Federer si v Halle zahraje o první titul v sezoně, ve finále vyzve Južného

15. 6. 2013, 15:48
Aktuality 70
Švýcar Roger Federer si v německém Halle zahraje o první titul v sezoně. V dnešním semifinále porazil domácího obhájce Tommyho Haase 3-6 6-3 6-4 a oplatil mu tak porážku z loňského finále. Ve druhém semifinálovém duelu porazil Rus Južnyj Francouze Gasqueta 6-3 6-2.
Roger Federer

V první sadě souboje dvou velkých kamarádů měli oba hráči po třech brejkbolech. Jediným využitým zůstal třetí brejkbol Tommyho Haase z šestého gamu a německý tenista tak vyhrál první set 6-3.

Další dvě sady ale patřili Švýcarovi. Roger Federer získal servis soupeře v úvodu druhého i třetího setu a zápas tak dokázal otočit. "Byl to skvělý zápas, jsem spokojený s výhrou i předvedenou hrou," pochvalovala si světová trojka.

"Tommy tady umí hrát velmi dobře, předvedl to nejen minulý rok, ale i v předešlých letech. V prvním setu Tommy vyhrával důležité míče, další dva sety jsem ale byl úspěšnější já. Je to pro mě velké vítězství a myslím, že i kvalita mé hry byla extrémně vysoká," dodal Švýcar.

"Byl to vyrovnaný zápas na velmi dobré úrovni. Na začátku druhého setu začal hrát Roger agresivněji. Ukázal několik dobrých úderů a brzo získal můj servis. Začal taky velmi dobře podávat a nedal mi šanci se dotáhnout. Když se Roger rozjede, je těžké ho zastavit, obzvlášť na trávě," okomentoval porážku Haas.

Federer si v tomto roce zahraje o titul podruhé. Před třemi týdny na antuce v Římě prohrál s Rafaelem Nadalem ze Španělska a prožívá nejdelší čekání na první titul v sezoně od roku 2000.

V nedělním finále bude třetí hráč světa usilovat o první titul od loňského srpna. Federerovým soupeřem bude Michail Južnyj z Ruska, který ve druhém semifinále porazil Francouze Richarda Gasqueta za necelou hodinu hry 6-3 6-2. Ruského hráče Federer porazil ve všech 14 vzájemných zápasech a ztratil s ním jen tři sety.

Třicetiletý Rus vstoupil do semifinále dobře, neboť získal hned první Gasquetův servis. Južnyj soupeři nenabídl v první sadě ani jeden brejkbol a zaslouženě vyhrál 6-3.

Druhá sada začala pro Južného ještě lépe, když prorazil soupeřovo podání hned dvakrát a získal tak jasné vedení 4-0. V závěru setu sice Južnyj za stavu 15-40 nabídl soupeři poprvé v zápase brejkboly, oba ale odvrátil a bez ztráty servisu postoupil.

"Nikdy jsem Rogera neporazil, ale nový zápas se začíná od nuly. Naše šance jsou vyrovnané, nemyslím si, že proti němu nemám šanci. Nikdo neví, co se stane zítra," komentoval Južnyj.

Výsledky - Halle (tráva, dotace 779.665 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Haas (3-Něm.) 3-6 6-3 6-4
Južnyj (Rus.) - Gasquet (2-Fr.) 6-3 6-2

Komentáře

70
Přidat komentář
Mayo
Pánes :) grats
Reagovat
a.magerova
Dík!!!
Reagovat
Mayo
není zač :)
Reagovat
PetaM
Tak v Top 10 je už jeden hráč, který letos nemá titul ... Tomáš :D Gratulace Féďovi :) :)
Reagovat
Roger_Federer
Tak jestli to neni tim, že Tomaš je jedinej hrač top 10, ktere tam nema co delat..:)
Reagovat
PetaM
To asi ne :D Kdyby tam neměl co dělat, tak tam není už 3 roky ...
Reagovat
Pe3k
Gratulace k titulu. Bylo to vydřené, ale to je vcelku fuck. Snad ted bude Fedex získávat tituly jak na běžícím pásu :) Michail Južný hrál dobře, přesto je to 15:0 pro Federera.
Čekám množství gratulantů z Nadalova fanclubu....
Reagovat
Rafael_Nadal
Gratuluji.
Reagovat
Stan_Borowitz
dijo que el club de fans, no directamente de usted.
Reagovat
Rafael_Nadal
Šel jsem náhodou kolem, tak jsem popřál místo svých fanoušků.
Reagovat
Bob
tak jednoznačný to pro Federera nebude..
Reagovat
smazaný uživatel
Druhá polovina druhého setu skvěle, ty halfvoleje mne vždy dostanou. Roger chce, doufám v dobrý konec, začíná to připomínat zápas s Tommym (hlavně ta dvojchyba na breakball).
Reagovat
steve79
1:1 na sety. Roger by mel do wimledonu zapracovat na backhandu.
Reagovat
Jiri
jak to nakonec dopadne. Pisete tady, jak je Roger tragicky apod, ale ono je to dano taky tim, ze Michail hraje na max. riziko a hodne mu to vychazi. Roger neni v top forme, ale ma na to vysledek obratit.
Reagovat
Pe3k
Kdyby to byla alespoň tragédie, ale to je katastrofa. Někdo tu sice psal, že je jeho servis na dovolené, ale ten je to jediný co ho udrželo v prvním setu, jinak hrál naprosto tragicky až tragikomicky.
Reagovat
smazaný uživatel
To se vztahuje k Tiebreaku, chyběly jednoduché body ze kterých získává sebevědomí, ve zbytku setu celkem fungoval. Jinak souhlas, nefunguje oproti včerejšku ani backhand ani return.
Jediným pozitivem zůstává ten jeho homerun za stavu 2:2, konečně ho trefil do kurtu.
Reagovat
Pe3k
Mě nejvíc sere, že není schopen proměnit breakball. ty jeho velkohubé prohlášení o tom jak vyhraje turnaj a jak to tak sleduji je to ostuda, že se dostal do finále. Tommy by zahrál mnohem líp.
Reagovat
UnrealTom
zatim bída první set 6:7 no jestli bde hrát takhle tak ten titul nevyhraje
Reagovat
UnrealTom
ale věřim že to Roger otočí go go
Reagovat
spaniel
Federer je svým stinem, je az trapne jak hraje, vubec si nevěří. A při bekhendovych vymenach křížem působí slabě jak z WTA. Bekhendovy prohoz mu vyšel jediny a i to mu pomohla páska. Pokud neco nezmění, tak je docela mozné, ze se prvního titulu ani nedocka.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle ne. Servis na dovolený a hlavně se zase jen brání, ani špetka útočný hry. Přitom mohl zaútočit, jenže se mu nechce, šancí měl dost, pak si nechá od Michajla odstřelovat backhand a zase musí otáčet.
Reagovat
spaniel
Zatim celkem bída, poprvé co je v zápase s Juznym horší, byt zatim o fous. Juzny na nej nemá zbrane, to jen ukazuje jak je na tom Fed spatne.
Reagovat
smazaný uživatel
máš pravdu předsedo, Federer je sice pořád hodně silný, ale zdaleka zdaleka už není naprostá špička
Reagovat
Pe3k
A Federer hned neproměnil 4 breakboly. Za to bych ho nechal dělat kliky na kloubech celý trening.
Reagovat
steve79
Dneska získá první titul sezony!
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Mayo
som rád, že RF porazil Haasa ... no a v Halle by mal byť prvý titules tohoto roka
Reagovat
a.magerova
A pokud prvý titul tohoto roka bude, napíšeš TO slovo? :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Mayo, primlouvam se, moc bych si TO uzila, skoro jak ten titul.. :-)))
Reagovat
Mayo
a.amagerova ... myslím si, že viem ktoré slovo máš na mysli...jasné ak nezabudnem tak rád :)
Reagovat
Mayo
sojka ... :))
Reagovat
smazaný uživatel
Come on Andy! Nesmírně důležité vítězství. Set a půl byl Tsonga jasně lepším hráčem, přesnější, agresivnější a hlavně byl o parník lepší na servisu. Pak jednou zaváhal a Andy už se nepustil, zvednul svou hru snad o 50%, začal hrát útočněji z forhendu, hrál delší bekhendy, na returnu skvělý jako vždy. A taky Tosnga po druhém setu hodně, ale fakt hodně znejistěl, klesla mu úspěšnost prvního servisu a začal dost chybovat, hlavně chopdit nepřipravený na síť a halfvoleje úplně odešly. Trošku se té výhry zalekl, ne nadarmo je vzajemná bilance před zápasem 7:1, z toho 3:0 na trávě. Ačkoliv má Andy co zlepšovat, tak jsem spokojen, místy mi přišlo, že ho záda trošičku ještě limitují. Zítra si hlavně musí dojít pro třetí titul z Queensu a pak pořádně odpočinout před turnajem roku.
Reagovat
smazaný uživatel
Ukázali i, že jsou spoul s Tsongou zadobře. Zahráli si spoul fotbálek.

http://www.bbc.co.uk/sport/0/tennis/22921340
Reagovat
MarcelPersch
Tak uz asi Lleytonovi dosla stava :(
Reagovat
Fandina
Zápas s Tommym se mi moc líbil. Gratulka Rogerovi a držím palce do finále. Go Rogere go!
Reagovat
tommr
přál jsem si výhry Federera a Youzhnýho a trochu překvapivě mi to vyšlo ... :)
Doufám, že podobnou úspěšnost budu mít i v Queen´su kde bych si přál výhry Murrayho a Hewitta ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
A samozřejmě gratulace Rogerovi k titulu, Južnyj ho nemá jak porazit.
Reagovat
J.M.
To bych řekl loni, ale letos Južnyj chytil nějakou neuvěřitelnou fazónu, zatímco u Rogera už dnes člověk nikdy neví, jak se vyspí. Třeba mu dá dva kanáry. Nebo nějaký sám dostane...
Reagovat
Sonja
:-D Nepřeháníš to už trochu? Přirovnat Rogera k Petře, říct, že u něj záleží, jak se vyspí, že by mohl dostat kanára od hráče, s nímž má bilanci 14-0...
Souhlasím s tomasinhem, Federerovi se může už teď pogratulovat k titulu.
Reagovat
Stan_Borowitz
To se říkalo před finále WB s Andy Roddickem taky, a jaké to nakonec bylo dramma...
Reagovat
Roger_Federer
Roddick-Juznyj, stejna kvalita ??
Reagovat
J.M.
A co Nišikori, Benneteau? Mimochodem, toho Nišikoriho, který Federera nedávno porazil, teď v Halle porazil právě Južnyj.

Spíš se ale ptát Južnyj a Južnyj - stejná kvalita? Já ho nepoznávám. Takhle jako hraje letos a zejména v Halle jsem ho nikdy hrát neviděl. Netušil jsem, že je toho schopen. Možná někdy dávno...

I tak by ho Roger měl porazit ve dvou, pokud by hrál jako třeba se Zverevem. A já doufám, že to tak bude. Ale Roger dlouhodobě, už mnoho měsíců, ukazuje, že už vůbec nelze odhadovat jak bude příští kolo hrát. Výkon v předchozím kole už u něj neznamená vůbec nic. Pokud prohraje, prohraje si to už většinou sám, a toho je čím dál víc schopen s čím dál širším okruhem hráčů. I s těmi, u kterých jsme si dřív říkali "nemá ho jak porazit".
Reagovat
smazaný uživatel
Dneska jsem fandila Tommymu, ale Rogerovi to taky přeju. Jenže Tommy je prostě k sežrání.:-))
A dneska měl suprový barvy triček, fialkovou, černou, modrou a zelenou.:-) Roger se snad ani nepřevlíká.:-(
Reagovat
smazaný uživatel
A já vsadil na Južného, heč :-))))
Reagovat
a.magerova
Tu jde o to jestli na dnešní zápas nebo na zítřejší, a rozmysli si dobře co odpovíš!!! :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Samozřejmě na dnešní :)))
Reagovat
Pe3k
Reagovat
PetaM
Konečně se Radek dal zpátky dohromady s Leanderem! Děkuju bože! Kluci byli sehraní a hodně dobří. Měl jsem pocit, že jako jediní můžou konkurovat Brayenům. Doufám, že Radek bude zdravý a vydrží spolu co nejdéle ... :)
Reagovat
J.M.
Roger opět předvedl to, co předvádí celý rok - chvilky naprosté brilantnosti, bez varování náhle vystřídané úplně strašidelnými výpadky, ze kterých až mrazí a člověk si říká - co s ním je? Právě ty lepší chvíle přitom ukazují, že to tam pořád je, když chce, umí z forhendu vypálit větší pecky než ve svých nejlepších letech, tu techniku od té doby dotáhl o notný kus dál a je mnohem větší potěšení sledovat tu letošní verzi úderů než tu zastaralou z před 8 let, kterou mnozí pořád omylem mají za něco nedostižného, co Roger zapomněl. O to víc frustrující je, když dnes běžně i během jediného zápasu ukazuje dvě naprosto odlišné tváře a to, že dá někomu dva kanáry za 39 minut, nijak nenaznačuje, že v dalším zápase to nebude zase katastrofa. Bohužel se z něj stává Petra Kvitová mužského tenisu.

Ale s Južným to může být hezký zápas. Vůbec, čtyři jednoručáci v semifinále - na tenis v Halle se opravdu dobře dívá. To má k trávové klasice tak blízko, jak to v dnešním tenisu jde. Naproti tomu letošní Queens je pro mě skoro nekoukatelné. Ultrapomalý kurt (co to s ním proboha letos provedli? Nebo je to těmi míčky?) a nudné pinkání. Žádné osvěžení, které po pomalé první půli sezóny tráva nabízí, letos Londýn nenabídl. Jako kdyby Miami pořád neskončilo, v podstatě zase znovu dokola totéž co pomalé americké tvrdé kurty. Kvůli tomu snad lidé trávový tenis nevyhledávají.
Reagovat
Pe3k
Označit Rogera za Kvitovou je dost skandální konina. Mě taky se.e jak hraje atd., ale nebudu z něj dělat Kvitovou...Je to prostě old Schrederer. Chce vyhrál 20 grandslamů a dotáhnout to na 100 titulů. Takže nemel koniny a fandi.
Reagovat
Heather_Fedex
jm, podle mne to trosku prehanis s tim, ze v queens se hraje jen pinkana od zakladky. v zapase murray vs mahut se odehrala na siti skoro kazda vymena. opticky se mi dokonce zdalo, ze tady se na siti hralo vic, nez treba dnes mezi rogerem a tommym. dnes hral roger s prilisnim respektem, na sit se nevydaval prilis casto. ani si nevybavim, jestli dnes nekdo z nich zahral servis/volej.
Reagovat
J.M.
Heather_Fedex: Moc se upínáš na jeden zápas Mahut-Murray, ve kterém jsem mimochodem neviděl to, co popisuješ. Ale Mahut je jeden z posledních klasiků (nejen v Queen's clubu), kteří ještě občas někdy ve výměně zaběhnou na síť, po x úderech a rozhodně ne v skoro každé výměně. Ale zbytek turnaje je pro mě příšerná nuda a generická pinkaná ála Indian Wells a Miami. Zaplaťpánbůh za Halle, které ještě používá tu starou rychlou trávu, jaká bývala dřív, a je to hodně vidět.

Pe3k: Těžko bych našel výstižnější příměr než s Kvitovou. Oba jsou hráči, kteří pořád dokážou zahrát úžasně, bleskově, nejlíp na světě, a pořád to tam v nich je. Ale oba jsou dlouhodobě ve fázi, kdy člověk nikdy neví, jestli příští úder trefí geniální úder do kurtu, nebo ho vyšlou na oběžnou dráhu. A oba tu vleklou krizi prožívají zhruba stejnou dobu, tedy zhruba od loňského jara. U obou fanoušci celý rok doufají, že se to zase zlomí, že hůř už hrát nelze, aby s každým dalším turnajem dostali ještě větší facku v podobě ještě příšernějšího výkonu. Kdyby to byla krátkodobá záležitost, budiž, ale kdo nevidí ten dlouhodobý, setrvalý stav, respektive si myslí, že to je stále důvod k neměnně nekritickému fandění, na jaké byl léta zvyklý, pak mu snad dodá klid v duši, když dodám... Pojď pojď pojď! :-)
Reagovat
spaniel
Sorry ale to je strašná blbost, ze ma ted lepsi forehand nez pred 8 lety, tomu ani nemůžeš verit. V jeho nej časech byl jeho forehand oprávněně pokládán za nejlepsi forehand v historii, prakticky z nej nechyboval a vsechno slo k lajnam na centimetry. Ted trefi do kurtu tak kazdy druhy uder a razance je pryc. A uz tehdy mel nekolik kombinaci, ktere prakticky vzdy vyšly, inside out a druha, moje oblibena, jeden cross a pak rychle po odskoku naliftovany do backhandu soupere, uplne do rozku a zakončení na saku.
Reagovat
J.M.
Ale já jsem nepsal o procentuální úspěšnosti (tedy psal, ale v tom smyslu, že dnes ji má samozřejmě asi tisíckrát horší), ale o tom, že prostě ty údery po technické stránce dnes hraje jinak, to provedení je lepší a modernější, jsou na tom znát ty roky postupného doštelování a elegance z letité vyhranosti. Je velkým omylem třeba studovat jeho tehdejší techniku jako vzor, protože je prostě zastaralá a chybí tomu 8 let vývoje. To, že dnes ty forhendy trefuje mnohem míň než tehdy je věc jiná. Ale když to trefí, tak klidně dá i lepší, jedovatější, razantnější forhend než tehdy (např. Cincinnati 2012 to potvrdilo). Rozhodně to není tak, že by neuměl přesné rány jako tehdy. Jenom už je neumí dávat spolehlivě. A nejen forhend, ale všechno ostatní. Ale to je věc stoupajícího věku, klesajícího sebevědomí, kondice, horšího tréninku, dlouhodobého zranění atd., z čehož vyplývá ztráta konzistentnosti, větší rozkolísanost. Ale kdyby si vzal techniku úderů z roku 2013 spolu se zkušenostmi a přenesl by je do let 2004-2006 s tehdejší fyzičkou a sebevědomím, tak byl prostě daleko lepší hráč než kdykoli ve své kariéře (a možná lepší než kdokoli v historii včetně současnosti). Protože ty údery samy o sobě má prostě lepší než tehdy. Ostatně i Roger ještě v závěru loňské sezóny říkal "doufám že jsem lepší hráč než tehdy". Samozřejmě se to taky setkalo s nepochopením...
Reagovat
J.M.
Jinak ještě k těm ranám - Roger taky před pár měsíci říkal, že důvod, proč kdysi pálil bomby ze všech pozic a padalo mu to tam, bylo prostě to, že si na to věřil. Dnes už záměrně hraje opatrněji - ne proto, že by neuměl pálit jako kdysi (o některých brazilských forhendech z poslední doby možná na vrcholu sil ani nesnil), ale nevěří si, že by mu to tam tak padalo, hraje schválně víc na procenta (i když ani to mu už moc nejde).
Reagovat
spaniel
Co rika Roger bych moc nebral...on je schopny po hodne špatném výkonu rict, ze hral dobre a ze je spokojeny s tim, co predvedl. Mozna je takticky lepsi, treba kratasy přidal snad az v 2009 (zejmena forehandove), ale jeho forehand kdysi byl dokonalý, delal co chtel. Tehdy by taky zvladl vic spinu a úhly, jen je proste nepotreboval, protoze kazdeho prostřelil. A tu ztrátu přesnosti a výbušnosti proste nahradil vetsi hravostí a technikou, takovou profesorskou hrou. Bohuzel na tyto udery potrebuje cas a ten ma málokdy. V běžných vymenach ma problem a uz docela casto trefuje rámem i forehand. Jinak souhlas, ze pecku dat umi, o Jižní Americe jsme si spolu uz psali. Jen horsi pohyb, spolu se zády a menším sebevědomím mu moc nepomahaji.
Reagovat
J.M.
Ano, v běžných výměnách má problém, u úderů je občas pozdě, i proto je netrefuje ideálně, reakce, reflexy jsou zpomalenější, i proto ty rámy atd. Problémy se zády, ztuhlejší tělo, ztrácí se pružnost, výbušnost, atd. A ano, tehdy si dělal co chtěl - ale to si dělá i dnes, bohužel už jenom v prvních kolech se soupeři jako Devvarman nebo Zverev. Na takové si pořád bezmezně věří, a proto v takových zápasech i dnes trefuje prakticky na co si vzpomene, válcuje to skoro jako za starých časů (je to i tím, že mu to na rozdíl od lepších hráčů dovolí, ale nejen tím). Na lepší hráče už si tolik nevěří a je vidět, že stejné údery, které Zverevovi nebo Devvarmanovi pálí se zavřenýma očima, lepším soupeřům hraje vinou nervozity s roztřesenou rukou a tím i vychýlenou muškou.

Ale již léta se občas dívám na záznamy zápasů z jeho "zlaté éry", a nemůžu si pomoct, pořád mi to přijde jako mýtus. Za prvé, lidi často mají před očima nějaké highlights, a zapomínají, že i v nejlepších letech byl i Roger jenom člověk a dělal banální chyby stejně jako dnes. Míň, ale dělal. Do zavádějících sestřihů se chyby nedostávají. Ani ta jeho rychlost nebyla až tak drasticky jiná oproti dnešku, jak by se mohlo zdát. Ano, ta sebedůvěra byla impozantní, ta strojová agresivní hra, kterou spolehlivě ničil pořád všechny všude... Ale přesto mi pořád mnohem větší potěšení dělají jeho novodobé zápasy. Prostě mám radši, když vidím, kam to dotáhl, co změnil, zlepšil a proč. I přesto, že fyzické parametry nejsou jako kdysi. Asi jako když viurtuos hraje na hudební nástroj a lety se zdokonaluje, a člověk to tam po letech vidí, jak to sviští, hladce, elegantně, zdánlivě samo. To je radost pohledět. Přesně to vidím u Rogera - ten přerod z úplně tuctových, staromódních úderů z 90. let k silným, ale stále nijak výjimečným uderům z 1. poloviny minulé dekády, až k "rogerifikaci" ve druhé polovině dekády. I v tom je jeho genialita - že se dokázal (stejně jako někteří virtuosové) vzepřít tomu, jak se to běžně učí, a našel si sám postupně vlastní, lepší techniku.
Reagovat
J.M.
Ta jeho videa z let 1998-2013 jsou jako postupný časosběrný "morph", přeměna jeho techniky forhendu a bekhendu rok za rokem z původní podoby do dnešní, krok za krokem, políčko za políčkem. Jeho dnešní forhend je mnohem "federerovštější" než v "nejlepších letech" 2003-2006, kdy měl ještě hodně z toho staromódního tuctového, obyčejného provedení sopspinu z 90. let, a ten typický unikátní "federerovský bič" se tam teprve začínal dostávat (byl tam možná tak z poloviny). Ale plně se tam dostal až někdy v letech 2008-2009, tedy když začínal upadat - mononukleóza, stárnutí, problémy se zády... To lidi mate a mylně si tyto věci spojují, nevidí je jako oddělené, na sobě nezávisle jdoucí věci - proměna Rogerova forhendu i bekhenedu (na ten nezapomínat!) rok za rokem i po "zlaté éře" stále dál postupně pokračovala do dnešní podoby, která je hodně vylepšená oproti té původní zastaralé. Ale to, že je vylepšená, si lidi neuvědomují kvůli tomu, že Roger z výše zmíněných důvodů v těchto letech paralelně s tím fyzicky a psychicky upadal (a upadá). Proto si mylně tvoří mýtus o zázračném Rogerovu forhendu ze zlaté éry, aniž by si uvědomovali, že tehdy to ještě nebyl "opravdový Rogerův forhend", ale jen jeho náčrt, prototyp, který ale tehdy zcela stačil a měl lepší výsledky kvůli tomu, že byl prostě majitel fyzicky i psychicky na absolutním vrcholu. Kromě toho měl slabší konkurenci než dnes - když hrál třeba s chromým Agassim, který hrál v závěru kariéry jen pěší, statický tenis, spousta zdánlivě úžasných vítězných úderů byla prostě proto, že byl Andre poloinvalida. Dnešní hráči jsou úplně jinde v defenzivních schopnostech, v rychlosti, mrštnosti, vracečství. I proto to vypadá, že Roger už tak neválcuje winner za winnerem. Je to iluze. Stejně jako to, že naprostá většina dnešních povrchů a míčů je velmi pomalá, na rozdíl od té doby. I proto to vypadá, že už Roger nedává takové šlupky. Iluze. Stačí se podívat na loňské Cincinnati nebo Dubaj a je jasno. Na rychlém povrchu třicátník Roger střílí jak z praku, ne-li z kanónu.
Reagovat
J.M.
A potom, z jeho současných úderů mám prostě větší divácký, estetický zážitek, i když už je Roger z formy. Jsou unikátní, aerodynamické, přímočaré i komplikované zároveň. Nikdo jiný takový švih nemá (ani Grigor). Ani Roger jej ve "zlaté éře" tak úplně neměl. Jeho hra tehdy byla fyzicky úžasná, ale technicky ne tak efektivní - u řady situací z té doby ve výměnách vidím, jak by současný Roger natáhl ruku, a odspodu tam vyšvihl to své kladivo s jasným winnerem. Tehdy, v nejlepších letech, místo toho zahrál obyčejný, tuctově provedený liftovaný forhend, kterým soupeři nijak neublížil, protože prostě tu techniku toho biče a kladiva ještě v některých takovýchto pozicích prostě neměl. To vypiloval až s lety.

Zkrátka, jeho staré zápasy, to jsou pro mě 8 let staré zprávy. Nic moc zajímavého pro současnost, kromě pochopení historie. :-)

(To je snad vše. Omlouvám se za délku, ale tohle mi opravdu nedalo. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Super komentáre, spaniel, J.M - radosť čítať. Nemám teraz čas sa rozpisovať, ale posledné mesiace z Rogerovej hry absolútne zmizol kvalitný forehand inside out, niekdajšia pýcha jeho hry.
66% percent forhendov sa mi zdá že hrá inside in, s topspinovou rotáciou a už keď má zahrať inside out, tak to končieva chybou. Myslím, že ak by doladil tento niekedy najlepší úder na svete, kľudne môže pridať ešte nejaký GS, lebo bekhend má v posledných zápasoch celkom agresívny a pomerne presný.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas, moc pěkná diskuze.

Roger určitě zlepšil techniku úderů, je více nećitelný, backhand ale podle mne vypiloval až v roce 2011, kdy si uvědomil že to takhle nepůjde. Prohrál 3 zápasy v řadě s Djokem hlavně kvůli tomu, od FO zaćal hrát bh konzistentněji, dokáže mu dát větší spin, dokáže stabilně hrát po lajně, celkově ho vylepšil o hodně. Poslední 2 roky prohrává zápasy buď kvůli forehandu, kvůli špatné fyzičce nebo kvůli servisu a s TOP 10 (především letos) kvůli psychice. Za poslední 2 roky ho přejeli Rafa na antuce a na jaře v Americe, Djok na AO a Andy na trávě.

Forehand je uk?zkovým příkladem jeho nálady a jeho víry v sama sebe. Pokud si věří, moc chyb od něj nevidíme a sehraje s kýmkoliv přinejmenším vyrovnaný zápas, poslední dobou si ale začíná více a více nevěřit. Proto chybí razance i přesnost. Souvisí to také s jeho horším pohybem, buď je to věkem nebo zádama. Pomoci by měly delší pauzy mezi turnaji, po kterých ale hraje první turnaj prachbídně.

Jeho nejlepší hra by byla kombinace pohybu, psychiky z let 03-07 a všeho ostatního z roku 2012. Jenže ten pohyb a psychika o tolik převažují ty nedostatky, které nejsou tak výrazné, technicky to nebylo o tolik horší, aby to vyvážilo. Velkou roli hrají i povrchy.

Souhlasím s rfeverem, inside out forehand a servis, to ho může vráit na vrchol, souvisí ale vše se vším, vliv mají i ostatní věci, u Rogera to musí do sebe vše zapadat, jinak vidíme výkony jako letos.
Reagovat
Stan_Borowitz
Moc hezká diskuse, pánové. Je asi pravda, jak píše J.M., že kdyby se zkombimovala fyzická a především psychická kondice "původního" Rogera s úderovou technikou "nového" Rogera, byl by v podstatě neporazitelný.

S čím ale až tak docela nesouhlasím je, že čím technicky dokonalejší úder, tím účinnější. Nadalův forhend má ke klasické technické dokonalosti na míle daleko, a přesto je nesmírně účinný.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, servis, na ten jsme všichni nějak zapomněli. Přitom to je základ Federerovy útočné hry a jeho úroveň šla rapidně dolů.
Reagovat
spaniel
TMC Shanghai 2006, takový bekhend uz nikdy nemel. Nevim kde jste vzali, ze jej ma ted lepsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to je jeden z jeho nejlepších výkonů vůbec. Roger ho rok od roku vylepšoval až do roku 2007, od té doby trochu upadal, pak zase začal hrát lépe od FO 2011. Oproti tomu výkonu z roku 2006 hraje lépe technicky, naučil se dropshoty a lépe ho dokáže liftovat. Razance, schopnost zahrát z neuvěřitelných pozic a zahrát neuvěřitelné úhly je spíše výhodou celkového výkonu, který je mnohem lepší než v současnosti.
Reagovat
UnrealTom
osmé finále v řadě v Halle pěkný 5 x vítěz 2 x finále, doufám že zejtra přidá 6 titul z tohoto turnaje come on Roger!
Reagovat
Heather_Fedex
uz bylo dost trapeni zitra to vyjde!! verim, ze kdyz budes podavat tak jak v setu 2 a 3, tak, tak nedas na returnu souperi sanci.
no ale ten fh, tak ten mne dneska vylozene SRAAL, zitra se musi radikalne zmenit k lepsimu!!!!
tak teda zitra drzim palce ;)
Reagovat
a.magerova
Taky budu držet palce i pěsti, prostě to co mu na dálku pomůže mi vyhovět a ten titul konečně letos URVAT!!!:-))
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak dámy, hlavně, aby byl ten titul za tři týdny...
Reagovat
Pe3k
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist