Etcheverry jako nástupce Del Potra? Argentinské senzaci je vzorem i Berdych

7. 6. 2023, 13:05
Téma 24
Bývaly časy, kdy si argentinští fanoušci dělali legraci, že se na Roland Garros hraje jejich domácí mistrovství. V roce 2004 měli dokonce hned tři ze čtyř semifinalistů u svého jména typickou bleděmodro-bílou vlajku. Dnes jihoamerická země drží palce Tomásovi Martínovi Etcheverrymu (23), který jim tolik připomíná Juana Martína del Potra (34).
Tomás Martín Etcheverry (© Profimedia)

Letos hrálo hlavní soutěž French Open 10 argentinských tenistů, do druhého kola jich prošlo sedm, do třetího čtyři a ve čtvrtfinále zůstal poslední. Etcheverry je jediným nenasazeným hráčem poslední osmičky letošního French Open. Ale pozor, zatím neprohrál ani jeden set a svým stylem velmi připomíná hru svého idolu. Tím není nikdo jiný než Del Potro.

Téměř dva metry výšky (196 cm), rašící vousy, čelenka, vášeň pro fotbalový tým Boca Juniors a také specifický forhend: Rodák z La Platy má s argentinskou tenisovou modlou mnoho společného.


Změnit gesta i myšlenky
Trenér Walter Grinovero ale mluví ještě o jednom bývalém tenistovi, který je pro rozvoj hry jeho svěřence inspirací. "Tomáš Berdych a Juan Martín del Potro. Tihle dva mi dali spoustu informací o tom, jak by měl Tommy hrát," překvapil pro argentinský deník La Nación kouč, se kterým Etcheverry spolupracuje od loňského podzimu.

"Potřeboval se naučit přechod do ofenzivy, bylo potřeba změnit některé vlastnosti, gesta i myšlenky. Máme před sebou dlouhou cestu, ale jdeme správným směrem," dodal muž, který v minulosti formoval i hru Francisca Cerúndola.

Etcheverry zatím sice na okruhu ATP nevyhrál ani jeden turnaj a až letos v lednu v Austrálii prošel poprvé přes první kolo grandslamu, v Paříži se ale stal jednou z nejzářivějších hvězd. Vždyť už stihl vyřadit tři nasazené. Formu demonstroval v osmifinále proti Jošihitovi Nišiokovi, když po vyrovnané první sadě vystřílel Japonce z kurtu takovým způsobem, že mu povolil už jen jednu hru (7:6, 6:1, 6:0).


Opírá se o servis
Etcheverry se opírá o servis, který mu i na antukovém kurtu funguje fantasticky. Když v utkání proti Nišiokovi v první sadě odvracel setbol, bylo to právě podání, které ho nasměrovalo za postupem.

O vypjatém okamžiku, který byl zřejmě klíčovou chvílí zápasu, vyprávěl se slzami v očích: "Když jsem si bral míčky, pomyslel jsem si: Magui, prosím, pomoz mi! A ona mi pomohla. Trefil jsem eso..."

Mluvil o své sestře, která loni zemřela ve věku 32 let. Podlehla rakovině prsu. "Víte, když budu upřímný, v poslední době jsem ji hodně žádal o její sílu a vím, že mi ji vždycky posílá," řekl.

V Paříži má po celou dobu rodinnou podporu, na French Open za ním vyrazili děda Eduardo a babička Ana, jen jejich pes Rola musel zůstat doma. Ano, jeho jméno je inspirováno názvem slavného turnaje, kde Etcheverry poprvé ukázal světu svou sílu. Na čtvrtfinále už míří i táta s mámou, kteří ho k tenisu přivedli.

"Je ve mně teď hodně emocí a myslím, že jsem opravdu, opravdu šťastný. Jsou to nejlepší okamžiky mého života," řekl po postupu do čtvrtfinále Etcheverry, který může už ve středu udělat další krok ke slávě, čeká ho souboj s Alexandrem Zverevem.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

24
Přidat komentář
Marduch
Nedá mi to.. smile
"Novak is my idol, he's the main reason I went into tennis. When I changed to Head rackets I immediately said I need the rackets of Djokovic."
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ok, ale hlavně ať se nesnaží napodobit jeho herní pojetí. Špagátuje ale slušněsmile
Reagovat
Marduch
Pragmatičnost přichází se zkušenostma přirozeně. Nejen v tenise:)
Reagovat
Nola
pekny zapas a Sasha ma sancu na finale, ak bude hrat ako dnes, ziadny Rafa v SF, tak uvidime....
Reagovat
Vlk-v-trave
No a mame to za sebou:)
Ale jo, dobra priprava na 2024, v ramci 20. vyroci by to mohlo vyjit:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Co by to bylo za QF, kdyby nebylo na 5 setu:)
Reagovat
Nola
p. Jirasek

https://www.lanacion.com.ar/deportes/tenis/tomas-etcheverry-con-la-nacion-en-roland-garros-que-piensa-y-que-hace-el-argentino-del-momento-antes-nid06062023/

https://www.rolandgarros.com/en-us/article/etcheverry-in-pursuit-of-idol-djokovic-roland-garros-2023
Reagovat
Nola
viem, ze by mal byt v kazdom pripade vzor Fedal, ale tak aspon trochu serioznej prace by to chcelo....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Kde je v článku zmínka o Fedal? Tebe straší snad na každém kroku. Svěřila ses s tím někomu jinému než TP?
Reagovat
Nola
spominat Fedexa v kontexte s niecim/niekym a ty hned vystartujes ako zurivy byk....smile
Reagovat
Pe3k
On se tě jenom zeptal, tak jaký zuřivý býk? Spíše se zaměř na to, že nejsi schopna reagovat na to co napsal a to, že žádný FeDal v článku nebyl... smile smile
Reagovat
Pe3k
Ve večerním zápase tipuju, že vyhraje Ruud pokud půjde o delší zápas. Jediná šance pro Runa je vyhrát ten zápas rychle takže ve 3 max ve 4 setech. V delším zápase jak půjde o fyzičku Dán prohraje.
Reagovat
Vlk-v-trave
dava Zverevovi naskok, aby se vic zatrenoval do dalsiho kola;)
Reagovat
Liverpool22
nyní má brejk a vede 4:2 - tak uvidíme
Reagovat
Vlk-v-trave
To pude:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Běhá teda neskutečněsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale je to mazec, parádní bitvasmile
Reagovat
Liverpool22
teď tam vystřihnul lahůdkovej kraťas smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, říkal jsem si, že kdyby takový zahrál Roger, tak na tribunách bude bouře.smile
Reagovat
makro99
Tak a už tu máme článek :)
jo, toho Potra sem tam hned viděl - výška, čelenka... a hlavně ty prkenný kolena :)
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rád na jeho zápas kouknu, nicméně Francisco mi teď přijde jako nejlepší z Argentinců. Velká kvalita, herně i mentálně. TME hraje hezky, ale do Francisca mu pořád ještě něco chybí.

Jakkoli: Mucha suerte hombre!smile
Reagovat
makro99
Francisco smile
Reagovat
makro99
Po Golden Swingu 2 roky zpátky sem hodně sázel na mladšího bráchu.. ale ten se nějak zadřel :/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist