Favorité v Halle: Nadal vyhořel na prvním soupeři, trápil se i Federer

12. 6. 2014, 19:08
Aktuality 60
Travnatý turnaj v německém Halle přišel už ve druhém kole o svého největšího favorita. Rafael Nadal nezvládl přechod z antuky na trávu a prohrál s domácím Dustinem Brownem po setech 4-6 1-6. Nečekané problémy měl i obhájce titulu Roger Federer, který Portugalce Sousu porazil ve třech setech.
Rafael Nadal

Rafael Nadal nastoupil ke svému prvnímu letošnímu zápasu na trávě pouhé čtyři dny po triumfu na French Open a v duelu s 85. hráčem světa Dustinem Brownem nepůsobil jako jasný favorit zápasu. Domácí tenista, který se na rozdíl od nejvýše nasazeného Španěla stihl rozehrát v prvním kole, držel s Nadalem krok, v důležitých momentech si dokázal pomoci podáním a za stavu 5-4 potěšil své fanoušky v Halle prvním proměněným brejkbolem, který byl zároveň setbolem.

Nadal, jenž bojoval o své jubilejní 700. vítězství na okruhu ATP, se po prohrané sadě nedokázal zvednout - naopak ještě dvakrát po sobě ztratil podání a za stavu 0-5 mu dokonce hrozil 'kanár'. Ten bez problémů odvrátil, v následující hře ale Brown nezaváhal a zápas po necelé hodině dopodával.

"Prohrál jsem, protože soupeř byl prostě lepší," řekl Nadal na webu ATP. "A jak už jsem říkal před zápasem - přechod z antuky na trávu je náročný. Zejména když dorazíte na poslední chvíli, jste unavení a i když se snažíte, nemůžete hrát na sto procent, dodal.

Brown si připsal druhé vítězství nad hráčem elitní desítky, v dubnu si v Houstonu poradil s Američanem Johnem Isnerem. "Pár velkých vítězství už mám za sebou, ale teď jsem poprvé hrál proti světové jedničce doma v Německu a na trávě, mém nejoblíbenějším povrchu," uvedl.

"Snažil jsem se hrát co nejvíc agresivně a rozebral jsem Nadalovy největší zbraně, které z něj dělají fantastického hráče. Dařilo se mi na servisu a hrál jsem přesně podle plánu," přidal Brown.

Úvodní zápas na turnaji dnes čekal také nasazenou dvojku, obhájce titulu a zdejšího šestinásobného vítěze Rogera Federera. Švýcarův první soupeř Joao Sousa se velkého jména nezalekl, v prvním setu trpělivě odvracel brejkboly a vynutil si zkrácenou hru. V ní sice promarnil dva setboly a musel odvracet Federerův, koncovka sady ale patřila Portugalci, který šel do překvapivého vedení.

Federer se poprvé dokázal prosadit při podání soupeře až za stavu 3-3 ve druhém setu a jediný brejk mu stačil k tomu, aby utkání poslal do rozhodujícího dějství. V něm už Sousu přehrál: dvakrát mu sebral servis a po hodině a 50 minutách se radoval z vítězství 6-7 6-4 a 6-2.

"Chvílemi to bylo frustrující, nicméně jsem podával dobře a hlídal si vlastní hru," řekl po utkání Federer. "Bylo důležité zůstat klidný. Dokonce bych řekl, že po takovéto výhře si věřím víc. Musel jsem zůstat klidný, vydřít si to a najít způsob, jak vyhrát. Poslední set a půl už to bylo o dost lepší, takže jsem vlastně spokojený," dodal loňský vítěz turnaje, ve kterém nyní narazí na Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu.

Výsledky - Halle (tráva, dotace 809.600 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Brown (Něm.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:1
Federer (2-Švýc.) - Sousa (Portug.) 6:7 (8:10), 6:4, 6:2
Lu (Tchaj-wan) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:3)
Johnson (USA) - Gabašvili (Rus.) bez boje

Komentáře

60
Přidat komentář
smazaný uživatel
nehadajme sa kto je najlepsi,tam sa nikto nikdy s nikym nezhodne,hra sa tu o to kto je najuspesnejsi,to je meritko, nie nejake subjektivne nazory,tak isto pocit z hry,uz som to tu raz napisal-Harlem Globetrotters su najlepsi zongleri na svete,ale nikdy nebudu majstri sveta,lebo su to komedianti-chcu vari fanuskovia Federera urobit z Rogera obycajneho podradneho zabavaca?,iba preto ze maju pocit ze tenis je krasokorculovanie?,aj mne sa nepaci napr.styl Andyho Murraya,avsak uznavam jeho uspechy a nikdy som ich nespochybnoval
Reagovat
Pe3k
A chceš medaili? Nebo kam tím míříš?
Reagovat
smazaný uživatel
aaaaaaaaaaa niekoho som vytocil:))
Reagovat
Pe3k
Koho?
Reagovat
smazaný uživatel
Je uplne bozi jak tu neustale stejni elego-nymandi bagatelizuji vsechny uspechy Nadala, nevi uz kudy kam, ceho se chytit, proste legracni komedianti :-) Nejdriv Nadal umi hrat jen na antuce, az vyhral vsechny GS, tak zase bylo nejdulezitejsim kriteriem celkovy pocet GS, ted kdyz to vypada, ze to muze prekonat, tak uz to tak dulezite vlastne neni, protoze nejdulezitejsi je turnaj mistru a pocet tydnu...:-D :-D
Reagovat
Roger_Federer
Neni dulezite co pisou, nebo si mysli elegonymandi.;), dulezite je co Barney jedine ten ma pravdu;)..

ty si takovy hnup , ze nad tebou aj kaceny litaji bachorem nahoru, aby se na tebe nemuseli divat...;)
Reagovat
Amputace
Je opravdu až k neuvěření, co tady zase někteří fanatici házejí za perly. Po Rafově devátém triumfu na RG by člověk logicky očekával, že sklopí oči, zatnou pěsti a budou alespoň na nějaký čas držet hubu. To ale nehrozí. Namísto alespoň tiché pokory vytahují zbytečné diskuze o konkurenci, omílají jeho někdejší prohry a doslova onanují nad jeho nicneříkající prohrou aktuální na naprosto nepodstatném turnaji. Nezbývá než žasnout.
Reagovat
Cico93
Čo tu zase riešite za nezmysly? Že kto je najlepši? Novák z roku 11;))))
Reagovat
smazaný uživatel
tak to si potom pre svoj nizky vek nezazil federera v najlepsich rokoch :)
Reagovat
Cico93
2004, 05, 06 jj viem si pam?tam, ja tenis kukal už v 2004 a tlačil puberťačku Mashenku vo Wimbledone.,;)
Reagovat
Cico93
ä
Reagovat
Cico93
2006 5 prehry 4 s Nadalom ;)))
Reagovat
jackiec
přesně tak, nikdy nebude nej, nikdy pořádně nedominoval tenisu několik let jako mcenroe, lendl, sampras, fedex,to jen někteří zaslepenci budou furt připomínat nějaké H2H s fedexem, kdy tam všechny výhry vypotil na trávě
Reagovat
smazaný uživatel
Kapesníček?
Reagovat
Amputace
Tohoto trola ještě neznám. Nějaká novinka? Patrně dárek - pro nás fanoušky Rafy - za ten epochální a nenapodobitelný úspěch na RG. Děkujeme.
Reagovat
Pe3k
Nadal nemůže být považován nikdy za nejlepšího hráče všech dob a to ani v případě, že překoná Rogerových 17. Dostávat pravidelně takovou nálož od hráčů jako Rosol, Brown a podobně? Je prakticky jedno co všechno ještě vyhraje, faktem zůstane, že Roger je lepší na US, Wimbledonu a AO. Byl mnohem déle světová jednička a jeho dominantní roky 2004,2006,2007 k těm se Nadalovy nej roky ani nepřiblížily...

Na druhou stranu jeho dominance na antuce je zcela zdrcující. Ale tím, že vyhrál RG 14 jen potvrdil to co všichni dávno víme, je to král antuky. Smekám před ním ač jsou jeho úspěchy v době tragicky slabé až žádné konkurence na antuce, i tak je to antukový král.

Ale na absolutního krále mu to nemůže stačit, Roger je na trávě i na hardu mnohem lepší. Navíc Laver má kalendářní grandslam...

btw. Jakou má Nadal bilanci z posledních 5 zápasů na trávě? 1:4
Reagovat
smazaný uživatel
este stastie,ze je to iba tvoj nazor,aj ked uznavam.ze Rogerov styl je daleko variabilnejsi a celkovo to krajsie vyzera,myslim si skor ze kazdy ma toho svojho naj,a tych 17GS je strop toho najuspesnejsieho(pre niektorych aj najlepsieho)
Reagovat
VlS
Měřítkem pro stanovení nejlepšího hráče všech dob ( což je samo o sobě neřešitelné a proto nesmyslné) nemůže být ani fandovství, ani haterovství. Asi jde různými pohledy oběktivně měřit výkony open éry. Počet titulů GS, počet titulů celkem, počet týdnů na pozici 1, počet es na zápas, počwt es celkově a tak dál. Statisticky lze tedy spolehlivě určit, kdo v open éře vyhrál z toho kterého uhlu pohledu. Nic z toho neříká, kdo je a kdo není nejlepší hráč všech dob. Rafa ani Roger si nezahrají s Rodem Laverem nebo Ivanem Lendlem, Mc Enroem, Borgem atd v plné formě.
Každej fanda má toho svýho NEJ a nesnažme se to nikomu brát, ten náš nej tím nezíská nic.
Reagovat
smazaný uživatel
a stejne si myslim, ze tahle je pred spanim nejlepsi.. ;-)
Reagovat
Amputace
"Je prakticky jedno co všechno ještě vyhraje..."
- No jo, to je vlastně naprosto jedno. Hlavní je, že dokáže prohrát s hráči jako Brown čtyři dny poté, co vyhrál RG, že prohraje s ortodoxním travařem bez nejmenší přípravy na přechod na tento povrch. Strach vás Federerovců z toho, že by nedosažitelný rekord 17GS mohl být překonán, je téměř dojemný. Konkrétně u tebe jsem už zcela přesvědčen, že nejsi fanoušek Federera, nýbrž hater Rafy. Je to ostuda, devalvuje to sport a jeho krásu.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud prekona tak bude nejlepsim. Tohle meritko nam bylo predhazovano neskitecne dlouho a kdyz je tu sance, ze by to mohlo padnout, nenamluvis nam, ze to meritko neni. Byl by nejlepsim a nejuspesnejsim. Tak to proste je.
Reagovat
Pe3k
Rekord 17 určitě není nedosažitelný...To jsou jiné Rogerovy rekordy, ale tento určitě dosažitelný je. I když např. já fandím proti Nadalovi tak nijak nedevalvuji sport. To spíše udělali ti, kteří tak extrémně zpomalily povrchy kurtů, že má všechno totožnou rychlost jako antuka a pak nejlepší hráč současnosti dostane nálož 6:4, 6:1 od borce mimo top 50 - což o mnohém svědčí a taky to není poprvé...
Reagovat
Amputace
Federer ve svých top letech také dostal nálož od Volandriho, ale nikdo to neřeší, protože je to samozřejmě v kontextu jeho kariéry naprosto bezvýznamné. Proto nechápu, jak se můžeš ohánět zcela zbytečným zápasem na zanedbatelné 250, nadto ještě krátce po pětitýdenní antukové sezóně, kterou Nadal bezezbytku absolvoval a nějaká únava se tudíž už musela projevit. Něco jiného jsou jeho selhání na posledních dvou Wimbledonech. Ano, má v posledních letech čím dál větší problém s tím přechodem z antuky na trávu. Vzhledem k tomu, že antukovou část téměř bezvýjimečně absolvuje celou a ta zátěž je tedy maximální možná, může hrát svoji roli únava či spíše nedostatek času na přípravu. Co se týče Browna - ohromně zdůrazňuješ, že není ani v top50, ovšem viděl jsi ho někdy hrát na trávě? Včera tady o tom dobře psal J.M. Kdo ho má trochu nakoukaného, vidí, že jeho styl je pro trávu jako zrozený. Jenže vzhledem k nedostatku turnajů na trávě a všeobecnému zpomalování jiných povrchů má problém se prosadit. Zasloužil by si být mnohem výš.
Reagovat
Pe3k
Zasloužil by si být mnohem výš? Výš než Nadal :D H2H hovoří jasně...Btw. z kolika hráči už má Nadal zápornou bilanci na trávě? Škoda toho RG jinak je to vcelku zajímavá sezona...
Reagovat
Amputace
H2H když se utkali jedinkrát? Páni, ty máš zase šprýmovou náladu.
Reagovat
Amputace
Je úplně jedno, s kolika hráči má zápornou bilanci. Podstatné je, že s naprostou špičkou má bilanci pozitivní - tzn. Roger, Novak, Andy. Ty zápasy s Rosolem nebo Darcisem jsou spíše anekdotou v jeho jinak mimořádné úspěšné kariéře. Pokud se mu podaří získat 18 či 19 GS, nikoho nebudou tyto podřadnosti zajímat (krom elegánovců) a to je na tom nejkrásnější.
Reagovat
Pe3k
Rád bych tě viděl, jak říkáš Takovému Brownovi, že je podřadný...To by bylo panečku teprv pokoukání...Podřadný byl tak akorát výkon Nadala.

Až ukončí kariéru oba naši tenisoví polobohové a bude se bilancovat, pak uvidíš, že každá prohra Nadala v úvodních kolech turnajů na trávě (i jinde) bude jasným důkazem toho, že Nadal není zdaleka tak univerzálním hráčem jako je Fedex. 90% jeho úspěchů je z pomalých a hlavně vysoko skákajících povrchů. Po přechodu na rychlou trávu je výkonnostně mimo top 100.
Reagovat
Pe3k
Nechci říct, že by ten přechod z antuky na trávu byl jednoduchý, ale podle mě by to nejlepší hráč všech dob, měl zvládat...
Reagovat
Amputace
Jenže by sis měl uvědomit, že konzistentnost ve výkonech je také pouze jednou ze součástí celkové tenisové kvality a umu. Není to alfa omega, na jejímž základě by mělo být zhodnoceno, kdo z těch dvou je lepší. Federer se například tolik nepotýkal se zraněními, nebyl nucen k přestávkám. Nadala zranění zbrzdila několikrát a zatímco hráče typu Nalbandiana, Haase a podobně tato de facto zničila, Nadal se pokaždé dokázal vrátit ještě silnější, což je přímo neuvěřitelné. Pokud Nadal třikrát vypadne v prvním kole s outsiderem a potom třikrát zvítězí, co je víc? Pokud prostě Nadal vyhraje třeba 20GS, tohle jde zkrátka stranou. Ano, dá se k tomu přihlížet, ale nikdy to nebude bráno za to nejvíce určující kritérium - tím bude počet GS titulů.

Já Browna za podřadného nepovažuji, za podřadnou považuji tuto Nadalovu prohru s ním, takže to opět nepřekrucuj.
Reagovat
Pe3k
Nadal ještě zraněný nebyl, naopak je to nejodolnější hráč na světě. To co vydrží on nevydrží nikdo jiný. Až pude na operaci, pak můžeme mluvit o zranění. Když se ale psychicky složí po prohře s Rosolem a dá si 8 měsíců pauzu a jiné psychosomatické obtíže co mívá nejsou zranění. Ty to srovnáváš s Haasem, který byl několikrát operovaný no comment.

Btw. Pokud Nadal vyhraje 20 gs bude to tragédie pro tenis, ale je dost možné, že se to stane. Když vidím tu dnešní špičku, tak může ten autista, kterému fandíš vyhrávat ještě 5 let.
Reagovat
Amputace
Nádhera, jak neunášíš :D Původně jsem si tě chtěl dát do ignoru, ale o toto se přece nemohu ochudit.
Reagovat
Amputace
A Nadalova zranění jsou chronická. Vleklé problémy s koleny - a ty napíšeš, že je to nejodolnější hráč no comment. Škoda, že jsi ty a tobě podobní vyštvali tita, ten se v tomhle tématu výborně vyznal a měl i zdroje.
Reagovat
Pe3k
Chronická zranění jsou super blábol. Ten borec zvládl skoro 850 zápasů na Atp v nejnáročnějším stylu ze všech tenistů na okruhu a to je mu teprve 28. Dál vyhrává grandslamy, dal má nejlepší fyzičku a na RG jako jediný neodpadl a běhal tam jak nadopovaný králík. Jako řeknu ti, chtěl bych mít takové zdravotní problémy jak on...On má takové problémy až z toho má nejlepší fyzičku, výdrž a odolnost co kdy kdo na tenisovém kurtu viděl.
Reagovat
Pe3k
Taky jsem si tě do ignoru nedal, ale pár kolegů už tam máš v čele s Bárnym a Forehandem Trolhandem.

Ty říkáš, že to neunáším, ale pravda je taková, že jsem se během těch úděsných zápasů na RG přistihl, že fandím Nadalovi :D To, že ho hejtuju a fandím proti němu neznamená, že ho nemám rád...Když si odmyslím jeho trapné rituály, zdržování, podvádění a prakticky všechno co si k němu člověk spojuje, tak ho vlastně docela beru :)

Když třeba dominuje forehandem tak je to pěkná podívaná.
Reagovat
Amputace
Něco si o tom přečti, tyhle dojmologie jsou k ničemu, opravdu.
Reagovat
Pe3k
Dej odkaz.
Reagovat
Amputace
Odkaz bohužel nemohu najít. Četl jsem asi rok zpátky, co tady dal právě tito. Byly tam podrobně rozebrány jeho problémy s koleny z čistě medicínského hlediska. Potom se tam ještě řešila problematická velikost jeho chodidel vůči výšce a váze. Ale byl to samozřejmě pouhý článek, některé informace nemusely být pravdivé. Zkusím ještě pohledat.
Reagovat
Pe3k
A tak to končí s Nadalovcema vždycky...

Btw. tito byl myslím fajn, nevím jestli si ho nepletu s Mattim, ale jeden z nich byl natuty fajn. Já myslím, že to tu furt čte, ale už nepíše...
Reagovat
Amputace
Ano, byl to tito. Škoda, že jste ho vyštvali. Nicméně těch článků je plno, ten mnou zmíněný byl sice dost odborný, ani jsem všemu nerozuměl, ovšem když si zadáš do googlu Nadal chronic knee, vyjede ti toho spousta.
Reagovat
Roger_Federer
Hodne me udivuje tvoje chut diskutovat a dohadovat se presto ze vsichni jsme dle tebe "hatri".. a je jen jeden "svaty" na okruhu..
Nebudu se znova poustet do nejakych debat, ale ve svete(kolem tenisu) existuje i nazor, ze Nadal proste zraneny nebyl a jen z nejakeho duvodu odpocival..
Prestante furt brecet jaky je to chudak suzovany zranenimi, protoze vvtomto maji pravdu to co rikaji ze to co vydrzi on, by jini davno byly po tenisove smrti..
Reagovat
Amputace
No jenže on právě mnohokrát nevydržel a musel nehrát, v tom to je. Ano, pokud by hrál deset let bez přestávky jako Roger, bylo by to vskutku podivné.

Já o vás "všech" netvrdím, že jste hejtři, například ty podle mě někdy jen tak rýpeš, ale hejtr nejsi. Tvrdím to o Petříkovi, který to ostatně otevřeně přiznal.
Reagovat
jackiec
roland garros je brnkačka, zápas co 2 dny a narazí na třeba na dva hráče z top 10, ale ať vyhraje turnaj mistrů kdy jsou všichni unaveni, ať porazí během 8 dnů 5 hráčů z top 8, borg, sampras, lendl, fedex, mcenroe, ti to dokázali a nikdo z nich nebečel jak ufńukánek že se hraje v hale, to je nadalova ostuda že není ani jednou mistr světa
Reagovat
kecam
Pod to se podepisuji!
Nadal by mohl být dobrý v baseballu, jeho hra s tenisem nemá mnoho společného, je to silový, úporný boj, obrana, bez překvapivé elegantní myšlenky, kterou předvádí často i Radek .
Reagovat
smazaný uživatel
U rafy jde o obrovky marketingovy magnet navic zde staroval jako čerstvy vitěz FO.Nevěřim,že Rafovi jde o penize spiše pořadatelum o to,že zde maji Rafu ikdyž psychicky vyčerpaneho bez jakekoliv připravenosti na přechod na green a to se počita.Ono ten RG byl pro něj prioritou,určo ho to vyštavilo,splnil co chtěl splnit a nějaky turnaj v Halle mu muže byt ukradeny.Už tak mu pořadatele dali 4 dny odpocinku,ted vydechne jeste vic a na Wimblec věřim,že bude ready.Brown je navic typ tenisty co v pozici outsidera umi,dělovy servis + všelijake k.ktiny co vymyšli takže žadny lehky soupeř na začatek.
Reagovat
smazaný uživatel
Doplatil na nepripravenost. Ty turnaje jsou tak naflakane na sebe, ze pokud narazite na soupere co je na trave uz tyden a vy jeden den, tak to obcas nevyjde. I Berdych mel problemy, taky Roger. To je to riziko toho byt favoritem.
Reagovat
steve79
Nadal neměl šanci. Brown hrál výborně, ale Rafa nebyl připraven na sto procent. Měl si dát pauzu a tento turnaj vynechat jako Djokovič.
Reagovat
jackiec
proč by vynechával jak dostane obrovské startovné...
Reagovat
smazaný uživatel
Evidentně má málo pěněz
Reagovat
jackiec
jak říká masha, peněz není nikdy dost, není žádný limit co je moc peněz
Reagovat
smazaný uživatel
Nech už boli Rafove dôvody akékoľvek (príprava pred Wimblom na tráve, štartovné, tituly, nutkanie, špekulácie, invázia záhradných trpaslíkov na Antarktíde), urobil jasnú chybu. V zápase som (hoci som dúfal, že to Rafa dá) favorizoval Browna, videl som ho hrať v Dohe tento rok a je mi jasné, že jeho štýlu hry tráva sedí na rozdiel od Nadala ako riť na povestný šerbeľ. Na Wimbledone bude Rafa unavený a rozladený, to nie je dobrá kombinácia.
Reagovat
VlS
Jo, za všechno můžou trpaslíci, ty potvory vlezou všude.
Reagovat
Fandina
:-))))))))))))
Reagovat
Mrkev05
Roger je teď velkým favoritem v Halle a na Wimbledonu podle formy ostatních hráčů taky. Kdy jindy by mohl Roger ještě zopakovat double než letos? A to je ještě v semifinále čtyřhry ;)
Reagovat
r.Fever
Parádička Dreddy, toto je pravý tenis :) Tipoval som Browna v 3 setoch, bolo to rýchlejšie ako som čakal. Dokonca pod 1 hodinu.

RF sa zas natrápil so slabým Sousom, neveští nič dobré.. snáď príde zlepšenie. Ešteže nemá Karloviča v QF.
Reagovat
jackiec
tak to je parada, španělský řiťuál a skotská palice jsou venku, supr zpráva, jen tak dál radku a browne
Reagovat
smazaný uživatel
Ano a egoista ze svajcu si jde pro ten nejcennejsi titul :-D uzij si to lamko ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Svojimi komentmi ukazuješ len na jedno: Buď ti Nadal ublížil alebo máš nejaké komplexy ? nedávno si ho tu označil za ?šulina? (ani sa nečudujem, šulina vidíš, ako sa zdá, každé ráno v zrkadle). Podobné hejty z duše neznášam. Aj mne je x hráčov nesympatických (Bouchard, Azarenka, Tipsarevič) alebo sa mi nepáči ich tenis, ale neurážam ich dookola, názor viem vyjadriť aj normálne.
Reagovat
TheRoyalBlue
Asi tak, žiaľ nadávať na Rafu, ale napríklad aj na Murrayho je tu taký miestny SWAG.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlas. Je to o "inteligencii" istých tiežfanúšikov.
Reagovat
jackiec
asi měl moc zařízlé tangáče, tak muv to neběhalo, holt to se stává i lepším hráčům
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist