Federer smetl Mannarina za 81 minut, Nadal ještě nepřišel o podání

1. 9. 2013, 11:07
Aktuality 31
US OPEN - Už jen jedno kolo dělí tenisové fanoušky od očekávané čtvrtfinále bitvy Rogera Federera s Rafaelem Nadalem - jejich vůbec první na US Open. A že jsou oba ve skvělé formě. O té Španělově se ví už několik měsíců, ve Flushing Meadows se však rozjel i dvaatřicetiletý Švýcar. Oba cestou do osmifinále neztratili set, Nadal dokonce ani podání.
Roger Federer (© usopen.org)

Roger Federer si na US Open poradil po Slovinci Žemljovi a Argentinci Berlocqovi hladce ve třech setech i s Francouzem Adrianem Mannarinem. Sedmý hráč světa smetl 63. tenistu žebříčku ATP poradil snadno za hodinu a 21 minut 6-3 6-0 6-2. 

"Člověku dodá sebevědomí, když to zvládne rychle, ale nevadí mi ani dlouhé zápasy, pokud je vyhraju," usmíval se sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer. "Mám rád noční zápasy, mají skvělou atmosféru," pochvaloval si hru pod světly stadionu Arthura Ashe. V zápasech night session na centrálních dvorci má bilanci 22-1.

Dvaatřicetiletý Švýcar proti Mannarinovi nastřílel 34 vítězných úderů a udělal 20 nevynucených chyb. Jediný brejkbol, kterému čelil, odvrátil. Svou hrou tak dává zapomenout na poslední dva měsíce, kdy se mu nedařilo. 



"Dnes jsem byl schopný dobře využívat svého servisu. Přestože dnes znovu foukal vítr, byl jsem schopný lépe variovat hru než on ('Mannarino), k čemuž mi dal i více prostoru. On hraje dost neobvykle, hraje krátké a ploché údery, hlavně z bekhendu," komentoval Federer, kterého už prý bolavá záda, kvůli nimž vynechal turnaj v Montrealu, netrápí. "Zranění už se nebojím. Jsem šťastný, že se mohu naplno natáhnout za každým míčkem, což je klíč k úspěchu na tomto turnaji."

O čtvrtfinále se pětinásobný vítěz US Open v pondělí utká s 19. hráčem světa Tommym Robredem, kterého porazil ve všech deseti vzájemných zápasech. Jednatřicetiletý Španěl ve 3. kole porazil ve čtyřech setech Brita Daniela Evanse, který měl na svědomí vyřazení Nišikoriho a Tomica.

"Tommy je velmi dobrý hráč, bude to velmi těžké fyzicky i psychicky. Letos v Paříži ukázal jak silný je, myslím, že tam vyhrál tři pětisetové zápasy v řadě," připomněl Federer Robredovu jízdu na French Open, kde se ve třech zápasech po sobě dostal ze stavu 0-2 na sety.

Robredo bere zápas s Federerem jako velkou výzvu. "Obykle když hrajete s jedním z nejlepších hráčů světa, tak je normální, že s ním máte nepříznivou vzájemnou bilanci. Tohle je pro mě dobrá příležitost, abych to alespoň trochu změnil. Dám do toho všechno," řekl bývalý pátý hráč světa.

Pokud Federer v osmifinále s Robredem uspěje, mohl by ve čtvrtfinále narazit na dalšího Španěla, svého tradičního soupeře Rafaela Nadala. "Soustředím se na další zápas," řekl Federer, který se s Nadalem na US Open nikdy nestřetl. "Vždycky se řeší náš možný zápasy ještě předtím, než turnaj začne. Ale jasně, oba nejspíše čekáme, že k tomu tady poprvé dojde," řekl basilejský rodák.

Sedmadvacetiletý Nadal stejně jako Federer cestpu do osmifinále neztratil set a svým soupeřům dokonce ještě nedaroval ani jeden servis. Ve třetím kole si druhý hráč světa poradil 6-4 6-3 6-3 s Chorvatem Ivanem Dodigem, kterému tak oplatil dva roky starou porážku z Montrealu.



"Dnes jsem odehrál jeden z těch lepších zápasů," pochvaloval si výkon vítěz 9 letošních turnajů Nadal. "Letos jsem vyhrál už opravdu hodně zápasů a díky tomu si hodně věřím," řekl rodák z Mallorky, který letos vyhrál 56 z 59 zápasů. Na betonu v této sezoně nenašel přemožitele v žádném z 18 duelů.

V osmifinále se utká s Philippem Kohlschreiberem, s nímž z deseti vzájemných střetnutí prohrál pouze loni na trávě v Halle. Německý tenista ve třetím kole po velmi soustředěném výkonu zdolal 3-1 na sety domácí jedničku Johna Isnera, který tak po roce končí ve stejné fázi turnaje na stejném soupeři.

- GRANDSLAM US OPEN 2013 -
(USA / New York, tv. povrch, 34.300.000 dolarů)
sobotní výsledky mužů (31. 08. 2013)

Dvouhra - 3. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Dodig (Chorv.) 6-4 6-3 6-3
Ferrer (4-Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 6-4 6-3 4-6 6-4

Federer (7-Švýc.) - Mannarino (Fr.) 6-3 6-0 6-2
Gasquet (8-Fr.) - Tursunov (32-Rus.) 6-3 2-6 6-4 4-2 skreč T.
Kohlschreiber (22-Něm.) - Isner (13-USA) 6-4 3-6 7-5 7-6(5)
Raonic (10-Kan.) - F. López (23-Šp.) 6-7(4) 6-4 6-3 6-4 
Tipsarevič (18-Srb.) - Sock (USA) 3-6 7-6(1) 6-1 6-2
Robredo (19-Šp.) - Evans (Brit.) 7-6(6) 6-1 4-6 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Chlapi, dyk Feďa hrál s Mannarinem! Na základě tohodle zápasu nemůžete nic vyvozovat.
Reagovat
Roger_Federer
ano, přiznavam s timto faktorem by mel asi problem :)
Reagovat
Vojtiik
tak se taky přídám a budu mluvit uz ke CF, ackoliv tam oba jeste nejsou (tak doufam, ze me to nevypeče :D ). Vzhledem k dosavadní sezoně, formě, bilanci H2H etc. bude favoritem Rafa, kurzově to budu hádat tak na 1,4-2,7... ale jsou tu indicie, ktere by mohly hrat ve fedexův prospěch a to je rostoucí forma, sebeduvera (vyjadreni, ze na konci cervence si nebyl jisty, jestli znovu dokaze hrat na vysoke urovni, ale ted je o tom znovu presvedcen), velmi dulezity v hlave bude fakt, ze na USO jej Nadal jeste neporazil a nejdulezitejsi vec a to posledni dva zapasy ze Cincy, kde otočil nepriznivy vyvoj proti dobre hrajicimu Haasovi a pak vyrovnany zapas s Rafou, kde byl set a půl lepší a pak se klasicky podelal... ale on dokazal sam sobe, ze to porad jeste jde, ze na to herne ma a doufam ze s timhle pocitem nastoupi i v tom pripadne CF, ackoliv soupeř bude ze vsech nejtezsi.. v New Yorku ma podle me nejvetsi sanci jej porazit (z GS), protoze jeho hra je tu dlouhodobe nejlepsi z grandslamů (Ano minuly rok vyhral Wimby a tady vypadl v ČF, ale od roku 2010 zkratka v NY produkuje lepsi tenis, nez na ostatnich grandslamech) a verim, ze bude minimalne klast odpor, snad se nepletu:)
Reagovat
smazaný uživatel
Keby nahodou aj Faderer vyhral tak do dufam ze potom urve uz cely US Open

ale neverim ze Rafu porazi
Reagovat
Vojtiik
uvidime, ja se rad necham prekvapit:) na druhou stranu je taky mozne, ze se zas priposere a dostane 18:7 a bude hotovo za dve hodky :D
Reagovat
Mayo
povedal by som, že R+R hrajú zatiaľ v najlepšej forme...a to štvrťfinále mi dosť naháňa strach lebo RF hrá fakt dobre...
Reagovat
smazaný uživatel
Federer hra dobre ale Rafa hra vyborne
Reagovat
Denis92
nepamatam si,kedy naposledy hral Roger tak agresivne na returne
Reagovat
smazaný uživatel
Ten Federer nevypadá dobře pro Nadala..., na extrémně rychlém povrchu jsou ty šance 50/50, to bys jako expert měl vědět.
Reagovat
Amputace
Extrémně rychlém povrchu? US není Cinci.
Reagovat
Pe3k
Ani Cinci není extrémně rychlý povrch. Možná rychlý, ale extrémně rychlý by nebyl ani kdyby ho posypali speedem :D

Btw. šance jsou před zápasem 90/10.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda, extrémě rychlé povrchy už neexistujů . K případnému čtvrtfinále mezi Nadalem a Federerem šance vidím 70-30 když sa Federer uplně nepodělá .
Reagovat
Roger_Federer
Nadal-Federer 3:6 5:7 6:4 6:7.
Nejaky matematicky boos by to spočital, ale vzhledem k pravdepodobnosti , tipu povrchu, roztouci forme Rogera.., se to musi otočit do Federera..a proč ne, když ne tady a ted.
Reagovat
tito
bych rád věděl, jak by "matematický boss" zohlednil nejdůležitější faktor, a to mentalitu obou hráčů... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
som sa dobre pobavil,daj este jeden:-)))))
Reagovat
smazaný uživatel
mohlo by to byt takto
Finale vyhra Rafa nad Djokom, ktory da v semi Andyho
a Andy da vo 4 finale Tomasa

takto to vidim ja
Reagovat
smazaný uživatel
Del potrova prehra je aspon dobra nato ze Roger pojde na 6 miesto a priblizi sa Berdychovi, ktory prehra s Andym vo 4 finale
:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
je definitivne spat!
Reagovat
Sonja
No aspoň ve smyslu, že nebude prohrávat s Brandsy a Delbonisy... jinak na USO ještě nenarazil na prověrku, ta přijde až s Nadalem (a zrovna to bude nejtěžší z těžkých). Pokud je Roger, jak ty říkáš, definitivne spat, mohl by to být strhující zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Verim ze bude. Ich zapasy maju uzasnu atmosferu a uz Cincy naznacilo, ze sa mame na co tesit. Roger je zdravotne fit a uz sa konecne vyrovnal sam so sebou a s faktom, ze ten upny vrchol ma za sebou. Hra uvolnene a je uzasne sa na neho pozerat, uz nemusi sebe ani nikomu nic dokazovat. Rafa je tento rok uzasny drzim mu palce a nech vyhra lepsi z nich.
Reagovat
Sonja
Tak možná že fakt překvapí, když už se od něj tolik nečeká...uvidí se.
Reagovat
letityfanousek
vždyť měl za soupeře jen tréninkové challengerové hráče (Zemlja, Berlocq, Mannarino). A teď má další chuťovku Robreda. Tomu se říká thankyouverymuch.los Opravdový hráč bude až rafa, takže brzděte fanoušci
Reagovat
smazaný uživatel
Ved uvidime...
Reagovat
spaniel
A ktery top hráčka prověrku driv nez v QF, pripadne SF? Zadny, tak nechapu proc to zduraznujes. Je to pokaždé takto. Prověrka byl spis zapas s Rafou v Cinci a vzhledem k Rogerove mizerii a Rafove skvele forme, to nebylo spatne. Vidim to tak 60/40 pro Rafu, sance urcite je. Pred par lety bych dal Rogerovi 90/10.
Reagovat
Amputace
To, co hrál Roger proti Rafovi teď v Cinci považuješ za mizérii, nebo jsi měl na mysli celkově jeho letošní formu?
Reagovat
Sonja
Máš recht, že z té čtyřky Nole,Rafa,Roger,Andy maj všichni do QF víceméně stejnou (nijak zvlášť obtížnou-aspoň papírově) cestu.
A jinak mě překvapuje (příjemně), že Rogerovi dáváš ve čtvrtfinále s Rafou takové šance.
Fakt kvůli vám začínám mít pocit, že se je na co těšit:-D
Reagovat
spaniel
Cau. Mizerii celkove tento rok, pisu ze proti Rafovi to nebylo spatne. Ve 3 setu proti Haasovi byl náznak zlepšení, ale po zapase s Rafou jsem zacal verit v dlouhodobější zlepšení a navrat formy. Urcite se mu vraci, ale kde momentalne je, netusim. Střídá spousty vintage winneru s velkými outy, ale servis jede a to dava naději. Je to nejdulezitejsi kamen jeho uspechu v poslednich letech. Jinak Rafa - nestačí zirat. Kdyz byl zraneny, nekdo se ho ptal, jestli nezmeni styl, aby se posetril a on rekl, ze neni schopny zmenit svuj. Ale ted ukazuje, ze do urcite míry toho schopny je. Libi se mne jak zacal hrat agresivněji, ma 2-3x vic winneru nez kdysi na HC.
Reagovat
spaniel
:) ja myslim ze u nich je vzdy na co se těšit. Zapas v Cinci byl pekny, ale nebýt tohoto zapasu, nedával bych mu takove naděje. Rafa ma fakt formu, zapas s Dodigem byl z jeho strany skvely, Dodig je podle me velmi dobry hrac, solidní se zdravým, ne prehnanym respektem k top hracum, ale nemel nárok.
Reagovat
Amputace
Ano, Rafa teď hraje velmi agresivně, také mě to překvapuje. V podstatě z každé pozice se snaží rychle útočit - výborně returnuje, značně zlepšil BH, Forehand netřeba komentovat. A také se mi líbí servis. Na zápas s Rogerem se velmi těším, pokud k němu dojde. Viděl bych to na 70:30 pro Rafu. Nechci se uchylovat k předčasnému optimismu, ale i navzdory tomu, že v Cinci hrál Roger hodně dobře, pořád si nemyslím, že by dokázal současného Rafu porazit na tři vítězné sety. Uvidíme.
Reagovat
spaniel
Souhlasím zejména s tím, ze Forehanda neni nutné komentovat :)
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa z teba mam velku radost
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist