Exhibici v Praze ovládli Švédové Edberg s Wilanderem

22. 11. 2009, 10:50
Aktuality 6
Švédští tenisté vyhráli všechny své zápasy na dnešní exhibici Advantage Tennis. Nejdříve neměl Mats Wilander slitování se svým kamarádem Karlem Nováčkem a vyhrál v pražské O2 Aréně 6-4. Pak skoro deset tisíc diváků vidělo, jak další první hráč světa Stefan Edberg zdolal Jiřího Nováka 6-4.
Mats Wilander

Den uzavřela čtyřhra a Wilander s Edbergem podtrhli švédský triumf výhrou nad Novákem a Milošem Mečířem 6:4.

"Chvilku mi trvalo, než jsem se dostal do hry, ale na konci to bylo skvělé. S Jirkou jsme si to užívali a doufám, že diváci také," řekl po dvouhře Edberg, který hrál se zatejpovanou pravou rukou. Přesto publiku ukázal, že neztratil nic ze svého citu při volejích.

Nejhezčí výměnu večera předvedli Edberg s Novákem v závěru dvouhry. Bekhendové údery od základní čáry vystřídala výměna míčů na síti a lob Nováka. Edberg míč doběhl a zahrál úder mezi nohama. Bod získal Švéd poté, co při dalším úderu trefil Novák pouze síť.

Dostalo se i na imitace slavných hráčů. Edberg předváděl na podání kousky amerického bouřliváka Johna McEnroea, Novák se zase před servisem rozkýval s raketou jako kdysi Němec Boris Becker.

Závěrečná čtyřhra roztleskala diváky výměnami na síti. Hráči si volejové etudy užívali a nejoriginálněji zakončil výměnu Novák fotbalovou hlavičkou. Umění s raketou předvedl Wilander, který dokázal vybírat smeče, i když nedůrazné, sedící na židli čárového sudího. Hrála se i tenisová "obíhačka" nebo nezvyklá čtyřhra tři na jednoho.

Předkrmem exhibice byla čtyřhra, v které německý pár Carl-Uwe Steeb a Eric Jelen porazil francouzsko-maďarskou dvojici Henri Leconte, Balász Taróczy 7:4 v tie-breaku. "Byla to legrace, ne?" vtipkoval Francouz a slíbil, že pokud to bude možné, za rok přijede znovu.

V Praze se slavily narozeniny Borise Beckera
Tenisová show začala oslavou narozenin Borise Beckera. K jeho nedělním dvaačtyřicetinám mu hala zazpívala "Hodně štěstí, zdraví". Němec, který se aktivně na kurtu neobjevil kvůli operované kyčli, diváky dirigoval a pak dostal dort v podobě tenisové rakety.

V pátek se tenisté pobavili na večeru Tenisových mistrů, který se odehrál ve stylu pořadu StarDance. Program uváděl Marek Eben a taneční číslo předvedl i olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta s manželkou Elen. Ze samotných hráčů natrénoval čaču Steeb s Karolinou Gudasovou, dcerou hokejisty Lea Gudase.

Wilander zase vzal do ruky kytaru ("Je to moje vášeň," říkal v týdnu.) a zahrál tři písničky, jako poslední hit Knockin' on Heaven's Door. Spolu s ním na podiu dováděl Francouz Leconte a posléze si zazpívali před zraky zpěváka Karla Gotta všichni hráči.

Na závěr všem zazpíval Gott a jako perličku přidal ústřední píseň dětského seriálu včelka Mája. "Ta je speciálně pro našeho hosta, Borise Beckera," uvedl Gott a zpíval v němčině.

Zdá se, že tradice exhibic světových jedniček v Praze bude pokračovat. Podle majitele České sportovní Miroslava Černoška by měl za rok přijet Björn Borg. "Borga mohu potvrdit," odhalil v televizi Černošek s tím, že soupeřem legendárního Švéda by měl být některý z bývalých slavných amerických tenistů. Konkrétní jméno nepadlo.

- EXHIBICE TENNIS ADVANTAGE PRAHA -
sobotní výsledky (21. 11. 2009)

Steeb/Jelen (Něm.) - Leconte, Taróczy (Fr./Maď.) 7-6(4)
Wilander (Švéd.) - Nováček (ČR) 6-4
Edberg (Švéd.) - Novák (ČR) 6-4
Edberg/Wilander - Novák/Mečíř (ČR/SR) 6-4

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Edberg, elegán, ako by povedal Barney, namistrovanej. Skvelý hráč. Tak ako Fedovi, som fandil ešte jemu.
Čo je zaujimavé, že hrali spolu s Wilanderom štvorhru. Boli na smrť rozhádaní, dlhé roky sa spolu nerozprávali. Asi všetko vyliečil čas.
Reagovat
Matti
myslím,že na Edberga by Barney neřekl,že je namistrovaný. Protože Edberg takový nebyl nebo mi aspon takový nepřipadal.Takže spojení Edbrg - elegán tak jak ho známe v jiném vydání pro jiného hráče tady nesedí.
Reagovat
smazaný uživatel
Edberg bol svojim štýlom hry veľmi elegantný. Fedex mi ho v niečom veľmi pripomína. Pravda je, že Edbi bol vyznávačom hry servis-volej. Mal aj dobré vystupovanie. Slovo "namistrovanej" som použil ako parafrázu. Záleži aj na tom, kto si ho ako vysvetľuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen pár vět k Edbergovi. Myslim, že dodnes nikdo nemá tak precizně vošéfovaný voleje
jako měl on (zvlášť ty voleje obraný, bylo kurevsky ho prohazovat). Skvěle umísťoval podaní, dost variace, nepotřeboval extra dělo jako ranaři..měl vymakanej přechod na síť se skvělym pohybem a slajz bekhendem a na síti skákal jako drak :-D. Hrál asi nejzajímavější serv ? volej, byť byl samozřejmě daleko všestranější, včetně super returnu..
Ještě odkaz na video, kde je viděť, že Edberg uměl skoro vše :-)

http://www.youtube.com/watch?v=raZ-ltWuS9I
Reagovat
smazaný uživatel
*kurevsky těžký :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Pro mne byl vzor. A taky asi jediný, u koho mi nevadila hra servis - volej v tý době, i kvůli té propracovanosti a všestranosti o které si mluvil. A ještě jedna věc, byl na kurtu opravdu elegantní s perfetním chováním, žádný z hráčů, který se dnes pohybuje na čele žebříčku se mu v tomto bodě ani nepřibližuje....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist