Djokovič v Tokiu bez ztráty setu prošel do čtvrtfinále

2. 10. 2019, 11:24
Aktuality 29
ATP TOKIO - Novak Djokovič si při své premiéře v japonském Tokiu bez ztráty setu poradil také s domácí divokou kartou Go Soedou a zahraje si čtvrtfinále. V něm nasazenou jedničku a největšího favorita, který hraje první turnaj od skreče na US Open, vyzve Lucas Pouille.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič na US Open útočil na třetí letošní a celkově 17. grandslamovový vavřín, ale v osmifinále musel kvůli bolestem levého ramene vzdát Stanovi Wawrinkovi. Světové jedničce původně hrozilo, že bude muset na operaci, ovšem konzervativní léčba zřejmě také zabrala a 32letý Srb se po měsíci vrátil na kurty v Tokiu.

V japonském hlavním městě je při své premiéře nasazenou jedničkou a jasným favoritem na letošní triumf. Letos však mimo grandslamy slavil titul pouze na antukovém Masters v Madridu.

V úvodním kole si bez ztráty podání poradil s kvalifikantem Alexejem Popyrinem a dnes s menšími komplikacemi v závěru utkání přehrál 6-3 7-5 domácí divokou kartu Go Soedu.

Djokovič v úvodním gamu na podání musel likvidovat tři brejkboly, ale v dalším průběhu úvodního dějství už na servisu neztratil jediný fiftýn a dvakrát soupeře brejknul. Ve druhé sadě proměnil hned první brejkbol a vedl 5-3. Závěr zápasu si ale úplně zbytečně zkomplikoval, když utkání nedopodával, vzápětí nevyužil tři mečboly na returnu a dovolil japonskému outsiderovi skóre srovnat. V následujících dvou gamech ovšem získal všech osm fiftýnů.

"Ve druhém setu jsem krátce ztratil koncetraci a dost jsem si to zkomplikoval. Bylo to zbytečné, ale jsem spokojený, jak jsem se nakonec dokázal znovu zkoncentrovat a závěr setu odehrál velmi dobře," komentoval Djokovič.

Ve čtvrtfinále 32letého rodáka z Bělehradu vyzve nasazený Lucas Pouille. S Francouzem Djokovič ještě neztratil set.

Djokovič v pondělí zahájil svůj celkově už 271. týden na postu světové jedničky, čímž se na třetím místě historické tabulky odpoutal od Ivana Lendla. Déle byli v čele žebříčku jen Američan Pete Sampras (286 týdnů) a švýcarský rekordman Roger Federer (310).

Druhou čtvrtfinálovou dvojici dnes utvořily Reilly Opelka a Jasutaka Učijama. Až 136. hráč světa Učijama postupem do čtvrtfinále vyrovnal své maximum na okruhu ATP.

Alex de Minaur v neděli v Zhuhai slavil třetí letošní a zároveň kariérní titul, ale v japonském Tokiu na triumf nenavázal. Dvacetiletý Australan v prvním kole nevyužil dva mečboly a prohrál 3-6 7-6(6) 6-7(8) s 99. hráčem světa Lloydem Harrisem. Jihoafričana ve druhém kole čeká souboj s dalším Australanem, kvalifikantem Johnem Millmanem.

David Goffin měl také namále. Své letošní působění odstartoval výhrou 1-6 7-6(8) 6-0 nad čerstvým šampionem z Chengdu Španělem Pablem Carreñem, byť ve druhém setu musel třikrát dohánět manko brejku a v tie-breaku odvracet tři mečboly. Ve druhém kole se belgický vítěz turnaje z roku 2017 utká poprvé s Kanaďanem Denisem Shapovalovem.

• ATP 500 TOKIO •
Japonsko, tv. povrch, 2,046.340 dolarů
středeční výsledky (2. 10. 2019)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Soeda (Jap.) 6-3 7-5
Pouille (5-Fr.) - Nišioka (Jap.) 6-1 6-2
Učijama (Jap.) - Albot (Mol.) 6-7(2) 6-3 6-4
Opelka (USA) - Simon (Fr.) 7-6(4) 7-6(2)
• Dvouhra - 1. kolo •
Goffin (3-Belg.) - Carreño (Šp.) 1-6 7-6(8) 6-0
Harris (JAR) - de Minaur (8-Austr.) 6-3 6-7(6) 7-6(8)
Millman (Austr.) - Mannarino (Fr.) 4-6 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

29
Přidat komentář
turista
Idemo Novak! Zválcuj je tam všechny a vyhraj 76.titul!
Reagovat
smazaný uživatel
Tokio je extremne slabo obsadená 500ka.

Ked sa hrajú v sezóne dve 500ky súčasne, vzdy je jedna výrazne slabšia. Navyše Peking je vzdy prestížny, takže celá špička je v Číne.
Reagovat
turista
To je úplně šumák. Důležité jsou body, které Djoki potřebuje.
Reagovat
Mayo
Vždy, keď vyhral Rafa US Open zakončil rok na pozícii číslo 1.
Reagovat
dako
Tohto roku asi nereálne, keďže podľa teba už Nole neprehrá ani jeden zápas. Vlastne, on ho nemal prehrať už ani po Wimbledone...
Reagovat
turista
Už není jediný turnaj, který by mu seděl. Navíc jeho hlavní oponent se rozhodl honit každou stovku bodů viz Tokio a má na pozici No1 náskok nad ním 75 týdnů. To je téměř rok a půl. To už nemůže antukový král nikdy dohnat.
Reagovat
smazaný uživatel
Tyzdne nikoho nezaujímajú, doležité sú koncoročné jednotky.

Spýtaj sa fanusikov liverpoolu, ci evidujú kolko tyzdnov boli na čele premier league, ked ju nakoniec nevyhrali :)
Reagovat
turista
Počet týdnů na pozici světové jedničky v tenisu výpovědní hodnotu má.
Reagovat
Kozoroh
Býval bych se z této zprávy radoval, ale dnešek je pro mě a pro celé Česko smutným dnem...

https://www.idnes.cz/kultura/hudba/zemrel-karel-gott.A151027_221932_hudba_vha
Reagovat
Krisboy
Proč pro celé Česko???? Jseš jak Jágr :)
Reagovat
misa
Premiér Andrej Babiš řekl iDNES.cz, že pro Karla Gotta navrhne vládě státní pohřeb v katedrále svatého Víta, den státního smutku a stažení vlajek na půl žerdi.

Tvl, to jsme dopadli...
Reagovat
FulnekUltras
jak kdo
Reagovat
Pe3k
Omg je toho celý český internet, tak proč to nedal ještě na tp? Kozoroh opravdu děkujeme, bez tebe by to nikdo nevěděl...
Reagovat
Lasicka
Do prdele, co má Joghurt společnýho s Karlem Gottem ... ?
Reagovat
paddy
?Kdo cítí jinak, jde z vlastní vůle do blázince.?

https://youtu.be/AykMdrCRTVw

https://youtu.be/dfe8tCcHnKY
Reagovat
Madrileno
Nejdřív brečí, jak je zraněný do konce roku a teď honí zoufale body, aby udržel číslo 1. Doufám, že mu dojdou síly na ATP Finals, šaškovi srbskému. Vamos Rafa a Roger :-)
Reagovat
peRFect
Rafa jedničku na konci roku udělá a je dost pravděpodobné, že ji nějaký čas udrží.
Reagovat
paddy
https://youtu.be/zMRrNY0pxfM
Reagovat
turista
Nadal do konce roku jedničku neudělá. Novak si to pohlídá. Idemo Novak!
Reagovat
Patik
Federer mu to vyfúkne v halách na Turnaji Majstrov..a ak nie tak po Austrálii..ale Novak toho moc neobhajuje budúcu sezónu..Wimbledon a nejaké to masters takže je možné že si post jednotky vezme naspäť.
Reagovat
paddy
https://youtu.be/LA-bYe2jDv8
Reagovat
turista
Sám jsi křivák.
Reagovat
turista
Nadal dělá absolutně to samý - skreče nebo omluvy ze zápasů, jenže to je něco jiného podle místních expertů jako je Madrileno a spol. Federer se někdy taky omluvil ze zápasu i když nikdy zápas neskrečnul. Holt Fedal fans používají dvojí metr na své koně a na Djokiho.
Reagovat
turista
Djokovič - 2017 Wimbledon skreč proti Berdychovi, 2019 US Open - skreč proti Wawrinkovi.
Nadal - 2016 Miami skreč proti Džumhurovi, 2018 AO - skreč proti Čiličovi, 2018 USO - skreč proti Del Potrovi, 2019 - Indian Wells - omluva proti Federerovi.
Federer - omluvy 2014 a 2016 Madrid, 2014 - finále Masters Londýn - omluva proti Djokovičovi, Řím 2019 - omluva proti Tsitsipasovi.
Takže jsou na tom všichni podobně.
Reagovat
Elip13
Pochybuju, že by skrečnul US Open bez důvodu, když potřebuje body a co se týče vyzdvihnutí Nadala s Federerem, koukala jsem na statistiky a všichni tři jsou na tom dost podobně co se týče skrečů nebo nenastoupení na zápas.
Reagovat
turista
Přesně tak.
Reagovat
Patik
Len mi nehovor že porovnávaš Nadala čo skrečuje dvakrát ročne s Federerom čo neskrečoval ani raz za celú jeho kariéru.
Reagovat
turista
No tak Federer neskrečoval zápas sice ani jednou za celou kariéru. Několikrát ale do zápasu nenastoupil a omluvil se. Zda hrát mohl nebo ne to nikdo neví jen on sám. Kvůli zádům a následnému finále DC té omluvě v Londýně 2014 na finále Masters tomu rozumím. Potíže asi měl a švýcarský tenisový svaz tlačil na jeho účast ve finále proti Francii a sám Federer se asi na mísu těšil. Omluva v Římě 2019 proti Cicipasovi je ale dubiózní.
Reagovat
Patik
tak Rím...v jeho veku odohrať tri zápasy za dva dni a na antuke navyše s Coricom to bol dosť dlhý ťažký zápas..skúsme sa nadtým zamyslieť.asi ani nebude treba..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist