Fognini v Mexiku zaskočil Del Potra a má první titul mimo antuku

5. 8. 2018, 12:10
Aktuality 14
ATP LOS CABOS - Fabio Fognini ve finále turnaje na tvrdém povrchu v mexickém Los Cabos nečekaně porazil nejvýše nasazeného Argentince Juana Martína Del Potra a získal 8. titul. Jednatřicetiletý Ital triumfoval vůbec poprvé mimo antuku a poprvé v kariéře vyhrál tři turnaje během jedné sezony, když navázal na triumfy ze Sao Paula a Bastadu.
Fabio Fognini

Fabio Fognini při své premiéře v Los Cabos třikrát potvrdil roli mírného favorita. Nejprve otočil zápas s Francouzem Quentinem Halysem, následně porazil Japonce Jošihita Nišioku a v semifinále přehrál Brita Camerona Norrieho.

V sobotu si tak zahrál posedmnácté v kariéře ve finále a vůbec poprvé na tvrdém povrchu pod otevřeným nebem. Proti světové čtyřce Juanu Martínovi Del Potrovi nastoupil jako outsider, ale i s touto rolí se vypořádal. Jednatřicetiletý Ital porazil o rok a půl mladšího Argentince 6-4 6-2, byť prohrál první tři gamy zápasu.

"Skvělé, vždyť je to (Del Potro) jeden z nejlepších hráčů světa. Můj výkon mě moc potěšil," radoval se Fognini, jenž se v žebříčku posune na 14. místo, jen o jednu pozici za své maximum z roku 2014.

Manžel bývalé vítězky US Open Flavie Pennettaové tak získal svůj 8. titul a poprvé se z triumfu radoval mimo svou oblíbenou antuku. Letos na ní zvítězil v únoru v Sao Paulu a před dvěma týdny v Bastadu a poprvé v kariéře tak ovládl tři turnaje během jedné sezony.

"Je pravda, že na antuce jsem dosáhl většiny velkých úspěchů, ale i na tvrdém povrchu dokážu zahrát," řekl Fognini, který zaznamenal svůj čtvrtý z dvanácti skalpů hráčů Top 10 na tvrdém povrchu. V minulosti na něm porazil Rafaela Nadala (US Open 2015), Jo-Wilfrieda Tsongu (Indian Wells 2017) a Keie Nišikoriho (Miami 2017).

Letos Fognini vyhrál už 35 zápasů a má tak na dosah překonání své nejlepší sezony 2017, kdy rok zakončil s bilancí 36-23. V roce 2018 Ital zaznamenal stejně výher jako Del Potro a Rafael Nadal, víckrát zvítězili už jen Dominic Thiem (38) a Alexander Zverev (40).

Devětadvacetiletý Del Potro má nyní finálovou bilanci 23-11. I přes finálovou porážku má ale vítěz US Open z 2009 šanci stát se poprvé světovou trojkou. Potřebuje k tomu pomoc od Alexe Minaura, který by dnes ve finále ve Washingtonu musel porazit Alexandera Zvereva.

"Celý týden jsem si tu užil, ale ve finále jsem bohužel nedokázal podat svůj optimální výkon. Fabio si vyhrát zasloužil, hrál chytře, využil všechny své šance. Trofej pro šampiona je ve správných rukách," prohlásil Del Potro.

Oba finalisté z Los Cabos se nyní přesunou na Masters do Toronta, kde si spolu zahrají po deseti letech čtyřhru. Fognini v prvním kole dvouhry vyzve Američana Steva Johnsona, Del Potro čeká ve druhém kole na vítěze duelu Nišikori-Haase.

• ATP 250 LOS CABOS •
USA, tv. povrch, 808.780 dolarů
sobotní výsledky (04. 08. 2018)
• Dvouhra - finále •
Fognini (2-It.) - Del Potro (1-Arg.) 6-4 6-2
• Čtyřhra - finále •
Arevalo/Reyes-Varela (3-Salv./Mex.) - Fritz/Kokkinakis (USA/Austr.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

14
Přidat komentář
Kozoroh
"V minulosti na něm porazil Rafaela Nadala (US Open 2015)"

Fognini mj. stál na počátku ztráty Nadalovy jistoty v pětiseťácích. Před USO 2015 měl Rafa bilanci v pětiseťácích 17 výher k 5 prohrám, ale dnes má poměr 20-12, což znamená, že od USO 2015 do dnešního dne 7 pětiseťáků prohrál a jen 3 vyhrál!
Reagovat
Kozoroh
Rafa už není v pátém setu tak mentálně silný, jak tomu bývalo v minulosti.
Reagovat
Dobry-den
KDE NIC NENÍ, ANI SMRT NEBERE.
Reagovat
turista
Na druhé straně Rafa Nadal nepotřebuje hrát pět setů na to aby vyhrával zápasy. Vyhrává 2:0, 2:1, 3:0 a 3:1 což mu stačí na to aby byl první hráč světa.
Reagovat
ttopi
Vidiš. FedEx občas musí vyhrát i pětiseťák. A je rekordmanem v počtu vítězství na GS v singlu.
Reagovat
smazaný uživatel
Od USO15 Rafa vsetky GS vyhral, alebo prehral v 5-setaku, ci odstupil pre zranenie.

Unikatne.
Reagovat
ttopi
Vždycky je lepší odstoupit pro zranění, když víš, že bys prohrál ve 3 :D
Reagovat
Marduch
Epicky zapas na USO 2015, must see performance..
Reagovat
ttopi
To může být způsobeno jen tím, že prostě stárne. Pochybuju o tom, že zrovna ten 6.prohraný petiseťák Nadala nějak zlomil. Není k tomu důvod.
Reagovat
darek.vrana
Co to má za komedii na hlavě?
Reagovat
EllNino
sázka
Reagovat
Kozoroh
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/7127--vypadam-hrozne-krouti-hlavou-fognini-co-stoji-za-jeho-silenym-ucesem
Reagovat
darek.vrana
Ok, tak to ho omlouvá:).
Reagovat
horska.kraslice
Od té doby, co Fabio živí rodinu, bere to velmi zodpovědně :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist