Federer titul ze čtyřhry nezískal. Vítězství slaví senzačně Dolgopolov s Malissem

20. 3. 2011, 11:48
Aktuality 3
ATP INDIAN WELLS - Skousnout dvě porážky během jediného dne. Pro Rogera Federera po letech neobvyklá zkušenost. Švýcarský tenista v sobotu v Indian Wells po neúspěchu v semifinále dvouhry prohrál s krajanem Wawrinkou i finále čtyřhry. Titul získali senzačně Ukrajinec Dolgopolov a Belgičan Malisse, kteří se na premiérovou spolupráci domluvili 15 minut před uzavřením přihlášek.
Malisse/Dolgopolov - Wawrinka/Federer

Za poslední dvě sezony se Roger Federer přihlásil jen do čtyř turnajů ve čtyřhře. Po boku krajana Allegra se ale jen jednou dostali přes úvodní kolo. 

Až tento týden se poprvé od triumfu na olympiádě v roce 2008 v Pekingu objevil na turnaji společně s jiným Švýcarem Stanislesem Wawrinkou. A znovu se jim dařilo. V semifinále vyřadili i španělské obhájce titulu Marka Lopeze a Rafaela Nadala a včetně Davis Cupu spolu vyhráli desátý zápas v řadě.

Do finále Federer nastoupil jen chvíli poté, co v semifinále dvouhry nestačil na Novaka Djokoviče. A náladu si nezvedl ani v deblu. Švýcaři prohráli s outsidery Alexanderem Dolgopolovem a Xavierem Malissem 4-6 7-6 7-10.

"Myslím, že jsem dnes nehrál špatně. Ve dvouhře i čtyřhře," řekl Federer. "Jistě, je škoda, že jsem neuspěl ani v jednom zápase. Ale tak to zkrátka chodí, když se přihlásíte do čtyřhry. Ale se Stanem jsme si tu užili spoustu legrace a užili jsme si to. Dolgopolov s Malissem dnes odehráli opravdu skvělý zápas," dodal Švýcar. 

Devětadvacetiletý Federer tak ve čtyřhře na okruhu ATP triumfoval naposledy v roce 2005 na trávě v Halle. Celkově vyhrál 8 turnajů. O čtyři roky mladší Wawrinka má titul 'pouze' z olympiády.



Dolgopolov s Malissem spolu hráli poprvé
Dvaadvacetiletý Dolgopolov se letos prosazoval hlavně ve dvouhře. Byl ve čtvrtfinále Australian Open, v semifinále turnaje ATP 500 v Acapulku a první finále si zahrál na podniku ATP 250 v Costa do Sauipe. Třicetiletý Malisse byl ve finále v indické Čennaí.

V Indian Wells nastoupili do soutěže poprvé po svém boku a nečekaně se jim dařilo. Porazili světové jedničky Boba a Mike Bryanovy, finalisty loňského US Open Bopannu s Quereshím, i tři hráče z Top 10 singlového žebříčku: Berdycha (s Tipsarevičem), Andyho Murrayho (s bratrem Jamiem), Federera (s Wawrinkou) a senzačně vyhráli prestižní turnaj série Masters 1000. 

"Před turnajem jsme si řekli maximálně ahoj, nebyli jsme si nijak blizcí. 15 minut před uzavřením přihlášek se mě Xavier zeptal, zda si chci zahrát. Kývl jsem, i když jsem neměl v úmyslu tady čtyřhru hrát. Nakonec jsme turnaj vyhráli a je to opravdu úžasný pocit," přiznal Dolgopolov. S o osm let starším Malissem prý budou ve spolupráci pokračovat na antukových turnajích v Evropě.

V Kalifornii na cestě za triumfem vyhráli všech pět zápasů až v super tie-breaku 10-7, nebo 10-8. "Ve finále jsme proto už nebyli tolik nervózní, měli jsme s tím zkušenosti. Každopádně jsme měli hodně štěstí. Když ho máte, vyhrajete, když ne, prohrajete," dodal. 

Pro Dolgopolova je to vůbec první titul z okruhu ATP. Malisse, jenž už v roce 2004 vyhrál s krajanem Olivierem Rochusem French Open, získal pátou trofej pro vítěze čtyřhry.

"Myslím, že jsme šli vždy na kurt a chtěli se hrou jen bavit. To jsme si řekli už na začátku turnaje a je to hlavní příčina našeho úspěchu," komentoval Malisse.

- ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS -
(Kalifornie, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
sobotní výsledky (19. 03. 2011)

Čtyřhra - finále:
Dolgopolov/Malisse - Federer/Wawrinka (Švýc.) 6-4 6-7(6) 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Úžasná výměna. Škoda, že se většinou čtyřhra nevysílá, aspoň semifinále/finále by za to stálo.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále bylo včera na streamu, koukal jsem se na to, byl to fantastický zápas, zejm. ze strany Dolga a Malisse. Akorát jak normálně na čtyřhru nekoukám, tak mě překvapilo, že při shodě se nehraje na výhody, ale je tam pak cosi jako "deciding point" a kdo jej vyhraje ten získá game. To jsou věci.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to jsem taky netušil. Asi aby moc dlouho nezdržovali na kurtu a šlo se na singl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist