Djokovič na Australian Open ztratil set s Tiafoem. Kyrgios utekl Humbertovi z mečbolů

10. 2. 2021, 08:39
Aktuality 36
AUSTRALIAN OPEN - Světová jednička Novak Djokovič na letošním Australian Open překvapivě ztratil svůj první set už ve druhém kole. Šampion posledních dvou ročníků potřeboval čtyři sady proti Francesovi Tiafoeovi, skvěle hrajícího Američana v premiérovém souboji porazil až po tříapůlhodinovém boji. Ze dvou mečbolů unikl domácí Nick Kyrgios, který udolal Francouze Uga Humberta.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič na posledních dvou grandslamech prožil velká zklamání, v osmifinále US Open byl po nešťastně odpáleném míčku diskvalifikován a ve finále loňského French Open mu Rafael Nadal uštědřil jeho vůbec první porážku v sezoně.

Chuť si bude chtít spravit na Australian Open, kde je s osmi triumfy nejúspěšnějším hráčem historie. Zatímco v úvodním kole vedoucí muž žebříčku nenabídl jediný brejkbol Jérémymu Chardymu a svému oblíbenému soupeři za hodinu a půl povolil jen šest her, dnes v premiérovém souboji s Francesem Tiafoem na kurtu strávil tři a půl hodiny a zvítězil až po velkém boji 6-3 6-7(3) 7-6(2) 6-3.

Djokovič jako kdyby si v ostrém sluníčku na centrálním dvorci nevěřil a ve výměnách hrál velmi opatrně. Do stavu 6-3 6-6 měl zápas pod kontrolou a tolik to nevadilo, ale favorizovaný Srb tie-break druhé sady s americkým mladíkem prohrál a trápil se také ve třetím setu, v němž ztratil vedení 3-0, nevyužil dva setboly a získal jej až ve zkrácené hře.

Jakmile Rod Laver Arenu zahalil stín, Djokovič ožil, začal hrát mnohem agresivněji a na výsledku to bylo znát. Tiafoe, který celý zápas hrál skvěle, výborně řešil krizové momenty a s přehledem odvrátil většinu brejkbolů, pohlednou bitvu zakončil svou osmou dvojchybou.

"Velmi náročný zápas. Frances bojoval a také se hrálo v nepříjemných podmínkách, protože dokud na kurt svítilo slunce, tak bylo hrozné vedro," řekl Djokovič. "Ale samozřejmě kdybych si měl vybrat, tak je lepší podobné zápasy odehrát v prvním týdnu turnaje," dodal.

Dalším soupeřem Djokoviče, jenž si k postupu pomohl 26 esy, bude Taylor Fritz (h2h 0-2), který ve druhém kole vyhrál americké derby s Reilym Opelkou. 31. hráč světa zvítězil 4-6 7-6 6-7 7-6 6-2, byť v tie-breaku čtvrtého setu prohrával 1-5 a byl pětkrát v řadě dva míčky od porážky.

Dominic Thiem na letošním Australian Open naopak pokračuje bez ztráty setu. Loňský finalista dnes za hodinu a 39 minut smetl 6-4 6-0 6-2 Dominica Köpfera.

O postup do osmifinále se úřadující vítěz US Open s domácím Nickem Kyrgiosem. 24letý Australan i díky mohutné podpoře publika utekl ze dvou mečbolů Francouzi Ugu Humbertovi, kterého udolal 5-7 6-4 3-6 7-6 6-4.

"Musím fanouškům moc poděkovat, jejich podpora mi v těžkých chvílích hodně pomohla. Byl to velký zápas a bez nich by to takové nebylo," komentoval Kyrgios.

Příliš se na kurtu nezdržoval ani Diego Schwartzman, osmý nasazený za hodinu a půl deklasoval 6-2 6-0 6-3 lucky losera Alexandreho Mullera z Francie a postoupil do třetího kola. V něm se utká s Aslanem Karacevem, který loni zářil na českých challengerech a je na grandslamech takto daleko poprvé.

Šampion ročníku 2014 Stan Wawrinka stáhl manko 0-2 na sety, nedovolil v páté rozhodující sadě soupeři zápas dopodávat, v rozhodujícím tie-breaku vedl už 6-1 a za stavu 9-6 měl tři mečboly, přesto s Mártonem Fucsovicsem po čtyřech hodinách boje prohrál 5-7 1-6 6-4 6-2 6-7(9).

"Mám pocit, že jsem umřel," řekl Fucsovics. "Byl to můj druhý pětisetový zápas za sebou a ještě v tom horku... Věděl jsem, že za stavu 2-0 není rozhodnuto, protože vypadal silně fyzicky i psychicky. Ale ustál jsem to a postoupil jsem," prohlásil 55. hráč světového žebříčku.

"Od stavu 6-1 v tie-breaku jsem začal mít strach. Chtěl jsem víc kontrolovat hru, přestal jsem riskovat a začal jsem dělat chyby. To mu pomohlo zpátky do zápasu," řekl Wawrinka, který poprvé na grandslamu prohrál zápas, v němž měl mečbol.

Maďarský tenista Fucsovics bude o vyrovnání svého melbournského a zároveň grandslamového maxima bojovat s Milosem Raonicem.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
středeční výsledky (10. 02. 2021)
• Dvouhra - 2. kolo •
Carreňo (15-Šp.) - Veselý (ČR) 6-3 7-6(3) 2-6 6-4
Djokovič (1-Srb.) - Tiafoe (USA) 6-3 6-7(3) 7-6(2) 6-3
Thiem (3-Rak.) - Köpfer (Něm.) 6-4 6-0 6-2
A. Zverev (6-Něm.) - Cressy (USA) 7-5 6-4 6-3
Schwartzman (8-Arg.) - Muller (Fr.) 6-2 6-0 6-3
Shapovalov (11-Kan.) - Tomic (Austr.) 6-1 6-3 6-2
Raonic (14-Kan.) - Moutet (Fr.) 6-7(1) 6-1 6-1 6-4
Fucsovics (Maď.) - Wawrinka (17-Švýc.) 7-5 6-1 4-6 2-6 7-6(9)
Dimitrov (18-Bulh.) - Bolt (Austr.) 7-6(1) 6-1 6-2
Auger-Aliassime (20-Kan.) - Duckworth (Austr.) 6-4 6-1 6-2
Lajovič (23-Srb.) - Bublik (Kaz.) 6-4 7-6(4) 4-6 6-3
Fritz (27-USA) - Opelka (USA) 4-6 7-6(6) 6-7(4) 7-6(5) 6-2
Kyrgios (Austr.) - Humbert (29-Fr.) 5-7 6-4 3-6 7-6(2) 6-4
Mannarino (32-Fr.) - Kecmanovič (Srb.) 6-1 6-2 6-4
Karacev (Rus.) - Gerasimov (Běl.) 6-0 6-1 6-0
Martínez (Šp.) - Ruusuvuori (Fin.) 1-6 6-3 6-2 7-6(5)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

36
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Maďarský tenista Fucsovics bude o vyrovnání svého melbournského a zároveň grandslamového maxima bojovat s Milosem Raonicem.

Nepravda. Na ten lucky draw Rogera nejde zabudnúť.
Reagovat
smazaný uživatel
Kyrgios Thiem. To bude veľký zápas.

Thiem má slabinu na returne a preto by som ho rozhodne nevidel ako favorita s kurzom 1.26, či koľko to má.

Austrálsky populista tento zápas kľudne môže vyhrať, aby následne odchodil 4. kolo s nejakým Carreňom Bustom, vôbec by som sa tomu nečudoval.
Reagovat
Ereinion
jo, to bude asi první zápas, na kterej se letos podívám...určitě budou nějaký tiebreaky a tam se může stát cokoliv...minulej rok s Rafou to taky bylo těsný, Gyros se na tyhle zápasy umí nabudit
Reagovat
peRFect
Esa 26-23, lol
Reagovat
steve79
Ale celkově se mi ten kurt zdá pomalý. V letech 2017 a 2018 to byla jiná liga.
Reagovat
peRFect
Tváří se to pomaleji, což s tím vedrem je pekelná kombinace :-/
Reagovat
Ereinion
no podle Djokoviče je to nejrychlejší co tam zažil
Reagovat
Patik
Nielen podľa neho..viacerí tenisti o tom hovorili..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To říkají jenom aby naštvali Rogerasmile
Reagovat
Vlk-v-trave
O kurtech jsem necetl, pouze o micech, ze jsou rychlejsi, to ano, pry zadne pucky.
Dale jsem cetl, ze kurty jsou rychlejsi behem dne a vecer pomalejsi, (coz tam tvrdi celkem i casto) jen letos nekteri hraci tvrdili, ze ten rozdil se jim zda vetsi...

(vyjadreni Thiema, Medveda, Djokovice a par dalsich, uz si nepamatuji...) Ale nic o tom, ze kurty jsou nejrychlejsi co kdy byly...jsem necetl.

...ale take jsem cetl, ze Nadal je zraneny:)
Reagovat
EllNino
říkal to Nole na kurtu při rozhovoru :) že se mu zdají nejrychlejší za 15 let, co tu nastupuje
Reagovat
Patik
na tlačovke o tom hovoril..aj s Barbarou po zápase..
Reagovat
Patik
Kde to vysielali ? písalo sa že na Eurosport 2..dal som si to nahrať ráno pustím a videl som snáď všetko len nie Djokoviča..
Reagovat
svetova.dvojka
Djokovič byl na Eurosportu 1 ty vole...
Reagovat
Patik
o polnoci som si pozrel na flashscore kde to budú vysielať písali že ES 2 o pol piatej ráno..tak som to dal nahrať..a...Prd..
Reagovat
smazaný uživatel
Tiafoe dnes na to mal, škoda že sa nevyhol cirkusantským vsuvkám.

Wawrinka Out, takže Novak v semifinále.
Reagovat
peRFect
Viděl jsi Stana? To mohl být dobrý zápas...celkem mi chybí v ofiko stats průměrný počet úderů na výměru.
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som, Stanley ako na húsenkovej dráhe. S Djokovicom by to bol bonbónik turnaja.
Reagovat
peRFect
*výměnu
Reagovat
turista
Novak ztratil set. To je krámů. Do pěti setů nemusel tak nekecej, že ho Tiafoe mohl porazit. Nemohl.
Reagovat
Amputace
Co je to zase za nesmysl... Když hráč například prohraje tři těsné TB a skončí to 3:0 na sety, znamená to, že nemohl ten zápas vyhrát? To je doslova krátkozraké vidění, co tady zase předvádíš.
Reagovat
turista
Nezlob se ale Novak vyhrál ze 4 setů 2x 6:3 a pouze 1x 7:6, jediný set ztratil 6:7 a Rafafans už tady řvou, že mohl prohrát. Měl trochu potíže. Nic víc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale prohrát mohlsmile
Reagovat
brixner
Von prohraje, neboj!

Vo to strah...

Mam...

smile
Reagovat
Amputace
Nikdo tady neřve. FH akorát napsal, že Tiafoe na to měl, což je pravda.

Ale já vím, že dokud to není 16:17 v pátém setu a Novak neodvrací minimálně pátý MB, tak v tvých očích to bude vždy automaticky přinejmenším polobůh, který o výsledku zápasu rozhoduje de facto sám.
Reagovat
turista
Není tomu tak. Dnes outsider hodně kousal a Novak navíc nehrál nejlepší tenis
Nicméně první a čtvrtý set byly naprosto jednoznačné. Takže trvám na tom že Tiafoe na vyřazení Novaka neměl. Podobné jako včera Djere přes velkou snahu nemohl Rafu vyřadit.
Reagovat
Amputace
Neshodneme se. Hrály se dva TB, klidně je mohl Novak oba prohrát, ačkoli byl herně samozřejmě lepší.
Reagovat
woody
Až ten čtvrt? set byl od Novaka dobrý.. Jinak ted hrozi kombo Opelka-Raonic-Zverev-Thiem do semi. To je s zim horkem a rychlym kurtem dost danelska kombimace..
Reagovat
turista
No jo. Je to hrozný.
Reagovat
Patik
Fritz to je pochúťka pre Djokoviča..na Raoniča vie zahrať a h2h tiež urobí svoje..Zverev dovtedy možno vypadne..no Thiem nenápadne naberá formu..
Reagovat
Marduch
Kombo teda vydatné. Se Zverevem ted odehráli naprosto vyrovnaný ATP Cup, o Domovi se bavit vůbec nemusíme. A ti servismeni na tomhle rychlejším povrchu.. . Ale já to kvituju, bez adekvátní prověrky a hrabnuti si by se nechybujici a neunavitelna chobotnice Medvedev (nebo Nadal) překonávala těžce pretezce.
Reagovat
Nola
jj plus Sasha ma v pavuciku take chutovecky....
Reagovat
Marduch
Ať koukám, jak koukám, tak první vážnější soupeř čeká na Sashu až v ČF, a to právě Djoker (či Raonič/Fucsovic)..
Reagovat
Marduch
Ale jestli jsi chuťověčkou myslela slabší soupeře, tak to pak anosmile
Reagovat
Nola
jj
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist