Finálový debakl unavené Hradecké. S Duševinou uhrála jediný game

2. 8. 2009, 17:57
Aktuality 7
WTA ISTANBUL - Lucie Hradecká ani třetí finálovou účast v premiérový titul nepřetavila. Unavená česká tenistka rozhodující utkání turnaje v tureckém Istanbulu prohrála s Ruskou Duševinovou drtivým rozdílem 0-6 1-6. Vítězka se naopak na čtvrtý pokus dočkala prvvního triumfu na okruhu WTA.
Profily hráčů
Věra Duševinová

Lucie Hradecká si před 14 dny zahrála čtvrtfinále v Praze, kde po boji vypadla s Bammerovou. Minulý týden však nečekaně hladce prohrála v 1. kole s Llagosteraovou. Nicméně v rakouském Bad Gasteinu vydržela až do konce, když po boku Hlaváčkové ovládly soutěž deblistek.

A pak okamžitě cestovala do Istanbulu. V turecké metropoli se hrálo na betonu, na kterém si rodačka z Prahy ještě žádnou výhru nepřipsala.

Povedlo se jí to až právě v Turecku, když otočila utkání s domácí Buyukakcayovou. Obrat se jí povedl i v kole druhém s Němkou Julií Görgesovou a další třísetové výhry si připsala proti Domachowské a Petkovicové, které včera v takřka tříhodinové bitvě, navíc přerušené deštěm, 'přestřihla' šňůru 8 vítězných zápasů.

Tím ale náročný program Hradecké nekončil. I v Istanbulu se jí totiž dařilo v deblu, ve kterém společně s Renatou Voráčovou postoupily do finále. V něm včera večer nezaváhaly a Hradecká si připsala celkově sedmý titul. "Pojedu na hotel, na večeři a spát. Zítra asi budu na hotelu sbírat síly," plánovala si nedělní program před vyvrcholením turnaje.

A právě síly dnes české tenistce viditelně chyběly. Věra Duševinová totiž ve čtyřhře vypadla už v prvním kole a v singlu ztratila ve čtyřech zápasech 'všudyvšeho' jen patnáct her.

První set prvního vzájemného setkání osmé nasazené Hradecké s turnajovou pětkou Duševinovou trval pouhých šestnáct minut, během kterých Hradecká dokázala uhrát jen pět vítěznách fiftýnů - všechny při svém podání. Udělala pět dvojchyb a drtivý nástup Rusky skončil 'kanárem'.

Ani další dějství změnu nepřineslo. O dva roky mladší Duševinová hrála energicky, narozdíl od Češky nechybovala a utkání nakonec za necelých 42 minut ukončila suverénním vítězstvím 6-0 6-1.

"Finále bylo strašně rychlý. Myslela jsem, že se dám fyzicky lépe dohromady, ale bohužel sil už moc nebylo," řekla Hradecká po utkání. "Turnaj je ale přesto podařený a určitě převládá radost," doplnila tenistka.

"Ona hrála dobře, nedělala chyby, což je její hra, že nehraje na riziko. Dobře jsem věděla, že jakmile s ní půjdu do výměny delší jak tři čtyři míče, tak nevydržím ani game. Byla jediná šance, že mi to tam napadá, ale bohužel to tak nedopadlo," komentovala finále, v němž z 67 výměn vyhrála pouze šestnáct.

Duševinová si tak ve čtvrtém finálovém zápase připsala první vítězství a slaví premiérový titul. Na ten naopak musí stále čekat poražená Hradecká, jež nezvládla ani finále loni v Bad Gasteinu a letos ve Štrasburku. "Když to nevyjde teď, tak snad napočtvrté," říkala Hradecká ČTK po včerejším semifinále. V kategorii turnajů ITF vyhrála dvouhru čtrnáctkrát.

"Těžko říci, jestli to (vyhrát turnaj WTA ve dvouhře) dokážu ještě letos, ale budu se to snažit zvládnout. A když se to nepovede, tak snad příští rok," řekla.

I přes krutou finálovou prohru, kterou na místě sledoval i její otec Karel, zažívá Hradecká životní sezonu. "Dá se to tak říci," přikývla. Dokládá to i fakt, že se v pondělním vydání žebříčku by se měla objevit na 56. místě světa, čímž vyrovná své maximum, kterého dosáhla letos začátkem června.

"Kdyby se mi povedlo dostat do padesátky, tak je hezčí, když číslo začíná čtverkou a ne pětkou. Zkusím se dostat, co nejvýš to půjde, ale 56. místo je už taky pěkný a je to velký úspěch," podotkla česká tenistka. Příští týden má naplánované volno.

"Je radost vyhrát debla, ale protože se nepovažuji za deblovou hráčku, tak by mi nevadilo, kdyby to bylo obráceně," konstatovala Hradecká před návratem domů.

- WTA INTERNATIONAL ISTANBUL (Turecko, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
nedělní výsledky (02. 08. 2009)

Dvouhra - finále:
Duševinová (5-Rus.) - Hradecká (8-ČR) 6-0 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak na Kvitovou už Lucka rozhodně žebříčkově má, brzy předežene i naši druhou Lucku a na konci roku si došlápne i na Ivet. Opravdu škoda Wimbledonu, Ivanovič tam měla až do šestnácti lehký los, který byl hratelný i pro Lucku. No nedá se nic dělat, uvidíme po US.
Reagovat
skott
Konecne se Verka dockala a stala se tak 12.ruskou hrackou, ktera vyhrala titul na okruhu WTA.Nadherny uspech;-)
Reagovat
skott
*pardon 13.samozrejme...vypadla mi Jarka Shvedova;)
Reagovat
dabelsobul
Ty si vskutku odbornik na rusky tenis ;)
Reagovat
letityfanousek
umíš docela dobře česky
Reagovat
smazaný uživatel
neni jarka shvedova z kazachstanu?
Reagovat
skott
Neni, Jarka je Ruska.Svuj zatim jediny titul v Bangalore vyhrala pred dvema lety v jejich barvach a ikdyz od lonskeho leta ma i kazasske obcanstvi, stale ji pocitam mezi ruske hracky;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist