Domácím se ve čtvrtfinále Davis Cupu daří. 2-0 vedou Australané, Srbové, Francouzi i Belgičané

7. 4. 2017, 08:05
Aktuality 17
DAVIS CUP - V sobotu může být teoreticky rozhodnuto o všech semifinalistech Davisova poháru. Austrálie, Srbsko, Francie a Belgie totiž v pátečních dvouhrách dokonale využili výběr povrchu a podpory fanoušků a v domácích prostředích vedou 2-0 na zápasy.
Jordan Thompson (© daviscup.com)

Jordan Thompson v Davis Cupu vyhrál i svůj třetí zápas. Dnes na domácí půdě v Brisbane poslal Austrálii do vedení ve čtvrtfinále proti Spojeným státům, když v úvodní dvouhře překvapivě zdolal 3-1 na sety světovou patnáctku Jacka Socka. Nick Kyrgios posléze na vítězství svého krajana úspěšně navázal třísetovou výhrou nad Johnem Isnerem.

Thompson si debut v Davis Cupu odbyl před dvěma měsíci v Kooyongu proti českým tenistům a vyhrál jak důležitý zahajovací souboj s Jiřím Veselým, tak střetnutí s Janem Šátralem za již rozhodnutého stavu. 

Že se jeho výkony v australských barvách zvyšují, potvrdil i v dnešní úvodní dvouhře čtvrtfinále proti Američanům. Dvaadvacetiletý Australan, jenž je 79. hráčem světa, zaskočil o dva roky staršího Jacka Socka. Světovou patnáctku zdolal 6-3 3-6 7-6 6-4 a svou bilanci v soutěži vylepšil na 3-0.

"Nosit zelenou a zlatou... Není větší pocty," řekl Thompson s narážkou na národní barvy a oblečení.

Nick Kyrgios ve druhé páteční dvouhře úspěšně navázal na překvapivé vítězství svého krajana třísetovou výhrou nad Johnem Isnerem. Austrálii tak v Brisbane hodně přiblížil k postupu.

Přitom domácí hvězda do utkání s americkým obrem nevstoupila vůbec dobře, když ztratila první tři gamy. Následně však předvedl sérii tří vyhraných her i jednadvacetiletý Australan a bylo srovnáno.

V jedenáctém gamu zaútočil na returnu znovu, tentokrát sebral Isnerovi podání čistou hrou a úvodní dějství vzápětí suverénně doservíroval.

Další brejk už publikum v Brisbane nevidělo. Rozhodovalo se vždy v tie-breaku. Obě zkrácené hry vyhrál poměrem 7-5 Kyrgios, přestože Američan měl pokaždé lehce navrch. Náskok ale nikdy neudržel, v tie-breaku třetí sady dokonce vedl už 5-2.

"Publikum dnes bylo neuvěřitelné. Doufám, že zítra zvládneme čtyřhru a budeme slavit postup," radoval se po vítězství Kyrgios. "John má jedno z nejlepších podání na okruhu. Dnes jsem dobře returnoval. Jsem opravdu rád, že jsem přidal druhý bod," dodal 16. muž světového hodnocení.

Domácí výběr tak po prvním dni vede 2-0 a jediný krok jej dělí od postupu do semifinále. Třetí postupový bod mohou v sobotní čtyřhře vybojovat Sam Groth s Johnem Peersem, kteři by měli čelit americké dvojici Steve Johnson/Sam Querrey. Nominace mohou kapitáni ještě změnit.

 

V případném semifinále by Australané narazili na lepšího z duelu Belgie a Itálie. Belgičany poslal v Charleroi do vedení Steve Darcis, který ve čtyřech setech zdolal Paola Lorenziho. Jeho krajanovi Davidu Goffinovi stačily proti Andreasi Seppimi pouze tři sady.

Ani set zatím neztratili v Rouenu domácí Francouzi, byť jim chybí největší hvězdy Tsonga, Monfils, Gasquet či Simon. Dva body získali Lucas Pouille s Jérémym Chardym, kteří proti Britům naplno využili absence světové jedničky Andyho Murrayho.

Obdobně si v duelu s oslabeným Španělskem v Bělehradě vedli i Srbové Viktor Troicki s Novakem Djokovičem, který se na kurty vrátil po několikatýdenní pauze zaviněné bolavým loktem.

"Dnes jsem opravdu spokojený se svým servisem, získal jsem díky němu hodně fiftýnů. Celkově mě těší, že mohu hrát za svou zemi a že jsem získal první bod," řekl světový hráč číslo dvě Djokovič, který porazil 6-3 6-4 6-2 Alberta Ramose.

• DAVIS CUP 2017, ČTVRTFINÁLE •
páteční výsledky (07. 04. 2017)
Austrálie - USA 2-0 (Brisbane, tv. povrch)
Thompson - Sock 6-3 3-6 7-6(4) 6-4 ... 1-0
Kyrgios - Isner 7-5 7-6(5) 7-6(5) ... 2-0
Francie - Británie 2:0 (Rouen, antuka / hala)
Pouille - Edmund 7-5 7-6(6) 6-3 ... 1-0
Chardy - Evans 6-2 6-3 6-3 ... 2-0
Srbsko - Španělsko 2-0 (Bělehrad, tv. povrch / hala)
Djokovič - Ramos 6-3 6-4 6-2 ... 1-0
Troicki - Carreňo 6-3 6-4 6-3 ... 2-0
Belgie - Itálie 2-0 (Charleroi, tv. povrch / hala)
Darcis - Lorenzi 6-7(3) 6-1 6-1 7-6(4) ... 1-0
Goffin - Seppi 6-4 6-3 6-3 ... 2-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Stan_Borowitz
a tady bylo keců na adresu J1rky, když s Thompsonem prohrál, a on přitom poráží špičkové hráče jak na běžícím páse.
Reagovat
Krisboy
Kdepak, s Thompsonem nejsou žádné žerty!!!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Submachine_gun_M1928_Thompson.jpg/1280px-Submachine_gun_M1928_Thompson.jpg
Reagovat
Fandina
Jj, už jsem to psala dole, tenkrát se mi herně líbil i pak se Šátrym.
Reagovat
janek_da
Škoda že nebyly ty dva zápasy Thompsona prohozené. Vidouce, že Thompson není takové jelito, tak by se teď víc namotivoval.
Reagovat
turista
No jo ukazuje se, že je opravdu dobrej.
Reagovat
Krisboy
King Gyros. Zdá se, že ho ten tenis opravdu začal bavit. Čekám od něj velké věci.
Reagovat
Fandina
Nick jakou má radost, takové objímání každého z nastoupené jednotky jsem nečekala :-)).
John je skalp, to chápu.
Reagovat
Fandina
Thompsona se Sockem jsem neviděla, ale v kontextu toho, jak dobře hrál s našima klukama v DC v základním kole, tak se mi to jejich vypadnutí nejeví tak mimo, i když už nám to nepomůže.
Reagovat
smazaný uživatel
parada, uz jsem truchlila, ze ta sebevrazedna kombinace naliteho a zkazeneho voleje bude stat Johna set.. a zapas. Vida, staci si trochu zatommrovat. Takze jeste pridavam, ze vykon 1111 je proste ostudny! :-) Ale obcas jeste vyhrabne i poklady.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nick moc pjekne. Vedie Australiu do semi
Reagovat
smazaný uživatel
take mam pocit, ze 1111 uz muze otocit jen tak leda cepici.. :-((( Kyrgios bez nervu a je opravdu sikovny. A hraje chytre... blbecek.... :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Prestan! Nick je milacik :-)
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
Krisboy
Také se ho musím zastat, vydělal mi už stovku :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ponozka se shrnula, no toto! :-((( A 1111 v servirovacce s Kyrgiosem take nic moc jistota. A prsi, to je zase den... Jo a ta Lucy... :-(((
Reagovat
Krisboy
Zatím to vůbec nestálo za vstávání.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist