Federer zítra ve Wimbledonu zaútočí na osmý triumf

15. 7. 2017, 12:43
Aktuality 29
Rogera Federera dělí už jen jedno vítězství od zisku rekordního osmého triumfu ve Wimbledonu. V cestě za pohárem mu stojí Chorvat Marin Čilič, který se švýcarské hvězdě postaví v nedělním finále 131. ročníku turnaje a padesátém v open éře datované od roku 1968.
Profily hráčů
Roger Federer

Pětatřicetiletý Federer vytvořil postupem do jedenáctého finále na trávě v All England Clubu grandslamový rekord. V turnaji neztratil set, jen čtyřikrát přišel o servis a jeho skvělou formu a tenisovou virtuozitu pocítil v semifinále i Tomáš Berdych.

"Cítím se parádně. Na trávě jsem jako doma," řekl letos "znovuzrozený" Federer, který si loni po operaci kolena dal půlroční pauzu a od ledna válí jako dříve. V sezoně prohrál jen dva zápasy, ovládl Australian Open a nyní může přidat osmý vavřín ve Wimbledonu, celkově zaútočí už na devatenáctý grandslamový triumf.

První titul ve Wimbledonu slavil před 14 lety. "To mi přijde jako pravěk, tehdy jsem měl cop," vzpomínal Federer. Poslední pozlacený pohár zvedl nad hlavu v roce 2012. "Zdá se to dávno, ale není to taková propast. Především beru jako čest, že jsem vůbec znovu ve finále. A cítím se připraven, doufám," konstatoval Federer.

Čilič ale nebude snadnou překážkou. Za pomoci Švéda Jonase Björkmana vypadá silnější než při svém vítězství na US Open 2014. " Věřím si. Mám na to odehrát proti komukoli skvělý zápas. Wimbledon je sice jako Rogerův domov, na centru se cítí nejlépe a zná tam každou píď, ale dá se porazit," řekl Čilič.

Může se stát druhým chorvatským vítězem Wimbledonu a navázat na titul svého bývalého kouče Gorana Ivaniševiče z roku 2001. Každý v Chorvatsku ví, co dělal v den, kdy Goran vyhrál. "Já byl na letním tenisovém kempu. Koukali jsme s ostatními kluky, nebylo nám ani třináct, a pak jsme to oslavili," řekl Čilič.

Federer vede vzájemnou bilanci 6-1. Čilič ho porazil jen v semifinále US Open před třemi lety a v New Yorku pak získal svůj jediný grandslamový titul.

Naposledy se spolu střetli loni právě ve Wimbledonu. Ve čtvrtfinále Federer prohrával už 0-2 na sety, zápas ale otočil, přičemž ve čtvrté sadě odvrátil tři mečboly. "Měl jsem kupu štěstí, že jsem tehdy vyhrál," uvedl.

Finále s Čiličem bude pro Federera tak trochu jiné. Z posledních 21 grandslamových zápasů o titul, do kterých od roku 2006 postoupil, bude hrát teprve pošesté proti jinému soupeři než Rafaelu Nadalovi, Novaku Djokovičovi, či Andymu Murraymu. "Díky bohu za to. Je to příjemná změna, nehráli jsem spolu (s Čiličem) třicetkrát a musím si osvěžit paměť. Ale neznamená to, že to bude lehčí. S Marinem to byl vždy boj, a když mu dáte prostor, míč rychle uklidí," řekl Federer, jenž je nejstarším finalistou od Kena Rosewalla od roku 1974. Dnes dvaaosmdesátiletý Australan sleduje Švýcara s vnukem v královské lóži. "Jako milion dalších Rogera obdivuju," řekl Rosewall agentuře Reuters.

Federer se v případě výhry posune na třetí místo světového žebříčku, Čiliče by triumf vytáhl na páté místo a poprvé by se dostal do elitní pětky. Vítěz dostane stejně jako vítězka ženské dvouhry 2,2 milionu liber (přes 65 milionů korun). Celková dotace letos byla 31,6 milionu liber.

ČTK

Komentáře

29
Přidat komentář
mahycek
Já mám také po šichtě, i když jsem šel spát ve 4.45, ale už nemůžu, jsem nervozní snad víc, než kdybych měl jít na podium před vyprodanou halou. Kéž bys měl pravdu.
Reagovat
brixner
Mám po šichtě, dobrou noc.
Reagovat
janek_da
Naš krasnyj
Reagovat
a.magerova
Ale vždyť je červený jak trenýrky... :-P
Reagovat
janek_da
hele už běž spát, noční hlídku na této stránce teď mám já
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Rogers
Zítra to bude velký zápas, Marin je rozjetý a už loni to bylo o chlup. Přeji samozřejmě Rogerovi, aby se přiblížil GS20.
Reagovat
Herbert_Hoover
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/19990073_1353071468144845_8578982631753374127_n.jpg?oh=1cc018976512285db970e166c3a214c8&oe=59C4B010

:)

Mně rozhodně vadit nebude, když Roger porazí Marina. Naopak mu fandím víc než Chorvatovi.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
a.magerova
Ale zas na druhé straně.... proč nefandit i Chorvatovi?!
Buďme lidé přející... ;-)

http://www.20min.ch/diashow/155748/CDCA16875C04476F2A9D3345CB1542BE.jpg
Reagovat
Franky
nie nie, uz mu to Marin vyfukol na USO14 tentokrat uz by si to Rog mal postrazit a dojst si pre 19GS :)
Reagovat
sprchon
PŠT.
Reagovat
a.magerova
http://www.kankan.sk/content/articles/161/article-1004_main_rec_tela_pst_is_350_000006192136xsmall-1.jpg
Reagovat
a.magerova
Otevřel sis ten odkaz?
Reagovat
Franky
ano ano uz som tisko prepacte :(
Reagovat
sprchon
Klidně s usměvavým smajlíkem. :) Jen to nezakřiknout... ;)
Reagovat
Franky
ved koniec koncov Marin je kvalitny super na rychlych povrchoch s dobrym podanim... takze urcite tazky oriesok na finale :) :)
Reagovat
a.magerova
Marin je kvalitní soupeř, ale toho nám sem teď nepleť.... já tady píšu o Chorvatovi, kterému budu fandit, seč mi budou síly stačit... ;-)
Reagovat
Franky
jeeeesis uz som pochopil :D tak tomuto chorvatovi budem fandit takisto ;)
Reagovat
a.magerova
OK, takže budeme fandit Švýcarovi i Chorvatovi... ;-)
Reagovat
Kozoroh
Myslím, že Murrayho fanoušci budou přát titul Rogerovi :) Představa, že Marin se k Andymu dotáhne na rozdíl jednoho titulu nebude pro ně to pravé ořechové.
Reagovat
a.magerova
A co Srbové, ti to budou mít jak?
Reagovat
Kozoroh
Nevím, jak Srbové, ale já ten 8. titul Rogerovi přeji. Ve Wimbledonu psal historii, tak snad zítra přidá další kapitolu (úspěšnou).
Reagovat
FulnekUltras
jednoznačně pro Švýcara - ustašovci neprojdou ;)
Reagovat
Franky
Musim uznat ze Djokerov tabor je diametralne odlisny (aspon na TP) ako Nadalov...Nadalovci su povacsine neprajnici ktory len cakaju na zakopnutie Fedexa alebo Djokovica a pokial obaja vyhravaju tak zacinaju otvarat wikipedie a hladat statistiky ktore im vyhovuju aby sa tym prezentovali a trolovali...Taky Kozoroh ktoreho tu povazujem za vlajkovu lod Djokerfanclubu je uplne iny objektivnejsi ktory dopraje a pogratuluje zvysnym taborom. Klobuk dole
Reagovat
a.magerova
No... není to přesně tak, jak píšeš.... hodně fandů Rafy Rogerovi přeje, pokud nehraje zrovna s Rafou... je to o lidech, né o tom komu fandí... vůl zůstane volem ať fandí komukoli.... a i Kozoroh má své mouchy někdy dokonce i masařky... ;-)
Reagovat
Franky
no ale u Nadalovcov je to zjavnejsie a stale je v ich tabore zasadne viac ako u Djokerovcoch..aj pri youtube videach to sledujem kde je Rafa na obrazku okamzite nadavky na Federera ..a nehovorim ze nema ale urcite tu nema tahy typu: trollhand, Blabola alebo Tranz...
Reagovat
Herbert_Hoover
Já taky budu fandit Rogerovi zítra, a to jsem fanoušek Rafy. Ale taky si prostě musíš uvědomit, že původně byla big 2 a až postupně se zformovala big 4. Ta rivalita mezi Rogerem a Nolem nestačila tak hluboce zakořenit, třebaže nedávno spolu sehráli hodně velkých zápasů...de facto je to ale celé na hlavu, protože oba se respektují, snad i mají svým způsobem rádi a podporují se.
Reagovat
Franky
ved prave ze sa to zvrtlo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist