Djokovič: Volno už jsem potřeboval

18. 3. 2010, 18:48
Rozhovory 5
Už před pár týdny měl druhý hráč světa Novak Djokovič několikrát namále, a přesto dokázal vyhrávat. Vítězil i v Davis Cupu, kde Srbsku pomohl k porážce Spojených států, a vítězit začal také v Indian Wells. Ve včerejším zápase s Ivanem Ljubičičem si už ale náročný program vybral svou daň a Djokovič se s turnajem rozloučil. Hrát Davis Cup bylo náročné, ale účasti v něm nelituju, řekl po porážce Srb.
Profily hráčů
Novak Djokovič

Ivan vás už hodně potrápil v Dubaji. Byl to dnes hodně rozdílný zápas?
Nemyslím si, že by se naše zápasy nějak lišily. Víceméně jsou založené na podání a returnu. Když se mi podaří dostat míč do výměny, řekl bych, že v ní mám víc šancí vyhrát bod. Dneska to ale nebyl ten případ. Měl jsem hodně příležitostí a moc jsem jich nevyužil. Popravdě, hrál jsem dost špatně a on zahrál dobře, když to potřeboval, a servíroval dobře, když to potřeboval. Věděl jsem před zápasem o jeho kvalitách a dával si pozor na to, že když dobře podává, že je pak na příjmu uvolněný. To byl ten případ. Zahrál jsem strašně, když jsem vedl 4-3 v prvním setu. To byl, myslím, jeden z klíčových okamžiků celého zápasu.

Dá se říct, že jste se za celý turnaj necítil úplně v pohodě?
Ano, to je pravda. Během turnaje jsem se na kurtu rozhodně dobře necítil. Ne kvůli turnaji samotnému, ale proto, že mám za sebou pár hodně únavných týdnů a přiletěl jsem po Davis Cupu, který pro mě byl emocionálně hodně vyčerpávající. Další den jsem musel odcestovat sem a se svými výkony jsem tu nebyl spokojený, protože jsem věděl, že můžu hrát líp. Ale, když se to tak vezme, pořád jsem došel do čtvrtého kola, což celkem jde. Život jde dál, připravím se teď na Miami nejlíp, jak to půjde.

Jste rád, že budete mít trochu víc času na odpočinek, i když to znamenalo, že musíte prohrát?
Ano, určitě. Jsem moc rád, že teď budu mít tři nebo čtyři dny bez jakéhokoliv tréninku. To už jsem potřeboval. Lidé si neuvědomují, že tak jako potřebujete trénink, potřebujete taky odpočívat. Pořád se to zkouším uprostřed svého programu vyvážit. Je to hodně složité.

Asi ne, ale přeci jen: nelitujete toho, že jste hrál Davis Cup?
Vůbec ne. Nelituju ničeho, co jsem v životě udělal. Zažil jsem hodně pozitivních emocí, taky jsem do toho hodně dal, samozřejmě, a v Indian Wells si to vybralo daň. Ale byl jsem - a jsem pořád - spokojený, že jsme ten duel vyhráli.

Těšíte se, že na něj (Ljubičiče) narazíte v dalším kole Davis Cupu?
Ano, tedy on hraje vážně dobře. Před pár lety byl třetí na světě a dnes ukázal proč. Dokáže hrát skvěle za základní čarou, dokáže skvěle předvídat a má jeden z nejlepších servisů na okruhu. Měl nějaké problémy se zraněními a trochu se propadl, ale teď je zpátky v top 20, a zaslouží si tam být.

Před začátkem antukové sezony vás čeká ještě jeden turnaj. Bude pro vás důležité dát o sobě v Miami vědět, než přejdete na antuku?
Podívejte, Miami je moje priorita, takže se pokusím se zkoncentrovat a připravit nejlíp, jak to bude možné. Hodně, opravdu hodně tam chci dojít co nejdál, ale třeba dneska, i když jsem prohrál, mám pocit, že se některé věci zlepšují. Řekl bych, že jsem podával líp, i když jsem párkrát přišel o servis. První podání mi ale fungovalo líp než v minulých zápasech. Takže na tom chci pracovat a pak antuka, to je jeden z mých oblíbených povrchů. Nebude moc času zvyknout si po hardu na antuku, ale...

Nezměnil jste si program? Loni jste měl skvělou antukovou sezonu a na Roland Garros jste pak přijel trochu unavený.
S tím bohužel moc nenadělám, protože musím hrát v Monte Carlu. Žiju tam, rozumíte, je to jeden z mých oblíbených turnajů. Pak letím do Říma, samozřejmě, a potom mám turnaj u nás doma, v Bělehradu. Pak mám Madrid a potom Paříž.

Takže stejný program jako loni?
Ano, ano.

Když se bavíme o programu tenistů, co si myslíte o zařazení Davis Cupu v něm? Když je takhle těsně po a před velkými turnaji a když se musíte rozhodovat o svých prioritách?
Tak byl bych rád, kdyby se některé věci změnily. Kdybych to mohl udělat já, udělal bych to. Ale samozřejmě to není tak jednoduché. Já osobně bych byl radši, kdybych měl víc času předtím, než změním povrch, abych se mohl přizpůsobit víc v klidu. Ale tenis už je takový a je takový už hodně let. Já nechci být ta černá ovce, která bude zatvrzelá a která bude říkat 'Tohle není správně'. Na některých věcech pracujeme, s hráči se shodneme na tom, že jsou období v sezoně, kdy by šel program vyřešit líp pro naše zdraví. On tenis je náš život, hrajeme ho a milujeme ho, ale zdraví je nejdůležitější.

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
tady to je samej chytrák...
Reagovat
smazaný uživatel
kdyz chces odpocivat,tak ten turnaj vynech,a ne hrat s tim,ze se tesim,az vypadnu
Reagovat
lofas
Ty jsi kurwa unavený děláš jak kdyby si hrál každý týden v kuse a hrál přitom zadarmo .
Reagovat
smazaný uživatel
Měl by si ujasnit priority a začít pro tenis něco dělat. Vymlouvat se, že je psychicky unaven z Davis Cupu je strašná blbost a zbytečnost. Navíc hlavně, že po loňsku chtěl omezit program a hraje stejně turnajů jako loni skoro, cche vyhrávat, přesto 4 dny nebude trénovat. Tak jak pak chce hrát na top úrovni? Ať už mě neštve lemra jedna líná.
Reagovat
smazaný uživatel
A pak na něj sázejte, když je rád, že je z turnaje venku...:-)) Komedie tohle...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist