Finále v Melbourne: 'Nová vládkyně' Ósakaová proti debutantce ve finále grandslamu Bradyové

19. 2. 2021, 15:45
Previews 25
Naomi Ósakaová je favoritkou finále Australian Open. Japonská tenistka bude v sobotu útočit na druhý titul v Melbourne a čtvrtý grandslamový. Zastavit třetí nasazenou se pokusí při své premiéře v boji o titul z turnaje velké čtyřky Američanka Jennifer Bradyová. Zápas začne v 9:30 SEČ.
Profily hráčů

Třiadvacetiletá Ósakaová uspěla ve všech svých grandslamových finále. Předloni porazila v Austrálii Petru Kvitovou a vyhrála rovněž oba titulové zápasy na US Open (loni a v roce 2018). "Mám to postavené tak, že lidi si poražené finalisty nepamatují. Teda můžou, ale vyryto je jen jméno vítězky," řekla světová trojka.

"Z mého pohledu má ženský tenis novou vládkyni. Naomi Ósakaová na to má schopnosti a posunula se do jiné dimenze. Je kompletní hráčkou psychicky i fyzicky a ukázala svoji sílu," favorizuje Japonku bývalá grandslamová šampionka Justine Heninová z Belgie, aktuálně expertka stanice Eurosport.

Cestu do finále měla Ósakaová mnohem náročnější než Bradyová. V osmifinále odvrátila mečbol Španělce Garbiňe Muguruzaové a v semifinále čelila hrozbě v podobě americké hvězdy Sereny Williamsové, kterou porážkou rozplakala. "Vím, že vyhrávat je úžasný pocit, ale postupem času jsem pochopila, že důležité je vydat ze sebe vše. To můžete kontrolovat," pronesla rodačka z Ósaky.

S dvaadvacátou nasazenou Bradyovou se střetla loni v semifinále US Open. V New Yorku zvítězila v náročné třísetové bitvě. "Ten zápas měl nadmíru vysokou úroveň a patří k mým nezapomenutelným," řekla Ósaková a dodala: "Proto mě nepřekvapuje, že je (Bradyová) znovu v semifinále či finále."

Žebříčkově nejvýše postavenou soupeřkou Bradyové v turnaji byla v semifinále Karolína Muchová. Jinak měla štěstí, že favoritky vypadly před ní. "Nevím, jak se budu ve finále cítit, ale rozhodně se na to pokusím myslet co nejméně. Na druhou stranu přijdou chvíle, kdy si řeknu, že tohle může být můj první grandslamový titul. Bude to náročné i povzbuzující," řekla Bradyová.

Před turnajem musela Američanka stejně jako sedm desítek dalších účastníků úvodního grandslamu do přísné karantény bez možnosti trénovat dva týdny venku. Na hotelu si vyčistila hlavu a rozehrála se v přípravném turnaji. I ve finále si chce udržet jasnou mysl. "Věřit ve výhru. Když ten pocit ztratíte, nemáte šanci."

Ósakaová se v případě titulu posune na druhé místo světového žebříčku, Bradyová se poprvé dostane do dvacítky - po výhře by byla dvanáctá. Vítězka dostane 2,75 milionu australských dolarů (zhruba 45 milionů korun).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

25
Přidat komentář
EllNino
Na hardu v současnosti nejlepší hráčka světa ...

Jsem zvědavý, jestli se postupem času adaptuje i na antuku a trávu, kde hraje snad ještě hůře než na antuce :)

Vlastně si dlouho nepamatuju hráčku, která by na hardu takhle dominovala a na antuce/trávě byla neškodná ...respektivě na obou těch površích, většinou třeba alespoň jeden povrch hráčce seděl ... něco podobného je v mužích Medvěděv ...
Reagovat
Davor1
Azarenka. Na harde celú kariéru jedna z najlepších, mimo hard nevyhrala nič.
Reagovat
EllNino
no, ale byla třeba v semifinále obou ostatních GS, Naomi má problém přejít 1. kolo
Reagovat
Davor1
V semi bola, to hej. Ale myslím, že to v pohode zvládne aj Osaka, zatiaľ ešte tých RG a Wimbledonov v jej veku veľa nestihla a je prakticky isté, že postupom času pôjdu jej výsledky aj tam výrazne hore...
Reagovat
Marduch
Zdarec, jak vidíš chlapy? Má Djokovic na Medu zbraně? :-)
Reagovat
Davor1
Zdar :)
Stále vidím No1eho ako favorita. To, že Medveď na neho má zbrane je úplne jasné, stačí pozrieť na ich posledné zápasy. Ale vo finále AO podľa mňa nebude rozhodovať len herná úroveň, ale aj hlava a skúsenosti. Hrať finále AO proti Djokovičovi vnímam podobne, ako RG proti Nadalovi. Thiem hral minulý rok podobne skvele ako Medveď teraz, nakoniec aj tak to finále nedotiahol. Djokovič tam kľudne umrie na tom kurte, len aby to vyhral, takže čakám veľké divadlo zajtra :D
Reagovat
drabona
hraje dobře i když byla nervozní, kdo by nebyl ve finále, výsledek se dal očekávat. Gratuluji!!
Reagovat
Haitik
Jestli máte 5 minut času, doporučuji přečíst si rozhovor s trenérem Naomi, tedy s Fissetem.. Mluví především o Naomi, ale také o Vice či o Mashe.. Což mi udělalo radost :D

Skvělý rozhovor, Naomi je fakt skvělá, i podle toho rozhovoru!

odkaz> https://twitter.com/Davavaki/status/1362794253194321925
Reagovat
Tomas_Smid_fan
díksmile jen tam zrovna nešlo přečíst, co že takticky - zvládá/nezvládá, že bychom byli překvapeni...
Reagovat
FulnekUltras
normální život? smile
Reagovat
LukasH
Pokud Osaka nedělá chyby, tak je nehratelná. Převálcuje jakoukoli v plný formě. Hratelná bude na antuce a trávě, i když tam se možná naučí taky. Nijak zvlášť jo nefandim, ovšem zas je tou, kdo ustálí ženskou špičku.
Reagovat
FulnekUltras
a v dolní části Václavského náměstí bude obnoven klid a pořádek smilesmilesmile
Reagovat
sojka1
a nas budete honit ve Vodickove a v Jindrisky, znam....
Reagovat
sojka1
*Jindrisske.... jeeeeee
Reagovat
FulnekUltras
maximálně nějaký ten zasloužený postřik ;-)))
Reagovat
FulnekUltras
dneska už z bezpečnostních důvodů dokonce ani v antonech do polí nevyvážíme - ujít pak pět kiláků na autobus by taky většina těch shnilých šmejdů nemusela přežít ;-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vládkyně vládne, ta neprohrává.
Reagovat
FulnekUltras
fandíme americké selce.

Proti zvráceně monstrózně serenoidnímu LGBT-BLM-gatescovid kybermatrixu.

Bude to těžké, ale ještě pořád je to sport - a ženský tenis k tomu.

Snad se Jennifer podaří tomu novosvazáckému pimprleti pořádně rozorat a vyvláčet šedou kůru.
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Mantra
Brežněv to neustojí
Reagovat
sojka1
:-))))) ja si ty jeho agitky uderkam budu tisknout a davat na nastenku... s kroucenym krepakem... :-)))
Reagovat
FulnekUltras
nejdřív by měl pupetu lehce navnadit - a pak už nemilosrdně rozorat všechny její předem dané hyperkorektní meze smilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
Tak hlavně, že vám nevadí původ Jennifer, to je u zastánců netolerantních demagogů nezvyklé. smile
PS: jinak obdivuju, že máte u každé tenistky přehled o jejich názorech. Třeba u Rusek a Bělorusek to musí být těžká volba. Co kdyby fandily opozici?
Reagovat
blixa
On má Ultras neuvěřitelně "pružné" názory, ve smyslu účel světí prostředky. Když šlo o Serenu, byla mu Naomi dobrá. Ale jakmile mouřenín odvedl svou práci, bez lítosti se ho zbaví. Prostě ryzí bolševik smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
Menší zlo... Kong ve finále by už bylo příliš velké riziko. ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist