Dokonale využitá druhá šance! Kanada navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup

27. 11. 2022, 16:52
Aktuality 25
DAVIS CUP - Kanaďané slaví premiérový triumf v Davis Cupu. Přestože už v březnu nezvládli baráž, dostali druhou šanci za suspendované Rusko a místo boje o záchranu mezi elitou dokráčeli k historickému úspěchu. V dnešním finále ve španělské Málaze porazili už po dvouhrách Australany, o body se postarali 23letý Denis Shapovalov a 22letý Félix Auger-Aliassime.
daviscupový výběr Kanady (© AFP)

Kanada bez svých opor prohrála na začátku března v Nizozemsku barážový zápas o postup do skupinové fáze, ale o dva týdny později dostala po suspendování ruských obhájců titulu divokou kartu a místo zápasu o záchranu mohla pokračovat mezi elitou.

A druhou šanci Kanaďané přetavili v historický úspěch. V září ve Valencii prošli těžkou skupinou, když jeden z klíčových bodů získal Félix Auger-Aliassime díky skalpu čerstvé světové jedničky Španěla Carlose Alcaraze, a tento týden ve Španělsku zvládli i závěrečnou vyřazovací část.

Na tvrdém povrchu v Málaze Kanaďané otočili čtvrtfinále proti Němcům i semifinále proti Italům a v dnešním finále si poradili už po dvouhrách s Australany.

Základní kámen k finálovému úspěchu položil Denis Shapovalov. Zatímco proti Německu a Itálii duel týmových dvojek proti Janu-Lennardu Struffovi a Lorenzu Sonegovi po třísetových bitvách prohrál, dnes si bez velkých potíží poradil 6-2 6-4 v prvním vzájemném střetnutí s Thanasim Kokkinakisem.

Félix Auger-Aliassime (© AFP)23letý Shapovalov porazil o tři roky staršího Kokkinakise za hodinu a devětadvacet minut. Pomohl si pěti esy a zahrál 28 vítězných míčů. 

Následně o triumfu rozhodla opora výběru Félix Auger-Aliassime. Šestý hráč světa i díky 22 winnerům přehrál za hodinu a 42 minut hry 6-3 6-4 Alexe de Minaura a v Málaze neprohrál ave třech duelech ani set. K tomu v semifinále přidal i vítězný bod ve čtyřhře.

"Těžko popsat naše emoce. Všichni jsme o tomhle momentu snili a teď se sen stal skutečností. Všichni jsme jako hráči vyrostli. V průběhu let jsme se pořád zlepšovali. Jsme na tyhle okamžiky připravení, nicméně nikdy není snadné je zvládnout," řekl v televizním rozhovoru na kurtu Auger-Aliassime, který si minulý týden v Turíně odbyl premiéru na Turnaji mistrů.



Důležitým členem vítězného výběru kapitána Dancevice byl také tenista s českými kořeny Vasek Pospisil, který byl v předchozích kolech u dvou rozhodujících čtyřher. 

Kanada se stala šestnáctou zemí, která prestižní soutěž vyhrála. "Všichni jsme se chtěli zlepšovat, být součástí týmu a získat pro naši zemi první titul. Všechno je teď neskutečné," uvedl Shapovalov. Finále si Kanada zahrála podruhé, při premiéře v roce 2019 v Madridu podlehla Španělsku s Rafaelem Nadalem.

Austrálie byla ve finále poprvé od roku 2003, ale 29. titul, díky němuž by se přiblížila dvaatřicetinásobným vítězům a rekordmanům z USA, nezískala.

• DAVIS CUP 2023 •
Málaga (Španělsko), tv. povrch / hala
nedělní výsledky (27. 11. 2022)
• Finále •
Kanada - Austrálie 2-0
Shapovalov - Kokkinakis 6-2 6-4
Auger-Aliassime - De Minaur 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
Tennisfan77
Dneska mají brankáři na MS volno? smile
Reagovat
Pe3k
Sezona 2022 z pohledu FAA: 60 vítězných zápasů, pro srovnání Djokovic 42, Ruud 51, Nadal 39, Alkaraz 57, Tsitsipas 61. Z těch 60 vítězných zápasů bylo celých 16 v řadě!. Pokud by někdo namítal, že ty vítězství byly proti slabým hráčům na malých turnajích tady je malá ukázka jeho letošního bestiáře: Felix letos porazil: Djokovice, Nadala, Alkaraze (2x), Tsitsipase, Zvereva, Runeho a 2x Rubleva...

FAA letos sice vyhrál 4 tituly, ale přidal další 3 teamové trofeje (DC, LC, ATP cup), takže má letos celkem 7 trofejí! Na zisku Atp cupu a DC má lví podíl a díky němu poprvé v historii Kanada vyhrála DC.

Bonus: tím, že Felix porazil v základní skupině turnaje mistrů Nadala, stal se jedním z pouhých 13 hráčů historie, kteří mají vítězství proti všem třem členům BIG 3, čili Felix porazil Federera, Djokovice i Nadala.

No a na základě těchto faktů člověk s nickem Tennisfan77 prohlásil následující: "Felix nepatří do top 10"

FAA zakončil sezonu jako světová 6, ale zároveň nepatří do top 10? smile smile smile
Reagovat
Maisterstich
Že ho bereš vážně. Víš jaký to musí být, když ti doma chlastá žena a u toho ti kojí dítě? Měli bychom ho spíš litovat.
Reagovat
Tennisfan77
Ty máš hodně nasráno v hlavě viď? smile
Reagovat
Maisterstich
Sorry, neměl bych ti to připomínat, byla to složitá doba co? Asi musela dávat malému umělou stravu viď? To lezlo do peněz co? smile
Reagovat
Tennisfan77
Netuším o čem mluvíš, ale osočovat někoho, že jeho žena chlastá a kojí, musí jit jednoznačně z vlastní zkušenosti, jinak nevím, jak k tomu může normálně smýšlející jedinec dojít (to ty nejsi).smile
Reagovat
Maisterstich
smile víš Kamilosi, někteří lidé nezapomínají, co si tady psalsmile
Reagovat
Tennisfan77
Kamilose neznám, ale pochybuji, že by někdo psal takové srance, dám ti šanci - pošli mi screen (ten předpokládám nemáš), tím se ztrapníš a můžeme ukončit tuhle diskuzi. smile
Reagovat
Tennisfan77
Jenom mi řekni, kdy jsem to napsal?

Pokud to chceš popořadě, tak jo.

GS: QF, OF , 1K, 2K
Masters: 2K, 2K, 1K, ČF, ČF, ČF, ČF, SF, na TM konec ve skupině.

Aliassime má za sebou letos výbornou sezónu, bez debat, nakopl ho titul na ATP Cupu, poté odehrál solidně AO, Rotterdam a Marseille.

Následně přišel úpadek formy, vzpamatoval se až někde v Astaně, tam porazil Otteho, Nakashimu, Musettiho nebo Wolfa, Antverpy tam byla konkurence podobná, solidní byla Basilej, ta se dá přirovnat k titulu v Rotterdamu.

Těžko říct, kdo teďka do TOP10 patří, aktuální elitní desítka v sobě má několik hráčů, kteří předvedli letos dobré výkony, ale jen velmi málo hráčů, kteří dokážejí hrát pravidělně velmi dobře.

Aliassime je pro mě osobně zatím takový vylepšený Rublev, až bude hrát na GS, alespoň těch hardových a FO pravidelně QF-SF, můžeme se bavit dále.

Na papíře to vypadá strašně hezky, ale třeba skalp Nadala na letošním TM je takový bonus za pěknou sezónu, voleje, které Rafa vyhodil bych zahrál i já.

Chápu tvůj hype, je to tvůj kůň, ale za mě má letos lepší sezónu třeba Fritz, má o titul méně, ale porazil Nadala ve finále Masters a to si myslím, že Nadal hrál trošku lépe než na TM, pak jej potahal v hodně solidní formě v QF Wimbledonu a na TM Felixe porazil.

Hráči s dobrým progesem oba dva, nicméně si nemyslím, že by v TOP10 byli pár let zpět za DelPotra, Wawrinky, Nishikoriho, nebo Murrayho.

ALe možná to je můj špatný pohled, ta TOP10 má prostě teď kvalitu trošku jinde a může tam být celý rok někdo, komu se zadaří 2-3 turnaje.
Reagovat
Pe3k
Pravda je, že letošní sezona a s ní i žebříček nevykreslují dobře, kdo je skutečně nejlepší (Djokovic), ale letošní výsledky FAA jasně ukazují, že do top 10 patří. Osobně jej nijak "nehypuju" prostě mu fandím. Nepíšu tady, že je GOAT a podobné nesmysly...

To co píšeš ty o pravidelně se umísťovat v semifinále apod. na gs a na velkých akcích to už je zase trochu moc, to už zasahuješ do sféry big 3. Já osobně bych samozřejmě takové výsledky bral, jenže realisticky takové vysoké úrovně se dlouhodobě podařilo udržet jen těm nejlepším v historii. Hráč co je v ranku okolo 8-10 nebude mít výsledky jako ti nejlepší 4 např.

FAA dostal na AO do 5 setů Medvěděva (který málem vyhrál celý turnaj) a na FO dostal do 5 setů Nadala, který ten turnaj už taky pár krát vyhrál a nevšiml sem si, že by musel s někým hrát 5 setů...
Reagovat
Tennisfan77
Určitě, ale zejména v druhé části sezóny se hodně zvedl, je tam obrovská škoda několika výsledků a tam patří určitě AO, v tom zápase měl vyhrát, FO sice bylo pět setů, ale reálnou šanci porazit Nadala prostě neměl, Masters na USA betonech těžký, Ruud/Čorič jej mohou porazit i příští rok, USO to byl výbuch, co se dá dělat, Wimbledon těžký, Cressyho asi nechceš do prvního kola na trávě.

Jinak jo, ty haly zvládl dobře, klíčové bude AO, už by to chtělo větší výsledek na GS a Masters, ber, že na Masters letos prohrál pětkrát s žebříčkově horším soupeřem, na GS dvakrát. To je pořád přes 50% a za mě hodně.
Reagovat
Pe3k
Ano měl horší pasáže/výsledky a pak zase lepší, to už taky bývá...Předmětem této diskuze ovšem je, jestli patří do top 10 a nebo ne. Já sem vypsal jeho letošní úspěchy a ty ho jednoznačně řadí do top 10, ty si napsal (bylo to tuším před měsícem), že do top 10 nepatří a to je celé.
Reagovat
Tennisfan77
Já se přikloním k tomu, co jsi napsal výše.

TOP10 nemá v letošním roce až tak vypovídající hodnotu, uvidíme co příští rok, Felix toho má dost na obhajobu, Alcaraz také, Nadal extrém a Djokovič nic.
Reagovat
Vlk-v-trave
Beru si hodne osobne, ze jsi zapomnel v tom vyctu souperu na bestii Vlka...:DDD
Reagovat
Pe3k
Já se samozřejmě omlouvám oběma Vlkům smile za tuto politování hodnou událost, která se stává maximálně jednou za 10 let.
Reagovat
Vlk-v-trave
:D ok, berem :)
Reagovat
turista
Klobouk dolů!
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tento výsledek nemohu respektovat. Davis Cup již mnoho lidí nezajímá.
Reagovat
Tennisfan77
Davis Cup zajímal tenis do roku 2000, poté to byla vzhledem ke kalendáři spíše věc do počtu, která profi hráče omezovala.
Reagovat
EllNino
ATP Cup i Davis Cup smile
Reagovat
Krisboy
"navzdory vyřazení poprvé vyhrála Davis Cup"

To je úžasné. O tom se nikomu z Pig3 ani nesnilo, vyhrát turnaj navzdory vyřazení. Smekám!
Reagovat
Carter
Roger vyhral turnaj majstrov aj s jednou prehrou v skupine. Djokovic dokonca dva krát
Reagovat
paddy
oni ale nebyli vyřazeni smile
Reagovat
Pe3k
Proč jsou v oficiálních statistikách atp započítány zápasy z Laver cupu, ale ne z Davis cupu? smile
Reagovat
Nola
zasluzene, FAA odohral skvely zapas, vyhral vsetky zapasy, hala mu sedi asi najviac, koliska hokeja moze byt hrda aj na svojich tenistov
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist