Do čtvrtfinále ATP Cupu postoupili Španělé, Argentinci, Belgičané a Kanaďané

8. 1. 2020, 08:12
Aktuality 75
ATP CUP - Španělsko dle očekávání nebude chybět ve vyřazovacích bojích v Sydney. Největší favorit si zásluhou Rafaela Nadala a Roberta Bautisty v přímém souboji o čelo Skupiny B poradil s Japonskem a postoupil do čtvrtfinále. Nejlepší osmičku doplnili také Argentinci a jako nejlepší z druhých míst Belgičané a Kanaďané.
Rafael Nadal (© AFP)

Španělsko má v premiérovém ročníku ATP Cupu jako jediné dva zástupce z Top 10 singlového žebříčku. A právě Rafael Nadal a Roberto Bautista mají hlavní zásluhu na tom, že největší favorit nebude chybět ve vyřazovacích bojích v Sydney.

Španělé dnes v Perthu v přímém souboji o čelo Skupiny B nedopustili žádné překvapení, slavili už po dvouhrách a jsou na turnaji družstev stále stoprocentní. Bautista si nejprve poradil 6-2 6-4 s Go Soedou. Vítězný bod přidal Rafael Nadal. Světová jednička se však s Jošihitem Nišiokou pořádně natrápila, talentovaný Japonec dokonce podával na zisk úvodní sady. Nadal zvítězil až po více než dvouhodinovém boji 7-6(4) 6-4.

"Rád trávím čas s přáteli a společně jsme prožili spoustu úspěchů v Davis Cupu. Takže je příjemné, že jsme se i tady kvalifikovali do čtvrtfinále," uvedl Nadal, jehož nyní společně s týmem čeká přesun na play off do Sydney k utkání s Belgií.

"Podmínky tam budou o dost jiné a také se musíme vyrovnat s tříhodinovým časovým rozdílem. Je hodně věcí, na které si budeme muset zvyknout," dodal devatenáctinásobný grandslamový šampion.

Španělsko se tak přidalo k již jistým čtvrtfinalistům - Srbsku, které dnes díky Novakovi Djokovičovi a Dušanovi Lajovičovi přehrálo Chile, Velké Británii, Rusku a domácí Austrálii.

"V Sydney je velká srbská komunita, takže doufám, že podporu tam budeme mít stejnou jako tady, ne-li lepší," uvedl Djokovič, který bude na blížícím se Australian Open obhajovat loňský titul. Srbové se ve čtvrtfinále střetnou s Kanadou, jež stejně jako Belgie postoupila jako jeden ze dvou týmů z druhých míst.

V dramatickém rozuzlení skupiny E se dnes radovala z vítězství v tabulce Argentina, která v přímém souboji o postup porazila 3-0 na zápasy Chorvatsko. Po vítězství Guida Pelly nad Marinem Čiličem a Diega Schwartzmana nad Bornou Čoričem ještě evropskému týmu mohla zachránit postup výhra ve čtyřhře, ale Maximo González s Andrésem Moltenim zdolali Ivana Dodiga a Nikolu Mektiče 10-2 v rozhodujícím super tie-breaku.

Polsko se s premiérovým ročníkem ATP Cupu rozloučilo první a zároveň senzační výhrou. Tenista z páté stovky světového hodnocení Kacper Žuk si po setech 5-7 7-6(3) 6-3 vyšlápl na 105. hráče světa Rakušana Dennise Novaka. Dvacetiletý Polák si tak připsal svůj nejcennější kariérní skalp, velmi cenné body do žebříčku a poslal Poláky do vedení.

Na svého krajana navázal Hubert Hurkacz, který v ATP Cupu vyhrál všechny tři zápasy dvouhry. Talentovaný polský mladík po Diegovi Schwartzmanovi a Bornovi Čoričovi dnes přetlačil 3-6 6-4 7-6(5) Dominica Thiema, jehož porazil i loni v Miami. Bez šance na postup je i poražené Rakousko.

• ATP CUP •
Austrálie, tv. povrch, 15.000.000 dolarů
středeční výsledky (8. 1. 2020)
Skupina A (Brisbane)
Srbsko - Chile 2-1
Lajovič - Jarry 6-2 7-6(3)
Djokovič - Garín 6-3 6-3
Čačič/Troicki - Garín/Jarry 3-6 6-7(2)
Francie - JAR 1-2
Simon - Harris 2-6 6-2 6-2
Paire - Anderson 6-2 6-7(1) 6-7(5)
Mahut/Roger-Vasselin - Klaasen/Roelofse 3-6 4-6
Konečné pořadí:
1. Srbsko 3 výhry, 2. JAR 2, 3. Francie 1, 4. Chile 0.
Skupina B (Perth)
Španělsko - Japonsko 2-0
Bautista - Soeda 6-2 6-4
Nadal - Nišioka 7-6(4) 6-4
Carreňo/Nadal - McLachlan/Soeda 7-6(5) 4-6 10-6
Gruzie - Uruguay 2-1
Metreveli - Roncadelli 6-2 6-1
Basilašvili - P. Cuevas 6-4 1-6 6-4
Bakši/Metreveli - Behar/P. Cuevas 2-6 2-6
Konečné pořadí:
1. Španělsko 3, 2. Japonsko 2, 3. Gruzie 1, 4. Uruguay 0.
Skupina E (Sydney)
Polsko - Rakousko 2-0
Žuk - Novak 5-7 7-6(3) 6-3
Hurkacz - Thiem 3-6 6-4 7-6(5)
Hurkasz/Kubot - Marach/J. Melzer 7-6(3) 3-6 9-11
Argentina - Chorvatsko 3-0
Pella - Čilič 7-6(1) 6-3
Schwartzman - Čorič 6-2 6-2
M. González/Molteni - Dodig/Mektič 3-6 6-3 10-2
Konečné pořadí:
1. Argentina 2, 2. Chorvatsko 2, 3. Polsko 1, 4. Rakousko 1.
Čtvrtfinálové dvojice:
Srbsko - Kanada, Argentina - Rusko, Velká Británie - Austrálie, Belgie - Španělsko.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

75
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ako to je s bodmi?

Vraj ak jednicka tímu vyhra vsetky svoje zápasy v singli, ziska 750b.

To znamená, ze ak trebars Spanielsko vypadne s Belgickom po prehre 1:2 a vyhre Nadala, ten ziska 750b?

Co to je za nezmysel?...
Reagovat
Vlk-v-trave
neziska. koukni na ATP ranking live.... takovy demon zatim je v minusu:)
predpokladam, ze tam je take kalkul s obhajobama,,,jsou take rozdily mezi djokem a nadalem, ikdyz maji stejny pocet vitezstvi...bude to proste vice sofistikovane.
Reagovat
Vlk-v-trave
nej. bodu zatim ziskali Medved s Shamponem.
Reagovat
EllNino
https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_Cup#ATP_ranking_points

Máš to tam rozepsaný
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak je to vic sofistikovane, nez jsem predpokladal:)
Nejen ze je rozdil v bodech, proti komu hrajes, ale podle mne ATP ranking jeste kalkuluje s obhajobama, nebot ten Demon by mne nejak nepasoval, ani Pella, ktery diky vyhre nad Cilicem by mel mit vice bodu, nebot take porazil Majchrzaka. Takze by mel mit 100vku, jenze nema. Musel neco upsat.
Demon, ktery myslim minuly rok vyhral turnaj pred AO,nebo byl ve finale, tak je ted v minusu...
Reagovat
EllNino
no protože už je jakoby druhý týden roku, tak se letos body odečítají o týden dříve, Karolína třeba ztratila body za Brisbane už minulý týden, Petra tento týden vlastně obhajuje titul ze Sydney, stejně tak Alex obhajuje
Reagovat
smazaný uživatel
Na tom, ze sa odrátavaju body z minulého roku nie je nič sofistikovanwe, je to bežné a nijako to nesúvisí s bodovaním ATP cupu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Kvido to ma dobre, i bez obhajob...
Reagovat
safi1313
Koho tipujete vítěze AO? sázkovky mají docela zajímavé kurzy. Roger 11:1, Gyros za 45:1..
Reagovat
smazaný uživatel
Je otázka, co to bude za GS.

Jestli zavřou na dva týdny střechy, tak se ta škála favoritů podstatně mění.

Roger za 11 kurz je solidní, pokud by se hrálo v hale, tak může udělat dobrý výsledek. Tsitsipas bude silný, Medvedev, samozřejmě Djokovič, Rafa obhahuje finále.
Reagovat
safi1313
Co ten Gyros? nemyslis ze si to uz trochu v hlave srovnal? hraje doma, muze se predvadet, bude urcite hrat na velkych kurtech pred hodně divákama... kurz 45 za litřík by se tam možná vešel :D
Reagovat
safi1313
Jinak Rafa 4.5, a Djok 2,5... Ale nemyslím že je Djok až takovej favorit
Reagovat
smazaný uživatel
Gyros ani náhodou. Nole je velký favorit, Rafa za 4,5 je málo, je to jeho nejhorší GS a ještě se bude hrát v hale. Federer těžko říct jaké bude mít blackouty, Medvedev bude silný a určitě bych počítal s Thiemem.
Reagovat
Krisboy
Gyros to nedá. V hlavě si to možná trochu srovnal, ale na GS nemá. Zatím.
Reagovat
smazaný uživatel
Vyzerá to na QF Spanielsko-Belgicko a Srbsko-Chorvatsko.

Ak postupia favoriti, semifinále Spanielsko-Australia a Srbsko-Rusko by som si rád pozrel. Privstanem aj.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Australané jsou jediný, kdo může reálně porazit Španěly. Nadal porazil De Minaura v suchém tričku, Kyrgios dá Bautistu a ve čtyřhře to možná nějak uhaluzí.

Další varianta je Rusko, tam může Medvedev porazit Nadala, Khachanov Bautistu a je vymalované.

Jinak to moc nevidím. Vzhledem k losu se duel Nadal Djokovič bude konat jen velmi těžko.
Reagovat
Patik
Srbov si kde nehal ? :)
Reagovat
Patik
Nadal Djokovič by sa myslím si že aj tak nekonal..teda čo je rozumnejšie keby si bol španielsky kapitán ?..pošleš Nadala a Djokovič s ním nestratí set ako posledné roky na harde..alebo pošleš Bautistu s ktorým Nole posledné roky na harde prehral niekoľko zápasov.? Bautista to ubojuje s Djokovičom a Nadal Lajovič je len formalita.
Reagovat
EllNino
takhle to ale nejde, musí hrát ten den týmové jedničky a dvojky proti sobě, takže Nadal Lajovic by bylo jen v případě, že by ten den vůbec nehrál Novak singla
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak.

Hrál by Djokovič s Nadalem. Srbové neprojdou dále, budou mít problém už s Kanadou. Shapo prohraje s Nolem, Felix sejme Lajoviče a ve čtyřhře to máš 50/50.

Tady ti je jedna superstar v týmu na nic, potřebuješ dva kvalitní singlisty a to má pouze Španělsko, Austrálie a Rusko. Mohla by i Kanada, ale Felix je v lese.
Reagovat
EllNino
Felix prohrál hladce s Millmanem i Struffem, může klidně prohrát i s Lajovicem :)
Reagovat
Patik
som nevedel že to takto funguje Keď som videl ako často sa tam menia nominácie myslel som že kapitán si vyberie koho chce..že je to aj o taktizovaní..myslím si že Srbi neprehrajú s Kanadou..Felix neporazí ani Lajoviča pri najhoršom by to Nole s Troickym vyriešili vo štvorhre.
Reagovat
EllNino
mění se nominace ale vždycky to ovlivní celou nominaci, když nehraje Demon, jedničkou je Nick a dvojkou Millman, když nehraje Kyrgios, jedničkou je Demon a dvojkou Millman
Reagovat
Patik
nerozumiem prečo nestanovia jasne jednotku dvojku a nič sa meniť nebude.
Reagovat
EllNino
Ale vzdyt stanovuji, je to podle žebříčku, kdo v ten den hraje :) sedís si nato vedení?
Reagovat
smazaný uživatel
Patik, ako jeden z nosných fanúšikov chlpatej rozumu moc nepobral, ale aspon je s nim zabava.
Reagovat
Patik
Mal som namysli určiť to na celý turnaj..nie len na jednotlivý turnajový deň..ty budeš proste tímová jednotka ale nezáleží natom či ťa dajú proti dvojke alebo trojke..to by otvorilo možnosti taktizovania..a vyberať podľa toho či si herne sedia alebo nesedia..takto to dajú ty si jednotka pôjdeš proti jednotke..je jedno či čelíš jasnej prehre je to tvoj osud bohužiaĺ :)
Reagovat
EllNino
Nesmysl, to by úplně odpadly zápasy jednotek, kvuli kterym se na ten tenis chodí ...
Reagovat
Patik
Jednotky by mohli vkľude hrať proti sebe ide len o občasnú výnimku kvôli taktike..ako však no budíš..čo už veď každý si chcel pozrieť trebárs Djokoviča s Monfilsom hlavne pri ich nerozhodnom H2H to lákalo svojou atraktivitou.
Reagovat
EllNino
Lol ... vyberes jednu H2H ze sta
Reagovat
Patik
vybral som to čo ma napadlo..len čístý príklad..trebárs Paireho by som nasadil proti Nolemu..hrali menej zápasov Paire ho už porazil mohol by prekvapiť kdežto Monfils Djokoviča neprekvapí..ale to je jedno kašlime nato.
Reagovat
smazaný uživatel
A kto by o tom kto nasadi koho proti komu rozhodoval, ktory tim, ty taktik?...
Reagovat
Patik
Neviem..a ako to funguje vlastne s nomináciou..ako a čo v tom bolo..DeMinaur mal hrať s Tsitsipasom s ktorým má H2H 0-3..na poslednú chvíľu dali Kyrgiosa ktorí Tsitsipasa už porazil..čo v tom teda bolo..a je to jedno ..je to tak ako to je..
Reagovat
turista
Kanadu snad Srbové zmáknou. Idemo Srbija!
Reagovat
EllNino
Mysím, že Kanada je větší favorit ... Debla mají silnějšího, podle mě velice důležitý souboj dvojek, snad už se Felix dostatečně rozehrál a třeba mu prospěje změna prostředí :)
Reagovat
turista
Těžko tipovat jak to nakonec dopadne.
Reagovat
turista
Nadal V suchém triku? To fakt přeháníš. Nadalovo triko by se po každém zápase dalo ždímat jak je mokré protože pokaždé chce soupeře pokud lze zadupat do země jako kdysi Ivan Hrozný.
Reagovat
Herbert_Hoover
Chačanov je lesní král, byl rád, že přetlačil Travagliu :) Bautista ho porazí a debla si Spain uhraje, Karen je silnější s Rubljovem v deblu :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Samozřejmě za předpokladu, že by náhodou Medvěd fakt Rafu porazil :)
Reagovat
EllNino
Reagovat
EllNino
Vlčku, tak Kvído prej hodně ovládá playstation :)) už chápu to odpadávaou nohu, imituje určitě ty zdeformovaný tenisty z těch her :D

Ale ať se pak nediví, že dělá footfaulty, když ty postavičky většinou končí 30 cm v kurtu ještě při nadhozu :D
Reagovat
Vlk-v-trave
Argentina opet ve QF:)))
Za 5 min. 12.
Ve ctvrtfinale Rusko. Skoda, ze Kvido nebude hrat proti Medvedovi...kazdopadne Argentinci mohou dost dekovat Polakum, bez jejich pomoci by nepostupovali.:)
Reagovat
smazaný uživatel
To QF bude zajímavé. Argentina asi nemá moc šanci, i když porazit Khachanova by Kvído mohl. Srbové chytnou Frantíky a můžou balit kufry.
Reagovat
EllNino
já myslím, že Diego klidně může porazit Meďu, takže uvidíme, Rusové zatím neměli moc kvalitní soupeře, Izzy jako obvykle v Austrálii mimo, Fogna to samý, Diego hraje celkem slušně :)
Reagovat
turista
S Frantíky Srbové vyhráli debla a to Francouzi mají debl silný. A Argentinská sestava si zaslouží obdiv. A to hrají bez JDMP. Ale Diego Schwartzman je prostě skvělý a Quido Pella mu dobře sekunduje.
Reagovat
Vlk-v-trave
Spis Kvidovi sekunduje na tomhle turnaji Diego...
...hodne ubojovane to bylo. Moc sanci s Ruskem asi nemaji. Pokud se nestane zazrak, a Kvido s Diegem nebudou jen skvele bojovat, ale i lepe zahraji.
Dnes Coric byl opravdu dost mimo...Diego vyhral dnes vubec svuj prvni zapas, hlavne diky tomu Bornovi.
Reagovat
sojka1
gratulace, Diego nakonec v pohode, Coric teda neponechal nic nahode, koukam, projel si hned v uvodu zapasu prvni dve podani, ve druhem zas poctive to prvni a posledni, taky sikula... :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak Coric je dost v lese...vic jak 30UE.
Po peknem prvnim zapase tady mame takovy spis tenisovy horror...:)))
Oblibene udery Corice, sako, nebo aut.
Reagovat
Vlk-v-trave
Diego 3MP a tri UE:) a jsem ve shode.
Tak to je taky dilo...
nastesti to doserviroval...
Reagovat
smazaný uživatel
Nishioka je velmi kvalitny hrac a ak by nebol tak zdravotne dokatovaný, bol by dávno v top20..

Navyse hra rychlo po odskoku, to Rafovi dlhodobo nesedi, ocakaval som tazky zápas..

Nadalove posobenie v debli povazujem za rozhodnuteho stavu za zbytočné, snad sa toho uz bude vyvarovat.
Reagovat
Vlk-v-trave
Hala bouri. Pella sejmul Cilice i na hardu! :)))
Skvely zapas. Argentinci jsou pod tlakem, nebot musi vyhrat vsechny zapasy, aby postoupili.
Kvido od momentu, kdy mu opet zahlasili chybu nohou a musel do druheho podani za stavu 0:40 se rozjel...
Cilic si musi trhat vlasy...hlavne za ten prvni set, nejen neudrzel brejk, ale vyhucel v TB.
Pekny zapas, a ted to bude zalezet na bozi ruce Diega:)
Reagovat
smazaný uživatel
Co myslíte, ten kurz 2.3 mě dost láká, první zápas suverenní.
Reagovat
Frantz
za barák, tutovka!
Reagovat
Vlk-v-trave
Neskuecne, opet chyba nohou a challenge Kvida...opet neuznany a dostal se do stavu 0:40.
Odvracene 3BP a nakonec vitezny gem...uz v tom TB Kvido zabojoval.
Ted je uz slusne nastvany:) Tak snad to pomuze, aby se na servu nasel.

Ovsem ja porad tu chybu nohou u neho nevidim...vidim ze mu ty nohy divne plandaj...servuje priserne, ale chyba nohou...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ted ma zapas pardani naboj. Cilic nabidl 4BB Pellovi, ktere nevyuzil.
A opet Kvido nabizi 2BB Cilicovi, ktere Marin nevyuzil...jsme ve shode, abu de to jeste narez:)
Reagovat
sojka1
nedivam se, ale zajimalo by me to vyhodnocovani challenge, kdy je zaber na nohy, predpokladam a neni tam jasny moment udereni balonu, ve kterem je prave rozhodujici, zda se uz nohy dotkly zeme a predevsim kde.... :-)
Reagovat
Vlk-v-trave
No neni, ale ten challenge bere Kvido na tomhle turnaji uz po druhe...
...podle toho, co rikaji komentatori, fotku ukazuji presne v momentu doteku mice. Jak v prvnim, tak v druhem pripade me prislo, ze se ty plandajici tenisky kurtu nedotkly, ale empajrove byli jineho nazoru. Kvido se ale zdrave nastval a ted bojuje jak o zivot.
Reagovat
sojka1
aha, tak to je chytre, v tom pripade nesmi botka Kvida o lajnu ani liznout, no... tak at se drzi... :-))
Reagovat
Vlk-v-trave
Udrzel se velmi dobre...ted musi jeste zabrat Diego.
Reagovat
Vlk-v-trave
Kazdopadne Kvido bude asi prukopnikem v challenge na chybu nohou:)))
Reagovat
Krisboy
Quido The Feet Challenger :)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Kvido na hardu brejkuje Cilice :-O
Reagovat
Krisboy
Pěkně mu dává :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Hmm, Kvido se dal trapi na servu...takze to bude asi s Cilicem rychle.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ovsem na hardu Cilice brejknout, to je parada:)
Skoda, ze ma Kvido ten serv v lese...
Reagovat
Vlk-v-trave
No nejen v lese, ale ten les hori...dalsi DFko.
Ted uz tim servem vic rozehrava vymenu, nez zeby to byla vyhoda...:(
Reagovat
smazaný uživatel
Nishioka je strašně sympatický hráč, pokorný, prostě Japonec jako víno. Rafu dneska pořádně pohonil. Nejdříve podával na první set a v druhém nevyužil několik BB aby šel do trháku. Konečně byl souboj španělů trošku zajímavý, jinak je to šílená nuda. Souboj jedniček je prakticky formalita a dvojek totéž.

Btw. lidi se soustředí na Tsitsipase s Medvedevem, ale takový Hurkacz má taky krásný a pestrý tenis, dobrý servis, dobrou hlavu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Hurkacz velmi dobry, jeho tenis na trave je paradni podivana...skromny, nenapadny...bojovnik, drzim palce, aby se zlepsoval pekne krok, po kroku...
Pro mne rozhodne herne zajimavejsi nez nejaky Medvedev...
Reagovat
Vlk-v-trave
Jinak Spanele nasadili do debla Rafu...:)
Kdyz prohraji, tak se potkaji se Srbskem?
Nebo jak to je...
Reagovat
smazaný uživatel
To je asi úplně jedno protože Španěly není skoro možné porazit. I kdyby Nadal prohrál, tak je tam Bautista, který je nejlepší týmová dvojka ATP Cupu a v deblu mají na výběr z Lopeze, Busty popřípadě Rafy a jsou strašně silní.
Reagovat
Vlk-v-trave
Takze Nadal si se dal zatrenovat:) To asi ne...
No asi jim z nejakeho duvodu na vitezstvi v deblu zalezi...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Rafa by prodal ledvinu i za vyhraný ťukes se sousedem na Mallorce.
Reagovat
turista
Tak nějak. Porážky prostě nesnáší.
Reagovat
turista
Je možné je porazit. Nikdo není neporazitelný.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist