Federer sice nehraje, ale cenám ATP opět kraloval

10. 11. 2016, 12:30
Aktuality 33
Letos se rozdávaly ceny celkem v deseti kategoriích. Novinkou letošního hlasování byla kategorie Trenér roku, kterou vyhrál Magnus Norman. Juan Martín Del Potro získal podruhé v kariéře cenu za Návrat roku. Cenu Stefana Edberga za sportovní chování získal na základě hlasování svých spoluhráčů už podvanácté Roger Federer a počtrnácté v řadě se stal nejoblíbenějším hráčem tenisových fanoušků.

Vedení Asociace tenisových profesionálů (ATP) nechává každoročně hlasovat jak fanoušky, tak samotné tenisty o tom, kdo by měl v příslušných kategoriích získat ocenění.

Letos se rozdávaly ceny celkem v deseti kategoriích, z toho ve třech hlasovali tenisté, ve dvou fanoušci, a o vítězi nové kategorie letos rozhodovali dokonce i trenéři.

Hráč roku (rozhodováno na základě žebříčku):
Vítěze první kategorie určí letošní Turnaj mistrů. O pozici jedničky totiž stále bojují Andy Murray a Novak Djokovič.

Brit se stal v pondělí poprvé v kariéře světovou jedničkou a letos vyhrál osm turnajů (včetně olympijských her). Novak Djokovič má o jeden triumf méně a může se tak pokusit dotáhnout na Murrayho a pošesté v kariéře ovládnout Turnaj mistrů.

Tým roku (rozhodováno na základě žebříčku):
I zde rozhodne Turnaj mistrů. Jisté je jediné. Letos bude mít tato kategorie nového vítěze. O zisk ceny bojují vítězové Wimbledonu a tří podniků série Masters Pierre-Hugues Herbert s Nicolasem Mahutem a Jamie Murray s Brunem Soaresem, kteří ovládli Australian Open a US Open.

Hvězda zítřka: Taylor Fritz (rozhodováno na základě žebříčku):
Tuto cenu získávají tenisté už čtvrtým rokem, původně nesla název Nováček roku. Je předána nejmladšímu hráči elitní stovky k 7. listopadu. Letos zvítězil Taylor Fritz, jenž na konci října oslavil 19. narozeniny. Zároveň se stal od roku 2008 nejmladším finalistou turnaje ATP, když v Memphisu došel až do finále.

Návrat roku: Juan Martín Del Potro (hlasují tenisté):
Juan Martín Del Potro už jednou tuto cenu získal, bylo to v roce 2011, kdy se vracel po zranění pravého zápěstí. Ještě na začátku roku byl Argentinec mimo první tisícovku tenistů. Od února se vyšplhal na 38. místo žebříčku, letos porazil v cestě za stříbrnou medailí Djokoviče i Nadala, na US Open si zahrál čtvrtfinále a triumfoval ve Stockholmu.

Největší pokrok roku: Lucas Pouille (hlasují tenisté):
Dvaadvacetiletý Francouz Lucas Pouille má za sebou teprve pátou sezonu mezi profesionály. Z 91. místa poskočil na 15. Na domácí půdě v Métách získal letos svůj premiérový titul, ve Wimbledonu i na US Open postoupil až do čtvrtfinále.

Cena Stefana Edberga za sportovní chování: Roger Federer (hlasují tenisté):
Už podvanácté v této kategorii kraloval Roger Federer, letos dokonce pošesté v řadě. Jeho úctyhodnou sérii dokázal přerušit jen Rafael Nadal, který cenu získal před šesti lety.

Cena Arthura Ashe za dobročinnost: Marin Čilič (rozhoduje ATP):
Chorvat letos založil Nadaci Marina Čiliče, jež má za cíl podporovat vzdělávací programy po celém světě. Soustředí se i na Chorvatsko, kde pomáhá hlavně mladým lidem. "Pokusíme se dětem pomoci, jak nejlépe umíme," řekl Čilič během oficiálního zahájení nadace. "Chci dětem, které neměly takové štěstí jako já, pomoct splnit jejich sny," dodal.

Trenér roku: Magnus Norman (hlasují trenéři):
Jedná se o novou kategorii, v níž letos zvítězil trenér Stana Wawrinky Magnus Norman. Bývalá světová dvojka trénuje Wawrinku od roku 2013 a Švýcar získal pod jeho vedením už tři grandslamové tituly. Dalšími nominovanými byli Gunter Bresnik (Thiem), Ivan Lendl (Murray), Emmanuel Planque (Pouille) a Mikael Tillstrom (Monfils).

Nejoblíbenější tenista: Roger Federer (hlasují fanoušci):
Roger Federer nemá v této kategorii už čtrnáct let žádnou konkurenci. Dalšími nominovanými byli Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Kei Nišikori. Švýcar získal 56% hlasů a i letos jasně zvítězil.

Nejoblíbenější tým: bratři Bryanové (hlasují fanoušci):
I tahle kategorie láme rekordy. Podvanácté v řadě ji totiž ovládli bratři Bryanové, kteří letos získali 25% hlasů. O zisk ceny bojovaly i páry J. Murray/Soares, F. López/M. López, Herbert/Mahut a Pospíšil/Sock.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

33
Přidat komentář
Kozoroh
Zajímalo by mě, kolik tenistů může hlasovat o ceně Stefana Edberga - jestli může rozhodovat TOP 100, 200 atd. Kolik z nich Federera opravdu zná nebo jenom hlasují podle jeho mediálního obrazu. Federerův silný mediální obraz může poškozovat jiné potencionální kandidáty jako třeba Tsongu nebo Ferrera, kteří "jenom" nedosahují Federerova věhlasu.
Reagovat
Roger_Federer
Toho nedosahuje nikdo.;)
Reagovat
smazaný uživatel
To sú také ocenenia, uff. K čomu je to dobré? K ničomu.
Reagovat
Stan_Borowitz
i v jiných jeho odvětvích si taky udělují pořád nějaké ceny.
Reagovat
gigin
Šak aj tu, královna, Bohyně, blbeček TP..
Reagovat
Stan_Borowitz
:-))) Ještě ty prachy by to chtělo.
Reagovat
Nola
no Federer, no tennis....
Reagovat
smazaný uživatel
Nejde iba o neho, ale aj tie ostatné ocenenia napr. "za dobročinnosť". To je predsa nemerateľné.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak náhodou zrovna tato cena má velký skrytý smysl. Všimni si, že ji uděluje ATP. Proč zrovna Čilič? No protože byl dříve potrestaný za doping a on pak začal vyhrávat velké turnaje, především USO. Tak je potřeba tu negativní auru nějak vymazat, ukázat ho jako velkého filantropa, aby se na dopingovou aféru zapomnělo. ATP přece nepotřebuje, aby si někdo po přečtení jména Čilič vybavoval doping, lepší je přece, když se mu vybaví dobročinnost.

To samé chystá WTA se Šarapovovou, protože se dá čekat, že po návratu taky ještě něco vyhraje.
Reagovat
VlS
Prostě kšeft potřebuje dobrej marketing
Reagovat
Nola
bingo
Reagovat
smazaný uživatel
áno, skrytý zmysel, čo už
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/Cw65weOUQAAypxP.jpg
Reagovat
janek_da
Jako dobrý, vím jak se těšíš. Ale trošinku se kroť. :)

Co my, hvězdy TP?
Reagovat
Mayo
Roger ponizuje aj ked nehrá. Ako inak najlepsi.
Reagovat
pockerface
www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/826658-berdych-na-turnaj-mistru-nepojede-ani-jako-nahradnik-doktori-mu-ucast-nedoporucili.html#topstory
Reagovat
pockerface
Kdyby mu ten slepák vyndali hned v létě, tak už mohl mít klid. Takhle to stejně jen oddálili a operace ho asi nemine a zase bude případná léčba zasahovat do ledna 2017. Mám dojem, že Tomáš udělal stejnou chybu jako Rafa, pořád to odkládal až mu to spíš uškodilo.
Reagovat
pockerface
Nuda :-) v podání Rogera, Rafy mi dost chybí. Přál bych si, aby příští rok byl Novak, Andy, Roger, Rafa, Delpotro, Wawrinka, Nishikori, Tsonga, Gael, Ferrer a i ten Tomáš v plné zdravotní síle, aby se bylo na co dívat. Jakmile 2-3 hráči marodí není to prostě ono. Chci zase bitvy jako hrom.
Reagovat
a.magerova
Gratulace i dalším oceněným, zvláště Hvězda zítřka mě už nějaký čas rozvrkočuje... :-)))
Reagovat
janek_da
gratuluji
Reagovat
a.magerova
Dík... :-))
Reagovat
a.magerova
"Cenu Stefana Edberga za sportovní chování získal na základě hlasování svých spoluhráčů už podvanácté v řadě Roger Federer a počtrnácté se stal zároveň nejoblíbenějším hráčem tenisových fanoušků."

"Cena Stefana Edberga za sportovní chování: Roger Federer (hlasují tenisté):
Už podvanácté v této kategorii kraloval Roger Federer, letos dokonce pošesté v řadě. Jeho úctyhodnou sérii dokázal přerušit jen Rafael Nadal, který cenu získal před šesti lety."
Reagovat
Ondřej.Jirásek
No, vidíte to, máte pravdu :) Opravím.
Reagovat
dunphy
Jéé, Lucas vyhrál Největší pokrok roku! Tak to je super :)
Reagovat
cheeky
Dobročinnost se píše se dvěma n.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Dobrý den, opraveno, díky.
Reagovat
Frantz
Fanatismus ever and forever :-D
Reagovat
PetaM
Něco jako Gott. Opět letos vyhraje Slavíka. A to jen proto, že je nemocný.
Reagovat
Stan_Borowitz
Kvalita holt odolává zubu času lépe než nějaké rychlokvašky...
Reagovat
pockerface
Roger je nesmrtelný. Ten chlap musí vydržet do 40 :-). Fanoušci ho prostě do důchodu nepustí. Už teď se nemůžu dočkat jeho návratu na kurty.
Reagovat
Lunej..
Nudaaaaaaaaaaa :)
Reagovat
pockerface
Nuda v podání Rogera, Rafy mi dost chybí. Přál bych si, aby příští rok byl Novak, Andy, Roger, Rafa, Delpotro, Wawrinka, Nishikori, Tsonga, Gael, Ferrer a i ten Tomáš v plné zdravotní síle, aby se bylo na co dívat. Jakmile 2-3 hráči marodí není to prostě ono. Chci zase bitvy jako hrom.
Reagovat
Lunej..
Tak delam si legraci, i kdyz nejsem extra fans Rogera, tak jeho hru mam rada. Kdo mi opravdu nechybi je Rafa. Jinak ty velke bitvy minulych let asi uz jsou pomalu passe :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist