Ferrer ve finále 'trpaslíků' nezaváhal a potřetí ovládl Auckland

14. 1. 2012, 08:56
Aktuality 8
ATP AUCKLAND - David Ferrer se vyrovnal historicky nejúspěšnějším hráčům turnaje v Aucklandu. V dnešním finále dvou nejmenších hráčů Top 100 porazil Belgičana Oliviera Rochuse a z Nového Zélandu si do sbírky celkově 12 trofejí odváží třetí titul.
Profily hráčů
David Ferrer

David Ferrer, který na přelomu roku porazil na exhibici v Abú Dhabí Tsongu i Nadala a prohrál až s Djokovičem, měl v Aucklandu v 1. kole volný los a v prvním letošním zápase na okruhu ATP si poradil s Lukášem Rosolem. Ve čtvrtfinále pak ztratil jediný set na turnaji s Kolumbijcem Fallou a do finále postoupil po výhře nad krajanem Verdaskem. O celkově 12. titul se utkal v souboji dvou nejmenších hráčů Top 100 s Belgičanem Olivierem Rochusem.

Devětadvacetiletý Ferrer v zápase jen jednou ztratil podání, sám proměnil tři ze 4 brejkbolů a po hodině a 35 minutách zvítězil 6-3 6-4.

David Ferrer "Byl to hodně těžký zápas. Ale hlavně ve druhém setu jsem hrál velmi dobrý tenis," hodnotil Ferrer finálové klání. "Myslím, že rozhodujícím faktorem byl dnes rozdíl mezi prvními servisy," dodal Španěl, který po prvním podání získal 83 procent fiftýnů.

Španělský tenista získal už třetí ze svých 12 titulů v Aucklandu, kde nikdo víckrát netriumfoval. Vyrovnal tak Onnyho Paruna a Roye Emersona. "Hraju tu strašně rád. Dnešní vítězství je pro mě mnohem cennější, protože soupeři jsou stále silnější a já už jsem teď starší," uvedl vítěz turnaje z let 2007 a 2011 Ferrer, který v loňském finále porazil Nalbandiana a před pěti lety si poradil s krajanem Robredem. 

Ferrer o rok staršího Rochuse porazil pošesté v osmém vzájemném utkání a vyhrál už 52 z posledních 53 zápasů proti soupeřům mimo Top 50. Jedinou porážku utrpěl loni v Indian Wells s Ivem Karlovičem (tehdy až 239. hráčem světa).

Olivier RochusTřicetiletý Rochus, který na začátku týdne bojoval s chřipkou a do turnaje na Novém Zélandu málem ani nezasáhl, hrál dnes ve svém jubilejním 10. finále. To si v Aucklandu zahrál i v roce 2005, ani tehdy neuhrál set proti Chilanovi Fernandu Gonzálezovi. Na kontě má tak stále pouze dva tituly (Palermo 2000, Mnichov 2006).

"Odehrál jsem skvělé finálea myslím, že kvalita hry byla vysoká. Bylo to fyzicky hodně náročně utkání. Bylo tam dost dlouhých výměn. Jsem šťastný za to, jak jsem dnes hrál a vůbec za celý týden. On (Ferrer) byl dnes jednoduše lepší v kritických chvílích," komentoval Rochus.

Oba se nyní přesunou do Melbourne. Pátý hráč světa Ferrer bude obhajovat loňské semifinále, do kterého může letošní cesta vést přes Srby Tipsareviče a Djokoviče. V prvním kole se střetne s Portugalcem Ruiem Machadem. Rochuse na úvod čeká německý kvalifikant Bjorn Phau, ve druhém kole by mohl narazit na českého tenistu Tomáše Berdycha.

Oliver Marach a Alexander PeyaČermák na 27. titul nedosáhl
Český tenista František Čermák si zatím na svůj 27. titul na okruhu ATP ve čtyřhře musí počkat. Ve finále turnaje v Aucklandu dnes spolu se Slovákem Filipem Poláškem podlehli nejvýše nasazené dvojici Rakušanů Oliver Marach a Alexander Peya 3-6 2-6.

Čermák hrál svůj první letošní turnaj, vloni s Poláškem získali tři trofeje, z toho v Bělehradu právě po finálovém souboji s Rakušany, kteří jim pak vrátili porážku v boji o prvenství v Hamburku. Slovenský deblista už v minulém týdnu vyhrál turnaj v Dauhá s jiným Čechem Lukášem Rosolem.

Jednatřicetiletý Marach si připsal celkově 12. titul, o pouhé tři týdny starší Peya teprve druhý, když poprvé triumfoval loni v Hamburku právě s krajanem Marachem. Dalších sedm finálových zápasů prohrál.

- ATP 250 AUCKLAND -
(Nový Zéland, tv. povrch, 398.250 dolarů)
páteční výsledky (13. 01. 2012)

Dvouhra - finále:
Ferrer (1-Šp.) - O. Rochus (Belg.) 6-3 6-4

Čtyřhra - finále:
Marach/Peya (1-Rak.) - Čermák/Polášek (3-ČR/SR) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Súboj trpaslíkov?..To mi príde trochu prestrelené, už len preto, že to hraničí s urážkou...
Reagovat
smazaný uživatel
Super zapas, nadherny celodvorcovy tenis, dlouhe divacky vdecne vymeny, ocenene plne obsazenymi tribunami castym potleskem. Neco takoveho jsem ocekavala. Pokud jsem nekdy mela moznost videt hrat Oliviera, tak vzdy hral takto naplno, ale proste asi mu neco malo chybi, ze tech vyher neni tolik, jak by zaslouzil, ale pokud bude hrat takto, tak to Tom nebude mit nijak jednoduche. Proste slava vitezi a cest porazenemu, moc jsem si to uzila.
Reagovat
smazaný uživatel
Berda, pokud bude podavat a hrat svuj standard, to jednoduche mit bude. Olivierovi chybeji prece prave ty centimetry! :-) U holek je mala postava prece jen zvladnutelnejsi problem, prikladem je rtutovita Dominika, pomaha si rychlosti, ale to je asi tak vsechno......
Reagovat
LuA_luA
co som pozeral tak cermak to je pekny mega traged..chudak filip s takym trotlom hrat :/
Reagovat
smazaný uživatel
chudáci česi s takýma trotlama sůsediť...
Reagovat
smazaný uživatel
nejak konstruktivneji by to neslo? Zapas jsem nevidela, takze by me vic nez nadavky zajimaly konkretni postrehy, porovnani procentualni uspesnosti obou a podobne, nadavat umi kazdy.

Jinak jeste jednou gratulace Davidovi. (A rozhodne nic proti Olivierovi, v mych ocich "Maly velky muz.") :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho už nic nebude.Škoda slov.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist