Federer vyrovnal rekord Navrátilové a je ve čtvrtfinále

4. 7. 2016, 17:53
Aktuality 12
Už jen tři výhry dělí Rogera Federera od osmého titulu z Wimbledonu. Švýcarský tenista si dnes bez problémů poradil s Američanem Johnsonem, svou 306. grandslamovou výhrou se dostal do čela historických tabulek a v Londýně postoupil bez ztráty setu do čtvrtfinále. V něm narazí na Marina Čiliče, kterému dnes vzdal zápas zraněný Kei Nišikori.
Roger Federer (© AELTC)

Zatímco největší favorit Novak Djokovič už je ze hry o titul venku, třetí nasazený Roger Federer stále nenarazil na soupeře, který by mu sebral set. Nepodařilo se to ani vítězi z Nottinghamu Stevu Johnsonovi, jehož sérii osmi výher v řadě dnes Švýcar ukončil.

Sedminásobný wimbledonský vítěz si od začátku hlídal své podání a čekal na příležitost při servisu svého soupeře. Za stavu 3-2 se Federer dočkal a dalším brejkem ukončil úvodní set, další sadu pak rozhodlo Johnsonovo ztracené podání ve čtvrté hře.

Nejvíc grandslamových výher:
Roger Federer 306
Martina Navrátilová 306
Serena Williamsová 301
Chris Evertová 299
Steffi Grafová 278

Ve třetím setu už Američan potrápil favorita víc a dostal se do vedení 3-1, jenže z náskoku se 29. hráč světa neradoval dlouho. Vzápětí znovu přišel o servis, za stavu 5-5 ztratil podání ještě jednou a třetí hráč světa už zápas bez problémů dopodával.

Dnešní vítězství bylo pro Federera už jeho 306. výhrou na grandslamových turnajích, čímž vyrovnal singlový rekord Martiny Navrátilové. Odpoutat se v historických tabulkách od slavné tenistky může v duelu s Marinem Čiličem, kterému dnes hodně usnadnilo práci zranění Keie Nišikoriho.

Japonec už v polovině června odstoupil z turnaje v Halle kvůli poraněnému žebru. V All England Clubu porazil tři soupeře, ale dnes se proti Chorvatovi od začátku viditelně trápil. Za stavu 1-6 a 1-4 mu jeho trenér Michael Chang na dálku naznačoval, ať raději zápas skrečuje; Nišikori ještě zkusil odehrát jeden game a potom utkání vzdal.

"Bylo to příliš bolestivé, nemohl jsem dnes hrát," vysvětlil Nišikori na tiskové konferenci své rozhodnutí. "Každou výměnou se to zhoršovalo. Nechtěl jsem to vzdát, ale neměl jsem na vybranou."

S Čiličem má Federer bilanci 5-1, naposledy se ale z vítězství radoval jeho příští soupeř. "Budu muset předvést to nejlepší," uvedl Federer. "Před pár lety mě na US Open smetl, tak doufám, že mu to vrátím."

Sam Querrey navázal na senzační výhru nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem a po vítězství 6-4 7-6 6-4 nad francouzským specialistou na travnaté dvorce Nicolasem Mahutem se poprvé dostal do čtvrtfinále grandslamu. Stal se tak prvním Američanem od roku 2011, který se na grandslamu dostal mezi nejlepší osmičku.

Querrey opět vládl na servisu, tentokrát mu k postupu pomohlo 23 es. O podání přišel v zápase jen jednou, 51. muži světového žebříčku Mahutovi ho vzal třikrát.

 

Výsledky - Wimbledon - muži (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Dvouhra - osmifinále:
Murray (2-Brit.) - Kyrgios (15-Austr.) 7:5, 6:1, 6:4
Federer (3-Švýc.) - Johnson (USA) 6:2, 6:3, 7:5
Raonic (6-Kan.) - Goffin (11-Belg.) 4:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:4
Čilič (9-Chorv.) - Nišikori (5-Jap.) 6:1, 5:1 skreč
Tsonga (12-Fr.) - Gasquet (7-Fr.) 4:2 skreč
Querrey (28-USA) - Mahut (Fr.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:4
Pouille (32-Fr.) - Tomic (19-Austr.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 10:8
Čtyřhra - 2. kolo:
Štěpánek/Zimonjič (14-ČR/Srb.) - Lajovič, Troicki (Srb.) 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 10:8
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

12
Přidat komentář
Pe3k
Reagovat
smazaný uživatel
To se ti líbí, odvést pozornost k Tomášovi, ale my víme, kdo je tady skutečnej arogant :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Teď by to chtělo ještě vyrovnat Martinu v počtu GS.
Reagovat
Kozoroh
59 vyrovnat? Tak to by musel Roger hrát čtyřhru a mix min. do roku 2030. ;-)
Reagovat
dappe
Federer nehraje vůbec špatně, není v takové formě jako loni, ale mohlo by to stačit. Johnson měl být po těch výsledcích těžkým soupeřem, ale nehrál úplně nejlépe, a bylo to dnes dost jednoznačné. Čilič v dalším kole už bude větší problém, snad to Federer uhraje.
Reagovat
Mayo
Ako inak, Roger rekordér (:
Reagovat
pockerface
Čiliče se dost obávám. Zatím hraje dobře, tak doufám, že ho Roger zastaví. Go Roger go!
Reagovat
Krisboy
Jj, Čilič je hodně nebezpečnej.
Reagovat
panzer.dragon
Roger nedopustí druhou promarněnou šanci na gs zrovna čiličovi, nebude to problém
Reagovat
Vojtiik
mám strach, že pokud Marin zopakuje výkon z SF USO 2014, tak pak ten zápas nebude ani tak o tom co Roger dopustí nebo nedopustí... Snad nezopakuje:)
Reagovat
Ondra979
To se snad zopakovat ani neda, ale muze Rogerovi udelat potize, Fed musi dobre podavat a variovat hru, to se mu na USO vubec nedarilo, tady k tomu snad pristoupi lepe. Cilic je velmi dobry hrac ale dalsi upset Rogera a GS mu teda vubec nepreju, at zustane radsi one hit wonder, Wawra je v mych ocich o level vyse, hlavne za lonske FO...
Reagovat
Kozoroh
Taková příležitost, jakou teď ve Wimbledonu Roger má se už nemusí opakovat. Byl by pech, kdyby po vyřazení No1eho Rogerovi překazil cestu za trofejí opět Marin.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist