Djokovič po 40. titulu z Masters: Pokusím se překonat všechny možné rekordy, včetně Connorse

8. 11. 2023, 11:35
Rozhovory 46
Novak Djokovič (36) je rekordmanem v počtu grandslamových trofejí, posbíral nejvíce trofejí na Masters, útočí na metu 100 titulů a za rekordmanem Jimmym Connorsem zaostává o 12 vavřínů a má na kontě suverénně nejvíce týdnů strávených na postu světové jedničky. Rodák z Bělehradu ale nehodlá ani na chvíli zastavit. "Půjdu po všech rekordech, které mám šanci překonat. Nikdy jsem neměl problém říct to nahlas."
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

"Je to skvělé, ale už jsem mentálně zase jinde a otáčím další stránku," reagoval ještě v ten samý den, kdy posedmé ovládl poslední Masters sezony v hale Bercy a zaokrouhlil počet titulů z největších podniků ATP na čtyřicet, čímž opět zvýšil náskok na Rafaela Nadala (36). "Ať už je to dobře, nebo špatně, takhle to prostě mám. Jednoduše jdu po triumfu mentálně okamžitě dál. Protože dokud hraju, tak chci vyhrávat víc a pořád se držet na nejvyšší úrovni."

Působení na Masters v Paříži klidně mohl uzavřít předčasně, jelikož se celý týden trápil se žaludečními potížemi a tři z pěti zápasů vyhrál až po obrovské bitvě. "Vzhledem k okolnostem má tohle vítězství o něco větší váhu a hodnotu, obzvláště v momentální fázi mé kariéry. Já už vlastně ani sám nevím, co to je za fázi, nicméně triumf na takto velkém turnaji je pro mě v současnosti dvakrát takovým úspěchem," uvedl nejúspěšnější hráč v historii Rolex Paris Masters a jediný tenista, který dokázal v hale Bercy obhájit titul.

Šestatřicetiletý Srb začal hladkou výhrou nad Tomásem Martínem Etcheverrym, ovšem pak velmi těsně přetlačil Tallona Griekspoora, v repríze loňského finále obhájce titulu Holgera Runeho a Andreje Rubljova, než ve finále jasně přehrál Grigora Dimitrova. Majitel 40 trofejí z Masters neskrýval, jak těžké pro něj bylo turnaj ovládnout.

"Byl to velmi náročný týden. Myslím, že i mimo kurt, protože mě trápily žaludeční potíže. Braly mi spoustu energie, ale vždycky jsem nějakou rezervu našel, když jsem to nejvíce potřeboval. Hlavně ve čtvrtek, pátek a sobotu, kdy jsem byl blízko porážce. Vzhledem k tomu, co se dělo v posledních šesti nebo sedmi dnech, tenhle triumf na Masters je jedním z těch nejvíce výjimečných."

Djokovič dorazil do francouzské metropole s jediným odehraným soutěžním zápasem po triumfu na US Open, kde ziskem 24. grandslamové trofeje vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové a posunul ten vlastní na mužském okruhu. Duel absolvoval v rámci skupinových bojů na finálovém turnaji Davis Cupu ve Španělsku, pár dní po prvenství ve Flushing Meadows.

S nedostatkem soutěžních utkání problém v Paříži neměl, největší překážkou byly zmíněné žaludeční potíže. "Takové věci normálně řešit nemusím. Musel jsem se svým týmem najít nejlepší řešení, jak se s takovým problémem vypořádat a jak se po zápase dát dohromady, abych byl připravený na další. Jsem celkem překvapen, jak dobře se dneska cítím. Přitom jsem tři dny po sobě hrál tři tříhodinové bitvy."

I přes téměř dvouměsíční období bez jediného soutěžního zápasu a neideální zdravotní stav našel Djokovič recept na vítězství. Svou aktuální neporazitelnost protáhl na 18 duelů, od nezdaru ve finále Wimbledonu stále neprohrál a letošní bilanci vylepšil na 51 výher a pouhých pět porážek.

"Lidé ode mě očekávají, že vždycky budu v nejlepší formě a dojdu do finále. Jsem samozřejmě rád, že mě vidí jako jednoho z hlavních favoritů na každém turnaji. Ale i my tenisté jsme jen lidi, co se musí vyrovnat s různými věcmi mimo kurty, ať už je to zdraví, emoce, vlastně cokoli v osobním životě. Všechno má pak vliv na váš výkon na kurtu. Snažil jsem se v tomto týdnu předvést nejlepší možný výkon a myslím si, že se mi to vzhledem k okolnostem povedlo."

"Jestli jsem ale hrál svůj nejlepší tenis? To si nemyslím. V ani jednom zápase neměl můj výkon takovou úroveň, kterou se na největších turnajích normálně prezentuju. Byl to jeden z těch týdnů, kdy musíte přijmout okolnosti a bojovat o to, abyste přežili každý zápas."

Djokovič nejen přežil, ale také vybojoval už 97. kariérní titul na nejvyšším okruhu. Více jich mají pouze Roger Federer (103) a Jimmy Connors (109).

"Tenhle rekord můžu překonat, takže se o to pokusím. Proč by ne? Mám o 12 titulů méně, ale ještě pár let před sebou. Pokusím se překonat všechny možné rekordy. Nikdy jsem neměl problém říct to nahlas a možná proto mě lidé nemají rádi. Nejsem ten typ, co se tváří, že něco není jeho cílem a pak se chová jinak... Vždycky jsem se snažil chovat v souladu se svým přesvědčením."

Nyní se bude připravovat na roli největšího favorita a obhajobu titulu na blížícím se Turnaji mistrů, který startuje v neděli v Turíně. Se šesti triumfy se dělí s Federerem o první místo v počtu trofejí ze závěrečného vrcholu sezony. "Loni jsem v Turíně vyhrál všech pět zápasů. Hraju tam rád, sedí mi to tam. Myslím si, že mám i dobré propojení s italským publikem. Pojedu tam s dobrými pocity a vysokým sebevědomím. Neprohrál jsem od finále Wimbledonu, takže se těším, že snad sezonu zakončím dobrým výsledkem."

V Turíně mu stačí jediná výhra k tomu, aby vylepšil další vlastní rekord a poosmé v kariéře uzavřel sezonu na postu světové jedničky, na němž strávil už 398 týdnů. Pokud by nezvládl ani jeden ze tří zápasů skupiny, bude muset doufat, že se Carlos Alcaraz nestane neporaženým šampionem. Po vystoupení v Turíně pojede ještě do Španělska na závěrečné boje letošního ročníku Davisova poháru.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

46
Přidat komentář
dappe
Zase jen ukázka toho, jaký zakomplexovaný hlupák je jeho otec. Není to tak dlouho, co se otíral o Federera ve smyslu, že jeho syn určitě nebude mít zapotřebí hrát tak dlouho...
Reagovat
Pe3k
Přesně tak, Djokovic je už ve věku, kdy měl Federer dle Srdjana skončit...
Reagovat
srnecek
Prečo sem pletiete otca? Novak to predsa nevyhlasoval. Nadal má o rok viac, je po operácii, rekonvalescenciách, podľa jeho slov už stále s určitým diskomfortom a napriek tomu chce ešte hrať. Či rok, alebo dlhšie, je nepodstatné. Za čo som rád, aj keď nie som jeho fanda. Keď chcú špičkoví tenisti hrať, a majú na to byť konkurencieschopní, nech hrajú trebárs aj do 45. Fanúšikov to môže predsa len tešiť. Hejterov nie....
Reagovat
bardunek666
Cítím v kostech, že ho v lednu nepustí do Austrálie. To by bylo krásné AO.
Reagovat
annah
Proč by ho tam neměli pustit? Když tam hrál letos. ???
Reagovat
turista
Není žádný důvod ho tam nepustit.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Kozoroh
Přát si neúčast elitního tenisty na grandslamovém turnaji je ubohost!!! Tohle správný tenisový fanoušek nedělá!
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
srnecek
Reagovat
turista
Reagovat
Blondie
Hlavně pro to aktuálně není důvod.
Reagovat
srnecek
Hm, pre mňa - a predpokladám, že pre viacerých jeho fandov - je sledovanie ďaľšieho ťaženia Noleho fakt už len čerešňou na torte. Keď bude predvádzať svoju dobrú hru, dostávať sa do semíčiek a finále veľkých turnajov a bude konkurencieschopný, myslím, že keď už aj nepridá žiadny titul (viem, malá pravdepodobnosť, ale - môže prísť zranenie, mierna strata formy, vek, kombinácie toho všetkého....), tak ma to nejako zvlášť mrzieť nebude. Ale samozrejme chcem, aby za tým šiel, chcem vidieť, že dáva do toho všetko - ako doteraz - a keď to nevyjde, nič sa nedeje. Ale tú snahu, zarputilosť a emócie podmieňujem. Viem, že si toto Nole prečíta a vezme si to k srdcu. A to ma teší.
Reagovat
turista
Když si Novak dá nějaký cíl tak ho splní. Muselo by ho přejet auto aby neměl 100+ titulů. V Djokolandu nejsem sám, kdo se těší na to až bude Nole tenisovým centurionem. A Connorsův rekord se bude za dva roky kymácet.
Reagovat
dorsch2
najtazsie bude prekonat pocet vyhier
Reagovat
turista
Ano. Ale na dolepení Connorse v počtu titulů Novakovi stačí zhruba o 100 výher méně než potřeboval Connors.
Reagovat
Mantra
měl by dát Golden Slam. Sice nejsem jeho fanoušek, ale člověk chce být u velkých věcí.
Reagovat
Kandinsky1
Velkej GS si letos zbytečně pohnojil ve finále Wimbledonu. Celkem by mě zajímalo, jak často myslí na ten neuvěřitelně zkaženej míč na brejk ze začátku pátého setu.
Reagovat
annah
Ja si zase predstavuju, jak je asi Rogerovi, když si nedejbože vzpomene na ty dva mečboly ve Wimblu 2019. Konec toho zápasu jsem neviděla. Vypla jsem televizi, protože jsem správně tušila, co přijde. Hrůza nesmirna...
Reagovat
Kandinsky1
Já jo a nesmírně jsem si to užil. Ještě teď se musím smát, když si vzpomenu na to nadšené obecenstvo před hrou, kdy šel Federer podávat na vítězství
Reagovat
annah
Popsal jsi to přesně. Nadšené publikum. Fandilo Rogerovi. Byl to pro většinu sportovnich fandů tenisový bůh. Kdekoliv hrál, fandili jemu, ne soupeři. Byl to, je a bude kral tenisu, navzdory statistikam.
Reagovat
turista
Roger měl smůlu i s tou koronavirovou pandemií. Nebýt koronaviru tak mohl mít tak 107. Je škoda, že se nepokusil Connorse cíleně dolepit. Je dobře, že se o to Novak pokusí. Koneckonců i Rafa Nadal tenisově má na to skončit se 100+ tituly. Musel by ale objíždět menší turnaje a muselo by si sednout jeho zdraví.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Roger se vážně zranil těsně před covidem, nehrál by bez ohledu na pandemii. Nepřekrucovat.
Reagovat
Liverpool22
smile Tohle možná Roger trošku podcenil - zdraví. Občas se řešilo, že je furt zdraví, že se nepotí...., ale s přibývajícím věkem se ozvala záda a začal se i potit. smile V tomhle je Nole více zodpovědný a od mládí o svoje tělo lépe pečuje. smile Tím netvrdím, že Roger nekladl důraz na životosprávu či regeneraci, ale Nole to má vše vymakané do sebemenšího detailu - je to taková až posedlost, která se mu nyní ve "stáří" vrací
Reagovat
Nola
a cez tu pauzu pozastavili ranking, dokonca ho upravovali aspon 2 x aby nevypadol z T10, to sa normalnym smrtelnikom nemoze prihodit, ked si spomeniem, ze Novakovi naopak zobrali body za W.... a iba zazrakom sa dokazal zmobilizovat aby nevypadol z T10 vlani, kedze nemal povolene skoro nikde hrat....... proste nechceny sampion, je toho na cely serial celovecernych filmov, fanusik si pamata a nezabuda
Reagovat
turista
Je to tak. Novaka zařízli v lednu 2022 kdy měl na kontě 86 titulů. Nesměl pomalu nikde hrát. To, že se z toho vysekal a za 22 měsíců je na 97 kouscích je úžasné. To nemá chybu.
Reagovat
dappe
S mimořádnou pravidelností reaguješ úplně mimo mísu.
Reagovat
turista
Mimo mísu jsi ty.
Reagovat
turista
Ale s hatery Novaka Djokoviče je těžké jakkoliv polemizovat.
Reagovat
Nola
LOL

clanok pojednava o rekordoch a samozrejme mu tymi paskvilmi nejake rekordy vzali a inemu zase pridali, chapando? byt tebou by som to radsej nerozvadzala dalej....
Reagovat
Ondra979
je to tak..urcite ho to musi nekdy jeste ted strasit ze sna. Roger mohl zakoncit jinak vybornou karieru skvelym triumfem, ktery jeho fanousci asi uz vetsinove ocekavali v tom nestastnem gamu, ale bohuzel to nezvladl...
Reagovat
turista
Asi ano. Roger ale svého času když měl taky přibližně 97 titulů dostal od reportéra přímou otázku zda se pokusí dotáhnout Connorse. Jeho odpověď byla, že se o to nepokusí. Myslím si, že neudělal tehdy ideální rozhodnutí. Kdyby si to tehdy vzal do hlavy jako teď Novak, že po tom Connorsovi půjde tak by měl na kontě víc než těch krásných 103 kousků.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Ondra979
a jeste dodam, ze se tehdy po finale docela resilo,ze kdyby byl Roger vyhral, tak by byl naprosto jasnym GOATem, zatimco po porazce mel sice stale naskok v GS,ale uz tam byly jiste pochybnosti,kdyz nedokazal dotahnout tento zapas s velkym rivalem a i nektere dalsi drive...tak dnes vime,ze by to stejne nestacilo, Djoker si jede vlastni ligu ale presto je to obrovska skoda, to proste mel vyhrat hrac jeho formatu..
Reagovat
annah
Měl. Jenomže proti němu stála neskutečně mentálně silná skála.
Reagovat
Liverpool22
Přesně si to vše už nepamatuji, ale tuším, že Roger měl na GS Noleho 3x na lopatě - měl mečboly. Kromě finále Wimbledonu ještě 2x SF US Open 2010 a 2011. Takže teoreticky Nole mohl mít o 3 GS tituly méně a Roger naopak o cca 2-3 tituly více. Na US Open by ještě ve finále musel Roger vždy porazit Nadala - takže by ho asi 1x porazil - tedy + 2 tituly.
Reagovat
Ondra979
ano to mel..ale z toho by prisel Nole o 2, 2010 bral Nadal. jestli by vyhral USO 2011 Roger tezko rict, hral velmi dobre, ale Nadal byl taky velmi silny, ale zase to nebyla antuka,takze sance by byvala nejspis byla. jeste me hodne mrzi USO 2015 - Roger az do finale tezkej suveren, ale ve finale nevyuzil mraky BP, myslim ze mel uspesnost 4/23, coz je hrozne..tam se taky projevila mentalni prevaha Djokovice..
Reagovat
Liverpool22
smile Jo máš pravdu v roce 2010 bral titul Nadal. Jinak na USO měl Roger s Nolem "kopec smůly" viz. roky 2010, 2011 a jak píšeš 2015 měl taky šance. smile
Reagovat
Kozoroh
Roger by finále USO 2011 nezvládl, tehdy měl ještě Rafu hodně zažraného ve své hlavě. Herně by na něho měl, ale psychicky by to finále neustál, podobně jako RG 2011.
Reagovat
Pe3k
Kdo ví
Reagovat
Blondie
Já si to pamatuji, to byl moment, kdy jsem jako fanda Rogera začala fandit Rogerovi.
Ne že bych kvůli konci přestala podporovat RF, ale z chování fanoušků se mi kroutily prsty na nohách.
Reagovat
Blondie
Fanda Rogera začala fandit Novakovi, samozřejmě. Nah :)
Reagovat
dorsch2
ja som zase ako fan Rafa tiez zacal fandit Novakovi
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Ondra979
par podobnych reakci jsem cetl nekde v diskuzich k tomu zapasu..byla tam citit fakt tak velka frustrace z toho zapasu at uz z neobjektivnich divaku,nebo z toho, ze to Roger pokonil, ze normalne priznali, ze zacali fandit Djokovicovi..nebylo jich teda moc, ale nasli se takovi
Reagovat
Kozoroh
Zapomínáš na motýlí efekt - kdyby No1e vyhrál Wimbledon, čelil by opět tlaku kalendářního GS na USO a měl by taky jiný los, jako jedničku by ho patrně čekal Medveděv v SF a Alcaraz ve finále, nedal bych ruku do ohně za to, že by zvládl oba dva, navíc s tlakem kalendářního GS.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist