Federer v Rotterdamu přehrál Dimitrova a slaví 97. titul

18. 2. 2018, 16:00
Aktuality 105
Roger Federer drží svou letošní neporazitelnost. Švýcarský tenista, jenž se v pondělí po pěti letech vrátí do čela žebříčku ATP a stane se tak historicky nejstarší světovou jedničkou, přehrál ve finále turnaje v Rotterdamu Grigora Dimitrova dvakrát 6-2 a slaví tak již svůj 97. kariérní titul.
Profily hráčů
Roger Federer (© Henk Koster)

Roger Federer letos ještě nepoznal hořkost porážky. Šestatřicetiletý Švýcar vyhrál v australském Perthu v rámci Hopmanova poháru všechny čtyři zápasy, poté druhým rokem po sobě a celkově pošesté ovládl Australian Open, připsal si rekordní 20. grandslamový vavřín a v letošní neporazitelnosti pokračuje také v Rotterdamu, kde vyhrál všechny čtyři zápasy a se ztrátou pouhého jednoho setu postoupil již do 146. finále. Jeho finálovým soupeřem v boji o 97. titul v kariéře byl bulharský tenista Grigor Dimitrov, jenž se do finále probojoval po skreči Davida Goffina.

Už postupem do semifinále nizozemského turnaje si Federer zajistil, že v pondělí zahájí svůj celkově rekordní 303. týden v čele žebříčku ATP. Poprvé pořadí vévodil 2. února 2004 a naposledy 4. listopadu 2012. Nyní se na 1. místo vrátí po 5 letech a 106 dnech, což bude historicky nejdelší pauza mezi kralováním jednoho tenisty.

Zároveň se dvacetinásobný grandslamový šampion stane ve věku 36 let, 6 měsíců a 11 dnů nejstarší světovou jedničkou v historii. Dosud je rekordmanem Američan André Agassi, který vévodil pořadí ATP naposledy ve věku 33 let a 131 dní.

Federer dnes odehrál naprosto solidní utkání, v jehož průběhu nečelil jedinému brejkbolu a svému soupeři nedal mnoho příležitostí. Bulhar naopak v každém ze dvou setů dvakrát o servis přišel a Švýcar tak nakonec za pouhých 58 minut hry zvítězil dvakrát 6-2 a vybojoval tak již svou 97. trofej v kariéře. Nizozemský turnaj opanoval Federer již potřetí a navázal tak na úspěchy z let 2005 a 2012. Zároveň také vyhrál již dvanáctý zápas v řadě.

"Tohle je rozhodně jeden z těch týdnů, na které v životě nezapomenu. Je to neuvěřitelné, že jsem získal 97. titul a dostal se zpět na místo jedničky. Na tomhle jsem tvrdě pracoval," řekl po finále rodák z Basileje.

"Čekal jsem, že to bude dneska těžké. Takovýhle výsledek jsem nečekal. Ale vypadal, že se trochu trápí, já se ale na nic neohlížel," konstatoval Federer. Soupeře, jenž si před lety vysloužil jako slibný talent přezdívku "Baby Fed", od začátku dostal pod tlak a celkem zahrál 15 vítězných míčů.

"Odehrál jsem tu výborný první zápas a výborný poslední zápas. Mezitím to byl boj a nervák - dostat se na místo jedničky, zvládnout vlastní očekávání i nervy. Ale ten tlak jsem ustál, mám obrovskou radost," oddechl si Federer.

• ATP 500 ROTTERDAM •
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1,996.245 eur
nedělní výsledky (18. 2. 2018)
• Dvouhra - finále •
Federer (1-Švýc.) - Dimitrov (2-Bulh.) 6-2 6-2

Komentáře

105
Přidat komentář
mahycek
Jsem znechucen, voco tady Forehandovi jde ???? Nečetl jsem to dál, čím ho namíchnete. Zkrátka Roger přijmul od R. Krajička divokou kartu a je. Byl by blázen kdyba to nevyužil. Zdar, nemám čas to číst, musím zpívat. Ve středu ráno při hokeji. Spěchám. Ahojte....
Reagovat
Franky
Forehand je velky diskuter na internete ale uboziak v reale.taky odvhrel socialny...uplne typek co vsade sa z neho smeju a nema vela kamaratov.Snazi sa najst si zivotny vzor a naviazal sa velmi.na Nadala ale aj tam mu radost kazi Roger.Tak ako spravny asocial si brani svoj idol aj.keby ho to malo stat zivot..vlastne Rafa je jeho zivot
Reagovat
smazaný uživatel
Forehand je tu viac skloňovaný jak samotný Federer. Ovce, ovce :)

Tenis vo februári je o houne, malé turnaje, kde hrajú druhotriedni hráci, ktori nahanaju body. Zaujimave bude az IW a Miami a príprava na ne v Acapulcu. Prázdny mesiac nasilu vyplnený DC, skuste travit vikendy mimo TP pocas uhorkovej sezóny a ak v Holandsku, urcite radsej Amsterdame :)

Pozdravujem, piseme ovce opat v Acapulcu.
Reagovat
Fandin
S tím únorem to bude asi pravda, že čím lepší hráč, tím méně turnajů v něm odehraje. Federer má v únoru od roku 2006 do roku 2017, kdy hrají všichni čtyři ATP Tour, odehráno z Big4 nejméně turnajů.

Pořadí vlastně kopíruje jejich historickou úspěšnost. Federer (9), Nadal (11), Djokovič (15), Murray (17). Takže něco na tom je.
Reagovat
janek_da
:D

Srovnávat 25 letého borce s 19-letými cucáky je poněkud podpásovka. Lepší by je bylo srovnat od počátku kariery, do řekněme 31 let.
Reagovat
Fandin
Pardon, já měl z příspěvku, na který reaguji, za to, že podpásovky jsou zde nejenže povoleny, ale dokonce vítány.

Ale k věci - na začátku kariéry v ATP to přece byli hráči druhé, možná třetí třídy, takže to se nedá počítat. Asi nejvíc tomu zadání v příspěvku autora nahoře odpovídá doba, odkdy se etablovali na prvních čtyřech místech žebříčku a začalo se o nich hovořit jako o Big4, tedy od roku 2009 do roku 2017 (únor 2018 ještě není uzavřený). Pořadí je nezměněno - Federer (7), Nadal (8), Djokovič (9), Murray (10).
Reagovat
a.magerova
A teď vypracuj, prosím, jednu statistiku zas pro mě... ;-)

Kolikrát za tu dobu (a je celkem jedno jestli od roku 2006 či od roku 2009 a klidně tam můžeš zahrnout i průběžný rok 2018) si jednotliví hráči Big4 stěžovali na materiál povrchu, barvu povrchu, velký počet turnajů v sezóně... dík..... :-))
Reagovat
Fandin
Tak z hlavy vím, že jeden si nestěžoval nikdy, jeden pořád, a ti dva zbylí sem tam.
Reagovat
Fandin
Nebo možná dva nikdy, jeden sem tam a jeden pořád.
Reagovat
a.magerova
Jj 2-1-1... to bude asi (na setinku) přesný sumář... dík... ;-)
Reagovat
Pe3k
Kapesníček?
Reagovat
smazaný uživatel
Vím, že o té zajímavosti Acapulca oproti Rotterdamu píšeš schválně, ale připomeňme si, že Rafa tam porazil loni M.Zvereva, Lorenziho, Nishioku, slabého Ciliče, aby následně prohrál s pistolníkem Samem. O nic nejde, jen Acapulco prostě není mimořádnějčí než Rotterdam a jsem si jsi jistý, že to víme všichni.
Reagovat
spaniel
Zajímalo by mě, zda někdy napíšeš koment, kde tě hned někdo neutře jak malé děcko. Holt fakta a ty nejdou dohromady.
Reagovat
Roger_Federer
Tady nejde o fakta..
Ja jsem nato prisel.na Tv Nova bezi nekocne serialy uz pes 10let...
A na TP bezi uz x let Humoreska.."Pláč z Bratislavi" ;)
Nejlepsi natom je, ze si umim predstavit, jak Firehend musi posledni 2sezony skripat zubama:).
Pekne si to tady uzival v roce 2013,14 kdy to vypadalo, ze je konec jeho utrpeni, cast14,15 kdy hral Roger dobre ho vzdy zastavil Djokovic..
To jeste bylo dobre,ale od ledna 17, se ten serial dostava zase na popredi obrazovky :):):)
Reagovat
smazaný uživatel
Sám Rafa pred par lety rikal, ze kdo tenisu rozumi, tak musi videt, ze nejlepsi tenista je Roger. A Nadaloj verime, ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj ovčáku,
nepřeháněj to s tou žinčicí.
Swiss hop!
Reagovat
Fandin
Na Grigora asi leze nějaká viróza. Takže hrál ze začátku jak o život, aby využil moment překvapení a Rogera zaskočil. Něco jako Marin na W2017. To by mu mohlo teoreticky dát určitou šanci. Když to nevyšlo a Roger ten tlak ustál, Grigor se zhroutil, začal vršit chyby a jen sem tam se zmohl na nějaký odpor. Na začátku druhého setu vypadal, že se rozpláče. Na téhle úrovni se holt s množící se kolonií virů v organismu konkurovat nedá. Troufám si ale tvrdit, že Roger by vyhrál i nad úplně zdravým Grigorem, sice ne tak jednoznačně, ale rozhodně ano. Už totiž hrál uvolněně a bylo to vidět.
Reagovat
panzer.dragon
stejně furt vidim Rogerovu pozici pro rg jako zajímavou, víc mít nemůže než letos a roky tu nic takovýho nebylo:

djoko, andy, wawra, nishi, rao, berdych slabota nebo marodka

rafa nejistý jak to s nim bude plus do finále o něm neuslyší

roger forma jak hrom

z toho co je aktuálně na okruhu bych viděl jako favorita jen rafu v zápase s rogerem, jinak vždy rogera

sem zvědavej na antuku letos obecně :)
Reagovat
Ondra979
na antuce je jich vic kdo muze Rogera porazit- urcite Thiem, Goffin, Novak pokud se da do kupy..
Reagovat
turista
Souhlasím. Tihle tři hráči mohou vyhrávat antukové tituly jeden za druhým.
Reagovat
panzer.dragon
jestli správně koukám tak Goffin vyhrál jen čtyři turnaje (3x 250 1x 500), z toho jeden je 250 Kitzbühel na antuce před 4 rokama :-), to mi nepřijde úplně jako těžkej kalibr :-)
Reagovat
turista
Budiž Goffin toho tolik nevyhrál. Thiem už na antuce ukázal hodně a má velkou budoucnost právě na antuce. No a Novak Djokovič je antuková extratřída. Dokázal porazit antukového krále Rafu Nadala na všech antukových tisícovkách a má z nich tituly.
Reagovat
panzer.dragon
Thiem ok, ale zase stačí los aby ho měl rafa v pavouku a hned by bylo veseleji a Roger třeba toho Muffina :-), djokovic bude rád když se stihne dát do kupy.. je to zatim otevřený
Reagovat
ipko
a po Forehandovi sa zlahla zem :D
Reagovat
blax
Maximálně napíše, že Rotterdam je podřadný turnaj, že cestou turnajem neměl RF žádného pořádného soupeře a že jednička se počítá jenom na konci roku :D Už se těším na oslavné příspěvky, až Rafa vyhraje nejbrutálnější turnaj na světě - Barcelonu, kdy cestou porazí 4 hráče kolem 50. místa, neobhájí US Open a na konci roku jedničkou nebude :D
Reagovat
Labi
něco mi říká že během antukové sezóny tady bude Forehand pečený, vařený ;)
Reagovat
janek_da
Koment napíše, lidi se diví proč píše.
Koment nenapíše, lidi se diví proč nepíše.
Reagovat
Ondra979
Reagovat
smazaný uživatel
:D :D
Reagovat
Pe3k
Nice.
Reagovat
FulnekUltras
to je přece Berndt Posselt... ;)))
Reagovat
brixner
No fuj, takhle se vožrat :-))
Reagovat
Fandin
Pamatujete si ještě, jak byla Martina Navrátilová po finále W2012 šokovaná z toho, že Roger pije alkohol? Možná by si Martina měla taky někdy dát panáka, třeba by ji to protáhlo jako doktorku z Dědictví aneb...
Reagovat
panzer.dragon
Since his comeback in January 2017, @rogerfederer is:

64-5 (92.75%) in matches
16-2 against top 10 players
9-5 in tournaments victories
12-0 undefeated in 2018
Reagovat
panzer.dragon
- First singles player to win multiple titles
Reagovat
ipko
15:0 s Hopman cupom
Reagovat
ipko
teda 16:0
Reagovat
Lina
Gratulka k dalšímu vavřínu i k 1.Roger by sebevědomí mohl rozdávat. Turnaj(e) v Americe by proto mohly dopadnout dobře.
Reagovat
smazaný uživatel
Respekt!
Reagovat
Roger4EVER
Bude hrát Roger Dubai? Neví někdo? Slyšel jsem pozápasový rozhovor, ale bohužel byl v němčině, kterou opravdu neovládám a slovo Dubai tam bylo zmíněno tak 5x...
Reagovat
Denis92
Povedal, ze o ucasti v Dubaji sa rozhodne v priebehu nasledujucich dni. Ja dufam, ze tam hrat bude.
Reagovat
Roger4EVER
Díky moc za upřesnění :-) Taky bych si to samozřejmě přál, ale bojím se, aby se moc neunavil před obhajováním Sunchine Double
Reagovat
Denis92
Neocakavam, ze by obhajil 2000b v USA, takze prave preto by sa hodilo 500b z Dubaja. Je tam rychly povrch, ktory mu sedi a startovne pole tam neni moc silne.

Potom by mu v IW a Miami stacilo spravit "len" 1000b.
Reagovat
Roger4EVER
To dává logiku, opravdu Dubai Rogerovi sedí... Z tohoto pohledu by dávalo smysl tam jet, ale aby se nám poté na americké šňůře nezranil :(
Reagovat
Ondra979
je to sporne..blbe je, ze mezi Dubaji a IW neni moc casu a je tam presun. JA bych se soustredil spis na IW
Reagovat
annah
A to je ještě těsně před IW ten charitativní Zápas pro Afriku 5.března.
Reagovat
Pe3k
Nebude, psal sem to předevčírem!
Reagovat
Ondra979
aha, tak asi to dava smysl, ted IW a Miami je narocna kombinace
Reagovat
Tornes
Asi spíš ne, ale pořád to definitivně nevyloučil. Po finále v rozhovorech pro švýcarská media prý připouštěl, že by hrát mohl.
Reagovat
Denis92
Reagovat
Tornes
Asi spíš ne, ale pořád to definitivně nevyloučil. Po finále v rozhovorech pro švýcarská media prý připouštěl, že by hrát mohl.
Reagovat
Mayo
Grats RF. Zaslúžene
Reagovat
UnrealTom
Number one Roger jedem dál, Connorse překoná:)
Reagovat
ipko
Grigor v úvode dobrý, ale potom strašne veľa zbytočných chýb.. zrejme nebol úplne fit, Roger mu prial nech sa dá dokopy pri svojej reči.. no, ale 100. titulov je čoby kameňom dohodil
Reagovat
turista
Neuvěřitelné - Roger má 97 titulů a odehrál 1394 zápasů na okruhu. Stovka už je pro něj co by kamenem dohodil, milník 1400 zápasů na okruhu je ještě daleko blíž. Connorsovy rekordy nejsou pro RF nepřekonatelné.
Reagovat
Roger_Federer
Connorse 109 prekona, i kdyby to mel dohrat na 250satkach v horni dolni za 3roky :)
Reagovat
ipko
určite nie, povedal že tomu svoj kalendár nebude prispôsobovať a keď to má prísť, tak to príde.. radšej naozaj to dokázať na veľkých turnajoch, aby ukázal aká je legenda, ktorú bude ťažko niekedy prekonať
Reagovat
turista
RF si to ztěžuje. Stačilo by mu zajet do Istanbulu jako před 3 lety, odehrát solidní 250 a mohl by získat další čárku.
Reagovat
turista
Navíc Connors to nasbíral hlavně na tzv.dvěstěpadesátkách.
Reagovat
annah
Závidím, pokud jste mohli sledovat ceremoniál. Potřebný TV kanál nemám a sázkové weby utnou přenos hned poté, co vítěz po mečbolu zamává divákům. Tak si to užiju až zpětně. :-)
Vypadá to, že si na ty vítězné jízdy zvykáme. Ještě dva tři takové, a bude nám připadat předem samozřejmé, že pohár je určen pro Rogera...:-)
Ovšem nemůže to trvat věčně... Uvidíme na IW. A pžedtím na exhibici.
Reagovat
dappe
Určitě nemám nic proti a snad to bude pokračovat co nejdéle, ale už to zavání skoro zesměšňováním okruhu. Absolutní dominance v 36 letech je něco výjimečného.
Reagovat
Pe3k
https://youtu.be/6WlRiY_Ua2o

První 4 gemy to vypadalo zajímavě, pak už Bulgur neměl šanci. 97 ;)
Reagovat
Fandina
To byla rychlovka. Roger nedal Gríšánkovi šanci. Gratulace k titulu. Nádhera.
Reagovat
Kozoroh
Grigor si dnes neškrtl, nijak neohrozil Rogerův servis a ten jeho ho nepodržel.

Gratulace FFF k 97. ATP titulu a návratu na 1. místo, je jisté, že Fedex bude jedničkou následující 4 týdny.

Roger od zítřka bude navyšovat rekord na 1. místě (303), Rafa ten svůj na 2. (273). Sorry Forehand aspol., ale Rafa bude v pondělí na správném místě.
Reagovat
Roger_Federer
Rafa nikdy nedokazal byt na prvnim miste 2sezony po sobe.,bez prestavky.
Vzdy jednu sezonu urputny tah na cil, potom se vystavil a doslo zdraví.
Nikdy jsem nepochopil, proc to celou karieru neplanuji lip, jinak, proc takove mnozstvi zapasu..hlavne ted v poslednich letech.
Reagovat
a.magerova
Jo a ještě jeden rekordík... 20 pětistovek... od zítřka světová dvojka jich má 19... Nole - 12, Murray - 9
Reagovat
a.magerova
Zapomněla jsem na Davida Ferrera, ten jich má 10
Reagovat
a.magerova
A z nehrajících
Pete Sampras - 12
Boris Becker - 9
Reagovat
Kozoroh
Získal i Rotterdamský rekord, 3. titulem (2005, 12, 18) vyrovnal Ashe (1972, 75-76). V počtu halových titulů (24) předčil Samprase a osamostatnil se na 5. místě.
Reagovat
a.magerova
https://pbs.twimg.com/media/DWVE0_yXUAIhyDg.jpg
Reagovat
annah
Tak to je bomba!!!! Lidi jsou prostě kreativní všude na světě. A mezi FFF zvlášť!
Reagovat
turista
Kozorohu, předpokládám, že Novak Djokovič někdy později taky přidá nějaké týdny k těm svým 223 na No1. Na Federera asi nedosáhne, na Connorse by mohl. Rafa Nadal je fajn, ale na 223 týdnech ho Djokoland zatím mít nechce.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja myslim, ze Novak ani Nadal uz toho moc nepridaji - 31 let+zraneni a Nadal 32let+zraneni. Oba dva extremni zatez na jeden zapas..styl hry si vzal hodne. Muj nazor.
Reagovat
Ondra979
to uz jsme si o NAdalovi mysleli cca pred dvema lety. SAmozrejme bude to mit ted kazdy rok tezsi, myslim, ze by nemusel obhajit vsechnz body z antuky, ale uvidime. a Novak musi byt predevsim zdravy, tam je to o tom
Reagovat
a.magerova
Dotáhnete Connorse a budete chtít Lendla, pak Samprase a kdovíco ještě... známe své lidi... a jen tak na okraj, nám bude za 4 týdny chybět 28 týdnů k tomu, abychom měli 2x víc než Rafa, zatímco vám do Connorse chybí 45 týdnů.... ;-)

http://img24.cz/images/54123253501742430073.png
Reagovat
turista
Ano je to 45 týdnů.
Reagovat
Ondra979
Roger bude mit pres 10000 b, sice to neni podstatne ale vypada to paradne, navic bez antuky :)
Reagovat
Kozoroh
Nad 10.000 bodů měl Fedex naposledy před 5 lety.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tohle byl perfektní víkend, který může umocnit už jen Petra. Nevíte někdo, zda se chystá/nechystá Roger do Dubaje?
Reagovat
Ondra979
takze Dubaj timto pada, je to doufam tak
Reagovat
Ground_stroke
super, RF je proste best
Reagovat
annah
Huraaaaa! Jdu si nalít panaka...
Reagovat
Ondra979
parada
Reagovat
Roger_Federer
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1607057576043473&id=845744408841464
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Kozoroh
Kde čekáš 100? Letos určitě padne.
Reagovat
Pe3k
99 bude W 9
Reagovat
a.magerova
Nejraději ve Wimbledonu, ale znáš mě... PŠŠT a nezakřiknout.... ;-)

-------------------
Poznámka pod čarou:

A vůbec by mi nevadilo, kdyby 99 bylo RG... to by tu někteří pukli... :-)))
Reagovat
manacor
Puk
Reagovat
janek_da
áá, bylo ti zase dobře
Reagovat
a.magerova
Njn... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý den, chtěl bych Vám nabídnout jedinečný zážitek a být přímo na 2. grandslamu sezony v Paříži. Budu mít k dispozici několik vstupenek za zvýhodněnou cenu. Také se orientuji v letenkách takže zpáteční do Paříže za 1500 není problém. Poté Vám mohu poradit s ubytováním a s orientací v Paříži. Byl jsem tam již 3 krát a pojedu po čtvrté. Kdo by měl zájem o větší info napiště. Mohu zaslat i videa, které jsem pořídil z dejiště areálu Rolanda Garrose a několik selfie např s Boris Becker, Radwanska atd. Napiště a domluvíme se na všem podstatném. Děkuji a přeji příjemný víkend.
Reagovat
mahycek
Bravurně zakončen zápas.
Reagovat
anajka
Roger si dnes robil, čo len chcel. Úžasné víťazstvo. 97. titul.
Blahoželám.
Reagovat
Kozoroh
Je to masakr, Roger nenabídl Grigorovi žádný brejkbol a ani nebyla shoda 40-40 při jeho podání.
Tímto titulem si Fedex zajistil 305. a 306. týden, během kterých proběhne IW.
Reagovat
turista
100 titulů si RF pravděpodobně nenechá uniknout. Je to reálné. Pak bude ještě honit Connorsových 109 titulů.
Reagovat
a.magerova
No... na překonání by to znamenalo ještě 13 titulů... to je teda furt nálož na stará kolena... ;-)
Reagovat
Roger_Federer
To prekona, i kdyby to mel dohrat na 250 v horni dolni, za dalsi 3roky..:)
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Ondra979
to je tenis!!
Reagovat
Roger_Federer
Jede jak pila.:), zitra preskoci fnukala , letos neprohral zapas, obhajil AO..
Reagovat
Roger4EVER
Roger hraje dobře, ale Dimitrov zatím opravdu podprůměrný výkon...
Reagovat
anajka
Grigor je znechutený tým, ako dobre Roger hraje...
Reagovat
Fandina
Dva moji oblíbenci, taková finále miluji. Rogerovi samozřejmě věřím víc.
Reagovat
a.magerova
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist