Fed Cup: Češky si o titul zahrají v O2 areně, příští ročník odstartují v Kanadě

4. 6. 2014, 12:56
Aktuality 19
Dlouhá cesta k prvnímu kolu Světové skupiny Fed Cupu čeká v příštím roce české tenistky. Dnešní los v Paříži rozhodl, že svěřenkyně kapitána Pály poletí týden po skončení Australian do Kanady.
Fed Cup

"Přání tentokrát nevyšlo," reagoval na los Pála, který doufal, že jeho tým bude hrát v Evropě. "Kanada je nepříjemný soupeř a navíc to bude spojeno s cestováním, proto to bude složitější. Tak to ale prostě je a budeme se s tím muset poprat," řekl Pála a odhadl, že by se mohlo hrát v Montrealu, odkud pochází největší hvězda domácích Eugenie Bouchardová.

Dvacetiletá Kanaďanka si letos zahrála semifinále Australian Open, mezi nejlepší čtyři prošla i nyní na antukovém Roland Garros a aktuálně je šestnáctá na světě. "Je mladá, na cestě nahoru a určitě hodně nebezpečná. Kanada hraje mezi elitou po dlouhé době, takže se bude chtít předvést v plné síle," konstatoval Pála.

Další kanadské hráčky ale už tak vysoko nejsou. Ve stovce žebříčku WTA je už jen Sharon Fichmanová (77.). Zkušená Aleksandra Wozniaková figuruje na 149. místě. "Uvidíme, v jakém světle se další hráčky ukážou. Je to daleko," řekl Pála.

S Kanadou se český a dříve československý tým střetl pětkrát a vždy se radoval z výhry. Naposledy Češky zvítězily v Přerově 2002 jasně 5:0 na zápasy.

Letošní finále bude hostit O2 arena
České tenistky vyhrály Fed Cup v letech 2011 a 2012 a letos má tým okolo Petry Kvitové šanci na další titul. Čeká ho totiž ještě finále, v němž 8. a 9. listopadu přivítá doma Německo. O dějišti finále se rozhodovalo mezi Prahou a ostravskou ČEZ arénou, v níž tenistky mimo jiné letos porazily v semifinále Itálii suverénně 4:0. Volba nakonec padla na vysočanskou O2 arenu, kam tým kapitána Pály může přijít podpořit až dvanáct tisíc diváků.

"Naší snahou bylo umístit finále do Ostravy jako poděkování za skvělou podporu ve fedcupových a daviscupových bitvách v minulosti. Požadavky Mezinárodní tenisové federace (ITF), do kterých se jistě silně promítal i tlak tenisové federace Německa, na místo finále jsou však tak náročné, že v Česku lze hrát prakticky pouze v Praze v O2 areně," uvedl k volbě místa finále Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která organizaci zápasů Fed Cupu a Davis Cupu zajišťuje.

Tenistky zvolily na duel s Němkami osvědčený tvrdý povrch novacrylic ultracushion, stejný jako při semifinále proti Itálii. "Do Prahy na finále proti Německu už se moc těším, po nezapomenutelném předloňském finále už tušíme, co nás čeká - vyprodaná aréna a fantastická atmosféra. Věřím, že hráčky udělají vše pro to, aby se jim před domácím publikem podařilo získat zpět pohár," řekl kapitán tenistek Petr Pála.

V O2 areně slavily v roce 2012 tenistky druhý titul ve Fed Cupu za sebou. Krátce poté tamtéž uspěli i tenisté a zvedli nad hlavu daviscupovou "salátovou mísu".

Los Fed Cupu 2015 - 1. kolo (7. - 8. února):
Světová skupina I:
Kanada - ČR (1)
Itálie (3) - Francie
Polsko - Rusko (4)
Německo (2) - Austrálie
Světová skupina II:
Nizozemsko - Slovensko
Rumunsko - Španělsko
Švédsko - Švýcarsko
Argentina - USA

Komentáře

19
Přidat komentář
jb007
Doufám, že už má p.Černošek zajednanou O2 arenu pro finále DC proti Švýcarsku.
Reagovat
Frick
už mi s tim lezou na nervy. Jakoby nestačilo, že první kola FC / DC maj prakticky rezervovaný. Ještě by do toho listopadovýho smogu chtěly tahat finále. Jděte někam.
Reagovat
Frick
Kromtoho i geograficky je to úplně mimo. Na kraji republiky. Abyste mne nenařknuli za Pragocentrismu, tak co třeba takový Pardubice? Tam je to odevšad blízko...
Reagovat
Frick
... a třeba v roce 2005 se hrálo v Tygerci...
Reagovat
PetaM
Hele, tady je náhodou v listopadu moc hezky :P Teda, záleží na počasí :D :D Jinak já jsem rád, že to tady nebude, nic proti Ově, ale Praha je prostě lepší místo na tak velkou událost. Jenom by tam občas mohla spadnout nějaká ta jaderná hlavice, vo tom žádná ;) :D
Reagovat
slacker
Do Ostravy by me nikdo uz nedostal. jednou v 1993 to stacilo,
Reagovat
Frick
že i s absencí Petry to bude cajk. I kdyby Evženka dala dva body, tak přes dvojku by se další dva body měly udělat. Jedničkou by asi byla Lucka, ovšem pozice dvojky by v hypotetickym týmu bez Petry mohla bejt zajímavá. Pokud se udrží nastolený trend, klidně by to mohla bejt Karolína. :-)
Reagovat
Frick
Aby Kanaďanky, podobně jako loni Španělky, nechtěly hrát venku...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co se tyce losu tak jsem celkem spokojeny:
Kanada x CR - Genie bude tezka souperka ale nemyslim si, ze neprekonatelna. Navic ma radsi povrchy, ktere vyhovuji jak Lucce tak i Petre, takze nejakou vetsi vyhodu z povrchu Kanada asi nevymysli. Bude samozrejme zalezet na forme vsech hracek v dobe deni ale myslim si, ze bysme postoupit meli. Hlavne mame lepsi deblovy pary at bude hrat jakakoliv, takze tim bysme si to meli pohlidat. Lucka jako dvojka je velice silna, takze v tom budeme mit hlavni vyhodu my.

Polska x Rusko - Tady to bude hodne zajimavy i kvuli tomu jake hracky na strane Ruska se vubec zucastni. Ten bojkot nejlepsich ruskych hracek uz je strasne dlouhy a ja bych bral, aby se uz zacaly zucastnovat. Polsko ma docela silny deblovy par, ktery se tomu ruskymu urcite vyrovnat muze (Aga s Ulou a nebo Aga s Alici). Polky navic budou mit vyhodu domaciho prostredi, ktereho muzou hodne vyuzit. Pravdepodobny povrch, ktery bych predpokladal a trosku pomohl hlavne polske jednicce, by mel byt pomalejsi hrad - neco jako je v Miami nebo na AO.

Uz se tesim...
Reagovat
tommr
já si naopak myslím, že jsme dostali nejhoršího možnýho soupeře - ve všech ohledech ... :(
Bouchardová patří mezi nejrychleji se zlepšující hráčky na okruhu a příští rok až se bude hrát FC už může být nad síly našich nejlepších. Jediná naděje pro nás bude zřejmě přes kanadskou dvojku a debla podobně jako tomu bývá při DC utkáních našich mužů ... :)
Reagovat
petrulinka
Tak já myslím, že bude nejlepší, aby tam raději holky vůbec nejezdily a rovnou to vzdaly, ne? Tvoje komentáře plné "optimismu" jsou fakt skvělé :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bušička vyjma GS letos zatím nic světoborného nehraje, můžeš být klidnej.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve FC je všechno možné. Záleží, kdo vůbec nastoupí. Třeba bude stále se zlepšující Eugenie po vítězství na AO tak v pohodě, že naše holky podcení :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Co se týče atraktivity, tak je Kanada pro Češky hodně zajímavý soupeř. Na konfrontaci Genie s Petrou a Luckou bych byl určitě zvědavý. Těžko říct, kdo za Kanadu nastoupí jako dvojka (asi Sharon Fichman)... Jenom škoda, že se to hraje v Kanadě. Sice netvrdím, že bych v opačném případě jel (stejně by se to hrálo nejspíš v Ostravě), ale určitě řada lidí by chtěla vidět Genie naživo. No a taky ten časový posun asi nebude zrovna ideální...

Jinak mě taky zajímal los pro Francouzky (kvůli Kiki Mladenovic) a Itálie venku není zrovna nic moc příznivého. Pokud bude hrát Kiki debla, tak ji nejspíš budou čekat Sara s Robertou... Ale je otázka, v jakém složení ty jednotlivé týmy vůbec budou. Vždyť se to hraje až za osm měsíců, což je strašně dlouhá doba...

Jinak musím říct, že když tam není Srbsko, tak je to takové divné... Snad se Srběnky co nejrychleji vrátí aspoň do druhé Světové skupiny. :)
Reagovat
tommr
pokud se bude hrát v Montrealu a bude se začínat brzo tak by ten časovej posun nemusel bejt tak strašnej. Pokud to ale Kanadani šoupnou někam na západní pobřeží tak toho moc neuvidíme ...
Reagovat
PetaM
Hele, to, že ty nejsi ochoten vstát, je tvoje věc. Mluv za sebe. TY to neuvidíš, protože nevstaneš. My ostatní to klidně vidět můžeme ... ;) ;)
Reagovat
Frick
Se začne hrát večer, třeba. V Kanadě 14:00, u nás 20:00

Když se hraje v Asii nebo Austrálii, tak se přeci musí vstávat brzo..
Reagovat
tommr
pokud se bude hrát třeba v Montrealu tak to bude úplně v pohodě: u nich 12-20, u nás 18-2 ...
Pokud by se hrálo u nich někde na západě tak by to nebylo o vstávání, ale spíš o tom nejít spát: u nich 12-20, u nás 21-5 ... :)
Reagovat
PetaM
To ještě není tak hrozné :P Navíc je to o víkendu, takže celkem pohoda ... :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist