Gasparjanová v Taškentu smetla Potapovovou a získala druhý titul

29. 9. 2018, 10:19
Aktuality 4
WTA TAŠKENT - Čtyřiadvacetiletá Ruska Margarita Gasparjanová se stala nejníže postavenou hráčkou, která letos vyhrála turnaj WTA. Až 299. žena světového žebříčku si v uzbeckém Taškentu došla pro druhý titul, když ve finále deklasovala za hodinu hry o sedm let mladší krajanku Anastasii Potapovovou.
Margarita Gasparjanová

Margarita Gasparjanová v roce 2015 vyhrála turnaj v ázerbájdžánském Baku a v další sezoně se vyšplhala na 41. místo světového žebříčku. Jenže v průběhu roku ji začalo výrazně limitovat zranění kolena a kvůli následným třem operacím z tenisového kolotoče prakticky zmizela. 

Letos v dubnu se na kurty vrátila po téměř dvouleté pauze a zpět do zápasového tempa se dostávala na menších turnajích ITF. Od léta už zkouší štěstí i na akcích WTA a znovu začíná být konkurenceschopná. Na US Open potrápila Angelique Kerberovou, v Nanchangu a Soulu postoupila do druhého kola a tento týden v Taškentu už nenašla přemožitelku.

Čtyřiadvacetiletá Ruska v Uzbekistánu porazila Šaripovovou, ve třech setech zdolala Mariaovou, Stollárovou a Barthelovou a v dnešním finále nedala šanci o sedm let mladší krajance Anastasii Potapovové, kterou smetla za 61 minut hry 6-2 6-1.

Gasparjanová si dosud jen dvakrát na okruhu WTA zahrála semifinále, ale pokaždé pak takový turnaj dosáhla k triumfu. Dnes se z pozice 299. tenistky světa stala žebříčkově nejníže postavenou hráčkou, která letos dokázala ovládnout turnaj WTA.

Také sedmnáctiletá Potapovová hrála v semifinále podniku WTA podruhé v kariéře a podruhé se dostala do finále, ale znovu v něm prohrála. Před dvěma měsíci na domácí antuce v Moskvě podlehla v třísetové bitvě srbské vrstevnici Olze Danilovičové. I přes dnešní porážku se v žebříčku poprvé posune do Top 100.

• WTA INTERNATIONAL TAŠKENT •
Uzbekistán, tv. povrch, 250.000 dolarů
sobotní výsledky (29. 09. 2018)
• Dvouhra - finále •
Gasparjanová (Rus.) - Potapovová (Rus.) 6-2 6-1
• Čtyřhra - finále •
Danilovičová/Zidanšeková (Srb./Slovin.) - Beguová/Olaruová (1-Rum.) 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

4
Přidat komentář
Roger_Federer
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/7598--konec-federerovy-kariery-byvaly-tenista-ho-predpovida-po-olympiade-v-tokiu
Reagovat
skott
Další zpackané finále Nasti v letošní sezoně. Zdá se jakoby přišla o to co jí dříve zdobilo, umění vyhrávat důležitá utkání. Přestože je to nepochybně stále obrovský úspěch, zahrát si dvě finále WTA v 17 letech, tak v situaci za jakých do nich vstupovala (h2h dohromady 6-0 proti Danilovic a Gasparyan), jsou porážky v nich prostě mírným zklamáním. Nezbývá, než aby se z nich Nasťa co nejvíce poučila.
Dnešní skore mi přijde jinak poněkud kruté, první set byl přece jen vyrovnanější a rozhodovala agresivní hra Rity při big pointech, skvělě jí šlo především podání na téčko jako ostatně ve všech zápasech na turnaji, které jsem sledoval. Nastě potom také nepomohlo několik chyb lajnových, při kterých se oprávněně vztekala. Druhý set už pak byl jednoznačný, jakmile Rita na jeho začátku brejkla.
Ritě samozřejmě titul moc přeju, je to velká satisfakce za všechny zdravotní trable poslední roky. Také to bylo vidět po proměměném mečbolu, jak jí to vzalo.
Reagovat
skott
ještě bych dodal, že se jednalo o 29. čistě ruské WTA finále!

+ zde závěrečný ceremoniál, tradičně v Taškentu až po finále čtyřhry a emoce Margarity...
https://www.youtube.com/watch?v=wZfLPMr4mek
Reagovat
EllNino
Po těch zdravotních lapáliích je to dobrá satisfakce ... 3 operace kolena, to je děs ...

Taškent má poslední roky velmi zajímavé vítězky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist