Do 2. kola Wimbledonu postoupili Berdych, Rosol a Veselý. Štěpánek po boji padl

30. 6. 2015, 18:52
Aktuality 19
WIMBLEDON - Do Wimbledonu úspěšně vstoupili tři ze čtyř českých tenistů. Postup do 2. kola vybojoval Tomáš Berdych, Lukáš Rosol i mladík Jiří Veselý. Neuspěl pouze Radek Štěpánek, který prohrál pětisetovou bitvu s Bedenem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych loni ve Wimbledou vypadl ve třetím kole s Marinem Čiličem, když se zápas dohrával téměř za tmy. Letos v podobných podmínkách dohrával hned svůj úvodní zápas, tantokrát však ěžké podmínky zvládl. Šestý hráč světového žebříčku zdolal za houstnoucího šera, kdy už nefungovalo jestřábí oko a zbývající rozehrané zápasy na dalších kurtech byly přerušeny, Jérémyho Chardyho za tři hodiny a 15 minut 6-2 6-7 7-6 7-6.

"Jérémy hrál výborně a byl to dobrý test," řekl Berdych cestou z kurtu. "A celý zápas se hrál v těžkých podmínkách. Na začátku byl přes kurt stín, takže se hrálo ze světla do tmy, a končilo se skoro za šera. To už bylo jenom o tom, trefit míč raketou a někam ho poslat," popsal Berdych podmínky utkání před půl desátou londýnského času. 

Podobný zápas absolvoval v Londýně i před rokem a po vyřazení si stěžoval, že sudí měl zápas přerušit. "Teď jsem vyhrál a je dobře, že jsem schopen se poučit a využít zkušenosti," řekl finalista z roku 2010 Berdych. 

Ve 2. kole se devětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí utká s dalším Francouzem Nicolásem Mahutem, s nímž v pěti vzájemných duelech ztratil jediný set. Poprvé se však utkají na trávě, na které třiatřicetiletý Mahut dosahuje svých nejlepších výsledků. Právě na trávě získal všechny své tři tituly na okruhu ATP, ten poslední před dvěma týdny v Hertogenboschi. Na zeleném pažitu neprohrál už devět utkání v řadě, dnes zdolal 3-1 na sety Srba Krajinoviče.

"Je to další strašně nepříjemný soupeř. Zápas nebude moc o výměnách. Je to vyznavač agresivního stylu, bude se ještě o trochu víc tlačit k síti, ale na ten zápas se těším," řekl Berdych.

Lukáš Rosol zvládl vstup i do třetho letošního grandslamu. Přestože na dvou přípravných turnajích na trávě neuhrál ani set, ve Wimbledonu dnes odstartoval cennou výhrou 7-6 6-3 7-6 nad Lotyšem Ernestsem Gulbisem. Proměnit dokázal až celkově sedmý mečbol.

"Každé kolo na grandslamu je super výhra. Když člověk není nasazený, tak může hrát s kýmkoliv v prvním kole, o to je výhra cennější, že projdu dál," řekl.

O vyrovnání svého maxima na trávě v All England Clubu z roku 2012, kdy při své wimbledonské premiéře v hlavní soutěži šokoval skalpem Rafaela Nadala, se utká s Pablem Andújarem. Se Španělem má vyrovnanou bilanci 2-2, když prohrál oba duely na antuce a naopak na tvrdém povrchu pokaždé zvítězil. Andújar dnes udolal v pětisetové bitvě krajana Guillerma Garcíu-Lópeze a poprvé v Londýně postoupil do 2. kola.

"Je to hratelné, šancovní, ale musím hrát zase dobrý level," řekl Rosol. 

Vyrovnaný zápas zvládl ve třech setech i Jiří Veselý, který porazil zkušeného Itala Paola Lorenziho 7-6 7-6 6-4. O vyrovnání svého nejlepšího wimbledonského výsledku z loňska se utká s domácím Jamesem Wardem. Ten si dnes poradil s Italem Lucou Vannim, který nastoupil jako náhradník místo zraněného Ferrera.

Z kvarteta českých tenistů neprošel do 2. kola pouze Radek Štěpánek, který neuspěl v pětisetové bitvě. Šestatřicetiletý veterán vedl 2-1 na sety, nakonec však Aljaži Bedenemu po třech hodinách a 15 minutách podlehl. Se slovinským rodákem, který má od letoška britské občanství, prohrál 5-7 6-1 6-4 3-6 4-6. 

"Takový je sport, tolik jsem se na návrat do Londýna a grandslam těšil, až jsem si to užil v pěti setech... Nedopadlo to, jak jsem si přál a představoval, ale o tom, jak to maji bojovníci, jsem psal už vloni z Paříže. Já dnes bojoval, ale na postup to nestačilo. Zabojuju stejně příště a ono to vyjde, hlavu rozhodne nevěsím a bag nebalím!" napsal Štěpánek na facebook.

"Byl jsem na tom lépe, ale v posledních dvou setech mi trochu docházela šťáva. Bylo cítit, že mi to tolik nekope tak jako na začátku. Po tom delším (zdravotním) výpadku bych potřeboval, aby se hrálo na dva vítězné sety," řekl Štěpánek novinářům.

• WIMBLEDON 2015 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 14.455.000 eur
úterní výsledky českých tenistů (30. 06. 2015)
• Dvouhra - 1. kolo •
Berdych (6-ČR) - Chardy (Fr.) 6-2 6-7(8) 7-6(3) 7-6(5)

Veselý (ČR) - Lorenzi (It.) 7-6(7) 7-6(6) 6-4

Rosol (ČR) - Gulbis (Lot.) 7-6(2) 6-3 7-6(3)
Bedene (Brit.) - Štěpánek (ČR) 7-5 1-6 4-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
panzer.dragon
https://www.youtube.com/watch?v=P7lnwDdvm64

Prej "i am old" :-) letos je psychicky hodně v pohodě
Reagovat
rod_laver
Prozatimni postrehy (zatim bez fotky, az se dostanu k pc):

Nadal vs. Belluci - pokud by se hralo na antuce, vydrzeli bych dele, takhle jsem dal po setu prednost jinym zapasu. Prijde mi, ze oproti letum, kdy Rafa na trave zaril, hraje Rafa dost pasivne, aplikuje na trave taktiku z antuky, se kterou nemuze uspet. Kdyz se podivam na zaznam z W2008, je to neporovnatelny pristup ke hre na siti, volejtum atd. Belluci (ted nevim, jak se presne pise), neni taky zrovna ofenzivni hrac, takze se, bohuzel, jednalo o pomerne nezajimavy zapas.

Stakhovsky vs. Corric - predpokladam, ze na tomto kurtu nebyla kamera, a kdo nevidel, asi neuveri. Borna v patem setu silene krece, servis okolo stovky za hodinu, jen jsme cekali, kdy zacne podavas spodem, a Stakhovsky nikdy nesel do agresivniho returnu. Kdybych sazel online, pral bych vse na nej, Borna vypadal, ze dalsi mic uz neujde a nakonec vse rozchodil :-) Od Stakhovskeho manzelka/pritelkyne stala v patem setu vedle me. Boty od Chanelu, bryle LV a Rolexky na ruce. A pak ze se maji hraci okolo stovky spatne :-)

Rosol vs. Gulbis - tyto dva tenisove velikany jsem si nemohl ujit. Gulba uplne bez stavy, nebavilo ho to, porad nejake posunky, posmesky..je ho skoda, ale nevypada na to, ze by se brzy vratil.

Halep vs. Cepelova - obe jsem videl hrat poprve (ani ne v tv), moc k zenskemu tenisu nemam co dodat, nesleduju ho. Simona ma ale velmi dobry pohyb.

Berdych vs. Chardy - po prvnim setu jsem myslel, ze je hotovo, potom Chardy zabral. Na prvni kolo tezky souper a radny bijec. Atmosfera skvela, ke konci se jely mexicke vlny. Tomas mel i trochu stesti. Jeho problemem je, ze jeho hra nicim neprekvapi. Hraje porad to same dokola a s takovou hrou nikdy GS nevyhraje.
Reagovat
rod_laver
Mel jsem celkem stesti na otce od Petry, potkal jsem ho jak v letadle, tak dnes se volne prochazet po arealu.

Pocasi paradni, uvidime, co prinese zitrek. Mam vstupenky (stejne jako dnes) na prvni kurt, takze rozcarovani z prirazeni Watson na jednicku :) zkusim se dostat k veceru na centr, loni to vyslo, letos jsem nezkousel, Andy me zas tak nelakal.
Reagovat
rod_laver
Rozcarovani pretrvava..a dalsi preklepy, omlouvam se :-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Hezky... i když to tak v TV nevypadá, musel být závěr zápasu Berdych-Chardy o tom, kdo má lepší oči, ne kdo je lepší tenista, že jo?

Ad Stach - on se chudák asi stydí za to, že musí manželce kupovat fejky. Dneska to nepoznáš, ani když stojíš hned vedle nich, v Číně to vyrábí stejná fabrika, jednou branou odjíždějí kamióny s originály a druhou s fejky.
Reagovat
rod_laver
Prislo mi to tak, hlavne se Chardy rozciroval, kdyz kazil ke konci setu mice. Divaci by ho ale sezrali, kdyby chtel dohravat az dneska. Jinak vedle me sedel byvaly umpire (tipl bych spis kvaldy, carovy na hlavni soutezi) a rikal, ze Berdycha nemel jako hrace uz jako juniora rad, ze si hodne stezoval a nevychazel moc s rozhodcimi. A divaci daleko vice Chardyho tlacili uz od zacatku.

Ad Stach - fejky hodinky bych snad poznal (ono to neni moc tezke, kdyz vetsina fejku ma quartz strojek), ale videl jsem jen u ni Rolex na tahu, jaky ma model, jsem nevidel. I kdyz dneska jsou i fejky za tisic dolaru se strojkem feka, origo korunkou a poznas prd.. V tomto se drzim citatu "fake watches are for fake people" :-) Tak snad to nebude pripad te od Stacha, starsi zenske "rolady" koupis i za pade. Jak to bylo s brylemi a botami, to nevim. Jen jsem si diky tomu vzpomnel na to, jak bulvar resil, ze Ochotska ma fake kabelku od Hermes a Rosol se bil do prsou, ze ji koupil origo za mic.. tam asi vrana k vrane seda :-)
Reagovat
rod_laver
*strojek Eta.

A jeste k te od Stacha. Vedle ni paty set stali dva chlapi a celou dobu byli na betfairu. Tak nevim, jestli byli soucasti organizacniho tymu a diverzifikovali riziko :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
Diverzifikovali riziko... není důležité dobře hrát, ale umět diverzifikovat rizika, v tom to asi bude.

V NY existují půjčovny předražených propriet, divil bych se, kdyby nebyly i v Londýně nad Temží. I to by mohlo být řešení hráče, který podle vlastních slov skoro živoří.

Užívej si to tam a bacha na odložené igelitky a chlápky s plážovými deštníky.
Reagovat
Roger_Federer
Rozhodne, kurzy na tom zapase litaly jako dive a nejenom na Betfairu.
Letim v nedeli na po a ut, uz se tesim.
Reagovat
babolat.cz
Ochotská toho doma má tuny...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Stacho je 49., už byl i 31., ve stovce se pohybuje už dost let, tak na tom nebude tak zle. Rosol taky sbalil zlatokopku jako hráč druhé padesátky :-)

O těch křečích Borny jsi neměl psát, stálo mě to dost peněz, takže jsem teď ještě víc nas**** :-D
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, už jsme to tady před časem počítali. I bez diverzifikace rizika to není tak špatné, jak Serža tvrdí.
Reagovat
Stan_Borowitz
může narazit na Rafu?
Reagovat
Chrenda
ale je mi ho až líto jak dostává na prdel. Ten sešup je vážně tragický. No aspoň že mu nejde o prachy.

Gigin ho už asi taky pustil k vodě což?
Reagovat
Fandina
Super a jen tak dál!!!
Reagovat
Chrenda
a doufám že dojdeš až do osmifinále.

Jirka Veselý taky postupuje tak celkově super den.
Reagovat
smazaný uživatel
To je dobře!
Reagovat
smazaný uživatel
To sa mi ani nechce veriť. Duel som nevidela, Rosol bol tak dobrý alebo Gulbis zlyhal a zúril?
Reagovat
letityfanousek
gulb na to s***
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist