Fenomenální otočka v podání Molčana! Slovák zlikvidoval stav 0:5 ve druhé sadě a odvrátil dva mečboly

2. 8. 2023, 15:58
Aktuality 0
Alex Molčan (25) čelil ve druhém kole na antuce v Kitzbühelu za stavu 0:5 ve druhé sadě dvěma mečbolům na vlastním servisu. Slovenský tenista, který v rakouském vysokohorském středisku přerušil sérii pěti porážek, ovšem předvedl famózní obrat a domácího Sebastiana Ofnera (27) nakonec udolal 4:6, 7:5, 7:6. Ve svém druhém letošním čtvrtfinále potká Sebastiána Báeze (22).
Alex Molčan (© Profimedia)

Alex Molčan se loni v květnu vypracoval v žebříčku ATP až na 38. místo, ale letos se mu i vinou častých zdravotních problémů nedaří. Do Kitzbühelu, kde se v tomto týdnu koná poslední letošní antukový turnaj na nejvyšším okruhu, dorazil se sérií pěti porážek a coby až 120. muž pořadí.

V rakouském vysokohorském středisku si v úvodním kole snadno poradil s talentovaným teenagerem Lucou Van Asschem a zapsal své první vítězství po měsíci a půl. Ve druhém kole mu naopak hrozil debakl, s domácím Sebastianem Ofnerem prohrával už 4:6, 0:5 a čelil dvěma mečbolům na vlastním servisu.

Statistiky zápasu Ofner - Molčan

Slovenský tenista ovšem předvedl proti osmifinalistovi letošního French Open v mužském tenise velmi nečekaný a málo vídaný obrat. Obě hrozby zlikvidoval a díky šňůře devíti vyhraných gamů se o několik desítek minut později sám dostal do vedení. Ani on však náskok neudržel a rozhodnout musel tie-break. Ve zkrácené hře prohrával 0:2, ale velmi rychle manko minibrejku dohnal, vypracoval si dva mečboly a ten druhý proměnil.

"Byl jsem na sebe naštvaný. Za stavu 0:3 ve druhém setu jsem si říkal, že nemám šanci," přiznal Molčan. "Začal jsem hrát agresivně, snažil se něco změnit a ani nevím, jak jsem ten set vyhrál. Stal se zázrak," dodal nejlepší slovenský singlista pro domácí tenisový svaz.

Z pozice 120. tenisty žebříčku vyřadil světovou jednašedesátku. "Mám rád, když je publikum proti mně. Dává mi to extra motivaci. Některé hráče to znervózňuje, ale mně většinou pomáhá," dodal Molčan.

Molčan se v pátek pokusí vylepšit svou takřka stoprocentní bilanci 5:1 ve čtvrtfinálových duelech na turnajích ATP, poslední čtyři vyhrál a jediný nezdar zaregistroval loni na generálce v Melbourne. Letos je na nejvyšší tour takto daleko podruhé, v Banja Luce přetlačil Lasla Djereho.

Jeho soupeřem v této fázi v Kitzbühelu bude majitel dvou titulů Sebastián Báez. S ním se v oficiálních soubojích střetne podruhé, předloni postoupil po skreči Argentince na challengeru v Ostravě.

Dlouhodobě se trápící Dominic Thiem odvrátil další blamáž. Domácí šampion z roku 2019 v souboji s Číňaněm Zhizhenem Zhangem bleskově prohrál prvních pět gamů, ale dokázal se dostat do rytmu a zvítězil 1:6, 6:3, 6:2.

Devětadvacetiletý Rakušan navázal na vítěznou bitvu s Facundem Bagnisem a po více než čtvrt roce vyhrál na turnaji ATP dva zápasy po sobě. O první letošní semifinále si zahraje s Arthurem Rinderknechem (h2h 0:0). Francouzský tenista vyřadil druhého nasazeného Němce Yannicka Hanfmanna, který si neudržel skvělou jarní formu.

Třetí nasazený Pedro Cachín ve svém úvodním vystoupení  porazil 7:5, 6:3 loňského semifinalistu Alberta Ramose ze Španělska, s nímž si poradil i před 10 dny ve svém premiérovém finále na okruhu ATP ve Gstaadu. O své teprve druhé semifinále se osmadvacetiletý Argentinec utká s čerstvým finalistou z Hamburku Srbem Laslem Djerem (h2h 1:0).

Další čtvrtfinálovou dvojici vytvořili Argentinec Tomás Martín Etcheverry, jenž poprvé v kariéře plní roli nasazené jedničky na této úrovni, a Kolumbijec Daniel Galán.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 KITZBÜHEL •
Rakousko, antuka, 562.815 eur
středeční výsledky (2. 8. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Etcheverry (1-Arg.) - Andreozzi (Arg.) 6:2, 6:2
Rinderknech (Fr.) - Hanfmann (2-Něm.) 7:6 (7:3), 6:3
Cachín (3-Arg.) - Ramos (Šp.) 7:5, 6:3
Molčan (SR) - Ofner (4-Rak.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:5)
Djere (5-Srb.) - Seyboth Wild (Braz.) 7:6 (7:5), 6:3
Báez (Arg.) - Carballés (6-Šp.) 6:1, 6:2
Galán (Kol.) - Altmaier (8-Něm.) 3:6, 6:2, 7:6 (10:8)
Thiem (Rak.) - Zhizhen Zhang (Čína) 1:6, 6:3, 6:2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist