Favoritkám se v Brisbane nedařilo. Skončily Jankovičová, Petkovicová i Stosurová

4. 1. 2015, 20:24
Aktuality 7
WTA BRISBANE - První vítězný zápas roku 2015 si na okruhu WTA připsala Ajla Tomljanovičová. Chorvatská tenistka si v Brisbane vyšlápla na Jelenu Jankovičovou, které dokonce nadělila kanára. Z nasazených už vypadla i Němka Andrea Petkovicová a prokletí domácích turnajů i nadále pronásleduje Samanthu Stosurovou.
Jelena Jankovičová

Světová patnáctka Jelena Jankovičová loňskou sezonu ukončila předčasně kvůli problémům se zády a doufala, že se před novou sezonou stihne uzdravit. Povedlo se jí to jen částečně, dnes v Brisbane ve svém prvním zápase vydržela jeden set, než se jí bolesti zad ozvaly znovu.

Šestá nasazená Srbka i kvůli zdravotním problémům podlehla 6-7 0-6 Ajle Tomljanovičové. Přitom Jankovičová měla šanci jít do vedení, jenže v úvodním dějství nedokázala potvrdit ani jeden ze tří brejků, v tie-breaku neproměnila setbol a sadu po 71 minutách ztratila. V druhém setu už dominovala jednadvacetiletá Chorvatka, jež získala 18 z posledních 24 fiftýnů.

Aktuálně 63. hráčka světa Tomljanovičová startuje v Brisbane na divokou kartu a díky tomu si mohla připsat svou druhou výhru nad hráčkou Top 15. Loni na French Open překvapila skalpem světové trojky Agnieszky Radwaňské.

"Když jsem uviděla los, tak jsem věděla, že budu muset hrát opravdu excelentně, pokud chci Jelenu porazit. Neměla jsem co ztratit a myslím, že mi pomohla i dobrá příprava před sezonou. Na to, že to byl první zápas sezony, to nebylo špatné," komentovala Tomljanovičová, která v Brisbane žije a již brzy by měla získat australské občanství.

"Mám chorvatské kořeny a rozhodně nechci zapomenout na to, kde jsem se narodila. Ale mám ráda australskou kulturu a hrát za Austrálii by pro mě byla opravdu čest," uvedla Tomljanovičová.

Ve druhém kole se utká s o rok mladší Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou, která za pouhých 68 minut hry deklasovala 6-0 6-2 Slovenku Magdalénu Rybárikovou.

Zanedlouho po Jankovičové vypadla i turnajová pětka Andrea Petkovicová. Německá tenistka podlehla po téměř dvou a půl hodinách boje 4-6 7-5 4-6 Estonce Kaie Kanepiové.

Naopak vyřazení odmítla nasazená sedmička Carla Suárezová-Navarrová. Španělská tenistka prohrála s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou první set, od stavu 3-6 a 2-2 však získala 10 z 11 gamů a nakonec zvítězila 3-6 6-2 6-1.

Prokletí domácích turnajů znovu neprolomí Samantha Stosurová. Třicetiletá Australanka, která na turnaji v Brisbane nikdy nepřekročila druhé kolo a na Australian Open došla pouze dvakrát do osmifinále, dnes nezvládla koncovku zápasu s Varvarou Lepchenkovou.

Stosurová totiž ve třetím setu neudržela náskok dvou brejků. Za stavu 5-1 dokonce neproměnila mečbol, prohrála šest gamů v řadě a nakonec s Američankou padla 6-4 4-6 5-7.

"S 99 procenty zápasu jsem spokojená. S tím, jak jsem hrála a co jsem dělala. Existuje spousta pozitivních věcí, které si ze zápasu odnáším, protože mám pocit, že jsem udělala výrazné zlepšení oproti jiným prvním zápasům tady v Austrálii," komentovala Stosurová.

"Nemyslím, že bych po tom mečbolu udělala něco špatně, ale ona pak neměla co ztratit a prostě hrála fantasticky," dodala bývalá světová čtyřka a vítězka US Open.

Jedinou českou zástupkyní na turnaji WTA Premier v Brisbane je Karolína Plíšková, jež v pondělí vyzve bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou. Nejvýše nasazené Maria Šarapovová a Ana Ivanovičová mají v prvním kole volný los.

- WTA INTERNATIONAL BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 1.000.000 dolarů)
nedělní výsledky (04. 01. 2014)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kanepiová (Est.) - Petkovicová (5-Něm.) 6-4 5-7 6-4
Tomljanovičová (Chorv.) - Jankovičová (6-Srb.) 7-6(6) 6-0
Suárezová (7-Šp.) - Pironkovová (Bulh.) 3-6 6-2 6-1
Lepchenková (USA) - Stosurová (Austr.) 4-6 6-4 7-5
Svitolinová (Ukr.) - Rybáriková (SR) 6-0 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
tommr
z prvních pěti zápasů skončily tři velkým překvapením. Doufám, že se v tomhle trendu bude pokračovat i nadále ... :)
Reagovat
dadaft
v případě zápasu Svitolina - Rybáriková bych neřekl "deklasovala".
v prvním setu jo, ve druhém, ač výsledek není o moc pro Magdu příznivější, to už bylo vcelku vyrovnané.
hrálo se často přes shody a v sedmi gemech měla Magda 3 nevyužité brejkboly a Elina jeden využitý.
zasloužené vítězství mi přijde přesnější.

zápas Stosurová - Lepčenko byl fajn.
Reagovat
smazaný uživatel
Jeleny je mi lito, ale Kaia mi to naprosto vynahradila. Sice nervy, nedopodavala napoprve... snad to uz s Ivanovic zvladne.. ;-)
Reagovat
dadaft
viděl jsem kousek a Kaia teda hrála hodně razantně, byly to slušné pecky.
Reagovat
smazaný uživatel
Podle Twitteru si Jelena loni myslela, že kvůli těm zadum bude muset skončit kariéru, to by byla vážně škoda, tak je dobře že hraje a snad se tech zdravotních problémů brzy zbaví.
Reagovat
VlS
Je jí 30, čas se chýlí
Reagovat
Bob
Ne, Jelena ještě nesmí skončit :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist