Finále ve Stockholmu obstarají poslední vítězové Berdych a Dimitrov

18. 10. 2014, 18:34
Aktuality 115
ATP STOCKHOLM - Ve finále halového turnaje ve Stockholmu na sebe narazí podle očekávání oba nejvýše nasazení hráči a vítězové posledních dvou ročníků. Tomáš Berdych dnes zvládl náročný duel s Němcem Bachingerem, obhájce titulu Grigor Dimitrov si poradil s Australanem Tomicem.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych se tento týden po dvou letech vrátil na halový turnaj do Stockholmu, kde předloni získal svůj v pořadí osmý titul z dosavadních devíti trofejí. Letos může svou sbírku zaokrouhlit na deset a zároveň může poprvé v kariéře vyhrát dvakrát na jednom turnaji.

Devětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí postoupil ve švédské metropoli bez ztráty setu do finále, když vyhrál všechny tři duely proti kvalifikantům. S Němcem Brownem a Rumunem Copilem si poradil bez ztráty servisu, více práce měl až dnes v prvním vzájemném střetnutí s 203. hráčem světa Matthiasem Bachingerem.

V prvním setu nejvýše nasazený Berdych musel dohánět manko 3-5 a v tie-breaku dokonce odvracel setbol. V druhé sadě pak neudržel vedení 4-2, ale větší drama odmítl a nakonec nad sedmadvacetiletým Němcem, jenž hrál semifinále teprve podruhé v kariéře, zvítězil po hodině a půl 7-6 6-4.

Světová sedmička Berdych neprohrál ve Stockholmu po triumfu v roce 2012 a loňské absenci už sedm utkání po sobě

BOJ O TURNAJ MISTRŮ K 18. ŘÍJNU:
1. Novak Djokovič (Srb.) 9010 bodů
2. Roger Federer (Švýc.) 8020
3. Rafael Nadal (Šp.) 6745
4. Stan Wawrinka (Švýc.) 4805
5. Kei Nišikori (Jap.) 4265
6. Marin Čilič (Chorv.) 4050
7. Tomáš Berdych (ČR) 4005
8. Andy Murray (Brit.) 3785
9. David Ferrer (Šp.) 3775
10. Milos Raonic (Kan.) 3750
11. Grigor Dimitrov (Bulh.) 3555

Ve svém pátém letošním a celkově 24. finále se český tenista utká s Grigorem Dimitrovem, jehož ze čtyř vzájemných soubojů na turnajích ATP porazil pouze letos na antuce v Madridu. Všechny jejich duely rozhodoval až třetí set.

Nedělní souboj bude pro oba finalisty také bojem o důležité body v boji o Turnaj mistrů. Berdych si díky postupu do finále polepšil o 60 bodů, Dimitrovovo konto se rozroste dokonce o 105 bodů. Ve finále se bude hrát o dalších sto bodů, které mohou mít pro oba hráče velký význam. Český tenista zatím drží sedmou postupovou pozici, Dimitrov je jedenáctý se ztrátou 230 bodů na postupovou příčku.

"Dimitrov bude hladový po výhře, bude chtít získat co nejvíc bodů a zůstat ve hře o postup na Turnaj mistrů. Já jsem ale ve stejné pozici jako on," uvedl Berdych. "Budu se snažit udělat totéž co on, hrát svůj tenis a bojovat o další titul," řekl český tenista, jenž ve Stockholmu vyhrál před dvěma lety. "Myslím, že jsme po titulu hladoví oba. Bude to zajímavé finále," doplnil Dimitrov.

Grigor DimitrovTurnajová dvojka Dimitrov ve Stockholmu vyhrál dokonce už osm utkání v řadě, neboť cestou za loňským triumfem, který byl jeho premiérovým na okruhu ATP, musel zdolat celkem pět soupeřů. Poslední výhru přidal v dnešním semifinále proti Australanu Bernardu Tomicovi, kterého porazil 6-3 7-5.

Zápas málem musel rozhodovat třetí set, jenže Tomic v druhé sadě za stavu 5-2 nevyužil při podání soupeře dva setboly, ztratil pět gamů v řadě a Dimitrov povedeným závěrem rozhodl o svém vítězství.

Třiadvacetiletý Bulhar bude usilovat už o čtvrtý letošní titul. V březnu vyhrál na tvrdém povrchu v Acapulku, v dubnu na antuce v Bukurešti, v červnu na trávě v Queen's Clubu a nyní může pestrou letošní sbírku zkompletovat i trofejí z haly.

"Mám rád takové šance. Být znovu ve finále je příjemné. Rád bych obhajoval titul každý týden, dostává to ze mě maximum," řekl Dimitrov, který hraje tento týden poprvé jako obhájce titulu.

- ATP 250 STOCKHOLM -
(Švédsko, tv. povrch / hala, 593.705 eur)
sobotní výsledky (18. 10. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Berdych (1-ČR) - Bachinger (Něm.) 7-6(7) 6-4
Dimitrov (2-Bulh.) - Tomic (Austr.) 6-3 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

115
Přidat komentář
smazaný uživatel
Těšil jsem se na moment jak Söderling gratuluje Tomovi, a vypadne mi stream, zas jak na potvoru :D
Reagovat
smazaný uživatel
předal mu jen šek, tu obří kouli mu dával Enquist
Reagovat
smazaný uživatel
si tak velkou trofej snad ani nezaslouží :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak hotovo, gratulace Tomášovi, že by mu trofej předával stejně tak neoblíbený Soderling? :D No a Grigor se má zase nad čím zamýšlet, pořád lepší dostat se při obhajobě titulu do finále, než vyletět dřív.
Reagovat
tommr
tak Tomáš to přece jen dokázal! Po nezvládnutým závěru prvního setu to vypadalo na další ostudu, ale Tomáš se tentokrát pochlapil a v dalších dvou setech na kurtu jasně dominoval. Pro Tomáše je to velmi důležitá výhra jak z hlediska bodů pro TM tak z hlediska sebedůvěry, kterou by mu to dnešní vybojovaný vítšzství mělo dát ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je tam, Robin :) :)
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem teda nečekal konečně jubilejní 10. titul!!
Reagovat
smazaný uživatel
Super, Tomáš v suchým triku...
Reagovat
smazaný uživatel
Cenná výhra nad výkonnostně srovnatelným soupeřem :)
Reagovat
tommr
hlavně je to výhra nad soupeřem jehož hra mu vůbec nesedí a kterej si proti Tomášovi hodně věří - názorně se to ukázalo v prvním setu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Si tak říkám, čí hra vlastně Tomášovi sedí. Poslední dobou nečtu skoro nic jinýho, než že hra tohodle a tohodle hráče Rebelovi nesedí.
Reagovat
smazaný uživatel
Rebelovi sedi hraci s citelnou a nekomplikovanou hrou.. :-)
Reagovat
tommr
těch hráčů proti kterejm to Tomášovi nejde poslední dobou opravdu přibývá. Z první desítky má aktivní bilanci jen s Cilicem a i od něho v posledních dvou zápasech schytal výprask ...
Reagovat
Davor1
Aj keď Berdycha nemusím, dnes vyhral jednoznačne zaslúžene. Dimitrov s tou totálne pasívnou hrou ďaleko za BL si koledoval o prehru už so Sockom a Tomičom, dnes sa mu to konečne vypomstilo. Dobre, že na TM zrejme nebude, herne by tam nepriniesol absolútne nič.
Reagovat
smazaný uživatel
Super, Tomáši :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tám. Gratuluji :)
Reagovat
smazaný uživatel
To je přesně ten okamžik, kdy Berďovi chybí odvaha na to zkusit nějakou změnu rytmu.
Reagovat
smazaný uživatel
No občas změnu rytmu zkusí a míček skončí v síti :P
Reagovat
smazaný uživatel
takze zacit hracickovat.. na Grigora?.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš nemá plán B. Na nikoho.
Reagovat
smazaný uživatel
z Berdi nikdy nebude S-V typek ani tenisovy mag. A ja to po nem ani nechci, nema zadny smysl tlacit nekoho proti jeho prirozenosti, sama vim, jak je to nesmyslny a protivny. Mne by stacilo, kdyby si udrzel i ve vypjatych situacich delku, rasanci, uhly a servis.. :-))
Reagovat
tommr
přesně tak. Hru má Tomáš dobrou a moc už jí vzhledem k jeho postavě a věku vylepšovat nemůže. Jeho problém je spíš v tom, že se mu ta hra příliš často hroutí ve vypjatých momentech ... :)
Reagovat
tommr
a Tomáš bude do třetice všeho dobrýho podávat na set za stavu 5:4 - tentokrát by to znamenalo i vítězství v zápase. Udrží nervy na uzdě? Já sám se už z toho celej klepu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Zase stejná situace, Dimi, teď nebo nikdy kurňa!
Reagovat
smazaný uživatel
ale jednoznačně žene Dimiho.
Reagovat
Kozoroh
Berdych není na ATP Tour kdovíjak oblíbeným tenistou.
Reagovat
smazaný uživatel
což bylo slyšet i po proměněným mečbolu
Reagovat
smazaný uživatel
No, to se tu řeší denně. Když Tomáš prohrává, žene ho publikum úplně stejně jako dneska Dimiho. Je to spíš o tom, že se fandí slabším.
Reagovat
smazaný uživatel
je opet cas si pripomenout, ze jeden z nejnesympatictejsich. Jestli neni primo ten nejnesympatictejsi.. ;-)
Reagovat
tito
Nevím, jestli stále, ale trenér byl-je Magnus Norman, tak ty sympatie vůči Grigorovi jsou pochopitelné, netřeba se o Tomáše otírat.
Reagovat
smazaný uživatel
Magnus Norman teď trénuje Wawrinku, předtím byl koučem Grigora, dokud si ho nepřevzal Roger Rasheed, ta podpora pramení určitě taky z toho, že Grigor nějakou dobu trénoval/trénuje ve Švédsku, už taky nevím.
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa má titul na dosah. Jedéém
Reagovat
Kozoroh
Holt se letos Fedex-senior s Fedexem-juniorem v Londýně nestřetnou :-(
Doufám, že změří síly aspoň v Basileji :-)
Reagovat
smazaný uživatel
no asi to nedopadne, tak aspoň v rodným městě toho seniora jako loni, to je hrozná škoda, že ho Roger nemůže školit častěji :(
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych hraje jako top třída, jen jestli to není v kontrastu s tím, s kým hraje..
Reagovat
tommr
Tomáš si zahrává s ohněm. Dvakrát za sebou promarnil při servisu Dimitrova slibný vedení 30:0. Zřejmě se domnívá, že zápas už nějak doservíruje, ale to mu nemusí vyjít ...
Reagovat
smazaný uživatel
Grigore zabeeeeeeeeer!!!
Reagovat
Cico93
Berďa už asi nepusti.
Reagovat
smazaný uživatel
Berďa má teď navrch, ale ještě není konec.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdy nemá zrovna buldočí skus, Dimi to musí ještě zkusit
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem schválně zkusila najít nějaký tenis na nějakém sportovním kanálu v TV. Skoro všechny vysílají fotbal, na jednom jsou šipky a Nova sport dává dokonce teleshoping.
Reagovat
smazaný uživatel
je to hrozná bída no, kdybych měla zase Nova Sport, tak bych si moc nepomohla, je ale fakt, že mě už vytáčí i ten drmolící italskej komentátor :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já na to koukám v angličtině :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak mě prostě štve, že co se fotbalu týče, tak najdeš v televizi snad i nějakou divizi, ale na finále tenisu, v němž navíc hrajou dva přímý soupeři o TM, se musíš dívat přes internet.
Reagovat
smazaný uživatel
mě se to dost seká ze SuperTennisu, nemáš link na anglickej takhle ke konci? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, tohle jsem přehlédla. Já na to koukám na živých přenosech, ale ke konci se mi to tam taky sekalo. Těsně před mečboly to vypadlo, ale naštěstí to naskočilo právě včas :)
Reagovat
d@ve
Tak to mi taky dost vadí, jak u nás v médiích TENIS oproti jinejm sportům ignorujou. A to se rád podívám i na jiný sporty.. Ale tenis mi tam chybí nejvíc.
Reagovat
d@ve
BTW: Před chvilkou mne dostal ten italskej SUPERTENNIS - při matchpointu tam klidně dali reklamu. :))
Reagovat
smazaný uživatel
no přesně, jsem se lekla, že je to zpomalený a už je dávno konec, pak se to vrátilo právě včas a na ceremonii jsem musela zas přepnout jinam, proč nejsou nějaký lepší streamy jako je shifty na WTA? :(
Reagovat
tommr
třetí set začal stejně jako druhej brejkem Tomáše hned v první hře a Tomáš tak je i ve třetím setu o brejk napřed. V prvním to nedotáh, ve druhým ano. Jak to bude ve třetím?
Reagovat
d@ve
4:2 Teď by to chtělo další brejk, aby měl Tomas 2 šance to dopodávat :)
Reagovat
tommr
jj chtělo by to pojištováka, ale Tomáš bohužel nevyužívá šance ...
Reagovat
d@ve
5:3 Navíc mu zase nějak odešel 1. servis. Ještě ale může brejknout.. Nebo že by nee..
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře Tomáš... Trochu jsem čekal že po tom co prokaučoval ten první set už ho Grigor přejede. Tom místo toho už má break i ve třetím a má to ve svých rukou!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak. Po 1. setu jsem trochu začala propadat beznaději, ale Tom ukazuje, že se hraje na 2 vítězný :)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám že to zvládne a zakončí tento rok pěkný výkonem na TM. Poslední dobou je na něho zbytečně negativní hon. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ona tahle sezona byla taková zvláštní skoro pro všechny. Z tý první desítky měli překvapivý výpadky snad všichni. I Djokovič. Jenže djokovič, když má výpadek, tak to znamená, že spadne na úroveň zbytku tý desítky :D
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič si zakládá rodinku. Jak bude na konci roku číslo 1 bude to úspěšná sezóna i s těmi výpadky. :-) Jsem na další rok hodně zvědavý. Můj tip je že Wawrinka vypadne z top10 a Nishi jestli bude zdraví zaútočí na ty nejvyšší pozice. Hodně se taky těším na Del Potra.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsem na Delpáče zvědavá. Bohužel dost klesnul a nebude to mít jednoduchý, ale doufám, že se chytne.
Reagovat
Cico93
Berdyč brejk
Reagovat
Kozoroh
Tentokrát to Birdman zvládl a získal 2. sadu, v rozhodujícím setu však bude podávat druhý a tudíž dotahovat...
Reagovat
tommr
tak druhej set Tomáš naštěstí dopodával i když to za stavu 0:30 zase vypadalo hodně špatně ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
snad se Berda konecne uvolni, v kreci podavat opravdu neumi. Pojd! :-)
Reagovat
tito
Ejhle :-)
Reagovat
smazaný uživatel
;-)
Reagovat
d@ve
jj, zdá se, že se snad už trochu uvolnil a bude na podání klidnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Andymu a teď se bude opakovat scénář z 1. setu ve Stockholmu, to potěš teda :D
Reagovat
tommr
Tomáš bude ve druhým setu zase podávat na set za stejnýho stavu jako v prvním setu. Jsem zvědavej jestli to tentokrát zvládne nebo jestli zase zkolabuje ...
Reagovat
d@ve
Situace se opakuje. Ajajaj..
Reagovat
d@ve
Uff. To jsem si oddechl. :)
Reagovat
tommr
no moc nechybělo - po tý dvojchybě na 0:30 jsem už nevěřil ... :)
Reagovat
d@ve
Přesně tak. :) Už jsem přivíral oči..
Reagovat
smazaný uživatel
Drámo ve Vídni vrcholí, to je neskutečný, jak si ani jeden neudrží servis :D vynervená Můra už toho musí mít plný brejle, ale je dobře, že to ještě nebalí :))
Reagovat
Cico93
Na Berdycha začína byť čoraz smutnejší a smutnejší pohľad:(
Reagovat
tommr
nedivím se Lendlovi, že s ním nechce nic mít ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
vlastně je to úplná nula, že? :)
Reagovat
Cico93
nie nie ja ho mám celkom rád, ale ide dole toje fakt.
Reagovat
d@ve
Na druhou stranu by to mohla být pro Lendla opravdu velká výzva. Možná se bojí, že by na to neměl.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
anebo si prostě užívá toho, že má volno a nemusí líat x týdnů v roce po trunajích.
Reagovat
d@ve
No a nebo tak.. :))
Reagovat
kodkar
Podání na set posral jak Alík.
Reagovat
tommr
Tomáš v závěru prvního setu předved totální kolaps když za stavu 5:4 nedokázal dopodávat a pak úplně odpad ... :(
Jeho servis je dneska tragickej - ve 4 ze 6 her na servisu musel čelit brejkbolům ... :(
Reagovat
d@ve
Je to prostě asi tak. Tomova hra je v základu postavena na prvním podání a když mu odejde, tak už holt ztrácí na převaze. A často se mu to žel stává v těch (nej)důležitějších momentech. :(
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš je strašný jelito
Reagovat
smazaný uživatel
to jo, přinejmenším v té poslední výměně to pěkně vyjelil...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak 1. game zatím pro mě hezký tenis :)
Reagovat
smazaný uživatel
teď jsem to zapnula akorát, Grigor právě otáčí :)
Reagovat
smazaný uživatel
Snad stihnu aspoň něco když ne od začátku, sice by to už chtělo titul pro českého zástupce, ale Berdychovi jsem pro jeho vystupování nikdy moc nefandila. Chci, aby Grigor ještě zasáhl do boje o Londýn a aby titul obhájil :)
Reagovat
Fandina
Čeští kluci nejsou tak na vlně jako holky, ale dneska ve finále jich je poměrně dost. Berďa, Čermák s Veselkou v deblu v Moskvě a ještě k tomu bude jeden český vítěz na ITF v Německu, buďto Mertl nebo Michalička viz http://www.livesport.cz/tenis/.
Držím palce kluci ... pojď pojď pojď
Reagovat
steve79
Ja tipuji, ze berdych vyhraje dva jedna na sety. Pral bych mu turnaj mistru.
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně turnaj mistrů vyhraje Nishi :)
Reagovat
tommr
u Nishikoriho ještě není jistý ani to, že se tam vůbec dostane. Tenhle týden nikde nehrál a není nikde psanej ani příští týden ...
Reagovat
smazaný uživatel
vidím jeden problém. On teď ohromně těží ze svého postavení (podotýkám, že jsem přesvědčena, že ho má zaslouženě) a z toho, že skutečně silní soupeři ho potkávají až v pozdějších kolech. Stockholm je 250 a jediný srovnatelný soupeř je ten, na kterého narazí ve finále. Otázkou je, co bude s Tomášem, pokud takoví tenisté jako Čilič, Raonič, Dimitrov, Nišikori atd. (tedy tenisté mladší než on) budou nadále předvádět to, co předváděli v této sezóně. Myslím si, že v okamžiku, kdy by Tomáš spadnul do druhé desítky, třeba i vinou nějakého zranění (ne, že bych mu to přála), tak už se z ní nevyhrabe.
Reagovat
darek.vrana
To se tady občas píše, ale já tomu nevěřím. Kdyby to tak bylo, držel by se tam třeba jednu sezónu, ale ne už čtyři a půl roku.
Reagovat
tommr
ze svého postavení těží všichni top-hráči nejen Tomáš. Proto je tak důležitý držet se v žebříčku co nejvýš. Až Tomáš vypadne z první desítky půjde to s ním rychle dolů. Věřím ale, že ještě takový 2-3 roky se tam může udržet ... :)
Reagovat
Cico93
David, Tomáš a Cillic.
Reagovat
smazaný uživatel
můj typ Můra, Dimi a Mariňák ;)
Reagovat
smazaný uživatel
teda chtěla jsem říct "tip", můj typ je samozřejmě Féďa, ale i Díma ;) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Omlouvám se za svou neznalost... Komu se říká Mariňák?
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, teď když jsem to napsala, tak mi došlo, že to bude asi Marin.
Reagovat
smazaný uživatel
ale to je jen takový můj rozmar ;)
Reagovat
martinek37
Řekl bych, že Andy Davida dá, jinak souhlas
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu se říká dlouhé vedení. Já si furt lámala hlavu, co je to za divný finále, že v něm hrajou 3 hráči :D Konečně mi to došlo.
Reagovat
Cico93
;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Můra, Dimi, RBA
Reagovat
martinek37
Tak s přehledem to tedy moc nebylo, ale je důležitý, že ve dvou setech. Michaela pořádně ani neznám, hrál solidně. Tomáš má co zlepšovat, hlavně při svém podání. Jinak má pro boj o TM velmi dobrou pozici a byla by velká škoda, kdyby se mu to nepovedlo.
Reagovat
martinek37
tedy Matthiase samozřejmě :/
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím, taky mi tohle nepřišlo jako s přehledem, ale kdyby to bylo na tři tie-breaky a dva z nich Tomáš vyhrál, tak je to dobrý :)
Reagovat
Fandina
to dneska vůbec neměl jednoduché, ale zvládl to s přehledem. Tak držím palce, aby to vyšlo a byly i body do žebříčku. V pondělí Valencie, tak snad ten finiš Berďa ustojí a TM bude. Berďo pojď!
Reagovat
martinezi
Tomáš tedka bojuje hlavně sám se sebou snad se s tím vším popere jak nejlépe to půjde,a Tome i když to s Ivanem nevyšlo nevadí skus si to zařídit sám o to ten GM bude pak více cennější fandím ti,
Reagovat
spaniel
General manager nebo general motors?
Reagovat
smazaný uživatel
Doufala jsem v toto finále, tak doufám, že i skončí podle mých představ.
Reagovat
d@ve
Uff, to se zase Tomas zapotil. Počítá se naštěstí hlavně ten výsledek. Jsem ale zvědav jak to zvládne zítra v dalším zápase..
Reagovat
tommr
zítra to asi nedopadne dobře. Na Dimitrova Tomáš neumí zahrát ani když je ve formě natož ted když se trápí ... :(
Reagovat
d@ve
Toho se žel taky obávám. Hlavně aby to zase nebylo s kanárem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist