Dva triumfy během dvou týdnů! Macháč ve Francii ovládl další challenger a bude v TOP 80

8. 10. 2023, 16:33
Aktuality 16
CHALLENGER MOUILLERON-LE-CAPTIF - Tomáš Macháč (22) si na třetím challengeru ve Francii v řadě zahrál finále a znovu po sedmi dnech slaví triumf. Pro šestý titul si český tenista dokráčel pět dní před oslavou 23. narozenin v Mouilleron-le-Captif, kde v boji o pohár pro šampiona porazil 6:3, 6:4 Brita Arthura Feryho (21) a svou neporazitelnost protáhl na 12 zápasů. Ve světovém žebříčku se posune poprvé do TOP 80.
Profily hráčů
Tomáš Macháč (© Profimedia)

Tomáš Macháč se po nezdaru v kvalifikaci US Open a návratu do Evropy rozehrál do skvělé formy. Během uplynulých pěti týdnů vyhrál ve dvouhře 16 ze 17 zápasů a o třetinu rozšířil sbírku trofejí.

Jedinou porážku utrpěl v první polovině září ve finále challengeru ve francouzském Cassis, od té doby neprohrál dvanáctkrát po sobě. Ve španělské Valencii byl jednou z ústředních postav suverénního triumfu českého týmu ve skupině finálového turnaje Davisova poháru, v němž si navíc připsal deblový skalp Novaka Djokoviče, a v posledních dvou týdnech ovládl dva halové challengery ve Francii.

Po triumfu v nabité konkurenci v Orléansu, kde si pětkrát poradil s žebříčkové výše postavenými soupeři, nenašel přemožitele ani v Mouilleron-le-Captif, kde byl naopak ve všech pěti duelech papírovým favoritem a svou roli pokaždé zvládl.

Dvaadvacetiletý Macháč v pětitisícovém městečku na západě Francie ztratil hned v úvodu set s Nizozemcem Gijsem Brouwerem, ale vývoj otočil a turnaj zakončil ziskem 10 setů v řadě.

V nedělním finále český tenista potvrdil roli favorita proti hráči ze čtvrté světové stovky Arthuru Ferymu.  O rok a půl mladšího Brita přehrál v prvním vzájemném střetnutí bez ztráty podání 6:3, 6:4.

V celkově 11. finále challengeru Macháč získal 6. titul. Navázal na triumfy v německém Koblenzu 2020, kazašském Nur-Sultanu 2021, australském Traralgonu 2022, polském Grodzisku Mazowieckém 2022 a již zmíněném Orléansu 2023.

Ve světovém žebříčku se berounský rodák posune již na 79. místo a o sedmnáct příček vylepší své současné maximum.

V desetileté historii turnaje v Mouilleron-le-Captif se Macháč stal druhým českým šampionem, předloni ve Francii triumfoval Jiří Veselý.

Nyní se oba finalisté přesunou z Mouilleron-le-Captif do Bratislavy. Finalista z roku 2020 Macháč vykročí za obhajobou semifinále proti jednomu z kvalifikantů, ve čtvrtfinále by mohl narazit na jednoho z dua krajanů Jakub Menšík a Veselý.

Výsledky challengeru v Mouilleron-le-Captif


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
EllNino
1. kolo Kopřiva - Svrčina

Kluci spolu letí přes půl světa do Argentiny, aby si zahráli spolu 1. kolo, to mohli zůstat u nás :))

Budu přát Vítkovi, ať tu stovku do konce roku udělá smile
Reagovat
Ianny
Tak to je teda fakt pechsmile
Reagovat
darek.vrana
A v Bratislavě Veselý-Menšík.
Reagovat
jackiec
Kopřiva a ve stovce???to spíš nadal vyhraje FO než aby Kopřiva s průměrnými údery, byl někde jinde než tam kam patří a to jsou max. challengery
Reagovat
EllNino
Koukni se na žebříček, má tam něco přes 100 bodů a nic neobhajuje
Reagovat
GaelM
Když mohla být Martincová top40, tak je na žebříčcích možné všechno smile
Reagovat
Maisterstich
jn, Martincová je největší omyl TOP 40, co kdy byl smile

hned po tom bonzačka
Reagovat
vergus
Ehm.. Brengle byla ještě výš
Reagovat
smooke1
Podle výsledků moc sil ve francii asi neztratil.
Reagovat
George_Renel
Gratulace.
A příští týden přihlášen do Bratislavy. Zvládne to?
Reagovat
frenkie57
Já myslím, že jelikož hraje skoro doma, tak tu Blavu nevynechá. Hlavně aby vydrželo zdraví a byl fit na DC.
Reagovat
Ianny
Ale hned ten další týden tam má Stockholm, to už by byl fakt záhul.
Reagovat
frenkie57
No, asi by bylo rozumnější tu Blavu vypustit, když ten Stockholm je turnaj hlavního okruhu a stouhle formou má reálnou šanci se tam kvalifikovat a posbírat více bodů za méně utkání. No, snad si to s týmem ošéfujou, aby dobře bylo.smile
Reagovat
vergus
Já bych spíš vypustil ten Stockholm, pokud ho nelimituje zdraví, tak rozhodně hrát, dokud se drží na vlně (pamatuju případ Karatseva, který tady v Česku sbíral 3 týdny v řadě na challengerech jeden skalp za druhým a nahrál si víc bodů, než kdyby vyhrál turnaj 250).
Reagovat
Carter
No s tým "viacej bodov za menej utkani" si nie som až taký istý. 4 vyhráte zápasy v Bratislave by mal za 75b . To isté v Stockholme za 57b (12 za kvaldu 45 za štvrťfinále).
5 výhier v Bratislave za 125b, v Stockholme za 106b.

Navyše v Bratislave budú hráči, proti ktorým má oveľa väčšiu šancu uspieť.
Reagovat
frenkie57
Dík za info, to jsem nevěděl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist