Djokovič začal sezonu pohodlnou výhrou nad Brownem

4. 1. 2016, 17:53
Aktuality 8
ATP DAUHÁ - Nejlepší tenista současnosti Novak Djokovič se v prvním zápase nové sezony překvapit nenechal. Srbský tenista potvrdil roli favorita v Dauhá, kde odstartoval snadnou výhrou nad Němcem Dustinem Brownem. Ve čtyřhře už dohrál Rafael Nadal, který tak neobhájí loňský triumf.
Novak Djokovič

Novak Djokovič loni v Dauhá debutoval a i když prohrál už ve čtvrtfinále s Ivem Karlovičem, na následujících 15 turnajích v řadě nechyběl ve finále, získal 11 titulů včetně tří grandslamových a prožil svou životní sezonu s bilancí 82 výher a 6 porážek.

Letos se tak osmadvacetiletý Srb rozhodl nic neměnit a v Dauhá odstartoval i rok 2016. V prvním kole narazil na až 118. hráče světa Dustina Browna, ale musel se proti němu mít na pozoru. Německý tenista s jamajskými kořeny má na kontě například už dva skalpy Rafaela Nadala a v Dauhá byl rozehraný z kvalifikace.

V prvním vzájemném zápase se světovou jedničkou ale Brown nepodal ani svůj standartní výkon, Od začátku mu chyběla soustředěnost i trpělivost a místo jednoduchých úderů se snažil o pobavení publika. Djokovič se bleskově ujal vedení 5-0 a i když pak ztratil dva gamy po sobě a málem i třetí, vážnější komplikace nepřipustil.

V druhém setu Djokovič prohrál pouze dva míčky po svém podání, přesto své fanoušky vylekal. Po jednom z returnů se mu nebezpečně podvrtla noha a upadl na zem, brzy se však zvedl a bez zjevných problémů dovedl zápas po 52 minutách k výhře 6-2 6-2.

"Dustin je jedním z nejzajímavějších hráčů na okruhu. Nezvyklý je jeho styl, pohyb i hra, ale už zaznamenal řadu dobrých výsledků," řekl Djokovič. "Pro mě to byla trochu neznámá, protože přijde na kurt a hned hraje hodně na riziko. Ze začátku mu to moc nevycházelo, ale postupně se do toho dostal a hru vyrovnal," komentoval svěřenec Mariána Vajdy a Borise Beckera.

"Tohle byl můj první soutěžní zápas po šesti týdnech a tohle je ideální místo, jak začít novou sezonu. Dnes je zima a udělalo mi radost, že přišlo tolik lidí. Doufám, že si zápas užili," dodal se startem spokojený Djokovič.

Ve druhém kole se turnajová jednička utká buď se Španělem Fernardem Verdaskem, nebo s Malekem Jazírím z Tuniska. V semifinále může narazit na Tomáše Berdycha, jehož prvním soupeřem bude v úterý Ukrajinec Sergej Stachovskij.

V Kataru se už představil také Rafael Nadal, který coby obhájce titulu vstoupil do turnaje deblistů. Španělský tenista, jenž v Dauhá v letech 2005, 2009, 2011 a 2015 získal čtyři ze svých devíti trofejí ve čtyřhře, však letos pátý triumf nepřidá. S krajanem Fernandem Verdaskem prohráli s rusko-španělskou dvojicí Tejmuraz Gabašvili a Albert Ramos.

Nadal s Verdaskem měli dlouho navrch, vedli 7-6, 3-1 a 30-0, ale pak si vybrali slabší moment, prohráli osm míčků v řadě a soupeři se dostali zpět do hry. Gabašvili s Ramosem nakonec zvítězili těsně 6-7 6-4 11-9 a postoupili do čtvrtfinále.

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.283.855 dolarů
pondělní výsledky (04. 01. 2016)
• Dvouhra - 1. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Brown (Něm.) 6-2 6-2
Muňoz (Šp.) - F. López (5-Šp.) 3-6 7-6(4) 7-5
Chardy (7-Fr.) - Zajíd (Kat.) 6-1 6-1
Edmund (Brit.) - Kližan (SR) 6-2 6-3
Džumhur (Bosna) - Cecchinato (It.) 6-4 6-2
Haase (Niz.) - Karacev (Rus.) 5-7 6-1 7-5
Kuzněcov (Rus.) - Ilhan (Tur.) 6-2 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Gabašvili/Ramos (Rus./Šp.) - Nadal/Verdasco (Šp.) 6-7(4) 6-4 11-9
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
peRFect
Simvás, standardní se píše s D, nikoliv s T.
Reagovat
Davor1
Djoka som nevidel ale výsledok presne ako som čakal, 4 hry pre Dustina sú až až :D

Videl som ale Kližana a to mi teda veľkú radosť nespravilo, totálne katastrofálny výkon, od prvej lopty som videl, že nemá najmenšiu šancu, Edmund hral ale veľmi dobre, v posledných týždňoch ide strmo hore a táto sezóna môže byť jeho prelomová, Briti majú veľkú nádej na konečne poriadnu, kvalitnú dvojku, ak bude pokračovať v nastúpenom trende.

Pozrel som si aj môjho najmladšieho obľúbenca Chunga, veľmi dobrý zápas z jeho strany na úvod, dúfam, že jeho stúpanie bude pokračovať a do konca sezóny prenikne aspoň do tridsiatky, kvalitu už na to určite má...
Reagovat
tito
Ten kluk má velkou budoucnost a doufám, že nás o tom přesvědčí již letos
https://www.youtube.com/watch?v=JC4DrX6W3a4
Reagovat
smazaný uživatel
To je zas založeno na ohromné drama letos...
Reagovat
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
To je síla podle tohoto sestřihu. Myslím, že v kontextu toho, co jsme viděli na podzim, můžou předat trofej pro vítěze AO Nolemu a mužský singl se bude hrát o druhé místo...
Reagovat
spaniel
Ale no. Dustin není pro Novaka soupeř, těch zbytečných chyb co nasekal.
Reagovat
turista
Je to tak. Novak Djokovič si s ním ve výměnách dělal co chtěl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist