Federer dominoval v repríze finále US Open s Del Potrem

17. 8. 2011, 08:28
Aktuality 34
ATP CINCINNATI - Roger Federer s Juanem Martínem Del Potrem v Cincinnati strhující pětisetovou bitvu z finále US Open 2009 nezopakovali. Švýcar po zdařilém výkonu vyhrál bez ztráty servisu a Argentinci tak oplatil jednu z nejhorších porážek kariéry. Nyní se už může připravovat na další odvetu - tentokrát za vyřazení z olympiády proti Blakeovi.
Roger Federer

Pro Rogera Federera byl zápas odvetou za jednu z největších proher v kariéře. S Juanem Martínem Del Potrem sice měl aktivní bilanci 6-2, porážky ale utrpěl v posledních dvou vzájemných zápasech - v roce 2009 ve finále US Open, kde byl přitom dva míčky od vítězství, a o pár týdnů později na Turnaji mistrů.

Dnes na sebe tenisté narazili poprvé od chvíle, co se Argentinec vrátil na kurty po dlouhodobém zranění zápěstí. Potkali se už ve druhém kole turnaje Masters 1000 v Cincinnati a diváci se těšili na vyrovnanou bitvu. Federer ale žádné drama nepřipustil a zápas kontroloval.

Úterý v Cincinnati:

Štěpánek v Cincinnati slaví 300. výhru na okruhu ATP, Berdych 299.

Třicetiletý Švýcar v prvním setu jediný brejkbol proměnil a raketově vyhrál 6-3. Hrozbě ztráty servisu čelil pouze jednou, v šesté hře druhé sady ji ale úspěšně odvrátil, sám využil jeden ze sedmi brejkbolů a za hodinu a nakonec půl zvítězil 6-3 7-5. 

"Ze zřejmých důvodů jsem očekával těžký zápas, ale šlo to lépe, než jsem si myslel. Odehrál jsem skvělý první set, i ve druhém to bylo dobré. Nemyslím, že jsem dal Juanu Martínovi šanci hrát jeho hru," komentoval Federer, který měl úspěšnost prvního servisu 83 procent.

"Dnes večer jsem se cítil dobře, ale Roger hrál jako světová jednička. Věřil si na podání, a to je v takových zápasech velmi důležité," řekl Del Potro. "Mám pocit, že to bylo jako v semifinále French Open, taky hrál neuvěřitelně a porazil mě v pátém setu," chválil výkonu svého přemožitele dvaadvacetiletý Argentinec, který se už chystá na přesun do New Yorku, kam se vrátí poprvé po svém předloňském triumfu.

"Pokusím se teď tvrdě trénovat a být na US Open stoprocentně připravený. Ten turnaj miluju a chci být zase u toho. Chci si tam zase zahrát, pak budu mít dostatek času přemýšlet o této sezoně a vyléčit své zdravotní problémy," naznačil rodák z Tandilu drobné zranění, která ho po návratu sužují.

Čtyřnásoný vítěz turnaje v Cincinnati Federer se o postup do čtvrtfinále utká s domácím Jamesem Blakem, se kterým prohrál jediný z deseti vzájemných duelů. Porážku ale Švýcar utrpěl ve čtvrtfinále olympijských her v Pekingu, kde byl největším favoritem na zlato.

"Tehdy to pro mě byl velký zápas a já ho prohrál. Teď mám šanci na odvetu, těším se na to. Vypadá to, že tu hraje dobře, ale budu na to připravený. Před lety jsme tu odehráli velké finále, doufám, že můžeme něco podobného zopakovat," řekl rodák z Basileje.

Federer už Blakea porazil dvakrát i právě v Cincinnati, v letech 2005 (1. kolo) a 2007 (finále) nakonec slavil dva ze svých čtyř titulů.

Američan Blake si 11. zápas se současnou světovou trojkou vybojoval hladkou výhrou nad Italem Fabiem Fogninim, kterého porazil za necelou hodinu 6-4 6-2.

- ATP MASTERS 1000 CINCINNATI (USA / Ohio, tv. povrch, 2.592.000 dolarů) -
úterní výsledky (16. 08. 2011)

Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Isner (USA) 7-5 5-7 7-6(4)
Llodra (Fr.) - Južnyj (13-Rus.) 7-5 3-6 7-6(4)
Almagro (9-Šp.) - Montaňés (Šp.) 7-6(5) 6-4
Tsonga (15-Fr.) - Čilič (Chorv.) 6-3 6-4
Golubjov (Kaz.) - Wawrinka (16-Švýc.) 3-6 6-4 6-1
Davyděnko (Rus.) - Stachovskij (Ukr.) 6-2 7-6(5)
Tipsarevič (Srb.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6-0 3-6 7-6(5)
Karlovič (Chorv.) - Mayer (Něm.) 6-1 6-3
Dodig (Chorv.) - Gulbis (Lot.) 6-3 7-6(3)
Simon (10-Fr.) - Melzer (Rak.) 6-7(3) 6-3 7-5
Benneteau (Fr.) - García-López (Šp.) 6-3 1-0 skreč G.
Anderson (JAR) - Malisse (Belg.) 6-3 7-6(6)

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (8-ČR) - Monaco (Arg.) 7-6(2) 6-0
Federer (3-Švýc.) - Del Potro (Arg.) 6-3 7-5
Blake (USA) - Fognini (It.) 6-4 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Federer předvedl svůj asi nejlepší výkon za posledních 5 let, je nenapodobitelný, úžasný a okouzlující, snad ještě minimálně 5-8 let vydrží hrát svůj nejlepší tenis, pěvně v to věřím, Rogere jsi jednička!
Reagovat
smazaný uživatel
Murray-Tsonga by mohl být dobrý zápas. Teda pro mě, pro vás asi ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Určite lepšie, ako tá dnešná tenisová tragédia v podaní Nadala a Benneteaua.
Reagovat
Vojtiik
Velmi zajímavá konfrontace stylů.. pokud murray nebude mit svuj psycho den, tak bude velmi zajímavé sledovat jeho chytrou a správně "vychcanou" hru proti Jo-Willyho střelnici...
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám,že se kvalitou alespoň přiblíží finále v Queensu. A samozřejmě, že se zopakuje výsledek.
Reagovat
Vojtiik
no Žo zatím dostava docela klepec 2-5 v prvním a spis to vypada ze je zraneny tak aby na ten mač vubec došlo
Reagovat
smazaný uživatel
Tak 1.set prohrál. Asi opravdu ještě není úplně fit. Po 1.kole jsem myslel, že už je to OK, ale asi není.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak on to fakt projel....škoda. No nic, alespoň bude moct Andy oplatit Bogomolovovi porážku z Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Předně řeknu, že jsme velký fanda Rogera, dnes už je to hrající legenda v určité době byl téměř neporazitelný. Až s příchodem Nadala se jeho neochvějná pozice začala bortit. Je mu už 30 let, má ženu, děti a pochopitelně už nemůže věnovat tenisu tolik času jako dříve. Splu s věkem se to začíná čím ál tím více odrážet na jeho hře. Ale i přesto s přehledem poráží hráče top desítky a je stále s Ndalaem a Novakem úplně někde jinde než ostatní.

V tomto zápase ale v žádném případě nijak nedominoval. Možná tak v prvním setu se dá o jakési dominanci mluvit, v druhém už nikoliv. To množství nevyzžitých brejkbolů, nař. hned na úvod Potro prohrával na servisu 0:40 a stejně to nedokázal využít. Nebo vedl 30:0 na servisu, za chvíli prohrával 30:40. Nebýt prolomení podání na konci druhé sady, bůh ví jak by to dopadlo.

V druhém setu získával body především hned po servisu nebo z nevybucených chyb Potra. Rozhodně se o nějaké záplavě vítězných úderů mluvit nemůže, nevynucených chyb taky udělal hodně.

Takže suma sumárum, Potro nebyl lepší a Roger odehrál kvalitní zápas. Ale o žádné dominanci řeč být nemůže.
Reagovat
Vojtiik
viděl jsem to podobně, taky me ten nadpis trochu zarazil:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomasinho mě předběhl, napsal vše podstatné, tedy skvělý včerejší výkon Federera na servisu, téměř dokonalá hra v prvním setu s minimem chyb (bylo jich pouze 7 a všechny z forhendu), ve druhém Federer dokázal zvítězit i přes zlepšenou hru JMDP, i když udělal téměř dvojnásobný počet UE než v setu prvním.

Federer tam měl dnes i své oblíbené a obávané topspinové forhendy a celkově na síti byl dnes Roger velmi nadprůměrný (hlavně těžký bekhendový halfvolej z prvního setu byl skvělý). Pokud Roger proti Jamesovi předvede dnešní výkon z prvního setu, v němž hrál přeci jen o něco lépe, než v setu druhém, půjde o jasnou záležitost pro něj.
Reagovat
smazaný uživatel
Opět jsi nezklamal, Armstrongu... :-D:-D:-D
Reagovat
smazaný uživatel
A co jsem udělal? Napsal jsem své postřehy k zápasu mého oblíbence. To se nesmí?
Reagovat
smazaný uživatel
Přečti si můj příspěvek z 10:49. Říkám ti, že jsem v minulosti nepoužíval ani nick Olfess, ani nick Saturnin. Olfess byl duševně nemocný jedinec, jenž neustále pletl příspěvky o Federerovi i pod články o WTA. Vsadil bych všechny svoje prachy, že to byl Barney, kterého podle mého mínění pan administrátor už úspěšně dokázal vykázat z diskuze. Zajímalo by mě, kde je teď. Je možné, že nyní otravuje na iDnesu pod nickem Ronaldinho_, jenž píše úplně stejným stylem jako kdysi Barney. Na stránkách Mladé fronty DNES se mi líbí ten dukátový systém. Když člověk přijde o deset diskuzních příspěvků, automaticky se může rozloučit napořád i s účtem. To je asi jedním z důvodů, proč to na iDnesu mistři jako Lančík či Barney neženou až do takových extrémů jako tady.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale proč furt dáváš toho armstronga do uvozovek? To ho jako vážně podezíráš, že jsou Pe3k(em) jedna a tatáž osoba? vždy´t každej z nich píše úplně jinak ... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
On si myslí, že já jsem Olfess, i když nejsem, a já si zase myslím, že je Pe3k.
Reagovat
smazaný uživatel
... i když není? :-))
Reagovat
smazaný uživatel
S napadáním jsi začal ty. Jinak ale stylem psaní připomínáš Warpeta, Olfesse atd.

Co se týče diskuzí na iDnes, tam moc nechodím, ale s Lančíkem nemáš pravdu. Ten člověk je snad redakcí placený za to, aby tam rozdmýchával diskuzi (já vím, je to sice absurdní, ale tak mi to připadá). Někteří se na něj naučili nereagovat, protože jde téměř vždy proti proudu (at´ už jde o sport, politiku, či aktuální dění ve společnosti) a mnozí pochopili, že jde pouze o provokace. Stejně se ale i nyní velké množství (většinou nových) uživatelů na jeho "kousky" chytá, ale já se jim ani nedivím. Ono to vážně někdy vypadá, že ten člověk je nemocný a že to myslí vážně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ve finále ženské dvouhry Wimbledonu fandil Šarapovové, ačkoliv hrála proti Kvitové. Moc dobře si pamatuji, jak tam den před zápasem obou finalistek předvídal to, že bude Kvitová ,,smetena'' z kurtu. Ono to však dopadlo přesně naopak. :-):-):-):-):-)
Reagovat
Pe3k
Nemám s člověkem s nikem Armstrong nic společného ( krom fandění RF). Mám zde první nick a jen žasnu kolik lidí mě tu napadá s tím, že jsem někdo jiný. Na druhou stranu, je mi volné co si místní blázní myslí. A kdo má nějaký rozum dovede rozlišit, kdo je kdo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak, konečně Rogerovi odpůrci, jako např. Brož, Mutademus a spol., na chvíli přestanou psát ty svoje nesmysly o tom, že Federer do konce roku vypadne z elitní stovky. Nejvíce mě však stejně pobavil jistý pan doktor Jaroslav Lančík, jenž se nám asi před třemi měsíci snažil nabušit do hlavy, že Roger nemá ani na nejhoršího hráče elitní dvacítky. Tak, už teď má Jarda postaráno o to, že se opět sekl, což je v jeho případě typické.

Ještě jsem zvědavý, kdy sem začne vypisovat ta svoje moudra a preview ostatních zápasů uživatel Armstrong. Nejlepší však stejně bylo, jak mi včera řekl, že jsem podle jeho názoru používal nick Olfess...

Ten člověk, myslím tím pana Armstronga, to nemá v hlavě v pořádku, poněvadž já tady nejsem od toho, abych urážel Federera, avšak od toho, abych sem přispíval normální příspěvky hodnotící výkony tenistů. Jestliže se nemýlím, tak na rozdíl od Olfesse alias Barneyho to dělám. Barney, tedy Olfess, musel pod úplně každým článkem alespoň jednu urazit držitele 16 GS.

Teď se však vraťme k Federerovi. Doufám, že všem vypálí rybník, ale aby k tomu došlo, musí porazit Blakea, jenž mu ale určitě nebude dělat problémy v boji o postup.
Reagovat
Seppe
pan doktor Lančík je blázen,nejznámnější postavička diskuzí na idnes.
Také nechápu,proč se nekteří naváží do Federera,když se na jeho hru
tak krásně dívá.Prostě elegán.
Jeho bitvy s Nadalem vždy byly ozdobou tenisu.
Reagovat
l00bor
Máš pravdu.Já nemusím Nadala ani Djokera,ale člověk který tomu trochu rozumí musí uznat jejich kvality a ne psát takový prasečiny jako píšou někteří o Rodgerovi.
Reagovat
Pe3k
Zajímavé, ale zbytečné čtení. Krom jiného, Federer jako jediný na světě porazil Djokovice a někdo se odváží napsat, že nemá na hráče top 20? Absolutní demence. Lančík, Bárny a spol. ať se jdou bavit na idnes.
Reagovat
smazaný uživatel
To ses sekl hochu, že Federer vypadne ze stovky jsem v životě nenapsal.
Reagovat
Padme
Tyhle posměšné řeči jsou jen o sympatiích, každý umí zahrát na někoho jiného. A to, že Roger si nevěří na Nadala a na Tsongu neznamená, že pořád není top hráč ;) A vítězství nad Djokovičem to jen potvrzuje ;) Takže Roger dotoho ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, neříkám, že jsi to napsal zrovna ty, ale jsem si stoprocentně jistý, že to sem napsal jeden z těch rádo by odborníků, kteří neustále urážejí Rogera.
Reagovat
smazaný uživatel
Chodím sem celkem pravidelně od letošního AO a že by něco takového napsal Brož, to jsem nezaznamenal. :-)

Možná tak "Nadalisto" ... nebo jakej to měl ten člověk "nick":DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Zhruba před dvěma či třemi lety, ale to si sem ještě nepsal příspěvky, tady Brož téměř každý den shazoval Rogera. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
OK. :)
Reagovat
l00bor
Jako fanoušek R.F jsem si trošku oddychl,ale Rodger ukázal že pořád umí a s tímto výkonem by mohl dojit v klidu až do finále.DelPotra je škoda takový tenista patří do semifinále ale má těžký vylosování.
Reagovat
smazaný uživatel
Oba tenisté si zaslouží potlesk. Del Potro má zkrátka smůlu v tom, že je až 19. tenistou světa. Když však vezmeme v úvahu, že počátkem sezony byl cca. třístý, tak musíme uznat, že se velmi zlepšil.
Reagovat
smazaný uživatel
Del Potro potřebuje hodně zhubnout, letos to na vážnější úspěch nevidím, ještě se rozehraje a po sezoně pořádně potrénuje a příští rok snad bude lepší. V druhém setu už byl včera lepší než v prvním, ale zbytečné chyby dělal pořád, navíc pohyb nebyl ideální a nikdo mi nevymluví, že od Wimbledonu přibral. Ale forhendy některé už byly super.

A Federer? To byl mistrovský výkon na servisu, fakt výborně servíroval, dovolil Juanovi jen jeden BP a v 1. sadě to byla rychlovka. V druhém setu pokračoval, dokonce měl více šancí, i když hrál DelPo lépe než v 1. setu. Zasloužené vítězství a Del Potro musí trénovat před US Open.
Reagovat
firestarter
Objektivní a nezaujaté shrnutí se kterým se ztotožňuji, ostatně jako většina tvých příspěvků...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist