Federer musel otáčet duel s Mannarinem, tři sety v Basileji hráli i Čilič a Del Potro

27. 10. 2017, 22:43
Aktuality 29
ATP BASILEJ - Favorité měli dnes v Basileji nečekané problémy. Domácí rodák Roger Federer musel otáčet zápas s Francouzem Adrianem Mannarinem, obhájce titulu Marin Čilič dokonce strávil na kurtu tři hodiny v souboji s Maďarem Martonem Fucsovicsem a tři sety odehrál i dvojnásobný šampion Juan Martín Del Potro.
Roger Federer

Po dvou hladkých výhrách nad Tiafoem a Pairem, které smetl za necelou hodinu hry a soupeřům nenabídl jediný brejkbol, se Roger Federer na domácím turnaji v Basileji zapotil. Francouze Adriana Mannarina zdolal až po boji 4-6 6-1 6-3, když měl problémy i v rozhodující sadě.

Šestatřicetiletý Švýcar v předchozích čtyřech vzájemných duelech neztratil ani set, v rodném městě ale začal špatně. V první sadě si nevypracoval jediný brejkbol, v deváté hře přišel čistou hrou o servis a musel se nadechnout k obratu. 

Ten začal parádně. Druhý set Federer rozhodl ziskem prvních pěti gamů a na začátku rozhodujícího dějství měl dva brejkboly. Jenže je nevyužil a zanedlouho měl potíže. Za stavu 2-3 a 15-40 čelil dvěma brejkbolům, ovšem zlikvidoval je, získal čtyři gamy po sobě a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 5-0.

Federer, který před dvěma týdny triumfoval na Masters v Šanghaji, vyhrál osmý zápas v řadě, včetně Laver Cupu dokonce desátý. V Basileji, kde startuje posedmnácté v kariéře, je počtrnácté v semifinále. O třinácté finále si sedminásobný šampion zahraje s Belgičanem Davidem Goffinem, kterého porazil ve všech pěti vzájemných duelech, včetně dvou právě v Basileji. 

Finalista z roku 2014 Goffin ve večerním čtvrtfinále zdolal 7-6 6-3 Američana Jacka Socka a jako jediný se do semifinále dostal bez ztráty setu. Pokud by ve Švýcarsku získal třetí titul během pěti týdnů, zajistil by si postup na Turnaj mistrů.



Tři hodiny a dvě minuty bojoval o postup do semifinále Marin Čilič. Chorvatský obhájce titulu měl nečekané trable v souboji s pětadvacetiletým maďarským outsiderem Martonem Fucsovicsem, který hrál vůbec poprvé s hráčem Top 20 a jeho nejcennějším skalpem je výhra nad 39. tenistou světa (Jeremym Chardym).

Světová čtyřka Čilič vyhrál až po velkém boji 7-6 5-7 7-6. Ve druhém setu přišel dvakrát o výhodu brejku, ve třetí sadě dokonce prohospodařil náskok 4-1 s dvěma brejky v zádech a za stavu 5-6 se dvakrát ocitl dva míčky od porážky. Mečbol však stému hráči žebříčku ATP nenabídl.

"Byl to strašně těžký zápas. Soupeř hrál výborný tenis a donutil mě odehrát maximum. Měl jsem štěstí, že jsem to dokázal urvat na svou stranu," komentoval bývalý vítěz US Open Čilič.

O finále bude Čilič hrát s šampionem z let 2012 a 2013 Juanem Martínem Del Potrem, s nímž ve vzájemné bilanci prohrává jednoznačně 2-9. Argentinec dnes zdolal 6-2 2-6 6-4 Roberta Bautistu ze Španělska, přidal sedmou výhru v řadě a získal další body v boji o Turnaj mistrů. Pokud by v Basileji potřetí v kariéře triumfoval, posunul by se před Masters v Paříži na poslední postupovou pozici před Španěla Pabla Carreña-Bustu.

• ATP 500 BASILEJ •
Švýcarsko, tv. povrch / hala, 2.109.285 eur
páteční výsledky (27. 10. 2017)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Federer (1-Švýc.) - Mannarino (7-Fr.) 4-6 6-1 6-3
Čilič (2-Chorv.) - Fucsovics (Maď.) 7-6(3) 5-7 7-6(4)
Goffin (3-Belg.) - Sock (5-USA) 7-6(6) 6-3
Del Potro (4-Arg.) - Bautista (6-Šp.) 6-2 2-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Roger to nikdy nikomu nedá zadarmo, kor když hraje před svýma a celá hala na něj řve Chum jetze! ;) nas..l se, zanadával si, zabojoval a vyhrál :) další na řadě, David
Reagovat
Roger_Federer
Tornado, devastace, likvice, asimilace
Reagovat
Labi
Roger to urval, po prvním setu jsem věřil že to otočí, před domácím publikem by to jen tak nevzdal a musí se nechat že bojovností a trpělivostí nakonec zápas vyhrál
Reagovat
steve79
Roger mel vcera den blbec, ale nakonec to urval a to je dulezite. V prvnim setu tam bylo obrovske mnozství chyb. Snad se jeho vykon bude stupňovat. Neverim, ze jako vcera bude hrat i dnes.
Reagovat
a.magerova
Doufám, že nám nezavaří... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Los v Parizi je samozrejme na houno. Rafa moze buchnut prakticky od druheho supera s kymkolvek. Feder to ma vydlaždené az do finále..

No a los prakticky popravil Delpove sance na TM, to je treti turnaj za tri tyzdne úplne nepriechodné.
Reagovat
a.magerova
Šak není jisté, zda TAM chlapci pojedú... tak nač ta panika... :-P
Reagovat
Stan_Borowitz
No tak jednou se to muselo obrátit...
Reagovat
Franky
hahaa, turnaj sa Basileji sa este ani neskoncil a dr.alibizmus uz si pripravuje Rafika na zarezanie :D jasne hlavne ten lopez v uvode je vydlazdeny :)
Reagovat
steve79
Roger jasne rekl, ze do Paříze nejede. Tak jak?
Reagovat
Labi
od druhého kola? kdo? Busta? prosimtě, pokud by si měl dělat obavy aby došel do semifinále kde může být Zverev/Delpo, tak pak nemá na postu světové jedničky co dělat, mám pocit, že by jsi se obával, i kdyby hrál s Pavláskem...
Reagovat
spaniel
:D svetova jednicka co muze bouchnout s kymkoliv. To nevymyslis.
Reagovat
smazaný uživatel
Stratený set este pred SF?...

No zaujímavé...
Reagovat
Stan_Borowitz
Čilič je světová čtyřka? To snad není pravda...
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/z--NN_--lFI
Reagovat
a.magerova
http://www.protennislive.com/posting/2017/352/mds.pdf
Reagovat
a.magerova
Feliciáno hned na úvod.... :-/
Reagovat
Pe3k
Los je hratelný, první kolo nepotěšilo...
Reagovat
a.magerova
Příště líp !!!

Ale samozřejmě, díky za ty dary... :-))
Reagovat
annah
Goffina snad zmákne a finále - uvidíme. Bylo by hezké doma vyhrát. A pak ještě samozřejmě v Londýně. Paříž nemusí, tu mu odpustíme, stejně tak post NO 1. Ten až příští rok. Ať si Rafa užije hezké Vánoce...
Reagovat
a.magerova
Pokud vyhraje Sock... tak ten bude hodně nebezpečný (už na LC byl dobrý)... pěkný úder teď mezi nohama... :-))
Reagovat
brixner
Jojo, u Socka to mezi nohama asi fakt bude pěkný!
Já bejt ženská, tak asi zdrham jako Bolt :-)
Reagovat
a.magerova
Podle sebe soudím tebe... takže i před Tebou by měly ženský utíkat rychlostí blesku?!!!
:-P
Reagovat
brixner
Nene, přede mnou ať raději zpomalují! De vo to, že ušetřím námahu tím naháněním a pak se královsky vodměnim! Jedna moje sousedka se nechala docela v pohodě lapit, řka :"Hele, Brixi, ty když přídeš neudejchanej, tak se s tebou mam jako v edenu, což u toho mýho trotla, nehrozí!" Edenem asi myslela ráj, vona se učí anglicky, což je chválihodné a ani vejslovnost neni nejhorší! Já mam fakt rád sousedky, který přemejšlej logicky a mají silně vyvinutej smysl pro empatii! Víš, co to šetří sil?? :-)))
Reagovat
annah
Tady jsou záběry na ty fialové podrážky:
https://twitter.com/twitter/statuses/924000740254896128
Reagovat
a.magerova
Super, dík.... pěkný... ;-)
Reagovat
a.magerova
Mirka si v průběhu zápasu odskočila k holiči nebo si to "spíchla" sama v lóži?

https://twitter.com/Dalinda_RF/status/923998559615234049

https://twitter.com/Dalinda_RF/status/924014836048105472
Reagovat
annah
Každopádně jí ten účes velmi sluší. Je to mimořádně půvabná a sympatická dáma. A Roger měl velké životní štěstí: potkal tenis a k tomu ji...
Reagovat
smazaný uživatel
nádhera :)))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist