Djokovič vyrovnal 46. grandslamovým semifinále rekord Federera, Sinner se do něj dostal poprvé

11. 7. 2023, 21:17
Aktuality 47
Novak Djokovič (36) si ve čtvrtfinále Wimbledonu poradil 4:6, 6:1, 6:4, 6:3 s Andrejem Rubljovem (25), v tenisovém svatostánku vyhrál už 33. zápas v řadě a postupem do 46. grandslamového semifinále vyrovnal rekord Rogera Federera. Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků se v něm střetne s Jannikem Sinnerem (21), který se mezi nejlepší kvarteto na majorech probojoval poprvé v kariéře.
Novak Djokovič (© Wimbledon)

Novak Djokovič letos ovládl Australian Open i French Open a v neporazitelnosti na grandslamech trvající nyní už 26 utkání pokračuje ve Wimbledonu, kde usiluje o uchování naděje na kalendářní Grand Slam a také útočí na dorovnání rekordu Rogera Federera (osm wimbledonských triumfů) a Margaret Courtové (24 grandslamových trofejí).

Mužský rekordman v počtu grandslamových vavřínů prošel úvodními třemi koly bez ztráty setu, ale v posledních dvou zápasech už potřeboval o jednu sadu více. Po bitvě s Hubertem Hurkaczem rozložené kvůli londýnské večerce do dvou dnů měl dost práce i s Andrejem Rubljovem, který neuspěl ani ve svém osmém čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky. Rodák z Bělehradu musel nastoupit už třetím dnem po sobě.

Statistiky zápasu Djokovič - Rubljov

Djokovič měl jeden ze svých pomalejších startů, což u něj není obzvláště na grandslamech neobvyklé. V úvodní sadě nevyužil tři brejkboly v jednom gamu, za stavu 4:4 zaváhal poprvé a naposledy na servisu a po tři čtvrtě hodině věděl, že se na kurtu zdrží déle, než zřejmě plánoval.

Zatímco druhé dějství trvalo bez jedné minuty jen půlhodinu, v tom následujícím se rval o vedení rovnou hodinu. A to hlavně kvůli maratonskému závěrečnému gamu, ve kterém odvracel tři brejkboly a potřeboval celkem pět setbolů. Ve čtvrtém setu se brzy dostal do brejku a náskok už nepustil, dokonce zápas uzavřel dalším sebraným podáním.

"Každý tenista chce být v pozici, že ho ti ostatní touží porazit. Mě to ale motivuje k tomu, abych hrál nejlepší tenis. Oni chtějí můj skalp a chtějí vyhrát - ale neděje se to," řekl Djokovič na kurtu.

Sedminásobný šampion a vítěz posledních čtyř ročníků tak opět prodloužil svou neporazitelnost na wimbledonském centrálním dvorci, poslední nazdar zapsal ve finále 2013 s Andym Murraym. Navíc postupem do 46. grandslamového semifinále vyrovnal rekord Rogera Federera.

Ještě k tomu odehrál 400. zápas na grandslamech (bilance 353:47), více jich absolvovali jen Federer (429) a Serena Williamsová (423). Aby toho nebylo málo, prodloužil svou neporazitelnost v tomto dějišti na 33 duelů.

O už 35. finále na podnicích velké čtyřky, deváté v All England Clubu a celkově 134. kariérní se popere s Jannikem Sinnerem. S Italem vyhrál oba předchozí souboje, ovšem v loňském čtvrtfinále právě tady ve Wimbledonu otáčel stav 0:2 na sety.

Další dvě čtvrtfinále se uskuteční ve středu. Světová jednička Carlos Alcaraz bude čelit Holgerovi Runemu a Christopher Eubanks vyzve Daniila Medveděva.

 

Sinner je v semifinále grandslamů poprvé

Jannik Sinner v posledních letech pravidelně postupuje do závěrečných kol, ale stále čeká na titul na akcích vyšších než ATP 500 a na kontě má zatím jen dvě finále na Masters. Další krok ke splnění tohoto cíle udělal ve Wimbledonu, kde prošel do svého premiérového semifinále na grandslamových turnajích.

Italský mladík měl cestu mezi nejlepší kvarteto velmi snadnou, dokonce nepotkal nikoho z TOP 75 žebříčku. Možná ale zaslouženě, protože ve všech předchozích čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky narazil na hráče TOP 5 a recept nenašel na Rafaela Nadala, Stefanose Tsitsipase, Novaka Djokoviče (vedl 2:0 na sety) ani Carlose Alcaraze (měl mečbol).

Papírově mnohem snazší souboj ho čekal ve čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Osmý nasazený nezaváhal a s 92. hráčem pořadí Romanem Safiullinem si poradil 6:4, 3:6, 6:2, 6:2. Proti Rusovi, jehož předchozím maximem na grandslamech bylo druhé kolo, měl slabší chvilku pouze ve druhé sadě, v níž ztratil od stavu 3:1 pět her v řadě.

V 21 letech je nejmladším italským grandslamovým semifinalistou v open éře. Povedlo se mu překonat Adriana Panattu, kterému bylo v roce 1973 na French Open o rok více. Konkrétně ve Wimbledonu se dostal do semifinále jako teprve třetí Ital, dokázali to už jen Nicola Pietrangeli a Matteo Berrettini.

Ve svém prvním grandslamovém semifinále a v boji o celkově 11. finále bude čelit největšímu favoritovi Djokovičovi.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
úterní výsledky (11. 7. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Djokovič (2-Srb.) - Rubljov (7-) 4:6, 6:1, 6:4, 6:3
Sinner (8-It.) - Safiullin (-) 6:4, 3:6, 6:2, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

47
Přidat komentář
woody
Já mám radost z toho,že Novak má i po Roland Garros stále tu jiskru v očích a touhu bojovat o další GS. Toho jsem se bál, že po RG nastane.
Reagovat
arvncr
Kdyby tu touhu ztratil, tak by to byl jeho konec, na další restart už nemá čas. Takže teď pojede naplno (samozřejmě jen na GS, ostatní turnaje už jsou pro něj jen na trénink a udržení kondice), dokud to půjde, a uvidí se, co z toho vytěží. Hlavní motivace jsou jasné - složit "reparát" za rok 2021 a udělat rekord v počtu Wimbledonů. Ani jedno nebude snadný.
Reagovat
turista
Ještě mu zbývá překonat milník 100 titulů. Nebude chtít končit s 98. Je možné, že dolepí Connorse.
Reagovat
arvncr
To je zrovna rekord, který je skoro bezvýznamný. Některé turnaje, které Connors vyhrál, měly úroveň dnešních challengerů. Djokoviće už nezajímají ani tisícovky, nečekám, že bude na stará kolena objíždět dvěstěpadesátky, aby předběhl Connorse v titulech.
Reagovat
Patik
prečo nie..startoval na malých turnajoch kvôli príprave kvôli postu jednotky prečo nie jeden dva turnaje kvôli zápisu do histórie.
Reagovat
turista
Jistěže ano. Loni to byl Tel Aviv a Astana, kde Novak poskočil dál. Letos Adelaide. Pokud by odsunul Connorse na druhé místo tak by se o Connorsovi přestalo tolik psát. Píše se o něm stále dost, přestože Lendl byl lepší tenista než on, ale měl smůlu, že ho ze zdravotních důvodů nedolepil a zasekl se na 94. Je pravda, že Connors vyhrál mnoho turnajů na úrovni challengerů. O tom žádná.
Reagovat
Patik
Djokovic tu hrá tento rok veľmi pekný celodvorcovy tenis tie jednotlivé údery majú oči a tlačia sa častokrat k čiaram rovnako tak dobre funguje aj servis.. V kombinácii s krásne zeleným centrkurtom bielym outfitom a neuveriteľne čistými a dobre umiestnenymi údermi s precíznou technikou je to pastva pre oči.. Niet divu ze tento rok mu fandí viac ludi ako predtým tento rok celkovo produkuje najlepši tenis jeho kariéry podľa mňa a ako bonus prekonal GS rekord to posledné čo sa dalo ešte prekonať čím upriamil ešte viac pozornosť ľudí všetci sú zvedaví ako ďaleko ešte vie zájsť.
Reagovat
Marduch
Co ten Sinner, už vypadl? smile
Reagovat
Pe3k
Ne měl tak lehký los, že vypadnou by bylo dost obtížné smile
Reagovat
Patik
Tak nakoniec vypadne až v piatok.
Reagovat
Kandinsky1
Nepřijde vám, že tam má letos podporu jako nikdy ?
Jako by si řekli, je to kuřva nejlepší tenista, tak bychom mu mohli konečně zatleskat.
Reagovat
IngStavinoha
i stádo se může restartovat ;-)
Reagovat
turista
Ano pane inženýre.
Reagovat
IngStavinoha
děkuji za dlouhodobou podporu, pane doktore ;-)
Reagovat
turista
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
U nás bohužel ne, tady se čeká na restart jinde, pak se jako správné stádo přidáme...
Reagovat
Patik
Tiež mám ten pocit.
Reagovat
baggik
Kdyz vysel najevo podvod s ockovanim na covid, tak lidi konecne otevreli oci. smile
Reagovat
NoletheBest
Rublev hrál dneska hodně nad poměry a pomohl mu k tomu Novak s pomalejším startem. Ve 4. setu Rubl bojoval do posledního míče, i na MB skočil plavmo. Dva dny volna se určitě hodí smile
Reagovat
Marduch
Dva dny před SF jsou v tuhle chvíli možná důležitější než cokoli jiného, bo mač s Janíkem může být klidně podobně dlouhý jako loni.
Reagovat
Kandinsky1
Rubl byl ve druhém a v první polovině třetího setu na ručník, přišlo mi, že se po prvním prohraném podáním úplně sesypal. Naštěstí se pak zvedl.
A Djoko nějakej top výkon taky nepředvedl. Těch jeho klasickejch WTF výměn tam sice bylo dost, ale taky dost zbytečnejch chyb a ani se nemohl moc opřít o podání.
Reagovat
turista
Tak musí se uznat, že Rublev je opravdu vynikající hráč. Konec konců vyhrál už hodně titulů i když GS zatím ne. Možná jeho čas na GS přijde.
Reagovat
IngStavinoha
jsou od toho, aby se překonávaly - včetně těch vlastních

IDEMO NOVAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

smilesmilesmile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Nole neuvěřitelný.smile

Nejenom jeho servis, ale i slice backhand je neuvěřitelně podceňovaný úder.

Dokonce i tahle "post prime" či "post peak" verze Novaka by porazila Rogera či Nadala z Wimbledonu 2008. Nadala a jeho slabý servis by zničila z returnu. A Rogerovi by se naopak dostala do hlavy přes zranitelný BH na chyby.(kdy Roger používal raketu s menší hlavou
a byl paradoxně mnohem méně psychicky odolný než v závěru kariéry).smile
Reagovat
dappe
Zajímavé, proti Federerovi za zenitem to stačilo na upocené výhry se štěstím, ale tu mladší verzi by jistě porážel smile To samé vlastně platí o Nadalovi, dnešní Djokovič by s Nadalem z roku 2008 nebyl schopen držet krok od BL, na tomhle pomalém kurtu by byl tedy víceméně bez šance.
Reagovat
Ereinion
tak tak, Djokovič by měl servis, ale od BL by diktoval 2008 Nadal...stačí se podívat na 2018 SF, které bylo totálně vyrovnané...a nikdo normální se nemyslí, že v 2018 byl Nadal lepší než v 2008
Reagovat
Kandinsky1
Taky si nikdo normální nemyslí, že současnej Djokovič je ten nejlepší.
Reagovat
IngStavinoha
smilesmilesmile

tohle teoretické prolínání neexistujících historických množin mě vždy pobaví ;-)))
Reagovat
turista
Mě taky. Diskutuje se tady o tom jak by ve Wimbledonu Nadal rozdrtil Djokoviče a přitom ve Wimbledonu nikdy Djokoviče přes mečbol neporazil. Pouze skrečí Novaka.
Reagovat
Orgasmator
Tak, tak smile
Reagovat
Ereinion
to doufám...Djokovič prostě momentálně těží ze slabé éry, i když si myslím, že to okno příležitosti se i pro něj už pomalu zavírá...už nikdy nebude takovej favorit jako na letošním Wimblu
Reagovat
turista
Uzavírá. To ano. Ale v počtu GS bude překonán až někdy za padesát let i kdyby tady letos nevyhrál.
Reagovat
arvncr
S těmi 50 lety bych nepředbíhal. Jestli bude mít Alcaraz silnou hlavu, tak začne GS v příštích letech přidávat hodně rychle. Jeho největší současná konkurence je 36letý Djoković, ostatní hráči jsou o třídu a víc pod ním. Uvidíme, jak to bude, až "dorostou" Menšík a spol.
Reagovat
turista
Je to možné. Pokud tady Novak Djokovič neuspěje tak titul bere Carlos Alcaraz. Má všechny předpoklady k tomu vyhrát mnoho GS.
Reagovat
Kandinsky1
Neorientuje se tu někdo v juniorských kategoriích? Není tam nějaký supertalent, který by mohl Alcatraze prohánět?
Reagovat
jackiec
Tak za chvíli doroste jeho mladší bráška.
Reagovat
baggik
Neverim ze bude Alcaraz tak dominantni a hlavne dlouhodobe konzistentni.
Reagovat
Kandinsky1
To souhlas. Možná naposled ještě na AO, pokud po něm nebudou chtít očkování proti klokaním nešťovicím.
Reagovat
Ondra979
jo tezi z toho fakt vyborne, te se musi nechat..je mozne, ze uz za rok to bude jine, Alcaraz bude jeste o neco lepsi, Sinner taky, nekdo se jeste vysvihne, Djoko o rok starsi a uz to nepujde tak snadno..taky to vidim jeste na minimalne jedno AO,tento W asi taky bohuzel da, ale doufam, ze na USO uz ho nekdo zastavi, tam to jiste nikdy nemel..uz by ta jeho dominanece mohla pomalu skoncit, je to ostuda pro next gen i next next gen a mozne uz i next next next gen..:)
Reagovat
turista
V NY se Novakovi nedaří. Tam to bude problém.
Reagovat
jackiec
Za rok bude na trávě opět největší favorit, to je fakt který se nezmění.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Hahahahahahah

Federer verze 2006 - 2008 měl mnohem zranitelnější BH, menší hlavou rakety a byl mnohem více nervově labilní než ten z roku 2019.

Djokovič verze 2011, 2015, 2016, 2019 (kde hrál Djokovič strašně ve finále mimochodem) i tento roční by porazil každou verzi Federera z trávy.

Djokovič (prime a peak verze, post prime a peak verze z dneška) by si easy našel cestu jak Nadala porazit. Mladý Nadal měl tolik slabin na trávě, jenom nebyla konkurence. Jedinou byl Federer, který to prohrál přes BH a labilitu. Djokovič najde cestu k vítězství a zvedne level své hry kdekoli a kdykoli proti těm dvoum. :)) GOATkovic.smile

Tenis se posunul někam jinam.
Reagovat
woody
to jsou kecy tvl... blábol za blábolem.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Servilní rádoby politicky korektní cuckold Woody. :)
Reagovat
woody
píšeš, že každá verze Djokoviče by porazila Federera, což je nesmysl a blábol. Jak ukazuje W12. Federer tak dobře podával, že ten BH zase tolik nepotřeboval. Každá verze Federera z trávy je pro Djokoviče jakéhokoliv roku nebezpečná. Už tím jak Federer dokáže podávat. Ukazuje to spousta zápasů na rychlých površích, kde Federer často zvítězil.

Celá rivalita BIG3 a jejich H2H se hodně vyvýjela podle toho v jakém rozpoložení se zrovna nacházeli, tedy na seběvědomi.
Reagovat
turista
Souhlasím. Federer měl ale dost solidní BH zvlášt v posledních letech kariéry. Ale jednoručak je nevýhoda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist