Djokovič úspěšně zahájil útok na trojitý Golden Masters, v Monte Carlu nedal šanci Safiullinovi

9. 4., 18:17
Aktuality 28
Novak Djokovič (36) vstoupil do antukového jara tím nejlepším možným způsobem. Dvojnásobný šampion a světová jednička začal v Monte Carlu, kde útočí na trojitý Golden Masters, suverénním vítězstvím 6:1, 6:2 nad Romanem Safiullinem (26). O první čtvrtfinále v tomto dějišti po pěti letech bude usilovat proti svému loňskému přemožiteli Lorenzovi Musettimu (22).
Djokovič deklasoval Safiullina a zahájil útok na trojitý Golden Masters (© AFP)

Djokovič – Safiullin 6:1, 6:2

Novak Djokovič nepřijel do Monaka v dobrém rozpoložení. Po mizerném výkonu neobhájil triumf na Australian Open a na Masters v Indian Wells senzačně skončil už ve třetím kole po šokující porážce s Lucou Nardim. V Monte Carlu, které je už několik let jeho domovem, ovšem začal jedním z nejlepších výkonů v probíhající sezoně.

Dvojnásobný šampion v úvodním zápase deklasoval za 71 minut Romana Safiullina, který vyhrál oba předchozí souboje s hráči TOP 5. Ruský tenista nepovolil set Stefanosovi Tsitsipasovi v Marseille 2022 ani Carlosovi Alcarazovi loni na Masters v Paříži.

Djokovič, jenž se stal před pár dny nejstarší singlovou světovou jedničkou v historii, se dostal v každém gamu na příjmu k brejkbolu. Celkem si vypracoval 19 šancí. Safiullin dokázal vzdorovat právě jen v těchto momentech a 14 z 19 z hrozeb odvrátil. Srbský favorit si svůj servis hájil bez jakýchkoli problémů, na podání dohromady ztratil jen šest bodů a sám žádnému brejkbolu nečelil.

Aktuální lídr žebříčku překvapil skvělým výkonem. V Monte Carlu totiž odehrál svůj první antukový zápas od loňského triumfu na French Open a není tajemstvím, že se v posledních letech na oranžové drti rozjíždí pomaleji. V úvodní sadě vyrobil jen čtyři nevynucené chyby a trefil 11 vítězných úderů. Ve druhém setu byl o něco méně aktivní a přidal pět winnerů i minel.

"Jsem s výkonem velmi spokojený. V každém gamu jsem měl brejkbol. Tohle byl ode mě na úvod antukového jara velmi dobrý zápas. Zítra mám volno, takže půjdeme s týmem trénovat. Snad si takto vysokou úroveň udržím celý turnaj," řekl Djokovič po postupu.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rekordman v počtu grandslamových trofejí a majitel rekordních 40 titulů z podniků Masters má za sebou úspěšnou premiéru pod vedením krajana, dobrého kamaráda a bývalé deblové světové jedničky Nenada Zimonjiče. Ten zatím na zkoušku na postu hlavního trenéra nahradil Gorana Ivaniševiče, s nímž Djokovič před pár dny ukončil zhruba šestiletou spolupráci.

V Monte Carlu útočí na trojitý Golden Masters. Jako jediný v historii dokázal ovládnout všech devět akcí série Masters, a to rovnou dvakrát. V Monaku se mu však v posledních letech vůbec nedaří, po triumfu v roce 2015 neprošel při ani jednom ze sedmi startů dál než do čtvrtfinále.

Sám Djokovič nemá v tomto týdnu vzhledem k posledním výsledkům v tomto dějišti a letošní formě žádná velká očekávání. Jeho hlavním cílem v rámci antukového jara je opět French Open a tím největším letošním olympijské hry v areálu Rolanda Garrose, kde bude mít možná poslední šanci poprvé vybojovat zlatou medaili. Loni do Paříže nedorazil v optimální formě, a přesto zvedl nad hlavu trofej pro šampiona.

Loni vypadl v Monte Carlu v osmifinále po třísetové bitvě s Lorenzem Musettim a s italským mladíkem se v té samé fázi monackého Masters utká i letos. Musetti porazil ve druhém kole 6:3, 7:5 talentovaného teenagera Arthura Filse a pokusí se upravit vzájemnou bilanci se Srbem na 2:3.

 

Sinner začne soubojem s Kordou

Jannik Sinner figuruje coby světová dvojka v opačné polovině pavouka než Djokovič a je největším adeptem na postup do finále. Ital prožívá po skončení loňského US Open životní období, během něhož získal první grandslamový titul. Letos vyhrál 22 z 23 duelů a do Monte Carla přijel po triumfu na Masters v Miami.

Nejlepší hráč dosavadního průběhu letošní sezony bude v úvodním zápase čelit Sebastianovi Kordovi. S o rok starším protivníkem má loňský semifinalista vyrovnanou vzájemnou bilanci 1:1 a může mu oplatit loňskou porážku z Adelaide.

Korda zahájil své působení na Masters v Monte Carlu suverénně. Američan s českými kořeny deklasoval v prvním kole 6:1, 6:2 předloňského finalistu Alejandra Davidoviche, který druhým rokem po sobě nezvládl vstup do monacké tisícovky.


Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

28
Přidat komentář
Patik
To je také zlaté keď niekto trafí out rozhodca si to nevšimne a keď sa voči tomu ohradis tak ta vypiskaju..na druhú stranu sa krásne ukazuje kto je vlk a kto ovca.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zapnu to a Joker se zrovna vytáhl svou zbrusu novou zbraň - stopball před síť.
Reagovat
Patik
Musí byť frustrujúce keď kde kto prináša kvalitné nechytatelne dropshoty a ty ako 24 násobný grandslamovy šampión dáš 9 z 10 dropshotov pred sieťku..holt Djokovic nemá aj napriek všetkému vyvinutý cit na krátke vzdialenosti.
Reagovat
woody
Novak hrál včera výborně. Bylo tam pár zbytečných vyhozených returnů z BH, ale to by Safuillin neuhrál ani hru. Safiullin dělal dost EU, tím dost pomáhal, ale i tak Nole obstál. Uvidíme ve čtvrtek, jestli potvrdí zlepěnou formu, včera se na to dalo dívat.
Reagovat
turista
Během hry Novakovi ale BH šlapal na jedničku a FH byl doslova dunivý.
Reagovat
elsky
Safiulin dělal UE, EU dělá Fiala. A my všichni EE.
Reagovat
Mantra
Mindráček že života jaký máš? Proč sem na TP tahat politiku? Jestli se ti nevede, tak nehledej pomoc u pánů a postarej se sám. Tomu se říká svoboda. Znamená to, že můžeš cokoliv, ale taky ti nikdo nebude umetat cestu a vodit tě za ručičky. Každý sám za sebe. Žádný komunistický manýry a kolektivní viny.
Reagovat
frenkie57
Reagovat
Kozoroh
Bylo by fajn, kdyby si No1e na antuce spravil chuť po neuspokojivém začátku sezóny. A ideálně nakonec s Pohárem mušketýrů.
Reagovat
bardunek666
Otřesená představa
Reagovat
turista
Naopak perfektní představa.
Reagovat
srnecek
to by tu niektorým prispievajúcim neprajníkom asi spôsobilo bezsenné noci, a možno aj nejaké traumy. Tirády o podvodoch, falošnosti, neschopnej konkurencii a pod. by nebrali konca ...ale kto chce psa biť, palicu si nájde. Takže či Nole bude vyhrávať, alebo prehrávať, tá palica bude u nich stále v permanencii
Ja dúfam, že aspoň jeden veľký titul Nole ešte urve (buď GS, alebo OH) a možno 1-2 masters. Viac reálne neočakávam. Budem spokojný, ak väčšinu sezóny bude konkurencieschopný s TOP 5-ou a bude sa dostávať do záverečných fáz týchto turnajov....
Reagovat
Mistic
Reagovat
australan.tenis
Už se nemohu dočkat až Nole dobije tu uplakanou italskou slečinku Mussetiho.

Jak mám moc rád Sinnera a Berretini, tak tohohle transgendera s jednoručákem fakt nekoušu. Quiter, kterej nezvládá petiseťáky. Bij ho Nole. Miss Musseti a jednodimenzionální Sonego...

Jinak gratulace Nolemu, dneska podrtil Rusa, takže rodinu Djokovic těžko může někdo obviňovat z prorusáctví.
Reagovat
Mark976
Lorenzo 2:0, Ty slečinko
Reagovat
turista
Snad ne i když to bude těžký soupeř.
Reagovat
australan.tenis


Tam máš, ty klaun.
Reagovat
bardunek666
Ta kreatura zase hraje?
Reagovat
Nola
kreatury hladaj medzi bonzakmi, ale co sa divim, tebe su tie vlastnosti nie cudzie
Reagovat
bardunek666
Bonzák není, ale podvodník určitě ano
Reagovat
turista
Není podvodník.
Reagovat
australan.tenis
A heleme se, další inkontinentní geront v diskusi. Se chyť s vavrincem za ručičku a utíkejte zpátky na Alzheimer oddělení. Hihi.
Reagovat
turista
Sám jseš kreatura.
Reagovat
Patik
Safiulin nieje teda nejaká výzva ale Djokovic dnes pálil priamky ostrými nábojmi..do RG by mohol dosiahnuť peak ako vínko..prekvapivo čistý dobrý výkon v porovnaní s Djokovicom v IW ako deň a noc.
Reagovat
turista
Safiulin je poměrně těžký soupeř.
Reagovat
Patik
Už len kvôli tebe by mohol tie tituly dať a prekonať už toho Konorsa
Reagovat
Patik
To malo ísť pod turistu.
Reagovat
turista
Velká gratulace Novakovi za výsledek a výkon! Ten 99. a 100. titul tam někdy spadne. O tom žádná.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist