Fedcupová baráž: Polsko a Kanada míří po 20 letech mezi elitu

20. 4. 2014, 16:47
Aktuality 15
Ruské tenistky udržely v baráži Fed Cupu příslušnost k elitě i pro příští sezonu poté, co porazily Argentinu jednoznačně 4-0. Poprvé od roku 1994 se do Světové skupiny vrací Polsko a Kanada, která poslala do Světové skupipny II Slovenky. V playoff neuspěly také Američanky, které v domácím prostředí nestačily na Francii.
Fed Cup

Polky po výhře 3:2 sesadily do nižší kategorie Španělsko, jež v prvním kole vypadlo s českým týmem. Kanada zase využila oslabeného výběru Slovenska a v čele se světovou osmnáctkou Eugenií Bouchardovou se poprvé v historii dostaly mezi osm nejlepších týmů soutěže.

Polky dovedla k postupu světová trojka Agnieszka Radwaňská, která vyhrála obě dvouhry a poté pomohla získat i rozhodující třetí bod v závěrečné čtyřhře s Alicjí Rosolskou. Mladší sestra Radwaňské Urszula naopak oba singly prohrála.

O záchraně Ruska rozhodla už ve třetí dvouhře Jekatěrina Makarovová. Čtvrtý singl už se za rozhodnutého stavu nehrál a tenistky Argentiny nebodovaly ani ve čtyřhře.

V Québeku domácí tým vedl po sobotě 2-0 a předčasné rozuzlení zařídila hned na úvod dnešního programu Bouchardová. V souboji jedniček zdolala Janu Čepelovou ve dvou setech.

Po třech letech a teprve podruhé v historii sestupují tenistky Spojených států, které se nemohly opřít o kvality sester Williamsových. V domácím prostředí v St. Louis se sice zásluhou Sloane Stephensové ujaly proti Francii vedení 2-1 poté, co Stephensová porazila Virginii Razzanovou, která nastoupila místo Cornetové, Evropanky ale duel otočily.

Nejdříve teprve dvacetiletá Caroline Garciaová vyhrála i svou druhou dvouhru nad Madison Keysovou a následně Garciaová s Razzanovou vyhrály i rozhodující čtyřhru.

"Byla úžasná, neuvěřitelná po oba dny, nebojácná. Zvládla to skvělým způsobem," rozplývala se kapitánka Amélie Mauresmová nad výkony 51. hráčky světového žebříčku Garciaové.

Američanky poprvé nezvládly baráž na jaře 2011 v Německu, pak je mezi elitu vrátila světová jednička Serena Williamsová. Stejný úkol ji zřejmě čeká i nyní.

Mezi úspěšnými týmy letošního ročníku rozhodne los o soupeřkách českých tenistek pro rok 2015.

Barcelona: Španělsko - Polsko 2-3
Solerová - A. Radwaňská 2-6 2-6
Torrová - U. Radwaňská 4-6 6-0 6-1
Torrová - A. Radwaňská 3-6 2-6
Solerová - U. Radwaňská 6-1 6-3
Medinaová, Solerová - A. Radwaňská, Rosolská 4-6 2-6
Soči: Rusko - Argentina 4-0
Vesninová - Ormaecheaová 6-3 6-3
Makarovová - Irigoyenová 7-5 6-1
Makarovová - Ormaecheaová 6-1 6-2
Solovjevová, Vesninová - Bosiová, Podoroskaová 6-2 6-1
Québec: Kanada - Slovensko 3-1
Wozniaková - Čepelová 4-6 7-5 7-5
Bouchardová - K.Kučová 7-6(0) 2-6 6-1
Bouchardová - Čepelová 7-6(6) 6-3
Dabrowská/Fichmanová - Husárová/Schmiedlová 4-6 7-5 9-11
St. Louis: USA - Francie 2-3
Stephensová - Garciaová 3-6 2-6
Keysová - Cornetová 6-7(4) 7-6(4) 6-3
Stephensová - Razzanová 6-2 6-4
Keysová - Garciaová 4-6 3-6
Keysová/Stephensová - Garciaová/Razzanová 2-6 5-7
TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
VlS
No tak to ses děvče předvedla. Jsem zvědavej, jestli ti to bude připadat vtipný, až ti bude třicet. Taky bychom se mohli přestat zdravit, omlouvat se, když do běkoho vrazíme, přát si dobrou chuť, prostě zdvořilost je přežitek.
Reagovat
smazaný uživatel
Před Fed Cupem jsem tady tipoval, jak dopadnou všechny zápasy. Tak tady je vyhodnocení... :)

Semifinále světové skupiny:
ČR - Itálie 4:0 (můj tip: jasný postup ČR)
Austrálie - Německo 1:3 (můj tip: jasný postup Německa)

Baráž o 1. světovou skupinu:
Rusko - Argentina 4:0 (můj tip: jasné vítězství Ruska)
Kanada - Slovensko 3:1 (můj tip: těsné vítězství Kanady)
USA - Francie 2:3 (můj tip: těsné vítězství Francie)
Španělsko - Polsko 2:3 (můj tip: vítězství Polska)

Baráž o 2. světovou skupinu:
Rumunsko - Srbsko 4:1 (můj tip: těsné vítězství Rumunska)
Nizozemsko - Japonsko 3:2 (můj tip: vítězství Japonska)
Švédsko - Thajsko 4:0 (můj tip: vítězství Švédska)
Brazílie - Švýcarsko 1:4 (můj tip: vítězství Švýcarska)

Když si vezmu moje tipy na postupující/vítěze, tak mi nevyšlo jenom Japonsko. Trefil jsem devět zápasů z deseti - myslím, že se nemusím stydět. :)
Reagovat
Jan
Když tě nikdo jiný nepochválil, musíš to udělat sám :)) Jinak 3:1 a 4:1 nepovažuji za těsné vítězství :)))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak si příště zatipuj se mnou a můžeš se pochválit taky. :D Když něco tipuju, tak mě zajímá, jestli mi to vyšlo nebo ne. To si myslím, že je celkem logické... Jinak jsem samozřejmě počítal jenom výhru/prohru. Třeba na tiketu tě taky nebude zajímat, jestli to bylo jasně nebo těsně (teda možná to bude zajímat tvou nervovou soustavu :D). Prostě podstatné je, že to vyjde. :)
Reagovat
Fandina
Jsi dobrý, chválím tě, je vidět, že tenis sleduješ a máš to zmáklé. Super.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky! :) No vida, a pak že mě nikdo nepochválí... :D
Reagovat
Jan
Přidávám se. Trefil jsi to pěkně :)
Reagovat
skott
jinak Bouchard se celkem vybarvuje, opravdu hodně nepochopitelná a idio.tská reakce... naopak klobouk dolů před Kikou, jak tu nečekaně trapnou situaci vzala!

http://isport.blesk.cz/clanek/tenis-fed-cup/201581/trapna-bouchardova-slovence-odmitla-podat-ruku-je-to-zbytecny-rekla.html
Reagovat
vendulkabendulka
A ctenari Blesku maji tema. Styd se.
Reagovat
Jan
Stydět se má hlavně Bouchardová.
Reagovat
skott
Vesna s Káťou nakonec zachránily světovou skupinu naprosto hladce. Možná překvapivě o něco víc starostí dělala v sobotu Irigoyen Káťě jako levačka, spousta přeliftovaných míčů, které musela hrát často vysoko až v úrovni ramen jí dělala první set problémy. Irigoyen byla dokonce pouze jeden fiftýn od tie-breaku, ale Káťa zabojovala za stavu 5-5 0-40, sebrala jí servis a TB nepřipustila. To byla víceméně jediná zápletka celého víkendu.
Ormachea svoje singly příliš nezvládla, ikdyž bojovala a hecovala se při každé příležitosti, ale zřejmě ji limitovalo nějaké menší zranění ramena. Proti Vesně podávala výrazně pomaleji, většinou jen lehce nad 130km/h a už po pár gemech se za něj neustále s bolestivou grimasou chytala. Že nastoupila i proti Káťě, mě celkem překvapilo, ale jinou alternativu holt Argentinky neměly. Dokonce to Ormachea obrečela, přestože víc dělat za danné situace nemohla.

Ve II. skupině se udržely Švýcarky, které poprvé vedla z pozice jedničky Belinda. Ale nakonec to byly skvělé výkony Timi Bacsinszky v obou zápasech, které znamenaly vítězství. Především proti Pereire to byla Timi z před pár let, včetně toho bekhendu. Na ten Pereira neměla ani na tak pomalé antuce nárok. Od Belindy je ještě asi brzo čekat automaticky oba body, když je jí sotva 17let. Třeba ale říct, že hlavně v druhém utkání, kdy Brazilci vycítili ještě šanci k obratu, to bylo pravé fedcupové peklo - jak od lajnových (footfault při setbolu, který znamenal Belindy dvojchybu a ztrátu prvního setu + další výroky proti ní, které se vždy po zkontrolování umpirové rozhodčí ukázaly jako chybné), tak hlavně diváků a jejich stálého foukání do píšťal, klaksonů atd. Není divu že se potom nechala vyprovokovat k reakci. Naštěstí Timi to ukončila za ní a nedopadlo to jako s Francouzkami v únoru.
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že tento článek se týká baráže o 1. světovou skupinu, ale napíšu sem něco o zápase Rumunsko - Srbsko. Dneska jsem se zase díval na zápas Any a bylo to mnohem lepší než včera. :)

Je třeba říct, že Simona dneska dohrávala zápas proti Bojaně, který byl včera přerušen kvůli dešti. Pak šla po chvíli odpočinku hrát proti Aně a mohla rozhodnout, protože Rumunsko vedlo 2:0... Jak říkám, Anička dneska hrála mnohem líp než včera. Je možné, že po včerejšku si na tu antuku lépe zvykla a bylo to dneska poznat. Na rozdíl od včerejšího zápasu proti Soraně se dostávala ke své hře a byla velmi aktivní z forehandu. Simona byla samozřejmě velmi těžkou soupeřkou a co tam několikrát zahrála, to byla doslova magie... Přesto se Aně povedlo tenhle zápas zvládnout. Oba sety začala dobře, pak sice ten úvodní brejk vždycky ztratila, ale nakonec to dotáhla. První set byl rychlejší, zatímco ve druhém Ana nedopodávala za stavu 5:4 a už jsem měl obavy, že se bude hrát 3. set. Nakonec to ovšem Anička zvládla v tie-breaku. Hrála v něm velmi dobře a taky měla v jedné chvíli štěstí (za stavu 3-1 jí pomohlo prasátko)... Každopádně mi dneska udělala radost, jak se za jeden den dokáže zlepšit. Její výkon a výhra nad hráčkou Top 5 je určitě příslibem pro antukovou sezonu. :)
Průběh zápasu zde: http://www.livesport.cz/zapas/bNWsXiCA/#prubeh-zapasu;1
Reagovat
smazaný uživatel
Nakonec to tedy Srbsku nestačilo, protože Bojana prohrála se Soranou a závěrečnou čtyřhru (která už nic neřešila) srbské holky skrečovaly po prvním gemu... Ten zápas mezi Bojanou a Soranou jsem neviděl, ale Bojana se určitě snažila. Ve 2. setu odvrátila tři mečboly a otočila z 2:5 na 7:6. Nakonec to ale Sorana dotáhla ve třetím a stala se trochu nečekaně hlavní rumunskou hrdinkou, protože o tomto víkendu udělala dva body... Držel jsem palce Srběnkám, takže mě to mrzí. Na druhou stranu, sympaťačce Soraně to nejde nepřát. :)

Mrzí mě, že srbské holky sestoupily do euro-africké zóny, což je pro mě takový "prales". Zároveň ale věřím, že se příští rok zase vrátí. Je to prostě škoda, že dostaly takový los. Srbsko i Rumunsko bych si přál vidět aspoň ve druhé světové skupině. Když si vezmu, že teď tam bude třeba Nizozemsko (nic proti nim), tak by mi tam Srbsko sedělo mnohem víc... Zároveň je ale taky třeba říct, že srbské výsledky stojí hlavně na jedné hráčce, kterou je Ana. Já si myslím, že i kdyby v Rumunsku udělala dva body, tak by se ten třetí bod nepovedl (podobně jako loni v Německu, kde Ana vyhrála obě dvouhry). Mladší holky se snaží, ale zatím to prostě není na to, aby pravidelně dělaly body. Je mi líto Bojany, která vždycky bojuje, ale málokdy jí to vyjde... Bohužel Srbsko doplácí na to, že už za něj nehraje Jelena Jankovic. Asi by to chtělo, aby ji na pár let ještě někdo přemluvil... Pak třeba dozrajou Bojana a Jovana Jaksic, která má velmi slušný potenciál. V každém případě, když tým stojí na jedné hráčce, tak je to strašně těžké... Ale jsem rád, že aspoň jednu výhru Ana udělala a nemusí mít úplně špatný pocit.
Reagovat
tommr
Srbsko rozhodně nestojí na jedný hráčce, ale doplácí na to, že se Ivanovicová a Jankovicová zjevně moc nemusí a nejsou schopný se domluvit na společný účasti. V roce 2012 jim kvůli OH nic jinýho nezbylo a bylo z toho finále ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Myslel jsem samozřejmě srbský tým v současném složení... Jinak podle mě to už dávno není pravda, že se spolu Ana a Jelena nemusí. Ana tenkrát sama říkala, že dřív se chovaly trochu jako malé děti. Takže teď by mezi nimi žádný problém být neměl... Jelena se prostě po finále 2012 rozhodla, že už Fed Cup hrát nebude. Proč se tak rozhodla, to nevím. Třeba loni při baráži v Německu (která se hrála ve Stuttgartu, kde se následně hrál turnaj WTA) seděla Jelena normálně s týmem, ale jako hráčka se Fed Cupu neúčastnila.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist