Federer se vrátil obratem. Na trávě začal výhrou nad Mischou Zverevem

13. 6. 2018, 16:43
Aktuality 81
ATP STUTTGART - Poprvé od konce března se na kurty vrátil Roger Federer. Na trávě ve Stuttgartu odstartoval úspěšným obratem, když zdolal domácího Mischu Zvereva a postoupil do čtvrtfinále.
Roger Federer

Roger Federer odehrál svůj poslední zápas 24. března v Miami. Od té doby odpočíval a trávil čas s rodinou, neboť se stejně jako loni rozhodl vynechat celou antukovou část sezony a vrátit se odpočatý na své oblíbené trávě.

Na té letos odstartoval třetí rok po sobě v německém Stuttgartu, kde loni svůj úvodní zápas po delší pauze nezvládl. Ale zatímco před rokem neudržel vedení proti domácímu Tommymu Haasovi, dnes se mu proti jinému Němci Mischovi Zverevovi povedlo otočit nepříznivý vývoj z 0-1 na sety.

Federer v prvních pěti vzájemných zápasech včetně tří na trávě neztratil se Zverevem ani set, dnes se však ve svém prvním utkání po téměř třech měsících dostával do tempa pozvolna. V úvodní sadě nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů, v závěru prohrál deset míčků v řadě a 54. hráč světa Zverev tak na třináctý pokus sebral dvacetinásobnému grandslamovému šampionovi set.

Šestatřicetiletý Švýcar ale loňské překvapivé vypadnutí nezopakoval. I když v druhé sadě nepotvrdil svůj první brejk v zápase na 4-2, získal na přelomu druhého a třetího dějství deset míčků po sobě a odpor o šest let mladšího Němce zlomil. Nakonec po 95 minutách proměnil hned první mečbol parádním forhendovým returnem a zvítězil 3-6 6-4 6-2.


"Tři měsíce jsou dlouhá doba. Vybojoval jsem to, ale bylo to těžké. Zpočátku jsem nevyužil pár šancí, pak se mi ve druhém a třetím setu povedly čtyři brejky a našel jsem konečně správný rytmus. Jsem vcelku spokojený, mohlo to být mnohem horší," zhodnotil Federer svůj výkon po 81 dnů dlouhé pauze.

"Jsem moc šťastný, že jsem zpátky na okruhu. Už mi tenis chyběl," přiznal Federer, který od června 2016 odehrál 90 zápasů a pouze loni ve finále Masters v Montrealu proti Alexanderu Zverevovi nezískal alespoň set. Svou letošní bilanci vylepšil na 18-2, na trávě osminásobný wimbledonský šampion neprohrál počtrnácté v řadě.

Pokud Federer tento týden ve Stuttgartu postoupí do finále, vrátí se v pondělí na post světové jedničky před čerstvého vítěze Roland Garros Rafaela Nadala. 

V pátečním čtvrtfinále se vítěz 97 turnajů utká buď s Argentincem Guidem Pellou, nebo Indem Prajneshem Gunneswaranem, který dnes nečekaně zdolal 7-6 2-6 6-3 šestého nasazeného Kanaďana Denise Shapovalova.

Přípravu na Wimbledon ve Stuttgartu zahajuje také Tomáš Berdych, který do soutěže vstoupí ve čtvrtek. Třetího nasazeného Čecha, jenž prohrál pět zápasů v řadě a na výhru čeká téměř čtvrt roku, se v prvním letošním zápase na trávě utká Benoitem Pairem (h2h 2-0). Francouzský tenista dnes v prvním kole porazil 6-7 6-3 6-2 Američana Taylora Fritze.

Pokud Berdych ve Stuttgartu obhájí loňské čtvrtfinále, může v něm narazit na Milose Raonice. Sedmý nasazený Kanaďan, který kvůli zranění pravého kolena přišel o French Open, na trávě odstartoval vítězstvím 7-6 6-2 nad Bosňanem Mirzou Bašičem a čeká ho souboj s Maďarem Martonem Fucsovicsem.

Titul na německé trávě obhajuje Lucas Pouille a roli favorita ve svém úvodním utkání potvrdil, když nad domácím sedmnáctiletým mladíkem Rudolfem Möllekerem vyhrál 6-3 6-4. Ve čtvrtfinále se druhý nasazený Francouz střetne s Uzbekem Denisem Istominem.

• ATP 250 STUTTGART •
Německo, tráva, 729.340 dolarů
středeční výsledky (13. 06. 2018)
• Dvouhra - 1. kolo •
Gunnesvaran (Ind.) - Shapovalov (6-Kan.) 7-6(6) 2-6 6-3
Raonic (7-Kan.) - Bašič (Bosna) 7-6(8) 6-2
F. López (8-Šp.) - Troicki (Srb.) 6-1 skreč
Marterer (Něm.) - Galovič (Chorv.) 3-6 6-4 6-1
Paire (Fr.) - Fritz (USA) 6-7(4) 6-3 6-2
• Dvouhra - 2. kolo •
Federer (1-Švýc.) - M. Zverev (Něm.) 3-6 6-4 6-2
Pouille (2-Fr.) - Molleker (Něm.) 6-3 6-4
Istomin (Uzb.) - Mayer (Něm.) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

81
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Kvido pridal na turnaji druhe historicke vitezstvi na trave:)
Ovsem byla to trochu zbesilost v srdci...
Na servu dnes nejak nic zvlastniho...Gunneswaran ho celkem v poho returnoval.takze si to tam s Indem casto prehazovali jak na pincesu, s tim, ze Gunneswaran se aspon snazil hrat tenis na trave...zato Kvido to byl spis ulet s pincesovymi pohyby:)))
Jinak me prijde ten vedlejsi kurt pomalejsi nez centr...
...tak uvidime, jak se bude Kvidovi hrat na centru.
Hraje s nejakym Federerem, pry celkem slusny travarsky oddil. Takze Kvida urcite proveri, nakolik to s tou travou mysli jako vazne. Zatim to vypada spis na vylet do Stuttgartu, podivat se po letech jak trava vubec vypada:)
Reagovat
annah
:-)))))))))))))))
Reagovat
Stan_Borowitz
Toho znám, ten je z STS Basilej-Brod, no bude to mít Kvído těžký, tak ať se raději nepouští do žádnejch větších akcí.
Reagovat
peggy
Pan Federer si uz vybira povrchy,ale jsem rada,ze jem jej nemusela videt ve Fracii.Ten jeho vyraz cloveka odradi.Nadal je dric a nejde mu o post jednicky.Jeho zaliba je hrat a snazit se o neco noveho,vi ze mladi pujde vpred.Kdyz panu Federerovi chybel tenis tak mohl jit hrat.Proste u neho to neni tenis,ale penize.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vždyť se od skončení Miami Open do tohohle týdne pořádný tenis nedal nikde hrát. Probíhaly jen jakési vytrvalostně-silové atletické závody. Tak kde mohl hrát?

Navíc pan Federer nesobecky uvolňuje mladým místo na povrchu, který jim sedí nejlépe. Pan Nadal by měl jeho příkladu následovat.
Reagovat
turista
O peníze jde u obou dvou a i u těch ostatních. Po včerejším prohlášení Rafy Nadala ke prize money tohle prohlášení paní Peggy je dobrý fór, který nelze brát vážně.
Reagovat
Fandina
:-)) nevím, jestli někdy jde brát prohlášení peggy vážně.
Reagovat
annah
Nejde. A nemá přece smysl na ty kydy vůbec reagovat.
Reagovat
ttopi
Navíc Roger ve svých 37 letech by absolutně neměl zapotřebí zatěžovat své tělo, pokud by tenis nemiloval... Peníze má on i Nadal a mají jich dost.

Tak schválně, jestli bude tak oddaný tenisu a bude, stejně jako Federer, ve 37 letech ještě objíždět turnaje.
Reagovat
Frantz
Peníze má on a má jich dost...

A proto chce lézt do shit hader od japončíků, když mu dají 3x víc jak Nike???
Reagovat
spaniel
Jiste. Neni prece hloupy. To ty bys jiste nakupoval sve hadry v kulturaku.
Reagovat
Roger_Federer
Venuj se komentářim k tenisu, tam aspon poznas, ze leti balonek na druhou stranu..
Chapu, ze z kanalu kde zijes, se tezko chape smysl tohoto kroku matadora Federera:)
Reagovat
Aussie
To měl Becker taky.
Reagovat
peRFect
Prosím o definici "snaží se o něco nového". Já od Rafy za posledních 10 let vidím stále tu samou je*ačku od základní čáry. Žádné nové prvky hry a co se týká doprovodných aktivit na podporu tenisu, tak ty už vůbec ne. Ale rád se nechám opravit.
Reagovat
ttopi
+1
Reagovat
George_Renel
To je holt Nudal. .-)
Reagovat
Mayo
Už dnes štartujú MS 2018 v najpopulárnejšom športe, huraaaaa. Snáď uvidím aspoň 5 a pol zápasu.
Reagovat
Frantz
Ještě mi prozraď, co je na tom tak populárního? Snad ne ty navoněný plačky, co se pořád válí po trávníku a jejich utrápený výrazy??? Nebo snad to, jak za celých 90 minut padne v lepším případě cca 1 (slovy jeden) gól?
Reagovat
Mayo
To nech ti vysvetli niekto iný.
Reagovat
spaniel
Fotbal je krásný sport. Bohužel ho tyto věci dost kazí a je z toho nudná přiteplená hra pro padavky.
Reagovat
Mayo
Aj mne lezú na nervy ti simulanti, ktorí sa hádžu o zem. Malo by sa to tvrdo trestať na niekoľko zápasov aby sa uvedomili.
Reagovat
smazaný uživatel
To áno.

Ale MS vo futbale je stale najsledovanejsia sportova udalost sveta. Dokonca viac nez letné OH.

Skoda, ze na tohtoročnych MS chýba kopu kvalitných, tradičných tímov.
Reagovat
Franky
Akych?? Podla mna su tam ti co si zasluzia a kvalifikovali sa...
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, kvalifikovali sa. Otazka je, čo na MS dokáze Svedsko, Srbsko, Peru alebo Panama..

Som si istý, že skoro nic.

Kdezto Holandsko, Taliansko, Čile alebo USA postupovali vacsinou pravidelne zo skupiny a mútili vodu aj s favoritmi..
Reagovat
Mayo
Taliansko a Holandsko veľmi chýbajú
Reagovat
Kojinho
Tak ona je ta kvalifikace udělaná tak, aby se tam dostaly týmy ze všech koutů světa a pak se třeba na kvalitní týmy z Evropy nedostane (Tím samozřejmě nemyslím ČR).
Reagovat
spaniel
To nerozporuju. MS 1990 v Italii byl pro me mozma nejvetsi sportovni zazitek.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, hlavne tá vymyslená penalta vo finále.

Bol som decko, ale pamatám si to "pozdvižení" u nás doma.
Reagovat
George_Renel
Až na ten Klinsmanův let. :-/
Reagovat
Kojinho
Koukni se někdy na průměr vstřelených gólů za MS než začneš říkat nesmysly. Poslední světový šampionát se průměrně vystřelilo 2,7 gólů za zápas. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Olá, olá. Týždeň na čele rebríčka volá.
Reagovat
smazaný uživatel
2 týdny :)

Je složité být N.1 když největší rival obhajuje na trávě od roku 2011 asi 100 bodu
Reagovat
turista
V roce 2015 jich získal minimálně 250 za výhru právě tady ve Stuttgartu a možná ještě něco ve Wimbledonu.
Reagovat
raduz
Ač Federerova hra oku lahodí,letos to na vítězství ve Wimbledonu až tak nevidím.Cosi předznamenala výkonnot po AO.V roce 2017 byl výkonnostně zkrátka na vyšší urovni.I to letošní vitězství s Ciličem bylo hodně hodně upracované.Kdyby mě tušení zklamalo,nezlobil bych se ale...
Reagovat
annah
Přesně tak. Vidím to úplně stejně, líp bych to neřekla. Loňský zázrak se opakovat nebude, proti Rogerovi je jeho věk. 37 let je prostě i na Mimozemšťana moc. :-)
Bylo by ovšem hezké, kdyby teď přidal ten týden na No1. Ne kvůli tomu týdnu, ale kvůli posunutí vlastního rekordu jako nejstarší světové jedničky.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale prd. Nevíme jaká je forma. Pokud Roger vyhraje stuttgart, nebo Halle, tak ve Wimbu bude favorit číslo 1. Už tedka je.
Reagovat
kubiik
Myslím, že je favorit č.1. Je to prostě borec se kterým se tam musí vždycky počítat. Pokud to dá, tak předpokládám, že to bude upracovanější, než minulý rok - něco jako Rafa na FO loni a letos. Ale nevidím tam vyloženě někoho, kdo by byl největší hrozba. To by byl jedině Rafa, kdyby se dostal do finále. Samozřejmě se může zbláznit někdo z těch ostatních - Delpo? Gyros? Nebo konečně něco předvede Zverev? Uvidíme co Djok. A Stanovi ještě chybí Wimbledon, aby to měl komplet - to by třeba byla neskutečná pecka :)
Reagovat
Patik
Roger môže mať aj 40..pokiaľ je zdravý a motivovaný tak nemá problém..hru prispôsobí svojmu veku navyše má obrovské skúsenosti..vie kedy mu stačí zabrať..hrá jednoduchý účelný tenis..i keď občas si to komplikuje keď chce výmenu vyšperkovať..hold..šport je pre neho aj akýmsi umením.
Reagovat
mahycek
Roger dobrej, teď se dívám na 3 set, ( mám to v hardisku),
ale je to pekelně rychlej povrch. Doufám, že Wimbledon
nebude moc pomalej. A jedna otázka, stydím se za ni.
Která TV bude letos vysílat Wimbledon ????? Vždy jsem
to věděl, ale, jak už druhý rok nemá Nova sport ATP 500
a 1000, tak jsem nějak zanevřel. Nebaví mně na PC GS
turnaje. Jasně Eurosport má AO , FO a US Open, ale kdo má
letos Wimbledon ????? Magerko, mám Federerovské plavky, koupil
jsem si je v v Africe minulej týden. No spíše boxerky.
Vnouček chtěl dres FC LIVERPOOL Mohamed SALAH, tak jsem
mu udělal radost, aby byl nadčasovej a né pořád
Messi, Ronaldo a Neymar
Reagovat
Kozoroh
Wimbledon bude opět vysílat Nova Sport.

http://sport.tn.nova.cz/clanek/program-nova-sport-na-leto-to-je-wimbledon-ufc-nebo-x-games.html
Reagovat
annah
Ať jde Eurosport do háje zelenýho! Zase sledovat nejhezčí turnaj roku jen na obrazovce počítače....Doprčic!
Reagovat
a.magerova
Wimbledon má Nova Sport asi 10 let, takže zatím žádná změna... a finále sem tam vysílá Nova... Tomáše, Petru a třeba i finále 2009 - to vím přesně, mohla jsem odjet mimo domov, kde mám Nova Sport, k rodině, která měla jen Novu, a tam jsem si kousala nehty a rvala vlasy... ;-)
Reagovat
Mayo
Veď Wimbledon nikdy nebol na Eurosport. Inak nejhezci turnaj roku štartuje dnes.
Reagovat
annah
Vůbec nechápu, jak si můžou nechat ujít nejvýznamnější GS, obzvlášť když se hraje v Evropě.
Reagovat
Tornes
Povrch není rychlý, je "Medium" a to sotva. CPI má 35,1. Rychlý povrch má CPI přes 45 (v posledních letech na okruhu ATP neexistuje jediný turnaj, který by sem spadal), středně-rychlý 40-45, střední 35-40, středně-pomalý 30-35 a pomalý pod 30.
Reagovat
a.magerova
Líbí se mi ten ozdobný prvek na tričku s přechodem na jeden rukáv.
Reagovat
annah
Jsem ráda, že Roger hraje v mé oblíbené modré (i když Rafa měl na FO mnohem hezčí odstíny).
Po prvním setu už jsem viděla repete loňska - jak Roger vyletí hned v prvním zápase. Naštěstí se zmátořil. Svůj nejvyšší level ovšem nehrál ani náhodou. Ani ve třetím setu. Dlouhá zápasová pauza udělala své.
Reagovat
a.magerova
Neviděla jsem ani ň, k PC jsem přišla až dlouho po zápase, takže ušetřené moje nervy... ;-)
Reagovat
mahycek
Alexandr Zverev bude největší soupeř pro Rogera, tedy pokud
na sebe narazí ve Wimbledonu. A těžký může být i Pouille a
Kyrgios, kdyby je měl v pavouku.
Reagovat
turista
Bude. V Římě měl Saša Zverev smůlu, že zapršelo a neobhájil titul takže si bude asi chtít spravit chuť.
Reagovat
smazaný uživatel
Zverev a GS to je jeden velký vtip
Reagovat
turista
Já bych ho tak nepodceňoval.
Reagovat
Franky
Legenda je spat! A snim aj zakon!
Reagovat
Frantz
Díky, díky...ale já už jsem tu byl i o víkendu.
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
Franky
Potkan po dlhej dobe zavtipkoval :) zdravim ta tesis sa uz na vymenu na cele rebricka? ;)
Reagovat
Stan_Borowitz
Tvl, dobrý... a myslím to upřímně.
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/nyg9bBxgXLQ
Reagovat
com
zas tu ma Feerer clanek, ale zaslouzil by si tu samostatnej clanek i jYrka, kterej zvladl uz druhej trisetak nad hracem treti stovky a jde si pro titul
Reagovat
steve79
Co říkáte na nový desing rakety ? Mě se osobně líbila ta předchozí.
Reagovat
Patik
Aj mne..a ešte keby tam mal aj čierny grip tak krásička.
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží, co se líbí jemu. Ale vypadá v pohodě. Určitě lépe, než ty hadry. Jakoby Nike neuměl nic jiného vymýšlet.

Já mám třeba raketu Raoniče a Sereny Wilson Blade a ta je luxusně designová. Ještě v dnešní době, kdy se ta razivě zelená cpe všude. Pak se dá dobře sladit s botama, omotávkama a potítkama.
Reagovat
Mayo
Dresing?
Reagovat
smazaný uživatel
Tady jsem měl pocit, že ta prohra může přijít, ale nakonec se Roger zvedl, ustál těžké momenty a po zásluze vyhrál. SB a MB proměněný totožným úderem, krásný reverse FH.

Zdá se, že i kdyby prohrál, tak o nic nejde, ale ta výhra pomůže. Další zápas bude vypadnutím Shapovalova z řádu lehčích a pak se uvidí.

Jinak pochvala Mischovi, má pořád co nabídnout, je to nepříjemný hráč, ale už se pomalu posouvá na level Karloviče, který nabíhá na síť po každém úderu bez nějaké větší přípravy a spíše na náhodu.

Souhlasím s komentářem níže - ten povrch je rychlý jako prase
Reagovat
Tornes
Jak jsem psal níže, povrch jako takový rychlý není (sotva medium). Vypadal rychle, protože na něm hráli dva útoční hráči.

Federer dokáže udělat i z antuky rychlý povrch, když se mu daří, a když hraje s hráčem jako Miša, tak tuplem. A jinak spíš než "rychlý" bych stejně volil pojem "s nízkým odskokem", neboli tráva...
Reagovat
steve79
Těžký zápas, ale to první zápasy po tak dlouhé době jsou.

Povrch neuvěřitelně rychlý.
Reagovat
Mayo
Neviem či niekto zastaví Egoistu v trávnatej sezóne.
Reagovat
Roger_Federer
Jedine Rafa verze 10.
Reagovat
blax
Tak hlavně by to byla strašná ostuda pro všechny ostatní hráče. Jestli 7 grandslamů po sobě vyhrajou "tenisoví důchodci"
Reagovat
Mantra
já budu rád, nebudu se cítit tak starý :-D
i když Mantra nezná věky
Reagovat
smazaný uživatel
Teď vážně a bez hejtů.

Pro Rafu je dle mého nejrozumnější se na trávu vybodnout. I kdyby tam uhrál slušnější výsledek, tak je to pro něj v současném věku likvidační povrch. Rafa má rád, když se hraje. Ale na trávě se nehraje a styl servis síť není úplně jeho šálek kávy.

S přibývajícím věkem se mi zdá, že se u Rafy i Rogera probouzejí jejich opravdové kvality na plné čáře. Rafa vyhrává svou neskutečnou bojovností a obranou a Roger těží ze servisu a hry na dva-tři údery. Pro Rogera je nejlepší co nejrychlejší povrch - viz. dnešek a pro Rafu prostě antuka.
Reagovat
steve79
Největšími Soupeři pro Rogera na trávě jsou : Čilič, Raonič a Nole. Jinak nikoho nevidím.
Fedexův výkon půjde určitě každý zápas nahoru.
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem psal i vedle. Největší šance na výhru měl dneska Zverev. Teď už to bude zápas od zápasu pro jeho soupeře jenom horší. Získá jistotu na servisu, začne hrát kraťasy, voleje a střídat tempo hry jako loni na trávě a v ten moment je prakticky nehratelný.
Reagovat
Patik
Hlavne aby ostal zdravý a v pohode..potom je ťažko zastavitelný.
Reagovat
Mantra
Ten nadrbanej agresivní poloblázen z balkánu co si hraje na srdcaře asi už ne:-)
Reagovat
turista
Ubohý komentář.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem vždycky Noleho obdivoval v té jeho TOP formě, ale to bušení do hrudníku a podobné výlevy emocí ve mě směrem k němu vzbudily totální nenávist. Takže hráč famózní, ale blbec neskutečný.

Potom jsem se zkoušel přeorientovat na Rafu, kterému jsem vždy fandil jenom proti Nolemu. Přežil jsem i zdržování, anální stěry a podobné věci, ale to simulování při špatně se vyvíjejících zápasech mi ho zhnusilo podobně. Nejdřív jsem si myslel, že ta zranění jsou vážná, ale postupem času jsem zjistil, že ne.

No a skončil jsem u Rogera, který nesimuluje, má poker face, sem tam si pohudruje pod nosem a nic mi nevadí.
Reagovat
Mayo
Cilic? To je ten, čo sa rozreval. Djokovic? To je ten, čo nezvíťazil na turnaji ani nepamätám. Basketbalista? Jedine vo forme.
Reagovat
Nola
Mayko pravda, ale Cilica by som nehanila za ten plac, nie je jediny, kto ronil slzy na kurte, chlapi placu tiez, nie iba zeny, niektori na kurte, ini mimo kamier, nie je to ziadna hanba
Reagovat
Mayo
Neni to hanba ja viem, pardon ak to vyznelo nejako b1bo ale proste Cilic podľa mna nebude super.
Reagovat
smazaný uživatel
https://cdn.newsapi.com.au/image/v1/c61b89614345a2b1c7f88ddad19fb3d9?width=700
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist