Flipkensová ukončila vítěznou šňůru Ivanovičové a sama prodloužila tu svou

12. 10. 2012, 23:44
Aktuality 9
WTA LINEC - Halový turnaj v Linci přišel o svou dvojnásobnou šampionku a letos nasazenou dvojku Anu Ivanovičovou. O vyřazení bývalé světové jedničky se postarala Belgičanka Kirsten Flipkensová, která vyhrála už 11 utkání v řadě. Její poslední přemožitelka Viktoria Azarenková ve stejném počtu zápasů po sobě dokonce neztratila ani set a v Rakousku je rovněž v semifinále.
Kirsten Flipkensová

Ana Ivanovičová poslední dva starty v Linci (v letech 2008 a 2010) proměnila v tituly. Letos se po dvou úspěšně zvládnutých kolech dostala na místním halovém turnaji už na 11 vítězných zápasů v řadě, ve čtvrtfinále ale nečekaně narazila a o dlouho trvající neporazitelnost přišla.

Druhá nasazená Srbka se v dnešním souboji s Kirsten Flipkensovou ujala vedení 3-1, jenže z následných 12 gamů už uhrála jen jeden a první vzájemný souboj za 66 minut nečekaně prohrála 4-6 0-6.

"Začala jsem velmi dobře a na začátku jsem cítila, že mám zápas pod kontrolou, ale pak jsem ztratila rytmus," komentovala Ivanovičová. "Ona (Flipkensová) dnes hrála velmi dobře. Já jsem se snažila hrát více k lajnám, ale dělala jsem příliš mnoho chyb a musela jsem i bojovat o svůj servis. Ten byl v průběhu zápasu čím dál slabší," dodala bývalá světová jednička, jež od triumfu na French Open 2008 vyhrála z turnajů WTA pouze dvakrát právě v Linci.

Ivanovičová za poslední čtyři roky vyhrála také dvakrát na Bali, kde se tenistky poslední tři sezony scházely na tzv. 'malém turnaji mistryň'. Letos se soutěž pro šest vítězek turnajů International a dvě účastnice s divokou kartou koná v Sofii, obhájkyně titulu Ivanovičová ale bude v Bulharsku chybět.

Čtyřiadvacetiletá Srbka se ještě příští týden představí na podniku WTA Premier v Moskvě, za tři týdny ji pak čeká v Česku finále Fed Cupu.

Šestadvacetiletá Flipkensová prožívá povedené tenisové období. Od konce července totiž z celkově 24 zápasů okusila pouze jednou hořkost porážky a to ve 2. kole US Open se světovou jedničkou Azarenkovou. Za uplynulý čtvrt rok vyhrála turnaj ITF, z dalšího odstoupila před semifinálovým duelem a nyní prodlužuje vítěznou šňůru na okruhu WTA - po triumfu v hale v Québeku prošla v Linci kvalifikací a před semifinálovým zápasem má v zádech už 11 vítězných duelů v řadě.

"Dnes to byl na začátku těžký zápas, protože vím, že Ana je skvělá hráčka, je dvanáctá na světě, ale neměla jsem co ztratit," komentovala aktuálně 66. tenistka žebříčku WTA své poslední vítězství. "Věděla jsem, že ji od prvního míče musím dostat pod tlak a vyvést z rytmu," dodala Belgičanka, jež zaznamenala celkově svou čtvrtou - letos třetí - výhru nad soupeřkou z Top 20.

"Musela jsem tu hrát kvalifikaci, ale myslím, že dnes to tu byl můj nejlepší zápas. Cítím se být fit a jsem ráda, že jdu dál," pochvaluje si Flipkensová.

Julia GörgesováV semifinále se belgická tenistka utká s Julií Görgeosovou. "Ona je příjemná soupeřka, další skvělá tenistka. Už pár let se spolu známe, ale je to docela dlouho, co jsme se utkaly naposledy. Budu se snažit hrát svůj nejlepší tenis a doufám, že zítra obě předvedeme hezký tenis," přeje si Flipkensová.

Němka Görgesová v Linci ještě neztratila ani set, když si v dnešním čtvrtfinále poradila s přemožitelkou českých tenistek Šafářové a Hradecké Švédkou Sofií Arvidssonovou. Görgesová sice ve druhé sadě přišla o náskok 4-2, žádné velké drama ale nepřipustila a vyhrála 6-1 6-4.

"Výsledek vypadá jako jednoduchý, ale druhý set se hrál ve vysokém tempu. Nemůžu si stěžovat na to, jak jsem dnes hrála. Všechno mi tu tento týden funguje," pochvaluje si Görgesové, které pomáhá, že v Rakousku je blízko svému domovu. "Můžete tu mluvit německy a mít kolem své věci. Užívám si to tu, Rakousko je hezké a doufám, že tu ještě chvíli zůstanu," přeje si německá dvojka, které v žebříčku patří 19. místo.

Už 65. výhru v letošní sezoně zaznamenala Viktoria Azarenková. Světová jednička dnes smetla 6-2 6-2 Chorvatku Petru Martičovou a už 11. zápas v řadě uhrála bez ztráty setu. Od French Open prohrála pouze třikrát - pokaždé se Serenou Williamsovou.

O deváté letošní finále se favorizovaná Běloruska utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou, jež se do hlavní soutěže dostala až jako lucky loser.

Ve finále čtyřhry je nejvýše nasazený německo-český pár Anna-Lena Grönefeldová a Květa Peschkeová.

- WTA INTERNATIONAL LINEC -
(Rakousko, tv. povrch / hala, 220.000 dolarů)
páteční výsledky (12. 10. 2012)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Azarenková (1-Běl.) - Martičová (Chorv.) 6-2 6-2
Görgesová (5-Něm.) - Arvidssonová (Švéd.) 6-1 6-4
Flipkensová (Belg.) - Ivanovičová (2-Srb.) 6-4 6-0
Beguová (Rum.) - Matteková-Sandsová (USA) 6-4 1-6 6-2

Semifinálové dvojice: Azarenková - Beguová, Görgesová - Flipkensová.

Čtyřhra - semifinále:
Grönefeldová/Peschkeová (1-Něm./ČR) - Camerinová/Halepová (It./Rum.) 6-3 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
tommr
že by vyřadila i další favoritku? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jů, Julka pěkně srovnala.. :)
Reagovat
tommr
a nakonec to i otočila. Flipkensová ale taky zaslouží uznání za statečnej výkon ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě zaslouží, na ten malý vzrůst má opravdu moc pěkný podání i si uhrává míče. Hodně se za poslední dobu zvedla. Ale to víš, Julkaaa...:)
Reagovat
tommr
Flipkensová se v poslední době herně hodně zvedla a zdá se mi, že taky shodila pár kilo a o dost líp vypadá. Na Julii ovšem v tomhle ohledu nemá (i když to nemá skoro žádná tenistka) ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vika - Petra: Myslím, že Vika určitě nepředvedla svůj top výkon, ale přesto vyhrála poměrně hladce. Musím uznat, že Petra byla zatím její nejtěžší soupeřkou v Linci a hlavně ve 2. setu jí docela prověřila. Petra měla ve druhém setu slušné množství brejkbolů (1/6). Vika ale v důležitých momentech zvýšila obrátky a dotáhla zápas bez větších problémů do vítězného konce... Dneska ji čeká Begu (očekával jsem spíš Bethanie), se kterou odehrála dramatický zápas v 1. kole OH. Věřím, že dneska to nebude takové drama. :) Vika v Linci zatím hladce vítězí, přesto si myslím, že proti Arantxe a Petře tam byly rezervy (hlavně ve 2. setech). Naopak se Simonou předvedla Vika opravdu vynikající výkon... Dneska se budu muset dívat zase přes net, protože na Eurosportu běží nějaký fotbal a Eurosport 2 momentálně nemám. Věřím, že Vika postoupí a zítra už budu moct sledovat finále v televizi. Když nebude finále Vika - Ana, tak snad aspoň Vika - Julia. :)

Ana - Kirsten: Přiznejme si, že Kirsten byla lepší od toho stavu 3:1 pro Anu v 1. setu. Pak už Ana uhrála jenom jeden gem... Myslím, že to je tak, jak Ana řekla po zápase. Začátek byl dobrý, ale pak jí Kirsten vnutila svou hru a Ana ztratila rytmus. Ani ty předchozí dva zápasy proti Niculescu a Petko nebyly po herní stránce ideální, ale Ana je výsledkově dokázala zvládnout. Proti Kirsten už to bohužel nevyšlo, bylo tam hodně chyb. Na začátku druhého setu jsem viděl, že už si Ana tolik nevěří. Snažila se riskovat, ale prostě to tam nepadalo a Kirsten věděla, co má hrát. Asi za stavu 0:2 ve druhém setu jsem musel na chvíli odejít a když jsem se vrátil, tak už byl konec... Je to určitě škoda, protože jsem věřil, že by Ana mohla dojít do finále nebo aspoň semifinále. Vypadá to, jako by si Ana vybrala svůj vrchol na US Open. V Tokiu, Pekingu i Linci měla podle mě na víc. Při vší úctě k Urszule, Oprandi a Kirsten, tyto hráčky by Ana měla porážet... Ale není třeba věšet hlavu. Anu ještě čeká Moskva a pak finále Fed Cupu. Tak doufám, že jí ještě zbyly nějaké síly a něco uhraje. Ajde Ana! :)
Reagovat
tommr
porážka Ivanovicový je pro mě velký překvapení - Flipkensová je ted sice ve formě, ale přesto si myslím, že jí Ivanovicová měla jasně porazit ...
Před nadcházejícím finále FC je ovšem slabší forma Any z mýho pohledu potěšující - tak trochu se tím kompenzuje slabší forma našich hráček ... :)
Reagovat
dadaft
mno Kirsten, porazit i Julii, to by byla bomba! (na druhou stranu, finále Azarenka - Goerges by přece jen asi mělo větší vnitřní náboj)
líbí se mi tvůj forhend. ))
Reagovat
Bob
to snad ne :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist