Finále Hopman Cupu proti Američanům si zahrají Poláci

9. 1. 2015, 08:26
Aktuality 10
HOPMAN CUP - O finalistech 27. ročníku Hopman Cupu je rozhodnuto. Po roce se do finále dostali znovu tenisté Polska, které letos reprezentují Agnieszka Radwaňská a Jerzy Janowicz. O první triumf v soutěži smíšených dvojic se utkají se Spojenými státy.
Agnieszka Radwaňská a Jerzy Janowicz

Tenisté Polska měli před svým dnešním závěrečným zápasem ve skupině dobrou výchozí pozici,. V předchozích dnech porazili jak domácí Austrálii i Velkou Británii a dnes tak v repríze loňského finále proti Francii stačilo k zajštění prvního místa ve skupině vyhrát jeden zápas.

Snadné to však nebylo. Agnieszka Radwaňská totiž v úvodní dvouhře podlehla po více než dvou a půlhodinové bitvě Alizé Conetové. Francouzka po skvělém výkonu vyhrála 6-4 2-6 7-5 a vítězství poté v emotivním projevu věnovala obětem středečního útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži, při němž zemřelo 12 lidí.

"Dvanáct mrtvých a všechno tohle násilí, nejen ve Francii a v Paříži, se dotýká celého světa a celého lidstva a opravdu se tomu musíme postavit," řekla čtyřiadvacetiletá Cornetová, jenž nastoupila s nápisem 'Je suis Charlie' (Jsem Charlie), kterým lidé po celém světě vyjadřují solidaritu a podporu svobody slova.

Dnešní zápas nabídl velkou bitvu a to především ve třetím setu, který trval 73 minut. "Na dlouhé zápasy jsem zvyklá. Říkají mi žena maratonů. Myslím, že si přezdívku zasloužím," smála se Cornetová. " Jsem na dlouhé zápasy zvyklá, protože nesutále bojuju a nikdy se nevzdávám."

Cornetová tak Radwaňské oplatila porážku z loňského finále, ale i tentokrát byli nakonec šťastnější Poláci. Potřebný bod jim v dvouhře mužů zajistil Jerzy Janowicz, který zdolal 6-4 7-6 Benoita Paireho a poslal Polsko po roce znovu do finále.

"I když teď nehraju svůj nejlepší tenis, tak jsme tady ve finále a to je pro mě dobré znamení před Melbourne," řekl 43. hráč světa Janowicz.

V závěrečné smíšené čtyřhře odehráli tenisté jen jeden set, který vyhráli Radwaňská s Janowiczem 6-4 a poté zápas ukončili.

Francie, které letos chyběl zraněný Jo-Wilfried Tsonga, tak neobhájí loňské vítězství, jež bylo jejím premiérovým v historii. Naopak Polsko má druhý rok po sobě šanci na premiérový triumf. Loni s Radwaňskou nastupoval Grzegorz Panfil. který tehdy nahradil zraněného Janowicze.

O titul neoficiálních mistrů světa smíšených dvojic v Perthu se Poláci utkají v sobotu s šestinásobnými šampiony Američany, které reprezentují světová jednička Serena Williamsová a John Isner.

"Je to vždy zábavné hrát proti Sereně. Ale bude to hodně těžké, ona tenis umí," uvedla Radwaňská, která v osmi vzájemných zápasech vyhrála pouze jeden set. "Já s Johnem jsem ještě nikdy nehrál. Ale vím, že musím být připravený na return. On je vysoký, má skvělý servis i hru od základní čáry. Doufám, že ho porazím," řekl Janowicz.

Serena Williamsová se může stát prvním hráčem v 27leté historii soutěže, který získá trofej už potřetí. Poprvé vyhrála v roce 2003 s Jamesem Blakem, podruhé pak před sedmi lety s Mardym Fishem. Isner triumfoval v roce 2011 s Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Na postupu Polska už nemohla nic změnit ani hladká výhra Velké Británie 3-0 nad domácí Austrálií. Při rovnosti počtu vyhraných zápasů Poláci mají vyšší procento vyhraných setů.

- HOPMAN CUP 2014 -
(Austrálie / Perth, tv. povrch)
páteční výsledky (09. 01. 2015)
• Skupina B •
Polsko - Francie 1-2
A. Radwaňská - Cornetová 4-6 6-2 5-7
Janowicz - Paire 6-4 7-6(6)
A. Radwaňská/Janowicz - Cornetová/Paire 6-4 skreč R./J.
Velká Británie - Austrálie 3-0
Watsonová - Dellacquaová 6-3 6-4
Murray - Matosevic 6-2 6-3
Watsonová/Murray - Dellacquaová/Matosevic 7-5 6-1
Tabulka:

tým Z V P zápasy
sety
B
1. Polsko 3
2 1
6-3 14-7 2
2. Velká Británie 3
2
1 6-3
15-9 2
3. Francie 3 2 1
5-4 14-13 2
4. Austrálie 3
0 3
1-8 4-17 0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
Serena Williamsová se může stát prvním hráčem
:DDDD vím, jak je to myšlenéé :D ale prostě :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
No ale říct to takhle Tarpiščev, tak dostane ban na další rok.
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda toho britského deblu s Polskem. I kdyby dneska Britové vyhráli 3:0, budou mít stejný poměr výher a porážek jako Poláci a ti maj lepší vzájemný. Fakt škoda, že se Heather nedokázala zatím vůbec hecnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč jako po setu skrečovali tu čtyřhru? To je docela neuctivé k soupeři teda. Nebo tam fakt bylo zranění? Protože jinak by asi těžko mluvili takhle v klidu o finále.
Reagovat
kada.tom
Tak budu fandit jednoznačně Američanům, Agu mám rád, ale Janovicze fakt ne, děkuju pěkně.
Reagovat
VlS
Jsme na tom skoro stejně, já nemusím ani Agu.
Reagovat
Frick
Myslim si, že s finále ČR - Polsko by i naši severní sousedé byli spokojenější.
Reagovat
Kozoroh
Pane redaktore, v slově "Spojeými" Vám chybí písmeno n!
Reagovat
LubosZabloudil
Děkuji
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist