Djokovič v úvodu sezony selhal. Berdych nadělil "kanára" Kleinovi

6. 1. 2009, 09:22
Aktuality 1
ATP BRISBANE - Světová trojka Novak Djokovič, jenž bude za čtrnáct dní obhajovat titul na Australian Open, vstoupil do nové sezony porážkou. Favorita na turnaji v Brisbane zaskočil dvacetiletý Lotyš Ernests Gulbis. Naopak nejlepší český tenista Berdych svůj úvodní zápas zvládl.
Novak Djokovič

Nečekaný vstup do sezony má za sebou světová trojka Novak Djokovič. Zatímco loni vyhrál všechny své duely na Hopman Cupu a následně triumfoval na Australian Open, letos hned v úvodním duelu padnul. Na turnaji v Brisbane, kde plnil roli turnajové jedničky, ho dvakrát 6-4 porazil Ernests Gulbis. Pro dvacetiletého Lotyše to byla první výhra nad hráčem první světové pětky. S Djokovičem loni ve dvou zápasech neuhrál ani set.

"Je to moje největší vítězství. Ale zápasy jsem už odehrál lepší," nepřeceňoval Gulbis svůj dnešní výkon. "Často jsem chyboval," pokáral se.

"Nepanikařím. Mým cílem v této části sezony je obhajoba na Australian Open. Není to konec světa. Byl to první zápas roku, tak nesmím být pesimistický," zlehčoval porážku Djokovič. Dodal, že se nemohl dostat do rytmu na podání a potíže mu dělala i změna rakety. Poprvé hrál s raketou značky Head, loni se mezi elitu prodral i díky firmě Wilson. "Nehrál jsem dobře. Podával jsem velmi špatně," řekl Srb, který dnes celkem čtyřikrát ztratil svůj servis.

Djokovič se mohl v případě úspěchu na tomto turnaji poprvé dostat na druhé místo světového žebříčku před Federera. Vinou dnešní porážky však Švýcara zatím neohrozí. "Na to jsem nemyslel. Není to důvod mé porážky," zdůvodnil.

Překvapivé vyřazení Djokoviče uvolnilo cestu Tomáši Berdychovi, kterého v cestě do semifinále nemůže čekat žádný nasazený soupeř. Nejlepší český tenista si v prvním zápase sezony poradil hladce s domácím Brydanem Kleinem, kterému v úvodní sadě nadělil i "kanára". Až v druhém setu se hra vyrovnala a třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí dokonce jednou ztratil servis. Sám ale dokázal proměnit celkem pět brejkbolů a za 66 minut mohl slavit první výhru v tomto roce.

V dalším zápase poprvé narazí na Japonce Nišikoriho, jenž nezaváhal s kvalifikantem Reynoldsem. Vítěze utkání bude ve čtvrtfinále čekat Gulbis nebo Mathieu.

Soupeřem druhého českého tenisty v Brisbane Radka Štěpánka bude obhájce titulu Michael Llodra. Francouz dnes porazil domácího Josepha Sirianniho 5-7 7-6 6-2 a nasázel 13 es.

Pokud by osmý nasazený Štěpánek postoupil do čtvrtfinále, utká s turnajovou čtyřkou Robinem Söderlingem. Švédský tenista nezaváhal ani ve druhém kole, v němž stejně jako v předchozím duelu s Querreym vyhrál dvakrát 6-3 nad Julienem Benneteauem.

ATP BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 484.750 dolarů) - úterní výsledky:

Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (5-ČR) - Klein (Austr.) 6-0 6-4
Gulbis (Lot.) - Djokovič (1-Srb.) 6-4 6-4
Mathieu (Fr.) - Gabašvili (Rus.) 6-3 6-3
Serra (Fr.) - Ferrero (Šp.) 6-3 7-6(3)
Nišikori (Jap.) - Reynolds (USA) 6-3 6-2
Ančič (Chor.) - Delič (USA) 7-6 6-7 7-6
Llodra (Fr.) - Sirianni (Austr.) 5-7 7-6(3) 6-2
Tsonga (2-Fr.) - Calleri (Arg.) 6-2 7-5

Dvouhra - 2. kolo:
Söderling (Švéd.) - Benneteau (Fr.) 6-3 6-3
Gasquet (7-Fr.) - Dent (USA) 7-5 6-4

Čtyřhra - 1. kolo:
Damm, Lindstedt (4-ČR/Švéd.) - Arnold Ker, Soares (Arg.) 7-5 7-5
Mirnyj/Ram (1-Běl./Izr.) - Berdych/Štěpánek (ČR) 4-6 6-2 11-9

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
To by ma teda zaujimalo, preco si tu raketu zmenil... a inak vyzeral dost neuvolnene, nieco ho zralo sa mi zda.. snad sa to rychlo zmeni a zautoci na tron :P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist