Finále v Buenos Aires zajistí Španělé: obhájce Almagro Ferrera dosud neporazil

26. 2. 2012, 11:17
Aktuality 5
ATP BUENOS AIRES - Turnaj v Buenos Aires v šestnáctileté historii vyhraje už poosmé tenista ze Španělska. Letos si totiž o titul zahraje obhájce loňského vítězství Nicolás Almagro, který v semifinále zdolal Wawrinku a v této sezoně na antuce vyhrál i 10. utkání, proti nejvýše nasazenému krajanu Davidu Ferrerovi. Ten s Almagrem vyhrál všech osm vzájemných zápasů.
Nicolás Almagro

Nicolás Almagro před rokem na antukových turnajích v Jižní Americe vládl až do chvíle, než narazil na Davida Ferrera; ovládl Brasil Open, Buenos Aires a až ve finále v Acapulku po bitvě prohrál. Letos zatím loňské výsledky kopíruje, neboť v Brazílii obhájil titul a ve finále je po roce opět i v Argentině. Jenže aby loňský titul zopakoval, musel by na 9. pokus najít recept Ferrera, se kterým dosud na okruhu ATP nikdy nevyhrál. Na antuce spolu hráli pětkrát.

Nicolás Almagro11. hráč světa Almagro letos na antuce vyhrál už deset zápasů v řadě: v Davis Cupu pomohl dvěma body k jasné výhře Španělů nad Kazachy, ovládl Sao Paulu a nyní se mu daří i v Buenos Aires. Na cestě do finále ale musel svést už dvě třísetové bitvy, Stanislase Wawrinku v sobotním semifinále udolal až po boji 6-4 3-6 7-5, když v rozhodujícím dějství za stavu 5-5 odvrátil brejkbol.

"Myslím, že jsme dnes oba hráli tenis na vysoké úrovni," komentoval Almagro. "Jsem šťastný, protože před rokem jsem tu dosáhl něčeho velmi důležitého v mé kariéře," dodal.

"Dnešní zápas mi vzal hodně sil. Na finále se ale moc těším. Chci si ho naplno užít a předvést své maximum."

David Ferrer a David NalbandianTo světová pětka Ferrer startuje na prvním letošním antukovém turnaji a set ještě neztratil. Ve čtyřech zápasech mu soupeři sebrali dohromady jen 19 gamů. V semifinále si španělská dvojka poradila hladce 6-1 6-4 s domácím šampionem z roku 2008 Davidem Nalbandianem. Španěl po svém podání ztratil pouhých sedm fiftýnů a bilanci vzájemných zápasů upravil na 8-5 (5-0 na antuce).

První set Ferrer vyhrál za pouhých 20 minut, Nalbandian se pak ale za bouřlivé podpory publika zvedl a vzdoroval. Zápas byl ve druhém setu za stavu 2-2 přerušen, neboť se v areálu točil silný vítr a drobným deštěm. Rozhodující brejk sischoval Španěl na sedmý game, kterým souboj definitivně rozhodl.

"Byl to perfektní den, pouze ta drobná bouřka způsobila malé zpoždění," komentoval Ferrer.

Devětadvacetiletý Ferrer postoupil do svého 27. finále, v nichž má bilanci 12-14 (6-10 na antuce). O tři roky mladší Almagro je ve finále sice 'teprve' pošestnácté (pokaždé na antuce), ve sbírce má ale pouze o jeden titul méně než Ferrer (ve finále 11-4).  

Nedělní finále začne ve 20:00 hodin SEČ a slibuje velkou bitvu španělských antukářů.  "Víte, bude to hodně težké finále. Ale uvidíme v neděli, co se stane," neskládá zbraně Almagro před velkou výzvou poprvé porazit Almagra a vyrovnat ho v počtu získaných titulů.

- ATP 250 BUENOS AIRES -
(Argentina, antuka, 484.100 dolarů)
sobotní výsledky (24. 02. 2012)

Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Nalbandian (Arg.) 6-1 6-4
Almagro (2-Šp.) - Wawrinka (6-Švýc.) 6-4 3-6 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Máš pravdu,ty statistiky říkaj,že ferrera porazil na basilil masters na tvrdém povrchu poměrem 7:5,7:5
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to byla jen exhibice a ty se do oficiálních statistik nepočítaj.
Reagovat
smazaný uživatel
aspoň statistiky, na který tenhle článek odkazuje, to tvrděj...
Reagovat
LubosZabloudil
"Jenže aby loňský titul zopakoval, musel by na 9. pokus najít recept Ferrera, se kterým dosud na okruhu ATP."

Jedinou výhru si Almagro připsal na exhibici v Bilbau, ne na okruhu ATP ;)
Reagovat
smazaný uživatel
:-) Ferrer někde ztratil recept od doktora?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist