Federer, Nadal a Djokovič? Kdyby mohli, hrají ještě mnoho let, tuší tenisový komentátor

30. 4., 09:12
Rozhovory 5
Roger Federer (42), Rafael Nadal (37) a Novak Djokovič (36). Tři tenisové legendy, které zná celý svět. Zatímco Federer už kariéru před dvěma lety uzavřel, zbylí dva tenisoví mušketýři se pořád rvou na kurtech. Jak dlouho to ještě potrvá, to jsme v nové epizodě podcastu Livesport Daily probrali s tenisovým komentátorem stanic Canal+ Sport a Eurosport Radkem Barkmanem.
Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič v průběhu Laver Cupu

Federer se ksaiérou loučil v září 2022 na Laver Cupu. "V jeho případě je to určitě validní způsob. Laver cup k tomu představuje nejlepší možnou variantu. Jsou tam hráči z celého světa, nehraje se v podstatě jiný ATP turnaj, pozornost všech se upíná tam. Bylo to hodně emotivní, říkal, že se z toho měsíc sbíral," připomíná Radek Barkman.

Letos v září se na týmové soutěži představí i zdravotními patáliemi zkoušený Rafael Nadal. Podle Barkmana je téměř jisté, že i pro něj půjde o derniéra. Podobně jako Federer tenis miluje a loučit se s ním "antukový král" nebude snadno.

Bilance tří tenisových legend.Bilance tří tenisových legend. (@ Livesport)

Sám v nedávných rozhovorech zpochybnil, jestli se ještě podívá na Roland Garros, kde čtrnáctkrát triumfoval. Vzhlíží ale k pařížské olympiádě, ta se totiž vrací po 32 letech právě na antuku, což je pro Nadala obří lákadlo.

"Podobně jako Alcaraz nehrál Davisův pohár, což je podmínka pro účast na olympiádě. Ale myslím si, že oba dostanou divokou kartu. A také se spekuluje o tom, že by si spolu zahráli debl. Ty Nadal umí, otázka je, co Alcaraz," připomíná Radek Barkman.

Djokovič zatím odolává mladíkům. Přestože se loni musel sklonit v All England Clubu před Alcarazem, na Roland Garros ho v semifinále porazit dokázal. A na Turnaji mistrů zastavil i rozjetého Jannika Sinnera.

"Djokovič překopal v roce 2010 životosprávu. Když ho vyloženě nepotká nějaký nepříjemný pád, tak on má péči o tělo tak dokonalou, že může hrát z těch tří suverénně nejdéle," dodává Radek Barkman.

V úterní epizodě Livesport Daily jsme také hovořili:

O jejich plánech Federera, Nadala a Djokoviče na tenisový důchod.

O tlaku sponzoru, fanoušků a médií na rozhodování sportovců o konci kariéry.

O současném trenérském angažmá nejlepších českých tenistů poslední doby.

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Komentáře

5
Přidat komentář
paddy
Kdyby všichni mohli, tak hrají do nekonečna smile

Zastavil bych se u životosprávy. Zapomíná se na jednu důležitou věc. Konkurenceschopnost každého je různá. Někteří maji genetický zlom tenisové kariéry (před poklesem konkurenceschopnosti) ve 33, jiní v 35 a třeba Big3 okolo 37 kvůli vyšší kvalitě.
I když si ji mohou životosprávou prodloužit i zkrátit, tak těžko se spočítá toto prodloužení/zkrácení, stejně tak genetický zlom kariéry. Mnozí mají přitom jasno. smile

Máme tedy dvě různé proměnné, které bychom měli sečíst, abychom dostali věkový zlom kariéry.
Je směšné, že všichni počítají s tím, že Big3 má stejný genetický zlom kariéry a pouze Djokovič díky životosprávě bude hrát nejdéle a bude konkurenceschopný. Ne jen objížďet Tour na způsob Jágra.

Co když Djo má genetický zlom dříve než zbytek Big3?
Realita by mohla vypadat takto
Fed 37+1 = 38 (W19)
Nad 36+1 = 37
Djo 35+2 = 37
smile smile smile
Nebo klidně 38+0, 37+0 a 34+3 se stejnými součty

Kyrgios 35-6=29 smile

Stále očekávám, že nejstarší GS vítěz z Big3 zůstane Fed. Djo má tedy vymalováno.
Reagovat
Nola
este stale si nedostal ponuku moderovat tenisove zapasy? ved o to ti ide, ci kecale?
Reagovat
Nola
komentator s velmi prijemnym hlasom, fanusik Fedexa, ale poskytol celkom vyvazeny rozhovor, ked komentuje ma to vacsinou hlavu a patu, o Fedexovych aktivitach viem trosku viac, mozno aj komentator, ale nechcel asi o nich hovorit, samozrejme sa angazuje v tenisovom svete, hlada talenty cez svoju agenturu Team8, najnovsie je to Fonseca, ktoreho aj oblieka, oblieka aj Igu a telefonistu, o.i. ma v svojom portfoliu Coco, ktorej vybavil sponzora na cestoviny...... Fedex pozna tenisovy svet od A po Z, ma stale velky vplyv, je to proste tenisovy zralok
Reagovat
Drzymalski
Já měl tři sportovní legendy, které jsem nenáviděl, leč vysoce uznával. Hokejovou sbornou komandu SSSR, Borga a Federera. Bylo tak těžké je porazit. A já neměl ve sportu rád dokonalost a dominanci. Navíc Rusi i oba tenisté měli ve svém projevu určitou aroganci, která mě dráždila.
Reagovat
Nola
nenavidiet sportovca je zbytocne, nikdy som to takto ja nemala, ja som Borga zboznovala ako dieta, viem o nom, ze sa zenske o neho trhali, a prave on spropagoval tenis ako sport asi najviac, Fedexa uz vzali do parady agenti a urobili z neho to o com pises, uhladeny elegan, ktory dominoval, usmieval sa do kamier, urobili z neho nedoknutelne bozstvo, co sa im nakoniec vypomstilo v podobe Nadala, a neskor aj Novaka...... a ze bol arogatny, to nespochybnujem, ked ti pochlebuju, klanaju sa ti, tak sa stanes arogantnym mozno uz len z principu, len jeho fans to nikdy nepriznaju
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist