Djokovič podmínku nesplnil, ale postoupil. Sinner je prvním Italem v semifinále ATP Finals

16. 11. 2023, 18:37
Aktuality 61
TURNAJ MISTRŮ - Novak Djokovič (36) se podvanácté v kariéře dostal do semifinále Turnaje mistrů, přestože ve svém posledním utkání ve skupině nesplnil podmínku pro okamžitý postup a musel čekat na výsledek večerního duelu. Šestinásobný srbský šampion si sice v Turíně připsal druhé vítězství, ale i s polským náhradníkem Hubertem Hurkaczem (26) ztratil set. Pokračování v turnaji mu zajistil až Jannik Sinner (22), který vystavil stopku Dánovi Holgeru Runemu (20) a třetí výhrou dal razítko na svůj již jistý postup do semifinále. V něm si zahraje jako první Ital ve 54leté historii ATP Finals.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič – Hurkacz 7:6, 4:6, 6:1

Novak Djokovič na úvod letošního Turnaje mistrů absolvoval dvě tříhodinové bitvy a do tří setů musel i potřetí. Po vydřené výhře nad Holgerem Runem a těsné porážce s Jannikem Sinnerem si poradil s Hubertem Hurkaczem, který nastoupil jako náhradník místo zraněného Stefanose Tsitsipase bez šance bojovat o další pokračování v soutěži.

Cílem šestatřicetiletého Srba byla výhra 2:0 na sety, jen ta by ho okamžitě poslala do semifinále. Splnit úkol ale nedokázal. Přestože za celý zápas soupeři nabídnul jediný brejkbol, odvrátit ho nedokázal a mohlo ho to stát pokračování v turnaji.

Djokovič nakonec porazil o deset let mladšího Poláka po 2 hodinách a 3 minutách hry 7:6, 4:6, 6:1 a vyhrál i sedmý vzájemný zápas. Cestou k vítězství zahrál 23 winnerů a jen 13 nevynucených chyb. Hurkacz ho zasypal 24 esy.

"Musel jsem čekat na to, až netrefí první podání. To byla má jediná šance. Má jedno z netvrdších podání na světě, které se hodně špatně returnuje, zvlášť ve zdejší nadmořské výšce," ocenil Djokovič soupeřův servis.

Vítěz šesti letošních turnajů včetně tří grandslamů Djokovič od poloviny května vyhrál 32 ze 34 zápasů, letošní famózní bilanci na tvrdých površích včetně haly vylepšil na 33:2. Pošesté ze sedmi posledních zápasů musel do tří setů a popáté rozhodující sadu zvládl.

Djokovičův osud měl v tu chvíli ve svých rukách Sinner v zápase proti Runemu. "Dnes večer mi přijedou děti, takže myslím, že se na ten zápas koukat nebudu. Svou práci jsem odvedl a strávím den s rodinou. O to, jestli jsem postoupil, se můžu starat zítra," uvedl rodák z Bělehradu.

Po necelých sedmi hodinách se vítěz 24 grandslamů dozvěděl, že ho v Turíně čekají s rodinou minimálně další dva dny. Sinner, i když měl už jisté místo v semifinále, zdolal Runeho a rozhodl - Srb pokračuje, Dán končí.

Na Turnaji mistrů Djokovič startuje pošestnácté v kariéře a jediný start mu chybí k vyrovnání nejčastějšího účastníka ATP Finals Rogera Federera. Už letos by švýcarskou legendu mohl překonat v počtu triumfů, pokud by navázal na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022.

Za posledních 17 let Djokovič chyběl na ATP Finals jen na konci roku 2017, kdy pro něj sezona skončila už ve Wimbledonu kvůli zranění pravého loktu. Desátý z posledních jedenácti startů proměnil minimálně v postup ze skupiny a útočit bude na 9. finále.

Už po úvodní výhře v Turíně Djokovič získal jistotu, že sezonu zakončí poosmé v kariéře jako světová jednička a zároveň rekordní počet týdnů v čele žebříčku zakulatí 400.

Sinner – Rune 6:2, 5:7, 6:4

Jannik Sinner letos pokračuje v postupném pronikání mezi nejlepší tenisty světa a zapisuje si osobní i národní milníky. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP vyrovnal posunem na čtvrté místo italské maximum, jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc než 54 zápasů (aktuálně 60) a nově se jako první Ital dostal do semifinále Turnaje mistrů.

Poprvé si na něm zahrál už v roce 2021 jako náhradník s minimální šancí na postup ze skupiny, kterou zakončil s bilancí 1:1. Letos už se šampion z Montpellier, Toronta, Pekingu a Vídně kvalifikoval na ATP Finals poprvé přímo a před domácím publikem si plnohodnotnou premiéru osladil zápisem do historie.

Dvaadvacetiletý rodák z Innichenu po úvodní výhře nad Tsitsipasem a následném premiérovém skalpu Djokoviče, proti kterému zaznamenal první vítězství nad členem Big 3, získal jistotu postupu ze skupiny už po odpoledním zisku setu Hurkacze proti Djokovičovi.

Sám si pak ve večerním duelu proti Holgeru Runemu zajistil první místo ve skupině, 200 bodů do žebříčku, vyšší finanční odměnu a před vyřazovací fází soutěže udržel neporazitelnost.

Sinner s o dva roky mladším Runem, který hrál na Turnaji mistrů poprvé, oba vzájemné zápasy prohrál 1:2 na sety (loni v Sofii v posledním gamu vzdal). Také tentokrát získal první dějství a druhé ztratil, před domácím publikem ale zápas poprvé dovedl do vítězného konce.

"Je to pro mě opravdu velmi důležité vítězství. Dokázal jsem se znovu nastartovat po té výhře nad Novakem, kterého jsem nikdy předtím neporazil. Hrál jsem opravdu na maximum. Začal jsem dobře, ale on ve druhém setu lépe podával a lépe se pohyboval. Byla to trochu horská dráha. Jsem vážně moc šťastný, že jsem v semifinále," komentoval Sinner v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

"Moc to pro mě znamená, obzvlášť v Itálii, v Turíně. Je to výjimečné místo, výjimečný turnaj.Jsem šťastný, že má šanci zahrát si ještě další dva zápasy. Doufám, že dokážu rok zakončit dobrým způsobem. Myslím, že jdu správným směrem," dodal italský oblíbenec, který porazil hráče TOP 10 posedmé v řadě a podvacáté v kariéře.

Z Červené skupiny si už po druhém utkání zajistil postup Rus Daniil Medveděv, druhým semifinalistou bude buď Španěl Carlos Alcaraz, nebo Němec Alexander Zverev.

Pořadí skupin

Výsledky Turnaje mistrů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
dorsch2
precital som si vlakno, myslim ze pravidla su ok,ak chcete z turnaja vytazit co najviac ekonomicky je tazke hrat posledne skupinove zapasy sucasne + druha hala, komplikacie..., aj ked pre samotnych hracov by to bolo ferovejsie, najtazsie to maju hraci ktorí hraju v piatok vecer, ale nikto netvrdi, ze ich job je lahky, preto som rad, ze zapas Alcaraz - Medvedev bol skôr aj ked bol atraktivnejsi, k Sinnerovi, ten si asi vcera odpalil turnaj na druhej strane ziskal fanusikov(okrem tiperov), ja mu fandim uz dlhsie, thumbum
Reagovat
Berny
ma nekdo prosim odkaz na medved-alkos ? diky
Reagovat
Krisboy
Vím, že už je pozdě, ale kdybys třeba chtěl koukat večer smile

https://tennis.sportshub.stream/
Reagovat
Amputace
"Djokovič podmínku nesplnil, ale postoupil."

Nejabsurdnější turnaj všech dob, napříč všemi sporty...

Ne, jen popichuji. Je fajn, že se hraje a není přes zimu zavřeno.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
aligo
Janik je blázen.
Nejen že se zbytečně vyšťavil, začala ho bolet záda, ale ještě pomohl Nolemu, což byla chyba, v této fázi měl trochu taktizovat.

Ale zápas to byl pěkný a výhra byla zasloužená, pěkně vydřená, ale asi na to bohužel doplatí
Reagovat
Ianny
Ać si porážkou Runeho cestu k vítězství spíš asi zkomplikoval, o to větší uznání zaslouží. Je to fakt frajer.
Reagovat
aligo
Však jsem napsal,. že je blázen, to je kompliment nevyššího kalibru , ale opravdu si zavařil
Reagovat
turista
To si jako měl nechat potřetí za sebou od toho spratka naložit?
Reagovat
Mistic
On to nakoniec Djoko hádam znovu vyhrá. No čo už, super!
Reagovat
annah
O tom nepochybuju. Včera mu to Sinner zařídil, přesněji predpripravil, zbytek už zvladne Nolda sám, když se bude trochu snažit...
Reagovat
turista
Nemá nic jistého. Medvěd a Carlito nebo Saša jsou všichni těžkou překážkou. Jannik taky. Ale 98. titul ještě v tomto roce by byl super. Stejně je jen otázka času kdy Nole bude tenisovým centurionem.
Reagovat
Mistic
To je pravda, asi už nezvládne dva ťažké zápasy. Ale ak má ešte aspoň raz vyhrať TM (rekordne 7 krát), tak myslím, že tento rok je posledná reálna šanca.
Reagovat
PetaM
Výhra se mu vymstí. Ale každopádně je to jeho život, že jo.
Reagovat
enfee
To by byla prece hrozna blbost, kdyby postoupil Rune, presto ze ho Novak porazil. Tady neni pravidlo vzajemneho zapasu pri stejnem score? Sety jsou nejdulezitejsi?
Reagovat
Hector17
Taky to můžeš brát ze stejného úhlu pohledu, že je hrozná blbost, když by Sinner postoupil, když by prohrál s Runem a měl by s ním tedy horší vzájemný zápas.

Prostě by se sešli 3 hráči co mají 2 výhry a 1 prohru. Blbost je spíše, aby tady nastupovali náhradníci.
Reagovat
Krisboy
Odstoupení Turnaj mistrů vždycky dost znehodnotí.
Reagovat
Kozoroh
Blbost je to, že Rune skrečí Tsitsipase dostal set a něco úplně zadarmo. Přitom kdyby řecký filozof nebyl arogantní a místo něj hrál Hurkacz, tak Rune mohl prohrát nebo vyhrát ve třech setech a pak by se No1e nemusel strachovat o postup. No1e málem doplatil na mezeru v pravidlech.
Reagovat
turista
Řecký filozof chtěl hrát. Bohužel to zdravotně nešlo. Skreč je výhra. Ale nevím zda je správné ji počítat jako 2:0 na sety. Nevím.
Reagovat
Kozoroh
Ani by mě nepřekvapilo, kdyby to Socrates udělal jako takovou malou pomstu za dvě prohraná GS finále (obzvlášť RG 21).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Měl dostat výhru 1:0 za rozehratý set, ale už ne další zadara
Reagovat
annah
Gratulace Sinnerovi! Vypadá jako sestavený ze sirek, že by ho vítr prelomil, ale zdání klame. Hraje odvážně a jasně včera smetl ty řeči, že schválně prohraje, aby dostal z turnaje hlavního rivala Djokovice. Moc Jannikovi přeju, aby to tam celé vyhrál, ale spíš myslím, že Noleho podruhé nedá. Něco jako Roger myslím v roce 2015, kdy taky Noleho ve skupině smetl a pak s ním ve finále prohrál.
Reagovat
Krisboy
Forza Jannik! smile
Mnozí z vás tady mu dlužíte omluvu, podvodníci! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Marduch
Omlouvám se, Janku! Jsi frajer.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Kandinsky1
Sinner Hlavně tedy za to, že to není taková mrdka, jako někteří tady.
Reagovat
turista
Je vymalováno. Ale nesmíme zapomenout na sílu Medvěda a Carlita, kteří jdou do SF a někdo z nich si může dojít pro titul.
Reagovat
Blondie
Jannik! Díky
Reagovat
mahycek
No, spratek je, ale kdyby se sklidnil, tak může možná do TOP 3
Reagovat
Orgasmator
Ten Rune je teda děsnej spratek...
Reagovat
Fandina
První Ital v SF v 54leté historii TM? Janíček bourá další italské mezníky. Je to prostě super hráč. Berďulka2 ze zahraničí.
Reagovat
mahycek
Jinak ahoj Fandino, přeji Ti hodně štestí a zdraví. Už jsem Tě dlouho neviděl. Já teď mimo republiku jsem 2 měsíce v roce. To víš, jak nehraje Roger, Rafa i Andy, tak mě to
trošku pustilo, no a teď se dívám na Masters,
Reagovat
Fandina
Jj, je to teď takové smutné, bez těch obrovských tenisových legend. Také se měj moc fajn.
Reagovat
turista
Škoda že už Berďulka nehraje.
Reagovat
Fandina
To určitě. Škoda těch jeho zad. Jinak si myslím, že by hrál. Ale byl to borec. smilesmile
Reagovat
turista
Ano. Plně souhlasím.
Reagovat
Patik
Teda ta tycka do fazule Sinner by mohol vyhrať a odpustím mu ze porazil Djokovica ale zároveň hmmm do slaka hra dobre aj keď by Djokovic postúpil toto si pýta titul pre Sinnera..je tam dynamika je tam symbolika je tam plameň..ti diváci ma nasra1i ale vem to čert.
Reagovat
Mistic
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Attn: Blixa
Máš na https://puvodni.tenisportal.cz/ SZsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Soukromé zprávysmile

v novém TP nebudou nebo se na nich ještě pracuje?
Reagovat
Ondřej.Jirásek
nebudou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Děkuji za odpověď, nicméně
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
fraška, ale ty hrozné a nepřehledné statistiky na novém TP nic nepřekoná
Reagovat
aligo
Je to celé takové nepřehledné.. až nepovedené
Reagovat
Kandinsky1
Ale zase je to vzdušné a moderní.
Reagovat
Patik
Je to dosť aj o zvyku myslím si..
Reagovat
darek.vrana
Bohužel není.
Reagovat
Patik
Tak potom je to jasné Djokovic končí na turnaji.. A namiesto neho postúpi hráč ktorého vlastne porazil lebo jeho súper sa bude šetriť a bude to mať na salame.. Úžasné..
Reagovat
turista
Myslím že ne. Sinner nebude chtít připustit H2H 0:3 s Runem. To by byla už docela tristní bilance.
Reagovat
Marduch
Tristní bilanci 0:3 klidně vymění za velmi slušnou šanci na výhru v celém turnaji.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já myslím, že hrát bude, ale asi opravdu ne na 100%, jakkoli třeba i podvědomě, aby ušetřil síly a vyvaroval se zranění.
Reagovat
Patik
Asi tak by som to povedal.. Ušetrí energiu a zbaví sa Djokovica. Jednu prehru prežije.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anebo bude poctivě bojovat i za Jokera, vyšťaví se a SF vzdá
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anebo bude Spratek hrát tak mizerně, že ho Janek vypráská levou zadní
Reagovat
annah
Zatím to tak vypadá. Ale je teprve třetí game.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Už to zas spíš vypadá na možnost č.1. Je to bohužel skleněnka. I problém se zády má s tím Berďou společný...
Reagovat
lvicek
Nebo si v prvnim setu vyzkousel, ze ho muze prejet a ted ho necha postoupit radsi nez Djokera, ktery je prece jen ve finale nebezpecnejsi ;). Jen jedna z moznosti ;). (jinak se tu do panskeho tenisu radsi michat nebudu...;) ).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Patik
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist