middelkoop (1-Indie/Niz.) - González/Molteni (3-Mex./Arg.) 6-2 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

64
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
Which is the best tennis rivalry ever?

Nadal vs Djokovic 28 %
Federer vs Djokovic 5 %
Federer vs Nadal 67 %

YT: Tennis & Chill - 39 tis. hlasů

Favourite player to watch

Nadal 34 %
Djokovic 18 %
Federer 47 %

43 tis. hlasů

Best forehand of all time

Federer 51 %
Gonzalez 3 %
Del Potro 16 %
Nadal 30 %

22 tis. hlasů
Reagovat
Krisboy
Sampras - Agassi

Dustin Brown

asi Federer

smilesmile
Reagovat
Pe3k
...
Reagovat
Tennisfan77
Fedal není nejlepší rivalita, vyhrává proto, že je to nejoblíbenější tenisová rivalita, což je jiný pojem.

Federer s Djokovičem odehráli více hotshotů a obecně kvalitnějších zápasů, Nadal s Federerem byl furt totéž dokola, hraní do BH, pak to přestalo fungovat a Federer to mimo antuku vyrovnal na GS 4:4 a jinak myslím vede.

Takže za mě Djokovič - Federer kvalitativně asi nejlepší tenis, i v primu musel hrát Djokovič na podstatně staršího Federera svůj hardový TOP aby vyhrál, navíc s Djokovičem na hardu hrál mnohem vyrovnaněji, než Nadal s Djokovičem na hardu.

Zápasy Fed-Djok 2014-2016 byly absolutní hardový top, Federer dokázal Djokoviče v těch letech porazit H2H 9:6 pro Djokoviče.

Rafa v těch letech s Federerem odehrál zápas v Basileji, ten prohrál, čili 1:1, na AO vyhrál.

S Djokovičem to má Nadal 1:9, jediná výhra samozřejmě na antuce, jinak neuhrál ani set.

Čili za mě Federer - Djokovič
Reagovat
dappe
Problém je v tom, že Federer s Djokovičem proti sobě nikdy nehráli v době, kdy byli oba plus mínus na vrcholu sil, dá se uvažovat maximálně o letech 2011, 2012, ale spíše ne. Djokovič Federera v podstatě vystřídal, zatímco v první fázi jejich rivality byl Djokovič příliš mladý, v té další zase Federer příliš starý.

Podobný problém, byť ne kvůli věku, je i u Nadal - Djokovič, Nadal svůj vrchol výkonnosti zažil již před rokem 2011.

AO 2009 je ukázka toho, kdy se střetli oba hráči zhruba na svém vrcholu, ten zápas byl na vyšší úrovni než jakýkoli, který se od té doby odehrál.
Reagovat
Tennisfan77
To je pravda, ostatně jsme to tady už řešili. Na začátku bilance vedl Federer s tím, že Djokoviče víceméně přehrával, poté už šel přes třicítku a Djokovič začal přehrávat jeho s tím, že i tak se Federer poměrně obdivuhodně držel, zejména v zápasech na dva vítězné, na GS už to bylo horší.

Ostatně někde do roku 2010 vedl Federer H2H na GS 4:1, Djokovič to srovnal v roce 2012 na French open na 5:5, finální stav je 6:11, to proběhlo v letech 2015 a dále, to měl Federer už 34.

Fakt je ten, že Federer s Djokovičem dokázal hrát celkem vyrovnaný tenis i když měl už přes 35 let, Nadal naopak Djokoviče mimo antuku nestíhá už od roku 2013 a to velmi výrazně, nevyhrál ani set.

To je asi největší rozdíl.
Reagovat
Patik
Djokovič Federer jednoznačne..tam to iskrilo aj mimo kurt medzi Srdjanom Novakom a Rogerom o to väčší šmrnc to malo na kurte..zápasy nehovoriac v ich zápasoch mal zmysel každý jeden fiftín a každý jeden fiftín mohol rozhodnúť zápas..nielen obrovská úderová kvalita z oboch strán ale aj tenisová inteligencia..Djokovič Nadal to je nič tam sa bojuje len na antuke na hardoch sa to nedá nazvať ani rivalita..Federer Nadal opäť preceňovaní kvalitné zápasy by sa dali spočítať na jednej ruke.
Reagovat
turista
Tak zápasy Federer-Nadal byly hlavně o popularitě obou hráčů. Nejtužší boje probíhaly mezi Nadalem a Djokovičem. A na antuce to bylo o to zajímavější, že skácet Nadala na antuce je ta největší tenisová výzva pro každého hráče.
Reagovat
Ondrej2280
Jednoznacne:
1.rafa-fedex
2.rafa-djoker
3.nuda djoker-fedex
Reagovat
Martan1
No ten forhend je nějakej divnej. Že by ho měl Federer lepší než Nadal a Del Potro tak to určitě né.
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Tennisfan77
Než Nadal určitě, než DelPo asi ne. Ale zase je třeba brát v potaz forehand z pohledu síly, z pohledu rotace, z pohledu poměru W/UE. Třeba DelPo měl největší bomby, ale ty mu chodily tak co třetí turnaj. Nadal má největší spin a Federer měl asi ten FH nejúčinnější a navíc asi nejhezčí. Vše je strašně objektivní.
Reagovat
turista
Federer ale neměl nikdy tak dunivý forhend jako Nadal.
Reagovat
Ondrej2280
Subjektivne si chcel napisat:)
Reagovat
Patik
Delpove kvality na forehande neboli bohvieaké možno len toľko že vedel dať poriadne kladivo..čo sa variácie techniky forehandu týka bol taký priemer.
Reagovat
Patik
Tento turnaj bol len na rozohranie a nejaké tie bodíky..súperi ho moc nepreverili nestratil ani set.. V Astane to bude iná muzika..hlavne si neodpalit to zápästie dvoma turnajmi po sebe.
Reagovat
safi1313
Djokovic si honí ego na turnajích alá hurá liga, aby honil rekordy? :-)) dyt tady by první koo uhrála i Fandina... může jich vyhrát ještě 1000 klidně ale FeDal zustane navždy před ním ;-)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Zrovna Djokovičovo portfolio se skládá především z velkých titulů.
Reagovat
turista
Přesně tak. Djokovič má nejvíc velkých titulů. A v čem je FeDal před ním? Nevím o ničem důležitém. Pouze v oblíbenosti u elit včetně Billa Gatese a u mainstreamu.
Reagovat
Tennisfan77
Tam záleží samozřejmě na úhlu pohledu, takový Federer začal sbírat tituly v roce 2001, to i kategorie 250 a 500 hrálo top obsazení.

Třeba svůj první titul v Miláně získal přes Ivaniševiče s Kafelnikovem, 2002 Safin, Roddick.

Potom hodně turnajů zmizelo, přibily Masters, něco se stalo pětistovkou.

Djokovič naplno nastoupil někdy okolo 2010, to už byl prakticky kalendář takový, jaký jej známe teďka.

Rafa hrál v začátcích kariéry Bastad, Stuttgart, Valencii, Marseille.
Reagovat
Ondrej2280
No napriklad je pred nim v pocte GS,ked uz sa tak priamo pytas:)
A suhlasim djokovic je oblubenejsi hrac ako Fedex alebo Rafa..ale len v srbsku,v sovietskom zvaze a u Noly,ku ktorej ako vidim sa chces smelo pripojit tym svojim mainstreamom:)
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Až bude mít Rafa to co Djok...

- 4x GS za sebou
- 5x Turnaj Mistrů
- Pozitivní H2H proti Nadalovi i Federerovi
- 373 týdnů na postu světové jedničky
- Každé Masters alespoň dvakrát
- Koncoroční světová jednička - 7x

....tak se můžeme začít bavit :)
Reagovat
Ondrej2280
A mainstream si kde nechal?:)
Reagovat
Pe3k
Takže nemáš žádný argument...
Reagovat
Ondrej2280
Ked vyhra jezisek viac gs ako rafa ,alebo 15krat nejaky GS,tak sa mozeme bavit:)..
Reagovat
Pe3k
Jasně, takže důležité jsou jen rekordy co drží Rafa smile
Reagovat
Ondrej2280
Chcel si argumenty?;)
Reagovat
Tennisfan77
Rafa celkem trpí na rekordy mimo antuku, tam prakticky nemá nic s čím by se mohl s duem Djok/Fed měřit.
Reagovat
Ondrej2280
A este skus vyclenit nejake obdobia zas:))januar az marec a podobne stupidity:)ked chces nieco hodnotit tak komplexne za cele obdobia a na vsetkych povrchoch..
Reagovat
Tennisfan77
A to přesně nejde, Rafa jednoznačně dominuje prakticky všem rekordům na antuce, ale zcela a bez diskuze.

Djokovič s Federerem mají vše ostatní čili hard, halu a trávu.
Reagovat
Martan1
No uznávám jako fanda Nadala že Djok je lepší ve statistikách a proto lepší tenista. Ale jen o chlup. H2h jsou vyrovnaný 30:29, Masters taky 38:36(plus olympiáda která je asi hodnotou jako Masters). Djok vede jako světová jednička ( počet týdnů) a ten turnaj mistrů. Otázka je kdyby se turnaj mistrů hrál na antuce,tak jak by to vypadalo potom ? Tyhle úvahy jsou vždycky divný. Myslím si třeba,že vyhrát 14 krát Rolland Garross je mnohem fyzicky náročnější než cokoliv jiného. I tak lze posuzovat tenisový úspěch. Ale beru v úvahu že si ostatní můžou myslet že tomu tak není.
Reagovat
Tennisfan77
On je u Rafy problém v tom hardu/hale/trávě. Byť ty bilance vypadají vyrovnaně, nebo jednoznačně, tak když tu antuku prostě smažeš, tak Nadal výrazně ztrácí.

Ostatně Djokovič s Nadalem za posledních XY let hrají vzájemné zápasy na French Open a v Římě, nikde jinde.
Reagovat
Martan1
To já vím že Novak je na tvrdým a hlavně v hale a na trávě lepší než Rafa.Rafa zase na antuce, bavíme se ale o celku přece.
Reagovat
Tennisfan77
Tak pokud se bavíme o celku, je nutné počítat všechny aspekty, ze kterých se celek skládá.

Ta H2H mezi BIG3 jednoduše není vypovídající, Djokovič nastoupil jako poslední a dohnal Federera, pak i Nadala, když byl Djokovič v primu, Federer byl na ústupu a Rafa na hardu nehrál nic.

Těžko to porovnávat.
Reagovat
Ondrej2280
A co keby si zmazal povedzme hard alebo travu?..co chces stale antuku mazat:)
Reagovat
turista
No zapomněl jsi na Asii. Tam je Djokovič obecně oblíbenější než Nadal nebo Federer. V Evropě a v Americe je to naopak. Tam nejvíc uznávají Federera a Nadala.
Reagovat
Usm
přesně, od roku 2011 Djokovic hraje možná sem tam jednu-dvě ATP500 za rok, ale 250ky fakt ne - krom toho domácího turnaje v Bělehradusmile
Reagovat
Patik
Aby nestratil zápasovu prax,turnajový rytmus, kondíciu a zahájil ďalšiu sezónu v co najlepšej forme a rozpoložení.
Reagovat
Pavol
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Ono už se to hrálo? smilesmile
Reagovat
aligo
Challengerově obsazený turnaj ATP250... To je teda výkon... Tři hráči mimo TOP100 a pak Čilič, který nehraje nijak oslnivě v poslední době... smilesmilesmile
Reagovat
giovani
Pozri si play list v Astane, absolútne našlapane. A je to 500 vlak.
Reagovat
Katreska
Djokovic ukázal aký bezvýznamný je rekord v počte turnajovych vitazstiev.

Nejde totiž o počet, ale o kategoriu.

Ak by Nadal s Djokovicom chceli, tak vyhrajú 200 turnajov ATP250, pre Nadala je to pod úroven, verim, ze aj pre Djokovica. Snad bol tento turnaj len vynimkou.
Reagovat
insanezy_
No startuje i v Astaně :D. Nicméně u něj je záměr dostat se na TM, takže je to logické.
Reagovat
Pe3k
S logikou trollhand neztrácí čas smile
Reagovat
Tennisfan77
On má TM jako GS vítěz jistý, musel by být jedině mimo TOP20 v Race, což se asi nestane, navíc bude hrát Paříž a už teďka má na dvacátého Bautistu náskok přes 500 bodů, čili na TM pojede na 99.9%
Reagovat
dappe
Nadal by nebyl schopen tolik turnajů ani odehrát, natož vyhrát.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
A proto hrál Nadal na začátku roku pekelně obsazený turnaj 250 v Melbourne kde mu k výhře stačilo porazit jen tři hráči a to ještě nižší úrovně než byli hráči v Tel-Avivu :-)
Reagovat
turista
smile
Reagovat
turista
Ano a proč Nadal občas hraje turnaje v Buenos Aires,v Sao Paulu a ve Viňa del Mar?
Reagovat
Martan1
Tak to nevím ani že je někdy poslední dobou hrál. Možná jo ale nevšiml jsem si.
Reagovat
Martan1
Ale u Novaka je to dobrý hlavně hrát, když nemohl odehrát americkou šňůru
Reagovat
Tennisfan77
Jasný, určitě nehoní v Tel Avivu tituly, spíše chce být rozehraný do Paříže a na TM.
Reagovat
Nola
smile niektori fans akoby zazrakom stratili pamat....
Reagovat
soloo
Djokovic si chcel užit tenis a to vy v živote nepochopite len nadavat budete
Reagovat
Usm
pokud by Djokovicovi nebylo zakázáno startovat kvůli covidu na AO a US Open + 4xATP 1000, tak by jistě v Tel Avivu nehrál :-) Ten to tady odehrál jen kvůli tomu, aby neponechal nic náhodě a vlezl se před TM do první dvacítky ATP race.
Reagovat
turista
Když je to pod Nadalovu úroveň tak proč hrál 250 v Melbourne před Australian Closed 2022?
Reagovat
Ondrej2280
Nadal to bral ako rozohravku po dlhom zraneni,djokovic isiel kvoli bodom
Reagovat
turista
Djokovič hrál kvůli bodům, kvůli rozehrání, protože letos má za sebou minimum turnajů. Navíc se netají tím, že chce mít v době odchodu do penze víc titulů než Nadal.
Reagovat
turista
V přepočtu titulů na věk Djokovič dnes překonal Nadala a Federera. V 35 letech věku měli oba 88 titulů. Novak už má 89.
Reagovat
Kozoroh
Navzdory zákazům hraní je No1e jediným tenistou letošní sezóny, který vyhrál turnaj ATP na všech třech površích - na antuce Řím, na trávě Wimbledon a na hardu Tel Aviv. smile

Co se týče dnešního finále, skvělý výkon od Novaka. Vytvořil víc winnerů než UE, výborně čelil nátlakové hře Čiliče, FH i BH fungovaly bez problémů, na síti se skoro vůbec neukázal, ale zato zahrál několik skvělých prohozů.

Další zastávkou je Astana, kde bude chtít získat svůj jubilejní 90. ATP titul. smilesmile
Reagovat
turista
Novakovi velká gratulace! Je to tam! 89.titul.
Reagovat
Tennisfan77
Cokoliv jiného než titul by byl těžký výsměch na tomhle challengeru. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist